Brzoza Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Witam, szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi, jakie macie metody przytrzymywania drobnych (i nie tylko) elementów do malowania areografem ? Widzialem "gumy" ale nie posiadam, klipsy sobie bardzo chwalę ale mam ich za mało szukam jakiejś genialnej ekonomicznej alternatywy. Przyklejacie wykalaczki bezpośrednio do elementu ? Jak tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Polecam patafix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 41 minut temu, Dudzio napisał: Polecam patafix. Wiesz co, ostatnio jak kupiłem Patafixa (w Rossmanie) to... kompletnie nie chciał trzymać elementów. Pomyślałem, że może jakaś „przeterminowane” opakowanie. Kupiłem następne i jest to samo... Poprzedni używany od trzech lat tak się zafajdał farbą, że trzeba było kupić te nowe i zipa dumna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego A właśnie widziałem że promocja w rossmanie i już jutro miałem jechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) Patafix, wykałaczki, żabki, patyczki do lodów, taśmy dwustronne. Można nawiercać, przyklejać, przyczepiać. Cholera temat rzeka, ograniczony tylko pomysłowością Edytowane 4 Lutego przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Można na różniste sposoby jak prawi (Moses). Ja osobiście preferuję lekkie nawiercanie plus mini kropelka super gluta by trzymało jeśli element może odfrunąć a słabo się umocuje na wykałaczce i daję je właśnie na wykałaczki.Najfajniejsza sprawa .I trzymając maluję aero.Tak robię akurat mini figsy.Jak i większe skale.Sprawdza się od lat.Co do patafixów też dobry pomysł jak i taśmy dwustronne klejące.Też używam taśmy.W sumie łatwiejsza spawa z taśmą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Jakie to szczęście, że nie jestem figurkowcem. Nabawiłbym się koszmarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 17 godzin temu, Thalgonis napisał: Wiesz co, ostatnio jak kupiłem Patafixa (w Rossmanie) to... kompletnie nie chciał trzymać elementów. Pomyślałem, że może jakaś „przeterminowane” opakowanie. Kupiłem następne i jest to samo... Poprzedni używany od trzech lat tak się zafajdał farbą, że trzeba było kupić te nowe i zipa dumna... Patafixa kupiles firmy UHU? Bo u mnie elegancko trzyma ale kupowałem w Kauflandzie jakis czas temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego Zrobione - wyglada jak poradnik jak tego nie montować, jak wyschnie to się dowiem czy wszystko dobrze przemyslalem. Napotkałem za to inny problem paprochy + Mr.Finishing Surfacer 1500 Gray rozcieńczony 1:2 tak wali za areografu ze oddychać się nie da. Skręcacie do tego ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Dobra chemia modelarska musi śmierdzieć PS. ja daję 1:3 gdzie 3 to MLT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 1,5 bara ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 10 minut temu, Brzoza napisał: 1,5 bara ? Poniżej 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego @Brzoza kup sobie maskę, bardzo pomaga. Mi wprawdzie sam zapach nie przeszkadza, ale wciąganie rozpylonej farby nie musi być najlepszym pomysłem, a maska i zapachu nie puszcza i aerozol zatrzymuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 38 minut temu, Albatros napisał: Poniżej 1 Zszedlem do jednego a moja piwnica i tak wyglada jak klub noca. Skręce w takim razie jeszcze bardziej. Dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 32 minuty temu, Brzoza napisał: Zszedlem do jednego a moja piwnica i tak wyglada jak klub noca. Skręce w takim razie jeszcze bardziej. Dzieki za informacje Nie operuj liczbami. Psikaj na rękawiczkę (bo na papier nie ma sensu) i skręcaj lub odkręcaj ciśnienie tak, żeby Ci nie pluło z aerka. Ma być gładkie pokrycie. Jak będzie dobrze, zacznij walić na model 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 2 dni temu skończyłem swój 1 model, dużo się nauczyłem wiem co zrobiłem źle co można lepiej a tu cyk zmiana podkładu z puszki i już problem jutro przetestuję rady dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego 12 godzin temu, Brzoza napisał: Zszedlem do jednego a moja piwnica i tak wyglada jak klub noca. A zastanowiłeś się dlaczego tyle farby trafiło w powietrze zamiast na model? Aerograf to nie pistolet lakierniczy. Nie maluje się szerokim strumieniem z większej odległości. Do takiego malowania służą dedykowane aero a i tak trzeba korzystać z komory z wyciągiem. Strumień ma być wąski tak, aby cały trafiał na model a w zasadzie na malowany element. Wtedy można/trzeba obniżyć ciśnienie żeby nie tworzyc i rozdmuchiwać kałuż. Maluje się równymi pociągnięciami bez zatrzymywania. Raz przy razie, cienkimi warstwami żeby pokryć całą powierzchnię. Krycie uzyskujemy powtarzając czynność a nie zwiększając wydatek farby. Malowanie szerokim strumieniem ma tylko jedną zaletę - szybkość. Poza tym, same wady. Duży odkurz, suchy strumień, słabsze przyleganie. Zmniejszanie ciśnienia bez zbliżenia aero do modelu sprawi, że strumień będzie jeszcze bardziej suchy. Pomijam wspomniane specjalne aerografy do powierzchniowego malowania, bo to inna bajka. Maseczka oczywiście konieczna ze względu na unoszący się pył z farby, choć przy odpowiednim malowaniu będzie go dużo mniej. Ale jeśli zasyfisz całe pomieszczenie pyłem, to on nie zniknie, tylko osiądzie na meblach i podłodze. Potem będzie Ci się też unosił w powietrzu i pogłębiał problemy z wszędobylskimi paprochami. Dlatego pracownię trzeba regularnie i dokładnie odkurzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego @HKK Zastanowiłem się, zmniejszałem ciśnienie ale z niewiadomych przyczyn wyszedłem z błędnego założenia że poniżej 1 bar-a to już w ogóle będzie kaszanka. Apropo kaszanki i wysokiego ciśnienia już się przekonałem na własnej skórze podczas malowania jak wyszedł mi efekt piasku na jednym boku modelu co dalej za tym idzie lakier tego nie wyprostował i jak pewnie wiesz nakładanie kalki było bardzo przyjemne. Czasami nauka musi boleć. Myślę że przy 3 modelu podstawy pójdą już sprawnie od a do z (oby) 7 godzin temu, HKK napisał: Raz przy razie, cienkimi warstwami żeby pokryć całą powierzchnię. Krycie uzyskujemy powtarzając czynność a nie zwiększając wydatek farby. Staram się jak mogę tego trzymać, praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka. Dzięki waszym uwagom udało się to zrobić dużo lepiej także dziękuje ! (zobaczymy czy ten dramat z 1 warstwą nie będzie miał wpływu) Moje wnioski po przerzuceniu się z puszki. 1. 1500 jest tak delikatne ze uwypukla nawet coś z odlewki czego bym normalnie nie widział - może dla początkującego to jednak przesada 2. Musze zmienić oświetlenie bo strasznie ciężko zobaczyć nie kombinując pod sama żarówka co mokre a co nie ALBO rozpatrywałem kolor czarny skoro i tak nic tam jasnego nie będzie ale póki co robię czym mam. 3. @Thalgonis patent z rękawiczka niby prosty a jaki game changer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Lutego Share Napisano 6 Lutego A jak dorobisz się aerka z zaworkiem Mac, to zobaczysz jak wspaniale jest nie kręcić niczego na kompresorze, tylko minimalnym ruchami regulować ciśnienie "pod ręką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzoza Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 11 minut temu, giberes napisał: A jak dorobisz się aerka z zaworkiem Mac, to zobaczysz jak wspaniale jest nie kręcić niczego na kompresorze, tylko minimalnym ruchami regulować ciśnienie "pod ręką". Jak moim największym problemem będzie kręcenie ciśnienia przy kompresorze to znaczy że jest już zajebiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi