zenek_65 Napisano 17 Listopada 2024 Napisano 17 Listopada 2024 Zostałem poproszony o wykonanie modelu Ił-28 w 1:48 dla Muzeum MDLot w Pucku. Wykonany bedzie praktycznie z prosto z pudła z minimalną waloryzacją. Bedzie przedstawiał samolot z nr bocznym "4" lub "7". Model otrzymałem od Krzysztofa Krężela za pośrednictwem Tomka Bilkiewicza, którego farb też tutaj użyję. Inboxa można podejrzeć w sieci, więc nie będę tutaj go prezentował. Ogólnie pierwsze wrażenia po otwarciu Pudełka jest pozytywnie. Dopiero po bliższym przyjrzeniu widać trochę nadlewek, śladów po wypychaczach niestety w obszarze kokpitu. No i co dla mnie najgorsze to powierznia - tzw skórka pomarańczy. Bedzie co polerować przed pomalowaniem . Na dzisiaj mam zrobione podłogę, ścianki oraz panele boczne dla wszystkich stanowisk plus tylna wieżyczka. Fotele muszę jeszcze uzupełnić o pasy. Na tym etapie użyłem tutaj następujący farb Bilmodel 257 - antracyt tire black 168 - radiotranspatent 094 - soviet chromate yellow 13 1 Cytuj
barszczo Napisano 17 Listopada 2024 Napisano 17 Listopada 2024 Chętnie popatrzę, Iłek to fajny samolot był . 1 Cytuj
Tazman79 Napisano 17 Listopada 2024 Napisano 17 Listopada 2024 Też mam ten model, niestety słabo w nim jeśli chodzi o nitowania... Chętnie oddam swój do nitowania 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 17 Listopada 2024 Napisano 17 Listopada 2024 powodzenia w budowie - będę zaglądał 1 Cytuj
zenek_65 Napisano 17 Listopada 2024 Autor Napisano 17 Listopada 2024 35 minut temu, Tazman79 napisał: Też mam ten model, niestety słabo w nim jeśli chodzi o nitowania... Chętnie oddam swój do nitowania Z jednej strony szkoda, że nie ma nitów, z drugiej chyba lepiej zrobić je samemu. Plany nitowania są w zeszycie STRATUSa. Przenitowany Ił wygląda zdecydowanie lepiej. Cytuj
Grzes Napisano 18 Listopada 2024 Napisano 18 Listopada 2024 10 godzin temu, zenek_65 napisał: Ił-28 w 1:48 Świetny temat Kawał modelu będzie. 1 Cytuj
mig Napisano 18 Listopada 2024 Napisano 18 Listopada 2024 Będę obserwował bo model ciekawy i rzadko goszczący na forach 1 Cytuj
zenek_65 Napisano 21 Listopada 2024 Autor Napisano 21 Listopada 2024 Fotele dostały pasy. Kokpit i stanowisko nawigatora/bombardiera praktycznie gotowe. Dodam może jeszcze jakieś przewody, choć chyba nie będzie ich widać- zobaczę czy warto. 13 Cytuj
zenek_65 Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Napisano 5 Grudnia 2024 Kadłub sklejony, poszpachlowany i przygotowany do nitowania. Przy okazji porównanie z An-26 w skali 1:72, którego warsztat został zawieszony do czasu ukończenia tego Iła. Kadłub pokryty został podkładem Bilmodel S004 (Surface antracyt prmer 4000). 3 Cytuj
zenek_65 Napisano 10 Grudnia 2024 Autor Napisano 10 Grudnia 2024 Kadłub i usterzenie ponitowane. Teraz czas na skrzydła - najpierw jednak trzeba zabrać się za usuwanie jamek skurczowych . Jak części były w ramkach to model wyglądał przyzwoicie, ale jak zacząłem szlifować powierzchnie, bo jest niestety chropowata, to zaczęły pojawiać się coraz to nowe kwiatuszki. 7 Cytuj
zenek_65 Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Napisano 11 Grudnia 2024 Dzisiaj otrzymałem "mały" gift od KatModel - dwa VK-1. Za co bardzo dziękuję. Zestaw Bobcata nie zawiera niestety nawet fragmentu silnika i wlot powietrza jest nieco pusty. 2 Cytuj
Tazman79 Napisano 12 Grudnia 2024 Napisano 12 Grudnia 2024 9 godzin temu, zenek_65 napisał: Dzisiaj otrzymałem "mały" gift od KatModel - dwa VK-1. Za co bardzo dziękuję. Zestaw Bobcata nie zawiera niestety nawet fragmentu silnika i wlot powietrza jest nieco pusty. A zmieści się do modelu? Cytuj
zenek_65 Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Napisano 12 Grudnia 2024 Spokojnie, tylko bez tego ostatniego odcinka rury. Zamiast niego będzie "zestawowa". Ił-28 miał mocno wydłużoną rurę w porównaniu do standardowej. Cytuj
zenek_65 Napisano 15 Grudnia 2024 Autor Napisano 15 Grudnia 2024 Skrzydła już też z nitami a stery przyklejone. Teraz zabawa z gondolami silników. Tutaj kolejna niespodzianka - kiepskie spasowanie osłony końcówki rury wylotu z silnika. I to samo będzie z częścią wlotu powietrza. Cytuj
zenek_65 Napisano 27 Stycznia 2025 Autor Napisano 27 Stycznia 2025 Dopadła mnie grypa, więc z automatu znalazł się czas wolny Na ten moment prace nad Ił-28 wyglądają następująco. Ogólna bryła modelu została wykonana plus nitowanie. Kończę wklejanie gadżetów do szklarni nawigatora - szukałem jakiegoś patentu na wykonanie zasłonek przeciwsłonecznych. Jedynie z czego byłem względnie zadowolony to cieniutka bibuła do papierosów plus Accent color od Tamiya. Tylko tego typu preparaty zabarwiają papier praktycznie bez nanoszenia dodatkowej warstw pogrubiającej całość i usztywniania go. Na tym etapie jedynie co mnie niemiło zaskoczyło to powiedzmy "takie sobie" spasowanie gondoli silników ze skrzydłami. 12 Cytuj
marek d Napisano 27 Stycznia 2025 Napisano 27 Stycznia 2025 Godzinę temu, zenek_65 napisał: szukałem jakiegoś patentu na wykonanie zasłonek przeciwsłonecznych. A sprawdzałeś taśmę teflonową? Cytuj
BRAVO112 Napisano 27 Stycznia 2025 Napisano 27 Stycznia 2025 Godzinę temu, zenek_65 napisał: szukałem jakiegoś patentu na wykonanie zasłonek przeciwsłonecznych. ktos na forum pokazal zaslonki do iskry ( do latania " w ciemno" ? ) zrobione z folii teflonowej do uszczelniania polaczen gazowych ( chyba ) Cytuj
BRAVO112 Napisano 27 Stycznia 2025 Napisano 27 Stycznia 2025 kurcze, nie zauwazylem, ze juz ktos napisal - sorry Cytuj
zenek_65 Napisano 27 Stycznia 2025 Autor Napisano 27 Stycznia 2025 (edytowane) W sumie tak, mam o grubości 0,03mm - trochę mi wstyd To muszę jeszcze dobrać jakieś kleidło co by się tej taśmy złapało Dzięki za przypomnienie - czasem zdarza się wyłamywanie otwartych drzwi Edytowane 27 Stycznia 2025 przez zenek_65 Cytuj
smialus Napisano 29 Stycznia 2025 Napisano 29 Stycznia 2025 (edytowane) Ja teflon kleje na klej Microscale Metal Foil Adhesive i daje radę, nie jest agresywny a w razie można zmyć benzynką albo alkoholem. Ale faktem jest, że trzeba się uzbroić w cierpliwość żeby to jakoś fajnie zrobić. Teflon wdzięczny materiał ale nie do prostych należy. Ale myślę że sobie poradzisz. Edytowane 29 Stycznia 2025 przez smialus 1 Cytuj
rymulus Napisano 6 Lutego 2025 Napisano 6 Lutego 2025 W dniu 27.01.2025 o 20:46, BRAVO112 napisał: ktos na forum pokazal zaslonki do iskry ( do latania " w ciemno" ? ) zrobione z folii teflonowej do uszczelniania polaczen gazowych ( chyba ) Ja nawet wiem kto. Do połączeń gazowych jest żółty teflon, biały do wody. Do marszczenia taśmy polecam jakieś drewniane narządzie, do metalu teflon się przyczepia i utrudnia pracę. Kleić go można zwykłym klejem CA. 1 Cytuj
zenek_65 Napisano 7 Lutego 2025 Autor Napisano 7 Lutego 2025 Obecnie model został pomalowany i czeka na kalki - nie wiem ile to potrwa. Na koniec pozostanie doklejenie jeszcze kilka anten. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi