bulik58 Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, patrykd napisał: Masz slynny vms Próbowałeś go na jakimś podobnym kolorze do tego piaskowego? Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Swojego Challengera malowałem zwykłym lakierem Vallejo 27.651 bezbarwny mat. Po pigmentowaniu zawsze ciemnieje. Ściemniał po lakierze bezbarwnym czy pigmentach ? Edytowane 18 Kwietnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia 1 godzinę temu, bulik58 napisał: Próbowałeś go na jakimś podobnym kolorze do tego piaskowego? Ściemniał po lakierze bezbarwnym czy pigmentach ? Po lakierowaniu bezbarwnym. Można rozjaśnić kolory przed pigmentami i lakierowaniem. Jak ściemnieje będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia 7 godzin temu, bulik58 napisał: Ten i Revell również odpada , a z aryli jest coś godnego polecenia? Moze Italeri Matt ? Sam uzywam tylko Italeri bo akryl. Przed Lakierem Po Lakierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia 7 godzin temu, robertmodelarz napisał: Po lakierowaniu bezbarwnym. Można rozjaśnić kolory przed pigmentami i lakierowaniem. Jak ściemnieje będzie w sam raz. Chcę pozostać przy tym kolorze który mam obecnie , coś zbliżonego do tego poniżej , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Mam nadzieję, że w chwili świątecznego odpoczynku ktoś może znajdzie czas na poratowanie informacją jak mogły wyglądać oznaczenia na tyle pojazdu ze zdjęcia. Czy była tam czarna tablica rejestracyjna ( prostokąt czy kwadrat) a może napis z numerami rejestracji. Oznaczenia UN? Pozdrawiam i życzę wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia (edytowane) W dniu 19.04.2025 o 10:55, FLECZER napisał: Mam nadzieję, że w chwili świątecznego odpoczynku ktoś może znajdzie czas na poratowanie informacją jak mogły wyglądać oznaczenia na tyle pojazdu ze zdjęcia. Czy była tam czarna tablica rejestracyjna ( prostokąt czy kwadrat) a może napis z numerami rejestracji. Oznaczenia UN? Pozdrawiam i życzę wesołych świąt Tylko napis UN po pokach n tylnej płycie. Edytowane 10 Maja przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia Znam to zdjęcie ale nie mam pewności czy to ,,nasz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia (edytowane) na pewno już prywatny japoński Edytowane 19 Kwietnia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia Cześć, szukam informacji na temat Pantery 438 z 12 DPanc SS z Normandii? 1.jaki to jest wzór Zimmeritu konkretnie (w sensie czy "kratkowany" bez ryflowania czy z ryflowaniem) oraz 2.co to za "czarna plama" przy rurze na wycior (myślałem o panzerschrecku ale teraz uważam, że to zadarta fotografia)? 3. Czy znane są jakieś informacje na jej temat lub inne fotki? Z góry dziękuję za pomoc! (fotografia w celach dyskusji z fb: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3777459372523749&set=pcb.2770871929739399) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia Hej. Czy przed podkładem warto "umyć" pędzlem model alkoholem? Mam taki specyfik: Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia (edytowane) W dniu 22.04.2025 o 22:11, Macisso napisał: Hej. Czy przed podkładem warto "umyć" pędzlem model alkoholem? Mam taki specyfik: Z góry dzięki za odpowiedzi. Jak najbardziej tak. Odtłuszczanie na pewno zwiększy przyczepność farby i usunie kurz i pył. Ja swoje ulepki muję w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Taniej, ale schnie dłużej. Możesz popsikać go z aerografu, uwaga na zapachy. Edytowane 25 Kwietnia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Jak najbardziej tak. Odtłuszczanie na pewno zwiększy przyczepność farby i usunie kurz i pył. Ja swoje ulepki muję w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Taniej, ale schnie dłużej. Możesz popsikać go z aerografu, uwaga na zapachy. Dziękuję bardzo 🫡 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Witam. Szukam dokładnych wymiarów, z każdą częścią i rzutami zamka wylotowego m4a2 z easy eight sherman -Fury co wystąpił w filmie z 76mm lufką. Dorabiam skrecz w 1.10 skali i potrzebuję trochę informacji na ten temat. Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Koledzy pytanko o SU-76M. Który polecacie? MiniArt czy nowa Zvezda? Cenowo podobnie, mi chodzi o sklejalność i szczegółowość. Który wypada lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia 8 godzin temu, jmx62 napisał: Koledzy pytanko o SU-76M. Który polecacie? MiniArt czy nowa Zvezda? Cenowo podobnie, mi chodzi o sklejalność i szczegółowość. Który wypada lepiej? Oba są na wysokim poziomie. Zvezda jest nowszy a więc i moim zdaniem lepszy. Oba w zasadzie nie wymagają szpachli. Minusem MiniArt jest brak numeracji części na ramkach a więc trzeba korzystać dodatkowo z wydruku instrukcji do lokalizacji. A przynajmniej na moim egz. tak było. Oba pozwalają wykonać efektowne modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Dziękuję za odpowiedź, mniej wiecej o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 21 godzin temu, jmx62 napisał: Dziękuję za odpowiedź, mniej wiecej o to mi chodziło Zrób oba w tym jeden z nich w wersji jak poniżej oczywiscie zdjecie tylko do celów dyskusji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Nie wiem czy jednego zrobię a Ty mi każesz dwa! Co to za modyfikacja na zdjeciu? Jakieś dodatkowe opancerzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Spoko zrobisz składa sie jak klocki, jak bedziesz chciał to mam gdzieś chyba polskie kalki, a toto to transportery/bwp jakie tworzyli z tych dział po wojnie popzrez demontarz dział i jakiś dodatkowy pancerz, są filmy z defilad to tam to widać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia W dniu 29.04.2025 o 00:21, jmx62 napisał: Koledzy pytanko o SU-76M. Który polecacie? MiniArt czy nowa Zvezda? Jest jeszcze Tamyia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Wiem że jest Tamka ale to stary gruchot chyba nie wart zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 37 minut temu, jmx62 napisał: Wiem że jest Tamka ale to stary gruchot chyba nie wart zachodu. Tamka jest o 5 lat młodsza niż MiniArt - Tamijka to model z 2016 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Będę wdzięczny za opinię znawców tematu czy ta konwersja jest ok https://cults3d.com/en/3d-model/various/t-55ams-1-35-conversion-kit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja Share Napisano 1 Maja 12 godzin temu, grzesioc napisał: Będę wdzięczny za opinię znawców tematu czy ta konwersja jest ok https://cults3d.com/en/3d-model/various/t-55ams-1-35-conversion-kit Nie ma paru elementów. Miernik prędkości wiatru, wzmocnienia dna kadłuba, detektorów oświetlenia promieniowaniem lasera, podniesionych bocznych fartuchów na błotnikach. Sklejałem ten model..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi