Skocz do zawartości

King Tiger 1/35 - Dragon

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Oj musisz nam jakiś poradnik nagrać jak uzyskać taki efekt na deskach - jest rewelacyjny. Jako osoba z jedną lawetą kolejową w szufladzie czekam na wszelkie porady 😉 

Mała aktualizacja po dodaniu belek poprzecznych.

Teraz juz tylko weathering i wykończenie.

deski1.jpg

deski2.jpg

deski3.jpg

• Like 7

W dniu 20.01.2025 o 17:48, Dudzio napisał:

Oj musisz nam jakiś poradnik nagrać jak uzyskać taki efekt na deskach - jest rewelacyjny. Jako osoba z jedną lawetą kolejową w szufladzie czekam na wszelkie porady 😉 

Tak to tutaj zostawię:

• Like 3

Godzinę temu, Stojkovic napisał:

Tak to tutaj zostawię:

Dzięki! Aż mnie skręca na korzystanie z farb Lifecolor, ale może pod pędzel są lepsze, niż pod aero 😉 

Pod aero mam też dość mieszane doświadczenia z Lifecolor mimo rozcieńczania dedykowanym thinnerem.

Pod pędzel jednak ten set do drewna u mnie świetnie sprawdza się od lat - polecam!

Mam taki wagon od Sabre i w komplecie są kalkomanie imitujące malowanie desek.

Tylko, że podobnie jak z twoim malowaniem mam problem, bo 

za cholerę nie przypomina to desek wagonu transportowego.

Bardziej mi to przypomina podłogę w domu.

Nie wiem być może się mylę i szwabki bejcowały podłogi w wagonach?

Może @Greif budujący pociąg coś w tym temacie napisze.

Ale ładnie to zmalowałeś.

• Super Moderator

Ciężko wnioskować bo zdjęć mało ale na kilku które mam widać że deski nie były niczym zabezpieczane bo... nie było sensu, wjazd ciężkich pojazdów nawet z minimalną ilością manewrów na boki uszkadzał powierzchnie deskowania, często wbijano różne mocowania do unieruchomienia pojazdów (kliny belki itp mocowane gwoździami) więc nikt się ne martwił bo w razie zniszczenia wymieniano je i tyle, może za ciemne jedynie to drewno ja bym szedł bardziej w jaśniejsze kolory.
316256525_1566434620469812_1985395982014894947_n.thumb.jpg.c35ff636b57e242d594fe27336325075.jpg

image.thumb.jpeg.d12235912c09e86fd9cd9cd17b5e576f.jpeg

Scan-111107-0001512.webp.27a4fc681b15f5dc4567f2cb2e496a93.webp

z cyklu a ja bym...
zdecydowanie  jaśniejsze (coś jak na moim wózku bagażowym) i tylko mocno ubrudził

• Like 1

Dzięki za wasze opinie i spostrzeżenia. Bardzo jestem wdzięczny też za fotki wagonów, których do tej pory nie widziałem - będą pomocne przy brudzeniu samej paki.

Co do koloru desek to muszę się przyznać, że wychodziłem od dosć jasnej bazy - widać to na początkowych fotkach i zacząłem je malować nakładając ciemniejsze odcienie kolorów i wyszły bardzo bardzo płasko. Efekt mi się po prostu nie podobał, było za mało głębi a w kontraście z kolorem panzer grey wyglądało to mdle. Dodatkowo na pace ma przecież stanąć piaskowy Tygrys w trójbarwnym camo co prawda, ale jednak piaskowy. Podjąłem decyzję, że idę w ciemniejszy odcień ale za to dużo głębszy i zdecydowanie bardziej przekonujący mnie kompozycyjnie i kolorystycznie. Być może nie jest to zgodne z rzeczywistym kolorem, ale mnie się taki odcień jak jest zdecydowanie bardziej podoba i fajnie współgra on z innymi barwami. Dodatkowo brudzenie błotnisto-piaskowe dodatkowo na jaśniejszej bazie by potęgowało mdłość i uniemożliwiałoby fajne kontrasty.

Na koniec kilka zdjęć z obecnego stanu wagonu:

brudne.thumb.jpg.6aeaad93a55ef72fd10356772a69285f.jpgbrudne2.thumb.jpg.c5e1ffd501e3f30a1bd35a1be705fa75.jpgbrudne3.thumb.jpg.2f1b8bf4bcb482a79c6f951f94cbe5e3.jpgbrudne4.thumb.jpg.a3482651c5d15573dfbf6598053ac5cd.jpg

• Like 2

Ja sugerowałem się rysunkiem box-artu gdzie jest w Panzer grey.

Teraz sprawdziłem na instrukcji i jest kolor czarny jako wiodący.

Po pierwsze już za późno na korekty, po drugie gdyby nie box-artowy kolor panzergrey to pewnie bym tego wagonu nie kupił, bo w czerni wyglądałby bardzo słabo - zbyt ciemno .

• Super Moderator

@gustlikjak robisz S/F ok, ale właśnie na tym polega problem że dzisiaj wszech obecny "tumiwisizm" zatraca sens modelarstwa jako odtwarzanie historii, byle jakość obecnie jest wszędzie... chińczycy oferując model olewają poprawność merytoryczną a modelarze nie weryfikują i jest jak jest...

@Stojkovic szkoda że nie zapytałeś wcześniej...

@Sebjak nie poszukasz to babol goni babola...

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 2

Tak teraz szperam w sieci i co i rusz natrafiam na barwne plansze z szarymi odcieniami wagonów:

https://www.o5m6.de/wehrmacht/wm_rail.php

Podobnie po innych producentach - nie wygląda to na czarny kolor wagonu...

https://www...com/1-35-scale-ww-ii-german-army-50t-flatbed-wagon-platform-volkswagen-ssys-type-akpak35501

Dragon też podaje kolor bazowy jako Field Grey:

https://www.scalemates.com/kits/cyber-hobby-9114-railway-flatbed-typ-ommr-2-axle--133362

Border w instrukcji podaje German Grey:

https://www.scalemates.com/kits/border-model-bt-025-pzkpfw-iv-ausf-j-early-mid-and-railway-flatbed-ommr--1453486

Tu Dragon podaje czarny:

https://www.scalemates.com/kits/dragon-6086-railway-gondola-typ-ommr--104767

Nie bawiąc się w dyskusje i tak przecież teraz nie przemaluję wagonu, poza tym podoba mi się zdecydowanie bardiej tak jak jest teraz.

• Super Moderator

@Stojkovic taaa ufaj producentowi, 

przyklad BR52, malowanie w zygzak jest wziete z BR42 lokomotywa owszem podobna ale ...

gafa na tych lokomotywach była żadko malowana i są zdjęcia jaki numer ona posiada  wiekszość była tylko z numerem , wiatrownice są z konkretnego egzemplarza gdzie tylko testowane różne rozwiązania odchylania dymu ale nie seryjnie,

kolejny przykład malowanie czarno czerwone w okresie wojny nie mialo miejsca, lokomotywy używane po wojnie w DDR mialy identyczne oznaczenie tyle że mniejsze, tego już nikt nie doczytał i masz malowanki Franka firanki, kompletne sf.

• Like 1

Ten ciemnoszary wagon wygląda ok.

Oczywiście, że po wyjściu z fabryki one były czarne, ale w trakcie używania blakły i się kurzyły. Robienie ich więc w wersji całkiem czarnej-czarnej na modelach to przegięcie. A nawet jeśli, to miejscami należałoby się właśnie rozjaśnienie ciemno szarym, żeby model nie wyglądał "płasko". Zresztą gdyby nie dyskusja, to myślałem, ze to czarny po rozjaśnieniach.

Co do malowania lokomotyw produkcji wojennej, to one rzeczywiście były malowane na szaro w całości. Konkretnie Eisengrau RAL 7011.  Później ten kolor został zmieniony na trochę bardziej szary-zielonkawy. Wrzucałem tu kiedyś na forum zdjęcia obydwu kolorów z BR 52 z muzeum w Pyskowicach i Kościerzynie, gdzie oryginalne kolory wyszły spod późniejszych malowań.

Co do malowania podłóg platform i wagonów, to one też były malowane standardowym Eisengrau. Chociażby dla zabezpieczenia przed wilgocią. Widać zresztą na niektórych zdjęciach, jak ta farba się wytarła (chociażby od manewrów czołgiem na platformie) i wyszło spod spodu surowe drewno. 

Tak więc ja bym się przyczepił do tej podłogi platformy. Świetnie odwzorowanie malowanie drewna, ale nie w wagonie. Wygląda  jak regał ze świeżą politurą, a nie jak podłoga wagonu do wożenia czołgów.  

Edytowane przez Merten
  • Like 1

• Super Moderator

ad 52 byly malowane pierwsze seryjne były w 7011 ale na żądanie Luftwaffe zaczęto używać 7021 (7011 był za jasny i marudzili o maskowanie) tak doczytałem ad 52

Pierwsze zdjęcie BR 52 5237 więc dość późny, a kolor nadal bardzo jasny.

image.png.f242d44395fc3c0c73a8d6bc84485cd7.png

Druga fotka z BR 52 zdobytego przez sowietów w Królewcu i potem przez nich używanego. Do Schwarzgrau mi to nijak nie pasuje. Bardziej bym powiedział, że "jakaś zielona".  To oczywiście ta farba która "leży" na minii i wyłazi spod odpryskującej czarnej.

image.thumb.png.9a1d364df1009d0de2d2ddca26d1e5e8.png

Witam tak wygląda podłoga na współczesnej platformie do przewozu czołgów - w 2 wojnie pewnie podobnie wyglądały.

obraz_2025-01-27_141636603.png.a54197718377f93321ccc9438ee7e8b6.png

obraz_2025-01-27_141913311.png.76ccf4954ecb0c073000e35930dce57c.png

Pozdrawiam

Edytowane przez ManiekB
  • Like 1

Wagon w zasadzie skończony prócz brudzenia desek - to zrobię jak czołg będzie już gotowy.  Wagon na bok i biorę się za Tygrysa.

Cel jest taki, by zaprezentować model w Bytomiu.

gotowy.jpg

gotowy2.jpg

gotowy3.jpg

gotowy4.jpg

gotowy5.jpg

gotowy6.jpg

gotowy7.jpg

gotowy8.jpg

• Like 4

Tak apropo platformy... Ostatnio zastanawiałem się czy można wykorzystać którakolwiek z dostępnych platform w skali 1/35 do postawienia na niej bardziej współczesnych krajowych maszyn - T-55, T-72 czy Rosomaka... Oczywiście przy minimalnej ilości modyfikacji/przeróbek. Ktoś zastanawiał się nad takim tematem?