Skocz do zawartości

Boeing 767-300 PLL LOT Zvezda 1/144

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ja właśnie musiałem zrezygnować z  śmierdzących farb. Też maloweałem H i rozcieńczałem  Leveling Thinnerem do  C.  Jednak  przy srebrnej  H8 będzie pewnie problem :(.

Edytowane przez kowal76
  • Sad 1

Grzegorzu, czy planujesz tradycyjne przygody z kalkomaniami? :szczerbol:

• Like 1

W dniu 20.01.2025 o 17:21, kowal76 napisał:

Jednak  przy srebrnej  H8 będzie pewnie problem

Expand  

O, widzę, że świadomie chcesz "zmarnować" model :mrgreen:

Brawo dla  bohatera  :brawo:

W dniu 2.02.2025 o 18:12, abtb napisał:

O, widzę, że świadomie chcesz "zmarnować" model :mrgreen:

Brawo dla  bohatera  :brawo:

Expand  

Przygotowałem się i zrobiłem testy H8. Jednak trzeba  będzie  pozostać przy C 8. Taki wyjątek będzie.

W dniu 2.02.2025 o 18:58, kowal76 napisał:

Przygotowałem się i zrobiłem testy H8. Jednak trzeba  będzie  pozostać przy C 8. Taki wyjątek będzie.

Expand  

czy możesz rozwinąć nieco temat? jestem miłośnikiem C8, i raczej nie planuję zmian, ale wydawało mi się, że wersja aquos jest równie ok. Czy H8 jakoś niedomaga?

Nie pasuje mi kolor skrzydeł, powinien być dużo jaśniejszy, jaki dawałeś??  Najbardziej zbliżony kolor to Voodoo Grey FS16515.

Silników dobrze że nie widać, ale dzięki za wrzucenie oryginału. Szkoda, że nie wcześniej :). Co do szarego to taki już zostanie, nie wiem , ale na żywo wygląda to wiele jaśniej.        Użyłem H 308 i jeszcze dużo rozjaśniłem białym.                                                                                             

Przecież wiem.

Mnie chodzi o kolor stożka.

A to jest takie same we wszystkich silnikach dwuprzepływowych.

Akcenty srebrne pomalowane. Pozostało jeszcze jakieś drobne antenki pomalować i  przyjdzie czas na kalkomanie. Oszklenie Zvezdy,  to tragedia, ale to już wcześniej wiedziałem. 

20250215_181431.thumb.jpg.7c7f8b5eb9bce0660fcccff3b4cf819a.jpg

• Like 2

W dniu 15.02.2025 o 17:56, kowal76 napisał:

Akcenty srebrne pomalowane. Pozostało jeszcze jakieś drobne antenki pomalować i  przyjdzie czas na kalkomanie. Oszklenie Zvezdy,  to tragedia, ale to już wcześniej wiedziałem. 

20250215_181431.thumb.jpg.7c7f8b5eb9bce0660fcccff3b4cf819a.jpg

Expand  

A co z tym oszkleniem nie tak?

Jest z dziwnego tworzywa  jak guma. Po lekkim przetarciu white spirytem robi się matowe. U innych producentów nie mam takiego problem,  po przecieraniu white spirytem.

W dniu 15.02.2025 o 18:14, kowal76 napisał:

white spirytem

Expand  

:hmmm:

A dla czego tym? Ja używam IPA i jakoś daje radę :mrgreen:

Oprócz tego warto dodać, że zvezdowe "szkiełko" strasznie się nie lubi z maskolem i pastami polerskimi

Edytowane przez abtb
  • Like 1

W dniu 15.02.2025 o 18:50, abtb napisał:

:hmmm:

A dla czego tym? Ja używam IPA i jakoś daje radę :mrgreen:

Oprócz tego warto dodać, że zvezdowe "szkiełko" strasznie się nie lubi z maskolem i pastami polerskimi

Expand  

Jakoś tak z przyzwyczajenia :).

Odnośnie "oszklenia" w pasażerach, to według mnie najlepiej je imituje kalkomania, w szczególności foto kalkomania z 8A Decals i lepsza - wyraźniejsza Authentic Airlines. Przezroczyste tworzywo nie da tego efektu.

• Like 1