Skocz do zawartości

PZL P.11b wczesny (na nartach) - IBG 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poniżej mikrogaleria kolejnego puławszczaka w kolekcji rumuńskiej. Nie jestem jakoś ostatnio zadowolony z tego jak mi wychodzą zdjęcia, a i same PZL-e ładnie prezentują się - według mnie - tylko ze specyficznych perspektyw. 

Model to IBG zmodyfikowany poprzez wyskraczowane narty, onitowanie i listwy plus kilka drobiazgów własnych oraz km-y, celownik i venturki od Mastera. Półmetek w kolekcji przekroczony 🙂

d3xY6qch.jpg

UlKHAMSh.jpg

jqLCHZvh.jpg

jmVsJ85h.jpg

kzvvaTkh.jpg

• Like 26

• Mikolaj75 changed the title to PZL P.11b wczesny (na nartach) - IBG 1:72

Bardzo ładna praca. Mam pytanie. Na lewym skrzydle jest zbiorniczek paliwa i w tym miejscu nie ma linii podziału. W modelach IBG nie ma tej linii na górnej powierzchni płata natomiast na dolnej jest (drugie zdjęcie ) i powstaje zanikająca na krawędzi natarcia linia. Na wielu rysunkach P.11/P.24 tych linii nie ma (można tam dojrzeć linie nitów) i co ciekawe w wielu publikacjach nie ma ich także na prawym skrzydle gdzie nie ma wspomnianego zbiorniczka.  Może była jakaś dyskusja o tym... Zgłębiałeś ten temat, czy po prostu zrobiłeś nie wnikając w niego? Pytam, bo rozgrzebałem sobie PZLa i przeglądam trochę publikacje.

Mogę jeszcze podpytać z czego wykonałeś te wzmocnienia na kadłubie?

Nity robią robotę. Łosz dobrany tak, że sprawiają wrażenie wypukłych.:super:

Marek - nie będzie to pewnie powód do dumy, ale przyznaję, że w ramach kolekcji PZLi rozluźniam trochę kryteria badawczo-poznawcze i wskazane przez Ciebie zagadnienie nie było przeze mnie rozpoznane.

Wzmocnienia na kadłubie to PLA Paper 0,1 mm Tamiyi. Standardowo używam go w PZLkach. Zresztą nie tylko, przydatny surowiec.

• Thanks 1

22 godziny temu, Mikolaj75 napisał:

w ramach kolekcji PZLi rozluźniam trochę kryteria badawczo-poznawcze

OK, rozumiem. Jak człowiek siedzi tylko w papierach to ma mniej czasu na sklejanie. Modelarskie kompromisy...

Dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez MAREK74