Marek62 Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Czekalem na mustanga armahobby i jakos go nie widac,a pojawil sie eduard wiec kupilem i zlepilem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia Mustang RF*P to troche przerobiony airfix. Mustangi mkIII to armahobby 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Ten UZ-F to taka ciekawostka, nie wiedziałem że taki był. Do tej pory myślałem że w PSP był tylko jeden w 315 dywizjonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia UZ*F jest film na youtube,i stad to malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia (edytowane) 55 minut temu, jmx62 napisał: Ten UZ-F to taka ciekawostka, nie wiedziałem że taki był. Do tej pory myślałem że w PSP był tylko jeden w 315 dywizjonie. A był, był. UZ-F, FZ144. Dokładnie dziewięć lat temu wygrzebałem taki film na IWM, datowany na 11.06.1944: https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060019838 Wrzucałem go nawet na sąsiednie forum. Potem dogrzebałem się jeszcze historii tego egzemplarza. Samolot został zestrzelony przez flak niedaleko Vers Dreux 21.06.1944 podczas operacji Ramrod 1027, pilot sierżant Mrozowski przeżył i dzięki francuskiemu ruchowi oporu, po tragicznych przygodach doczekał nadejścia frontu. Poniżej parę klatek z filmu: Godzinę temu, Marek62 napisał: Mustang RF*P to troche przerobiony airfix. Mustangi mkIII to armahobby Kolekcja Mustangów bardzo ładna. Szkoda że na UZ-F nie wymalowałeś pasów tak jak na filmie. Fantastyczny przykład szybkiej roboty mechaników, na modelu wyglądało by to rewelacyjnie . Co ciekawe, żaden z naszych Mustangów na filmie, nie ma szachownicy. Edytowane 21 Sierpnia przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia 3 godziny temu, Marek62 napisał: Kalka "na lewą stronę" położona? Po za tym zacny tabun Milordzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia zgodnie z instrukcja Model maker decals i polish fighter colors vol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia dla wersji K śmigło było własnej roboty czy kupne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 10 godzin temu, Baas ArK napisał: Kalka "na lewą stronę" położona? Nie. Tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia smigielko z zestawu eduard royal class. sa tam do wyboru 3 rodzaje smigieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 4 godziny temu, Marek62 napisał: zgodnie z instrukcja Model maker decals i polish fighter colors vol 2 3 godziny temu, marek d napisał: Nie. Tak ma być. Ok. A jeśli mogę mały off top: jaki cel miało nanoszenie lustrzanego odbicia numeru? Bo to, że jedno w stronę lotu, a drugie przeciwnie to sprawa znana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia (edytowane) 16 godzin temu, barszczo napisał: Szkoda że na UZ-F nie wymalowałeś pasów tak jak na filmie. Fantastyczny przykład szybkiej roboty mechaników, na modelu wyglądało by to rewelacyjnie . A masz może gdzieś jakiś przykład takiej profuszery (profesjonalnej modelarsko imitacji fuszery)? Chętnie bym zobaczył, bo na razie tobym się nie odważył zrobić tak samemu. @Marek62 co do kolekcji to przyznam, że brakuje mi weatheringu. A pasy to tylko uwypuklają: sterylna biel aż oślepia, podobnie wersja alu też dopiero co wyjechała z myjni Edytowane 22 Sierpnia przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Godzinę temu, Baas ArK napisał: jaki cel miało nanoszenie lustrzanego odbicia numeru? to była zwykła pomyłka. 29 minut temu, kozborn napisał: wersja alu też dopiero co wyjechała z myjni Samoloty trafiły do 303 na początku kwietnia, w maju wojna się skończyła. Jak ktoś nie chce może nie brudzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia A jak chce zbudować model bez malowania to też może. Piszę bez ironii, taka prerogatywa modelarza. Ale co ma do rzeczy kiedy samoloty trafiły do jednostki i kiedy wojna się skończyła? Jeśli ktoś chce pomalować realistycznie model, to nie ma trudniejszego zadania niż samolot czysty i świeży prosto z wytwórni. Na szczęście w modelarskim świecie coś takiego właściwie nie istnieje, ale realistycznie pomalowany czysty samolot, to tylko odrobinę łatwiejszy temat. I opcja nie brudzić nie ma z rozwiązaniem tego problemu nic wspólnego. Ale, oczywiście, opcja mieści się doskonale w treści zawartej w drugim zdaniu postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Godzinę temu, greatgonzo napisał: Ale co ma do rzeczy kiedy samoloty trafiły do jednostki i kiedy wojna się skończyła? Czas, intensywność wszelkich śladów. Dodam że na koniec służby 303 już nie wyglądały tak ładnie. Każdy sobie brudzi jak uważa i lubi, jego zabawka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek68-38 Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 19 godzin temu, barszczo napisał: A był, był. UZ-F, FZ144. Dokładnie dziewięć lat temu wygrzebałem taki film na IWM, datowany na 11.06.1944: https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060019838 Wrzucałem go nawet na sąsiednie forum. Potem dogrzebałem się jeszcze historii tego egzemplarza. Samolot został zestrzelony przez flak niedaleko Vers Dreux 21.06.1944 podczas operacji Ramrod 1027, pilot sierżant Mrozowski przeżył i dzięki francuskiemu ruchowi oporu, po tragicznych przygodach doczekał nadejścia frontu. Poniżej parę klatek z filmu: Kolekcja Mustangów bardzo ładna. Szkoda że na UZ-F nie wymalowałeś pasów tak jak na filmie. Fantastyczny przykład szybkiej roboty mechaników, na modelu wyglądało by to rewelacyjnie . Co ciekawe, żaden z naszych Mustangów na filmie, nie ma szachownicy. Mały szczegół zauważyłem. Na zdjęciach pasy inwazyjne są niechlujnie namalowane. W modelu zaś są idealne aż za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia 47 minut temu, darek68-38 napisał: Mały szczegół zauważyłem. Na zdjęciach pasy inwazyjne są niechlujnie namalowane. W modelu zaś są idealne aż za bardzo Właśnie o tym pisałem na końcu postu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia W dniu 22.08.2024 o 13:09, marek d napisał: to była zwykła pomyłka. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 27 Sierpnia Share Napisano 27 Sierpnia Fajne są! O tak na marginesie. Pasy inwazyjne ile to dyskusji, że od linijki powinny być takie równiuteńkie, a tu cyk zdjęcie z epoki pokazuje, że z ręki malowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Sierpnia Share Napisano 27 Sierpnia A gdzie te dyskusje, że od linijki? Zresztą to zależy od maszyny ktorą się buduje; są takie z równymi, są takie jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia W dniu 21.08.2024 o 18:45, Marek62 napisał: Bardzo miłe dla oka grono mustangów P.s. 18 sierpnia br minęło równe 80 lat od walki 315-stego ze zgrupowaniem FW190 z której Horbaczewski już nie wrócił i jak się okazało po czasie - zginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi