zenek_65 Napisano 17 Listopada 2024 Share Napisano 17 Listopada 2024 Zostałem poproszony o wykonanie modelu Ił-28 w 1:48 dla Muzeum MDLot w Pucku. Wykonany bedzie praktycznie z prosto z pudła z minimalną waloryzacją. Bedzie przedstawiał samolot z nr bocznym "4" lub "7". Model otrzymałem od Krzysztofa Krężela za pośrednictwem Tomka Bilkiewicza, którego farb też tutaj użyję. Inboxa można podejrzeć w sieci, więc nie będę tutaj go prezentował. Ogólnie pierwsze wrażenia po otwarciu Pudełka jest pozytywnie. Dopiero po bliższym przyjrzeniu widać trochę nadlewek, śladów po wypychaczach niestety w obszarze kokpitu. No i co dla mnie najgorsze to powierznia - tzw skórka pomarańczy. Bedzie co polerować przed pomalowaniem . Na dzisiaj mam zrobione podłogę, ścianki oraz panele boczne dla wszystkich stanowisk plus tylna wieżyczka. Fotele muszę jeszcze uzupełnić o pasy. Na tym etapie użyłem tutaj następujący farb Bilmodel 257 - antracyt tire black 168 - radiotranspatent 094 - soviet chromate yellow 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Listopada 2024 Share Napisano 17 Listopada 2024 Chętnie popatrzę, Iłek to fajny samolot był . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Listopada 2024 Share Napisano 17 Listopada 2024 Też mam ten model, niestety słabo w nim jeśli chodzi o nitowania... Chętnie oddam swój do nitowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Listopada 2024 Share Napisano 17 Listopada 2024 powodzenia w budowie - będę zaglądał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 17 Listopada 2024 Autor Share Napisano 17 Listopada 2024 35 minut temu, Tazman79 napisał: Też mam ten model, niestety słabo w nim jeśli chodzi o nitowania... Chętnie oddam swój do nitowania Z jednej strony szkoda, że nie ma nitów, z drugiej chyba lepiej zrobić je samemu. Plany nitowania są w zeszycie STRATUSa. Przenitowany Ił wygląda zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Listopada 2024 Share Napisano 18 Listopada 2024 Ciekawy samolot. Będę zaglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Listopada 2024 Share Napisano 18 Listopada 2024 10 godzin temu, zenek_65 napisał: Ił-28 w 1:48 Świetny temat Kawał modelu będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Listopada 2024 Share Napisano 18 Listopada 2024 Będę obserwował bo model ciekawy i rzadko goszczący na forach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 21 Listopada 2024 Autor Share Napisano 21 Listopada 2024 Fotele dostały pasy. Kokpit i stanowisko nawigatora/bombardiera praktycznie gotowe. Dodam może jeszcze jakieś przewody, choć chyba nie będzie ich widać- zobaczę czy warto. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Listopada 2024 Share Napisano 21 Listopada 2024 Niezłe tempo i ładnie idzie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2024 Kadłub sklejony, poszpachlowany i przygotowany do nitowania. Przy okazji porównanie z An-26 w skali 1:72, którego warsztat został zawieszony do czasu ukończenia tego Iła. Kadłub pokryty został podkładem Bilmodel S004 (Surface antracyt prmer 4000). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 10 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2024 Kadłub i usterzenie ponitowane. Teraz czas na skrzydła - najpierw jednak trzeba zabrać się za usuwanie jamek skurczowych . Jak części były w ramkach to model wyglądał przyzwoicie, ale jak zacząłem szlifować powierzchnie, bo jest niestety chropowata, to zaczęły pojawiać się coraz to nowe kwiatuszki. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Grudnia 2024 Share Napisano 10 Grudnia 2024 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2024 Dzisiaj otrzymałem "mały" gift od KatModel - dwa VK-1. Za co bardzo dziękuję. Zestaw Bobcata nie zawiera niestety nawet fragmentu silnika i wlot powietrza jest nieco pusty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 12 Grudnia 2024 Share Napisano 12 Grudnia 2024 9 godzin temu, zenek_65 napisał: Dzisiaj otrzymałem "mały" gift od KatModel - dwa VK-1. Za co bardzo dziękuję. Zestaw Bobcata nie zawiera niestety nawet fragmentu silnika i wlot powietrza jest nieco pusty. A zmieści się do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 12 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2024 Spokojnie, tylko bez tego ostatniego odcinka rury. Zamiast niego będzie "zestawowa". Ił-28 miał mocno wydłużoną rurę w porównaniu do standardowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 15 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2024 Skrzydła już też z nitami a stery przyklejone. Teraz zabawa z gondolami silników. Tutaj kolejna niespodzianka - kiepskie spasowanie osłony końcówki rury wylotu z silnika. I to samo będzie z częścią wlotu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi