Skocz do zawartości

PZInż 222 czyli polska wersja SdKfz 10

Jendrass1

Rekomendowane odpowiedzi

OK.

Mam jednak propozycję.

Zrób zdjęcie boczne swojego podwozia i porównaj w jakimś programie graficznym (Corel) ze zdjęciem bocznym wozu (tym wyretuszowanym). Porównaj wzajemne położenie osi koła przedniego, wału i kół nośnych. Jeśli nie będzie "rażących" różnic to oczywiście sprawę wał a rama można sobie darować. Później, po zabudowie skrzyni już nic nie da się skorygować.

Jeśli jest faktycznie problem z "wyoblaniem" ramy, to warto sprawdzić co będzie lepiej pasowało, czy Twoje rozwiązanie czy to z C4P (czyli obniżenie wału o ... kilka mm w dół?

Ja takie „eksperymenty” robię właśnie na komputerze. Jeśli nie masz w tym doświadczenia wstaw zdjęcie, dobrze prostopadłe, podwozia to w moment zrobię Ci tę symulację

• Odpowiedzi 183
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wreszcie nabrał jakiegoś wymiernego kształtu. Dopasować silnika, wały itp ciężko z liczyć ale w końcu się udało. Sklejenie całości (dopasowanie góry z dołem) będzie chyba największym wyzwaniem, bo Dragon to nie jest zdecydowanie

Gąsienice gumowe tylko na próbę, żeby mieć pogląd przy błotniakach. Problem w tym, że wóz miał nowy wzór gąsienic, który nie wiadomo jak wyglądał. Skończy się pewnie na gąskach od 7TP ?!

IMG_4244.jpg

IMG_4245.jpg

Skończy się pewnie na gąskach od 7TP ?!

Jeśli nie ma innej alternatywy to będziesz się musiał nieźle nagimnastykować żeby z tych gąsek coś wyciągnąć. Jak już sam napisałeś PzInż 222 miał nowy typ gąsienic sworzniowych, jednogrzebieniowych, z poduszkami gumowymi i właśnie te poduszki nadają im charakterystyczny wygląd.

Czekam na dalsze postępy prac Mam nadzieję, że jakoś wybrniesz z tego "gąsienicowego" problemu.

Ja natomiast zastanawiam się nad wnętrzem skrzyni ładunkowej. Ze zdjęć wynika, że była metalowa, ale chyba nie pancerna. Zatem we wnętrzu brakuje chyba elementów ramy stalowej do której spawano/nitowano blachy boczne. Chyba coś takiego jak na tylnych drzwiach.

może kiedyś na jakimś zakurzonym strychu odnajdzie się jakiś album ze zdjęciami polskich pojazdow

Nie masz pojęcia jak bym się cieszył dopadając gdzieś taki album "Prototypy pojazdów mechanicznych PZInż w latach 1936-`1939" albo coś podobnego. Dzięki za dobre słowo ! ;)

Stale dokładam jakieś szczegóły, żeby scalić wóz muszę jednak wiedzieć jak pomalować:

- elementy silnika (przykrywa, wężyki, gaźniki itp)

- wnętrze przedziału silnika (pod maską)

- wnętrze błotników

- wewnętrzną stronę kół nośnych gąsienic (podstawa kamo czy czarny)

Dziś chciałbym scalić kadłub z ramą, doszło też kilka bajerów więc nie jest już tak pusto.

Tyle na dziś, pojazd scalony, została zaawansowana pielęgnacja, szpachlunki i duperelki no i dylemat gąsienic ?!

IMG_4256.jpg

IMG_4259.jpg

IMG_4262.jpg

IMG_4263.jpg

IMG_4258.jpg

Dorobienie chłodnicy z wiatrakiem zajęło mi pół dnia, jak już była niemalże gotowa, to okazała się za gruba i na nowo.

IMG_4266.jpg

A to już z taśmy produkcyjnej zakładów Zieleniewski S.A. w Sanoku (zamki) oraz lufy produkcji Stowarzyszenia Mechaników Polskich z Ameryki w Pruszkowie jedno z działek na przyczepce będzie holowane przez ciągnik. Kolejne dwa pójdą do czołu 7TP/9TP w wersji plot, a ostanie... się zobaczy, pewnie do jakiegoś PZInża

Czekam na opinie modelu !

PS Drzwi tylne na razie luzem - zawiasy ?!

Hmm, to jest 1/35 ?? Jeżeli tak, to mam małą uwagę do tych burt, wyglądają dość grubo, jak pancerz czołgu. Ja bym użył czegoś dużo cieńszego, są arkusze sztywnej folii i ona nadawała by się dużo lepiej. Aby było jeszcze taniej, można użyć okładek do dokumentów - są dość grube i sztywne, rama jeszcze by je wzmocniła. Taka moja rada niedoświadczonego modelarza.

Jendrass1 tak nieśmiało w sprawie tych gąsienic to taki mi szatański plan przyszedł do głowy co... że... jak nikt nie wie jak one naprawdę wyglądały to może by tak... ten, teges gąsienice od 7TP jakoś lekko podpiłować i poprzyklejać jakieś uformowane na kształt poduszek kawałki płytek? Tylko nie wiem czy by Ci się chciało tak bawić z każdym ogniwem...

Tylko nie bij za mocno za te szatańskie (pod wpływem ) pomysły

jak nikt nie wie jak one naprawdę wyglądały to...

Bardo mi się to podejście podoba , z naciskiem na ten... teges wieki nie słyszałem tego tekstu.

może by tak... ten, teges gąsienice od 7TP jakoś lekko podpiłować i poprzyklejać jakieś uformowane na kształt poduszek kawałki płytek? Tylko nie wiem czy by Ci się chciało tak bawić z każdym ogniwem...

Myślałem nad tym ale to katorżnicza robota. W tej chwili wyjścia są dwa

- bawić się z gąskami od 7TP (pewnie ponad 120 ogniw do przeróbki)

- wychachmęcić jakoś gąski do Sdkfz 10 i tutaj prace trwają

Tylko nie bij za mocno za te szatańskie (pod wpływem ) pomysły

Wybaczam, czekam na wsparcie.

Jendrass, skoro nie zabudowałeś skrzyni to przyjrzyj się zdjęciu jakie znalazłem na ODKRYWCY.

70a09432ad8b583f.jpg

To prototyp jakiejś naszej ciężarówki, przeznaczonej chyba tylko do przewozu ludzi (zawiasy na dole!). Papierowy model ma właśnie takie drzwi. Może wersja transporter miała takie wejście?

A niech Cię diabli ! Dzisiaj przykleiłem drzwi z zawiasami ! Nie wydaje mi się, żeby w 222 zastosowano taki patent, raczej wariant ramy z PF618.

To na zdjęciu to prototyp Ursusa AT lub AW.

Niestety, nie ma na tyle dokładnych zdjęć gąsienic (tak mi się wydaje), żeby robić coś takiego. Bałbym się takiego grzebania, nie mam wprawy w tego typu robótkach. Dzisiaj wkleję zdjęcia wozu z "bajerami", mam nadzieję, że się spodoba. Poza tym zacząłem już prace nad 7TP plot ( z wnętrzem). Osobny wątek niebawem.

Poza tym zacząłem już prace nad 7TP plot ( z wnętrzem). Osobny wątek niebawem.

Toż to czysta improwizacja, z książki wynika, że nawet jeden rysunek nie istnieje, wiadomo, że miał mieć dwa działka 20 mm FK mod. A i nic więcej.

W tym przypadku skala masz prawie całkowitą rację. Prawie, bo pewnie rzeczy udało się ustalić (mówię o działku i kształcie załogi). Wszystkie moje decyzje budowlane będę się starał możliwie przejrzyście tłumaczyć. Pozwól skala, że sam będę decydował co jest do zrobienia, a co nie.

Tak btw to Pantera plot to nie improwizacja ? Powstała tylko drewniana makieta, a model tego wozu jest powszechny wśród modelarzy.

Dzięki Jarku!

Znam ten rysunek, niesety najważniejszego elementu czyli mitycznej niemalże gumowej poduszki oraz jej mocowania do gąsienicy nie ma. Postaram się dotrzeć do p. Jońcy, może się zlituje jak zobaczy, że model już jest i coś mi podpowie?!

Niestety, nie ma na tyle dokładnych zdjęć gąsienic (tak mi się wydaje), żeby robić coś takiego. Bałbym się takiego grzebania, nie mam wprawy w tego typu robótkach. Dzisiaj wkleję zdjęcia wozu z "bajerami", mam nadzieję, że się spodoba. Poza tym zacząłem już prace nad 7TP plot ( z wnętrzem). Osobny wątek niebawem.

o żesz Ty! nawet nie wiedziałem, że coś takiego istniało (chociaż jesienny laik jestem). już czekam na wątek.

Dlaczego twierdzisz, że na rysunku nie ma poduszek. A co to jest te wystające prostokąty "kratkowane" ?

W/g mnie ten "kratkowany" element przykręcany na śrubę do reszty to właśnie owa mityczna nakłada.

hmmm moje niedopatrzenie, tylko czy ja dobrze widzę, że te poduszki mają kształt "U ?Ten górny rysunek, to przekrój poprzeczny prawda ? Carramba no nie wiem.