Skocz do zawartości

XX International Modeling Festival in Bytom 2025 15-16 marca

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
28 minut temu, Erni napisał:

Bo kolega gapa wstawił winietę  pancerna do pojazdów kołowych .

Nie chciałem żeby taki golas stał na stole😉, dla mnie najważniejsze, że ludzie mogli zobaczyć i kilku osobom się spodobało.

28 minut temu, Erni napisał:

Fakt mural Romka to sztos , mogłeś mnie łapać pokierował bym Cie w dwa inne ciekawe miejsca

Na skwer Romana już czasu zabrakło, ale nic straconego na pewno wkrótce na giełdę podjadę.

Edytowane przez Kowalec222

Również przyłączam się do wszelkich gratulacji i podziękowań dla Kolegów i Organizatorów. Kawał dobrej roboty. 

To mój pierwszy Bytom i zawody modelarskie w ogóle od 2019, więc tym bardziej się cieszę z pozytywnego odbioru moich modeli. Dużo niesamowitych prac na stołach, we wszystkich kategoriach, było na czym oko zawiesić. Fajnie było odświeżyć znajomości i poznać kilka nowych osób, również z tego forum. 🙂

IMG_4089.jpg

• Like 7

15 minut temu, Kamil K. napisał:

Również przyłączam się do wszelkich gratulacji i podziękowań dla Kolegów i Organizatorów. Kawał dobrej roboty. 

To mój pierwszy Bytom i zawody modelarskie w ogóle od 2019, więc tym bardziej się cieszę z pozytywnego odbioru moich modeli. Dużo niesamowitych prac na stołach, we wszystkich kategoriach, było na czym oko zawiesić. Fajnie było odświeżyć znajomości i poznać kilka nowych osób, również z tego forum. 🙂

Ten M18 wpadł mi w oko, o ile to ten co myślę.
Nie moja kategoria, ale chyba też by na niego padło w drodze wyboru tych naj...

Napisano (edytowane)

Gratulacje Kamilu, jak najbardziej zasłużone te nagrody po latach nieobecności. No i sprawdził mi się typ na Czarnego Diamenta, więc jednak coś się tam znam na rzeczy 😉 Fajnie było zobaczyć te Bałkany na żywo i poznać ich twórcę. Również Bulika dopisuję do listy znanych mi " z twarzy" forumowiczów. Miło było poznać, miło było zobaczyć się też z tymi, znanymi z poprzednich imprez. Masa świetnych modeli, masa zainteresowanych ludzi - modelarstwo przez najbliższy czas raczej nie zginie. Jak zwykle nie zdążyłem wszystkiego pooglądać, nie zdążyłem też niczego kupić 😞. Za to córeczka z mamusią na giełdzie nie próżnowały i co jakiś czas przychodziły po dodatkowe środki... Zwiedziło się też kolejną kopalnię, a i atrakcji Śląska zostało jeszcze do odwiedzenia na parę edycji. Bardzo udany weekend. Gratulacje dla organizatorów za przygotowanie tak dużej imprezy i przede wszystkim podziękowanie za chęci i zaangażowanie. Podziękowania także dla sędziów za "pochylenie" się nad naszymi modelami. Imprezę bez dwóch zdań polecam! Dziękuję też firmie Hobby 2000 za konkretną "armatę" do złożenia :) 

Edytowane przez TAW
  • Like 3
  • Thanks 1

17 minut temu, TAW napisał:

Również Bulika ...

Cała przyjemność po mojej stronie 👍 , miałem możliwość pooglądać  twojego PT-ka  (jest zaj....y)  jak i posłuchać porad w jego temacie. Skorzystam z nich na pewno, dzięki

7 godzin temu, Kamil K. napisał:

Nie sposób było pominąć tą kolekcje , na żywo wyglądają 100% lepiej, zastanawiałem się nad modelem 88mm czy to jest twoja czy podobna. Wykonanie przypomina mi inne twoje modele dlatego obstawiałem ciebie jako autora. Gratulacje za zdobyte gratki

7 godzin temu, Kowalec222 napisał:

Nie chciałem żeby taki golas stał na stole😉, dla mnie najważniejsze, że ludzie mogli zobaczyć i kilku osobom się spodobało.

Było co podziwiać , pierwszorzędne wykonanie. Gratulacje za udany model jak i ten znajdujący się jeszcze w pudelku. 

• Like 1

9 godzin temu, R_Mazzi napisał:

Fajnie było się spotkać ze znajomymi, poznać paru nowych, w tym jak się okazało sąsiada z dzielni  - Bulik58 :-)

Jaka ta dzielnia jest mała , a  wszystko to dzięki wspólnemu znajomemu , czyli Andrzejowi znanemu szerzej jako Endrju ,  Następna okazja to ... Rybnik a może Strzelce ?

Na koniec chciałbym się pochwalić nowym nabytkiem i jednocześnie podziękować szefowej firmy ACE Project Studio za wyrozumiałość , Ala dziękuję ci bardzo , pozdrów proszę ode mnie swoją drugą połowę.

9403-entry-0-1739262986.jpg

P.S. Jeśli ktoś zna lekarza który za drobną opłatą przedłuży mi żywot na tym padole choć o parę lat to proszę o pilny kontakt.

• Like 1
  • Thanks 1

14 godzin temu, bulik58 napisał:

Na koniec chciałbym się pochwalić nowym nabytkiem i jednocześnie podziękować szefowej firmy ACE Project Studio za wyrozumiałość , Ala dziękuję ci bardzo , pozdrów proszę ode mnie swoją drugą połowę.

9403-entry-0-1739262986.jpg

P.S. Jeśli ktoś zna lekarza który za drobną opłatą przedłuży mi żywot na tym padole choć o parę lat to proszę o pilny kontakt.

kusił mnie ten Twardy ale rozsadek wygrał . Ciut za drogi szpas

Za mną niesamowity weekend pełen emocji, rozmów i inspiracji! Na festiwalu zaprezentowałem dwa modele – Nieuporta XXIII No. 4004 oraz Halberstadta Cl.II 202/18. Oba spotkały się z uznaniem zarówno sędziów, jak i odwiedzających, co samo w sobie jest już ogromnym wyróżnieniem.

Halberstadt Cl.II 202/18 zdobył Diament w swojej kategorii, kontynuując zeszłoroczny sukces Bristol Fightera. To dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że modele z mniej znanych okresów historii mogą nie tylko przyciągać uwagę, ale również być doceniane na najwyższym poziomie. Mam nadzieję, że w ten sposób choć trochę przyczyniłem się do popularyzacji historii początków polskiego lotnictwa oraz modelarstwa związanego z tym okresem.

To również doskonały moment, by podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tych modeli. To grono grono Pasjonatów i Przyjaciół, którzy nieustannie wspierali mnie w trakcie budowy – służąc radą, uśmiechem, wiedzą merytoryczną i nieocenioną motywacją. Dziękuję Wam za cierpliwość i wyrozumiałość wobec mojego niekończącego się gadania o modelach – Wasze wsparcie sprawiło, że ta podróż była jeszcze bardziej wyjątkowa.

Serdeczne podziękowania kieruję również do sędziów, organizatorów, firm, stowarzyszeń i wszystkich tych, którzy poświęcili chwilę, by zatrzymać się przy moich modelach. Udało się zrealizować kilka zaplanowanych spotkań, ale również kilka zupełnie niespodziewanych. Usłyszałem mnóstwo komplementów – momentami aż brakowało mi słów, by odpowiednio wyrazić swoją wdzięczność.

To było niezapomniane wydarzenie, a ja już teraz nie mogę się doczekać kolejnej edycji. Do zobaczenia za rok!

FB-MODELARSTWO-23.thumb.jpg.702c50e90487140e19cae8dffa76a017.jpg

• Like 9

W dniu 17.03.2025 o 09:53, Erni napisał:

Bo kolega gapa wstawił winietę  pancerna do pojazdów kołowych . Gdybyś nie miał takiej podstawki miał byś pudło na bank . Fakt mural Romka to sztos , mogłeś mnie łapać pokierował bym Cie w dwa inne ciekawe miejsca.

A dlaczego gapa ? W regulaminie jeśli się nie mylę nie ma nic na temat podstawek i ich wyglądu .🤪
Nie licząc kategorii Winieta Pancerna gdzie kształt i rozmiar jest podany wraz z odpowiednim rysunkiem za co wielkie brawa.

8 godzin temu, AD64 napisał:

A dlaczego gapa ? W regulaminie jeśli się nie mylę nie ma nic na temat podstawek i ich wyglądu .🤪
Nie licząc kategorii Winieta Pancerna gdzie kształt i rozmiar jest podany wraz z odpowiednim rysunkiem za co wielkie brawa.

Było tłumaczone wielokrotnie co to winieta pancerna , i widać ludzi esie nauczyli . W tej kategorii gdzie kolega wystawił model  była dozwolona tylko surowa podstawka bez terenu , bo z terenem ju z jest winieta

15 godzin temu, Boch napisał:

Halberstadt Cl.II 202/18 zdobył Diament w swojej kategorii, kontynuując zeszłoroczny sukces Bristol Fightera.

Piękna praca, należało się :super:.

• Thanks 1

10 godzin temu, Erni napisał:

Było tłumaczone wielokrotnie co to winieta pancerna , i widać ludzi esie nauczyli . W tej kategorii gdzie kolega wystawił model  była dozwolona tylko surowa podstawka bez terenu , bo z terenem ju z jest winieta

No i właśnie o to mi chodzi. Piszesz że w " tej kategorii była dozwolona tylko surowa podstawka bez terenu " , i dobrze. Tylko gdzie jest taki zapis w regulaminie. Ja tego nie znalazłem na bytom-blogspot. Festiwal w tym roku się zakończył i jest już przeszłością. Było fajnie, wielkie podziękowania dla organizatorów i dla sędziów za ich pracę i poświęcenie swego czasu. Ale za rok ,mam nadzieję znów będzie kolejny Festiwal i pewnie tak jak w tym roku część modeli będzie na podstawkach . Nie dlatego że modelarz gapa tylko dlatego że regulamin wyraźnie nie zabrania takiej podstawki . Zrozum że nie jest moją intencją wywołanie jakiejś burzy , nikogo się nie czepiam ale potencjalny zawodnik musi wiedzieć ( i sędzia też ) na czym stoi i na co może sobie pozwolić. Proponowałbym ze swej strony uzupełnić regulamin o informacje w jakich klasach mogą lub nie mogą być podstawki i w jakiej formie. 

11 godzin temu, Erni napisał:

Swoją drogą może "winieta militarna" byłaby trafniejszą nazwą, bo rzeczywiście trochę był chaos.

W dniu 18.03.2025 o 09:35, Erni napisał:

kusił mnie ten Twardy ale rozsadek wygrał . Ciut za drogi szpas

Erni rozsądek szeptał mi do ucha w którym miałem słuchawkę i muzyka zagłuszała jego słowa. A tak na poważnie to dobry powód aby ponownie się wyciszyć na parę miesięcy i porobić coś na Katowice, Tychy no i Jaworzno , jednym z pierwszych będzie ten Challenger

W dniu 18.03.2025 o 10:00, Boch napisał:

Za mną niesamowity weekend pełen emocji, rozmów i inspiracji! Na festiwalu zaprezentowałem dwa modele – Nieuporta XXIII No. 4004 oraz Halberstadta Cl.II 202/18. Oba spotkały się z uznaniem zarówno sędziów, jak i odwiedzających, co samo w sobie jest już ogromnym wyróżnieniem.

Halberstadt Cl.II 202/18 zdobył Diament w swojej kategorii, kontynuując zeszłoroczny sukces Bristol Fightera. To dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że modele z mniej znanych okresów historii mogą nie tylko przyciągać uwagę, ale również być doceniane na najwyższym poziomie. Mam nadzieję, że w ten sposób choć trochę przyczyniłem się do popularyzacji historii początków polskiego lotnictwa oraz modelarstwa związanego z tym okresem.

To również doskonały moment, by podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tych modeli. To grono grono Pasjonatów i Przyjaciół, którzy nieustannie wspierali mnie w trakcie budowy – służąc radą, uśmiechem, wiedzą merytoryczną i nieocenioną motywacją. Dziękuję Wam za cierpliwość i wyrozumiałość wobec mojego niekończącego się gadania o modelach – Wasze wsparcie sprawiło, że ta podróż była jeszcze bardziej wyjątkowa.

Serdeczne podziękowania kieruję również do sędziów, organizatorów, firm, stowarzyszeń i wszystkich tych, którzy poświęcili chwilę, by zatrzymać się przy moich modelach. Udało się zrealizować kilka zaplanowanych spotkań, ale również kilka zupełnie niespodziewanych. Usłyszałem mnóstwo komplementów – momentami aż brakowało mi słów, by odpowiednio wyrazić swoją wdzięczność.

To było niezapomniane wydarzenie, a ja już teraz nie mogę się doczekać kolejnej edycji. Do zobaczenia za rok!

FB-MODELARSTWO-23.thumb.jpg.702c50e90487140e19cae8dffa76a017.jpg

Bardzo ładny model. Robi wrażenie swoim wykonaniem i malowaniem. Naprawdę warto było obejrzeć ten piękny modelują żywo. Gratuluję tak pięknego modelu. Nagrody zasłużenie zdobyte !

• Thanks 1

Napisano (edytowane)

Ze swojej strony dołożę swoje 3 grosze. Podobnie jak w roku ubiegłym i dwa lata temu  również i w tym ufundowałem i przyznałem nagrody sponsorowane Modelarski Joker, 1/48 TROPHY oraz NATO TROPHY. 
Nagrodę MODELARSKI JOKER przyznałem Marcinowi Matejce za model PZL P-1 (model w skali 1/32 zbudowany od podstaw),

1/48 TROPHY Marcinowi Ciepielewskiemu za model samolotu MiG-21 przedstawiający eksponat w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie oraz 

NATO TROPHY Aleksandrowi Górce za model samolotu wielozadaniowego McDD F-4C Phantom. 
Gratuluję serdecznie laureatom !  

IMG_0625.jpeg

IMG_0626.jpeg

IMG_0624.jpeg

att.cp8PhQrf6pdvr39iq89h5oFh9RV0ydq36AFMV71ei3I.jpeg

att.N7zIU5mQTYHbsgUD_-4l6HAbp_wU1fpLnr3PDfI9Kwg.jpeg

att.-TygTGq25y1SZh1EOTHqkVmS3YbkVUAnl76Dyk5VklI.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 4
  • Thanks 1

28 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

e swojej strony dołożę swoje 3 grosze. Podobnie jak w roku ubiegłym i dwa lata temu  również i w tym ufundowałem i przyznałem nagrody sponsorowane Modelarski Joker, 1/48 TROPHY oraz NATO TROPHY. 

CHWALIPIĘTA !!!

W dniu 19.03.2025 o 10:18, AD64 napisał:

No i właśnie o to mi chodzi. Piszesz że w " tej kategorii była dozwolona tylko surowa podstawka bez terenu " , i dobrze. Tylko gdzie jest taki zapis w regulaminie. Ja tego nie znalazłem na bytom-blogspot. Festiwal w tym roku się zakończył i jest już przeszłością. Było fajnie, wielkie podziękowania dla organizatorów i dla sędziów za ich pracę i poświęcenie swego czasu. Ale za rok ,mam nadzieję znów będzie kolejny Festiwal i pewnie tak jak w tym roku część modeli będzie na podstawkach . Nie dlatego że modelarz gapa tylko dlatego że regulamin wyraźnie nie zabrania takiej podstawki . Zrozum że nie jest moją intencją wywołanie jakiejś burzy , nikogo się nie czepiam ale potencjalny zawodnik musi wiedzieć ( i sędzia też ) na czym stoi i na co może sobie pozwolić. Proponowałbym ze swej strony uzupełnić regulamin o informacje w jakich klasach mogą lub nie mogą być podstawki i w jakiej formie. 

https://docs.google.com/document/d/1EjyWqW2lx_2X7RkgS162VevlHefiy2qsWFe_5AXq6RE/edit?tab=t.0