HKK Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 59 minut temu, greatgonzo napisał: Tak z czystej ciekawości. Który to jest środkowy czarny pas i dlaczego? To nie do mnie pytanie, ja nie użyłem określenia "środkowy czarny". Jakbyś użył cytatu, byłoby zrozumialej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego E, tam. Jeden post wyżej plus kontekst rozmowy. To nie jest jakaś zagadka i przecież od razu wiedziałeś, że to nie do Ciebie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Z bzdur, które tutaj nawypisywałem, jasno wynika, że grypa (albo inna paskuda), którą aktualnie przechodzę, to okres w którym powinno się leżeć w łóżku, a nie siadać do kompa. Może coś zrozumiałego uda mi się napisać wieczorem. A może lepiej nie... PS Bardziej niż instrukcja Eduarda, "podoba" mi się interpretacja z linku, który sam zamieściłem na 2 stronie tego wątku. https://www.planesinprofile.com/p-51d/mustang/cripesamighty/themargarets/sexshunate/planesinprofile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Chciałem wykonać imitacje przewodów hamulcowych na goleniach podwozia, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Trzeba je oczywiście dodać przed wklejeniem goleni w skrzydło i to już z zamontowanym kołem, bo przewód musi wejść w felgę (a raczej w bęben hamulcowy). W tym celu została wyborowana dziurka we właściwym (mniej więcej) położeniu na obwodzie, uwzględniającym miejsce ugięcia opony. Ale teraz trzeba kółko wkleić DOKŁADNIE TAK, aby po wklejeniu podwozia ugięcie opony zgrało się z podłożem. Jak to zrobić ?! Gdyby golenie wchodziły ciasno w gniazda, mozna by było wcisnąć je na sucho w skrzydła, przykleić koła i zdjąć podwozie do zamontowania przewodów. Ale niestety, u Eduarda golenie kolebią się w gniazdach na wszystkie strony. W Armie dużo lepiej nie jest, ale AH przynajmniej nie starała sie zrobić super-pozycjonującego montażu goleni. A Eduard owszem, tylko zupełnie nie wyszło i jest gorzej niż w modelu AH. Chyba po prostu zrezygnuję z tych przewodów. I tak będa słabo widoczne, a spłaszczona opona nie tam gdzie trzeba - owszem. Edytowane 5 Lutego przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego A nie da się zrobić tego przewodu na dwa razy? Tzn główny odcinek już teraz, a ten ostatni cieńszy na samym końcu gdzie już będzie wszystko sklejone? Z pozycjonowaniem kół to trzeba by się chyba wstrzymać do samego końca kiedy golenie już mocno chwycą i przydałby się jakiś klej, który w miarę mocno trzyma od początku ale pozawala na długie poprawki. Ewentualnie wsadzić maleńki kawałeczek masy dwuskładnikowej do środka, poprzymierzać a jak już lekko chwyci to podlać łączenie odrobiną rzadkiego CA za pomocą jakiegoś drucika. Takie moje luźne przemyślenia bo też mnie coś takiego czeka więc sam robię sobie burzę mózgu w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego To samo chciałem napisać. Czy nie możesz przewodu zrobić z ołowianego drucika, zostawić kawałek do felgi luźny i uformować jak już ustawisz na sztywno pozycję kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W dniu 4.02.2025 o 17:06, HKK napisał: wzorowałem się na schemacie Eduarda, ale też mi się niezbyt podoba. Żart? Przy sporym nakładzie pracy i kłótniach o panel na kadłubie takie zakończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego W nowym Spicie IBG też jest ugięcie opony i tez ten sklejający testowy nie trafił własciwie. Tak wiec wszystko jeszcze przed nami. Poczekajmy do prawdziwego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 4 godziny temu, HKK napisał: Ale teraz trzeba kółko wkleić DOKŁADNIE TAK, aby po wklejeniu podwozia ugięcie opony zgrało się z podłożem. Jak to zrobić ?! Skoro już to dopasowałeś na sucho i Ci się to mniej więcej zgadza to wklejaj. Jeśli będzie jakaś rozbieżność to raczej minimalna a taką łatwo można zniwelować szlifując oponę. Ja to robię na praktycznie gotowym już modelu. Jak s-t stoi na wszystkich kołach to przeciągam go kilka razy po arkuszu papieru ściernego i wszelkie nierówności się dopasowują do ostatecznej pozycji goleni podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Dzięki wszystkim! Chociaż z rad nie skorzystam, to zainspirowaliście mnie do ponownego poszukania rozwiązania. Skoro luźne gniazdo jest główną przeszkodą, to spróbowałem sobie z tym poradzić. Na szczęście mam overtreesy, więc udało się wykryć gdzie jest za luźno i dlaczego. Oraz pogrubasić mocowanie w odpowiednim miejscu. Trzymie się bez kleju i ani drgnie! Tym, którzy będą budować Eduarda, nieśmiało doradzam naśladownictwo przed sklejeniem połówek płata. Z przewodem hamulcowym czy bez, bardzo ułatwi wklejenie podwozia. Edytowane 5 Lutego przez HKK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 3 godziny temu, marek d napisał: Żart? Przy sporym nakładzie pracy i kłótniach o panel na kadłubie takie zakończenie. Nie podobało mi się, ale myślałem, że tak (mniej więcej) ma być. Po zwróceniu uwagi przez @greatgonzopoprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 4 godziny temu, jachud3 napisał: To samo chciałem napisać. Czy nie możesz przewodu zrobić z ołowianego drucika, zostawić kawałek do felgi luźny i uformować jak już ustawisz na sztywno pozycję kół? Mam ołowiany drucik 0.3 który wygina się od samego patrzenia a i tak wydaje się za gruby. Mam zamiar użyć mosiężnego 0.2. Jest sztywniejszy i łatwiej go trwale formować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 7 godzin temu, HKK napisał: Mam ołowiany drucik 0.3 który wygina się od samego patrzenia a i tak wydaje się za gruby. Rozwalcuj go i masz cieńszy, praktykowałem to teraz w Beefie swoim, da radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego Co rozumiesz przez walcowanie? Bo tak jak ja to rozumiem, to drucik zamieniłby się w płaskownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego Przewody wydłubane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 45 minut temu, greatgonzo napisał: Co rozumiesz przez walcowanie? Bo tak jak ja to rozumiem, to drucik zamieniłby się w płaskownik. Przy zgniataniu tak, a przy walcowaniu (rolowaniu) - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego I tak zrobiłem z mosiężnego 0.2. Ołów rozwałkowany do tej grubości jest jak dla mnie zbyt wiotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego A, OK, w drugą stronę. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego (edytowane) Skończone rzutem na taśmę, dwa dni przed wyjazdem. Takie są. I w zbliżeniu, zamiast osobnej galerii. Edytowane 7 Lutego przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Te modele zdecydowanie zasługują na pełne i porządne galerie. Czy będziemy musieli czekać pół roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego (edytowane) 13 godzin temu, Woit napisał: Te modele zdecydowanie zasługują na pełne i porządne galerie. Czy będziemy musieli czekać pół roku? Nie mam ani namiotu bezcieniowego ani porządnego oświetlenia, więc nie wiem czy mógłbym coś lepiej pokazać. Ale pokuszę się o coś w rodzaju podsumowania. Użyję beznadziejnie defensywnego i pretensjonalnego sformułowania - modele wyszły lepiej niż się spodziewałem, ale gorzej niż planowałem. A poważnie, to nigdy nie próbowałem zbudować modelu w dwa miesiące, a co dopiero dwóch modeli. I nie wiem, czy chcę powtórzyć to doświadczenie. Ale nie będę tu tłumaczyć niedostatków pośpiechem, bo ten jest w modelarstwie zawsze grzechem ciężkim. Modele w realu wyglądają zreszta nieobrzydliwie, nawet w powiększeniu. Natomiast obiektyw którego użyłem do pseudo makro rysuje bardzo ostro i nawet najmniejszy kontrast jest podbity i uwypukla niedoskonałości. Choć niewątpliwie zrezygnowanie z otwieranej kabiny przy z góry założonych ograniczeniach czasowych, pewnie wyszłoby modelowi P-51B na dobre. Ocena zestawów. Obydwa są bardzo dobre i należały do najprzyjemniejszych jakie kiedykolwiek budowałem (pomijając modyfikacje). Wypraski Eduard-a sa mimo wszystko nieco bardziej szczegółowe od Army i nie mam na myśli jedynie nitowania. Widać wyższą klasę a może doświadczenie narzędziowni. Ma to swoją drugą stronę. Ramki Eduard-a więcej obiecują ale nie do końca "dowożą". Nie chodzi tylko o już wspominane za duże gniazda goleni, czy niedorobione pylony. Generalnie mam wrażenie, że zestaw Army składa się ciut lepiej i precyzyjniej. Ok, armowe koła mają błąd projektowy (rozjechany bieżnik). Ale za wąskie (i nieco zgrubne) koła w Eduardzie sprawiają wrażenie celowego sabotażu, aby ułatwić sprzedaż drogich żywic. Zresztą dotyczy to również pylonów podwieszeń, które w AH są całkiem ok prosto z pudełka. Co nie znaczy, że AH nie ma swego za uszami. Przede wszystkim duże kanały wlewowe, co gorsza często wchodzące na widoczne powierzchnie elementów. Eduard bardziej dba o ich łatwą usuwalność. Tworzywo u edka też jest nieco lepsze, twardsze. W AH wystarczy mała nieostrożność przy cięciu i szlifowaniu, a powstają zagłębienia znakomicie przekładające się na zwiększony nakład pracy. Przestrzegam przed bezrefleksyjną zamianą kółek w Armie na eduardowe żywice. Koła Eduarda są ułamek milimetra wyższe (prawidłowo) i po zamontowaniu do goleni AH odstęp między oponą a golenią prawie znika. Ja zauważyłem za późno, a warto golenie podszlifować w tym miejscu. Linie podziału cienkie i delikatne w obu zestawach, ale bardzo ostre. Są więc mocno kontrastowe nawet (a zwłaszcza) po pomalowaniu, co w przypadku Mustanga jak wiadomo, nie zawsze jest pożądane. Należy uważać z pin washem. To (by było) tyle na dzisiaj. * * Absurdalne powiedzonko "to by było na tyle" zostało wymyślone dla żartu przez satyryka Jana Stanisławskiego na potrzeby jego felietonów. Ten językowy potworek jest współcześnie nieświadomie używany (i nadużywany) całkiem serio. Edytowane 8 Lutego przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego 13 godzin temu, Woit napisał: e modele zdecydowanie zasługują na pełne i porządne galerie. Tak 27 minut temu, HKK napisał: Nie mam ani namiotu bezcieniowego ani porządnego oświetlenia Zawsze mnie bawią takie teksty. Ja też nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, marek d napisał: Zawsze mnie bawią takie teksty. Ja też nie mam. Ale ja się nie tłumaczę. Po prostu nie wiem co mógłbym lepiej pokazać na zdjęciach bez poprawnych warunków oświetleniowych. W tym warsztacie nie mam nawet lampy na biurko. Światło pada z monitorów LCD i lampek sufitowych. Do pracy używam nagłównika z led-ami. Edytowane 8 Lutego przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego 15 minut temu, HKK napisał: Ale ja się nie tłumaczę Nigdzie nie napisałem tego. Zrobisz jak zechcesz. Już nic nie mówię bo będzie że piszę toksyczne posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Ja już nie muszę się przejmować, także: Moim zdaniem Marek sugeruje, że modele są warte zrobienia starannych galerii. Ja tak sugeruję niewątpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi