letalin Napisano Środa o 20:54 Share Napisano Środa o 20:54 Wojtek Bułhak pytał, czy mają pogrubić ster kierunku, żeby mogli wypełniać formę niższym ciśnieniem, czyli jak rozumiem bez nadlewek w innych miejscach i ja byłbym za innym rozwiązaniem: Zamiast takich dość brutalnie frezowanych rowków na wew. stronie statecznika można było zrobić eleganckie dodatkowe elementy w newralgicznych, najbardziej delikatnych i odległych miejscach, poprawiające dopływ masy. Widuje się takie krótkie wałeczki na wypraskach Eduarda i u innych. Odcina się je cążkami, jak zwykłe części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Środa o 21:08 Share Napisano Środa o 21:08 (edytowane) Takim pogrubianiem to już kiedyś "upiększyli" lotki w Iskrze... Pomysł idiotyczny, niech zostawią tak jak jest i uczą się dalej. Ktoś wyżej wyśmiewał uwagi, że AH się trochę cofnęła z jakością, ale to jak najbardziej prawda. Wybierają proste tematy, obniżyli ceny, bo faktycznie nie mają czym póki co błysnąć. Hurri 1/48 był faktycznie zbyt drogi, ale jednak coś wnosił "nowego". PS Wolałem narzekać na zbyt drogie, ale mające to "coś" modele, niż na takie premiery jak P-39 czy Ki-43 Edytowane Środa o 21:15 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Czwartek o 00:23 Share Napisano Czwartek o 00:23 (edytowane) 19 godzin temu, zatras napisał: Na czeskim Modelforum coś mocno krytykują Hayabuse za wszędobylskie nadlewki i ślady po frezach (nawet na drobnych częściach) i też za to ,że Arma ,,stworzyła" ,go opierając się na planach ,,szalonego Japończyka", który robi sobie te plany w domy z ....dopy i ponoć coś tam się komuś nie zgadza z obrysem bryły i w sumie jest beee. Ogólne narzekanie że strasznie drogo, że nie ma startu do modeli Eduarda i że Arma Hobby cofa się w rozwoju . Nawet są już spekulacje że Hawk i Me 262 też będą do bani bo poziom drastycznie się obniżył ??? To wszystko podsuwa mi podejrzenie o jakiejś celowej dyskredytacji ( ale faktycznie formy mogły by być bardziej dopieszczone ) Delikatnie mówiąc czesi sa tacy jak pisal bodajże Hrabal: to nie ludzie to potwory. Niestety sa totalnie ksenofobiczni i pogardzają wszystkim co polskie, jak prosto ujął ich premier Babisz w tv mówiąc o polskiej kiełbasie: ja tego gówna do ust nie wezmę. Trudno pisać o AH w superlatywach bo jednak niedociągnięć sporo ale po Hurrim w 48 wyraźnie w CZ im odbiło. Nawalają w armę kiedy tylko się da i jak tylko się da na czele zaś orkiestry kapelmeister Schulz. Edek widać, że dostał zadyszki, plany na ten rok jakie zaprezentował to wypuszczanie modeli z zapowiedzi sprzed co najmniej dwóch lat temu i żadnej nowości z tych wszystkich rewolucji jakie były rok temu ogłaszane ( stukas, który miał być już już, nawet wzmianki o nim nie ma a Mig-21F-13, który mial być z 5 lat temu ma być gwiazdą E-Day, już mowa o tym, że plan się nie spina i coś spadnie a Albatros D.III w 72 będzie robiony dla nich przez firmę zewnętrzną itp, itd). Także narzekactwo jest. Wstrząsająca opowieść o tym jak im się rozlazł projekt P-40 bo nity się na formach porozjeżdżały i różne ramki do siebie wizualnie nie pasowały nie świadczy o tym, że pomimo wielu lat doświadczeń ogarniają projektowanie i wykonanie form. Jak znam życie i realia to pewnie wszystko wisi na jednym Zdenku czy Waszku z narzędziowni, lat 70, który to potrafi połączyć w działającą całość i jak on tego nie dotknie bo sa jakieś problemy albo nie wyrabia bo był chory to wszystko leci na pysk. Niech się AH jak najszybciej ogarnie z narzędziownią i idzie do przodu. Będziemy mieli narodowego championa albo Narodową Firmę Modelarską A te nadlewki już nie wnikając w powód ich pojawienia się to naprawdę wstyd. Zresztą zdjęcie silnika jakie DEAD dał na modelforum.cz wstyd jeszcze większy, naprawdę wygląda archaicznie shortrunowo. Edytowane Czwartek o 07:38 przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Czwartek o 07:49 Share Napisano Czwartek o 07:49 7 godzin temu, Qz9 napisał: Delikatnie mówiąc czesi sa tacy jak pisal bodajże Hrabal: to nie ludzie to potwory. Niestety sa totalnie ksenofobiczni… no tak, tutaj oaza tolerancji i otwartości 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Czwartek o 09:42 Share Napisano Czwartek o 09:42 Ni ,e to tylko takie polskie marudzenie i narzekanie. Irytujące ale takie swojskie i w sumie niegroźne. Chociaz meczace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Piątek o 12:59 Share Napisano Piątek o 12:59 Taki ładny zamiennik zaprojektowany do modelu Army: Do nabycia tutaj: http://www.deaddesignmodels.com/kategor ... ma-ha-115/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano Piątek o 13:31 Share Napisano Piątek o 13:31 31 minut temu, barszczo napisał: Taki ładny zamiennik zaprojektowany do modelu Army: Do nabycia tutaj: http://www.deaddesignmodels.com/kategor ... ma-ha-115/ Albo bezpośrednio u wytwórcy: https://www.u3d.cz/cgi-bin/index Coś tam u niego już kupowałem, ładne wydruki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Piątek o 14:01 Share Napisano Piątek o 14:01 ale ceny tez a ladne wydruki robi przeciez ktos we Wschowej - byl Link "na warsztacie" i to w dobrej cenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Piątek o 14:32 Share Napisano Piątek o 14:32 to włąśnie ten Czech co najbardziej narzekał świetne maski robi do powierzchni sterowych tak w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano Piątek o 14:37 Share Napisano Piątek o 14:37 1 minutę temu, Qz9 napisał: to włąśnie ten Czech co najbardziej narzekał świetne maski robi do powierzchni sterowych tak w ogóle Wydruki robi David z U3D, inny gość niż Jan Hajicek/Dead Design od masek. Jan jest zresztą fanatykiem japońszczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Piątek o 15:45 Share Napisano Piątek o 15:45 To sprawdź, kto zaprojektował ten wydruk to Hajicka robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Piątek o 17:22 Share Napisano Piątek o 17:22 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: ladne wydruki robi przeciez ktos we Wschowej - byl Link "na warsztacie" i to w dobrej cenie Katmodelshop https://katmodelshop.pl/ Bardzo fajne i w przystępnej cenie . Do skali 1/72 (robią i w innych skalach) według mojej skromnej oceny wystarczają w zupełności Czyżby dla Kolegi Macieja są beee - jest mu smutno na słowa BRAVO ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 18:05 Share Napisano Piątek o 18:05 42 minuty temu, zatras napisał: Czyżby dla Kolegi Macieja są beee - jest mu smutno na słowa BRAVO ??? Jeżeli te silniki są tak uproszczone jak pojazdy to smutek jest uzasadniony, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Piątek o 18:27 Share Napisano Piątek o 18:27 10 minut temu, TM48 napisał: Jeżeli te silniki są tak uproszczone jak pojazdy to smutek jest uzasadniony, Przecież masz zdjęcia (tak wyglądają rzeczywiście po druku ) więc możesz sam ocenić stan uproszczenia , przed ,,prorokowaniem " Jeśli taki silnik ma być zamiennikiem jakiegoś ,,koszmarka" z zestawu i być zamontowany w ,,czeluściach'' okapotowania to za 20 parę złotych nadaje się więcej niż wyśmienicie . Chyba że potrzebne ci ,,dzieło sztuki '' które przewyższa koszt niejednego modelu i jest ,,modelem samym w sobie'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 18:50 Share Napisano Piątek o 18:50 19 minut temu, zatras napisał: Jeśli taki silnik ma być zamiennikiem jakiegoś ,,koszmarka" z zestawu i być zamontowany w ,,czeluściach'' okapotowania to za 20 parę złotych nadaje się więcej niż wyśmienicie . Chyba że potrzebne ci ,,dzieło sztuki '' które przewyższa koszt niejednego modelu i jest ,,modelem samym w sobie'' No to sobie zrobiłem risercz i mamy tak; Silnik za 25 zeta z połową detali. I silnik za 35 zeta z tą brakującą połową. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Piątek o 19:03 Share Napisano Piątek o 19:03 11 minut temu, TM48 napisał: I silnik za 35 zeta z tą brakującą połową. tyle, ze w linku bylo 350 koron, a to juz ca 17 Euro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Piątek o 19:08 Share Napisano Piątek o 19:08 4 minuty temu, BRAVO112 napisał: tyle, ze w linku bylo 350 koron, a to juz ca 17 Euro... Ja w obu linkach widzę 200 koron. http://www.deaddesignmodels.com/kategorie/high-precision-resin-cz/1-72/ki-43-ii-engine-nakajima-ha-115/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Piątek o 22:53 Share Napisano Piątek o 22:53 (edytowane) Kolego ,twój -jak Ty to nazywasz ;risercz - jest o kant dopy rozbić . Napisałeś, że w modelu z firmy U3D jest o połowę więcej detalu. Silniczek jest świetny ,nie ma co dyskutować ,ale ten z Katmodel też jest wyśmienity. Jedyna różnica z przodu to brak kabli zapłonowych ,które trzeba samemu zrobić z drucików, ale w każdym z ich wyrobów wyjścia z kolektora są ,, nawiercone ''więc nic trudnego . Asortyment silników (szczególnie w 1/72) jest miażdżący w porównaniu z U3D Każdy zakupiony silnik ,możesz -jeśli chcesz-zamówić pod wymiar zestawowego, tak żeby się mieścił o oryginalnej osłonie modelu( wiadomo wiele samolotów latało z tym samym silnikiem) ; w U3D też dają takie udogodnienia ? Na koniec ;silniczki są ogólnodostępne w kraju ,nie trzeba ich sprowadzać z pepikowa, a ten konkretny model ; Nakajima Nk1F Ha-115 /Sakae-21 kosztuje 23zł I jeszcze o te detale i szczegółowość ,jak zamieszczasz zdjęcia, rób to uczciwie bo i tak nie wygrasz w tej polemice Zauważyłeś że silnik z U3D ma ,,tylko'' zestaw cylindrów ,z tylu nic więcej ,czy Ci to specjalnie umknęło Edytowane Piątek o 22:56 przez zatras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Piątek o 23:41 Share Napisano Piątek o 23:41 (edytowane) Z tego co się orientowałem i oglądałem na stronie (szukając co prawda innego silnika, ale przejrzałem przy okazji sporo innych produktów Katmodel) to już na etapie projektu i wizualizacji 3D te produkty moim zdaniem rażą dużymi (albo bardzo dużymi) uproszczeniami… nawet już nie chciało mi się szukać zdjęć wydrukowanych silników… i nie, oba powyższe silniki nie różnią się z przodu tylko brakiem przewodów zapłonowych, ja widzę jednak sporo więcej różnic. Edytowane Piątek o 23:46 przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Piątek o 23:48 Share Napisano Piątek o 23:48 (edytowane) 9 minut temu, Albatros napisał: ja widzę jednak sporo więcej różnic. Jakich ? Oooo Maciusiowi wreszcie się japa cieszy -chociaż tyle Edytowane Piątek o 23:51 przez zatras 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano Piątek o 23:59 Share Napisano Piątek o 23:59 8 minut temu, zatras napisał: Jakich ? Produkty Katmodel poskładane są z prostych brył geometrycznych, detale to „piramidki” prostopadłościanów i graniastosłupów… dla mnie w tych projektach nie ma żadnej finezji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Sobota o 00:29 Share Napisano Sobota o 00:29 Reasumując. Nie szkodzi, że z przodu połowy nie ma, a to co jest mocno uprościli. Ważne, że z tyłu są ze trzy sześciany które mają odwzorować to: Normalnie z kolan nie wstanę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Sobota o 00:57 Share Napisano Sobota o 00:57 Ale o czym my rozmawiamy ??? O silniczkach żywicznych ,których zadaniem jest zastąpić plastykowe knoty , czy o modelach silników jako takich. Nie zauważyłeś ,że po zamontowaniu silnika z U3D w okapotowaniu i tak niewiele widać (pewnie dla tego też zrezygnowano z tylnej części ,bo w obu przypadkach i tak utkną w ,,dziurze ''. Co innego jeśli chciałbyś otworzyć pokrywy silnika, wtedy dobrze by było żeby odlew był jak najlepszy. Jeśli komuś podoba się bardziej ten odlew z U3D ,to jest to argument ostateczny ,z którym się nie da dyskutować . Ja jednak nie zgodzę się z tym ,żeby wydrukom Katmodel przypiąć łatkę nic nie wartych ,,badziewi" Mam trochę tych silniczków, wiem jak jest ich jakość ,,na żywo'' i uważam ,że jest to doskonała i tania alternatywa dla zestawowych odpowiedników w skali 1/72 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 01:03 Share Napisano Sobota o 01:03 Pomijając uproszczenia w silniku Katmodel, to za 10 złotych różnicy muszę "pobawić się" w odcinanie podpór, dorobić przewody zapłonowe z opaskami, dopasować do kadłuba i okapotowania oraz kołpaka śmigła... I nic nikomu nie przypinam, tylko patrzę z pozycji leniwego modelarza, który ma ten silnik wsadzić... do konkretnego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Sobota o 01:14 Share Napisano Sobota o 01:14 12 minut temu, zatras napisał: Ale o czym my rozmawiamy ??? Ja o tym, że czeski jest lepszy. Ty o tym, że gorsze jest lepsze, a i tak nie szkodzi, że gorsze bo nic nie widać. I tak jak napisał Soris, za 10 zł trzeba dorobić to co widać, bo akurat właśnie tego co widać brakuje w katmodel. A milczę o tym, jak jest uproszczone to co w ogóle katmodel dał na silniku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi