Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko o kalkomanie do polskich pojazdów z wojny polsko bolszewickiej. Skala 1/72. Wiem tylko (mam) o zestawie Black Lion Decals. Czy na rynku pojawiło się coś więcej? W Bytomiu rzucił mi się w oczy śliczny Garford wykonany jako "Dziadek".  Oznaczenia nie były raczej malowane, niestety  przegapiłem kto był jego autorem i nie wypytałem na miejscu.

Godzinę temu, modelist constructor napisał:

Witajcie

Chciałbym posklejać modeli w skali 1/16 (niemieckie). jakie firmy polecacie pod względem jakości wyprasek i wierności z oryginałami.

dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Trumpeter

Napisano (edytowane)
W dniu 19.03.2026 o 07:46, modelist constructor napisał:

ooo. A Das werk?

wygladaja ciekawie

Też dobry, ale to z reguły przepaki innych firm o-mają mniejszy wybór. Zacznji od Abramsa lub T-72. Jak skończysz piąty model to musisz kupić sobie większe mieszkanie. Jest jeszcze Hobbyboss.

Edytowane przez robertmodelarz

6 minut temu, robertmodelarz napisał:

Też dobry, ale to z reguły przepaki innych firm o-mają mniejszy wybór. Zaczmik od Abramsa lub T-72. Jak skończysz piąty model to musisz kupić sobie większe mieszkanie. Jest jeszcze Hobbyboss.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:mrgreen:, tutaj na forum jest taki (Greif)  co to gołymi rencami cały szwabski pociąg towarowy buduje i to w skali 1/35 😆.  Pozdr. A

• Like 1
  • Haha 1

• 2 weeks later...

Pytanie "warsztatowo-techniczne":

Przymierzam się do budowy T-72M1 z Revella ale z wieżą Black Doga (odlew żywiczny). 

I jestem w kropce, bo nie wiem, ile i czego odciąć/zeszlifować od spodu wieży z BD tudzież ile czego odciąć z podstawy wieży Revella, żeby to spasować razem tak, aby wieża mogła się obracać.

Czy ktoś z kolegów już ten problem przerabiał i może wspomóc doświadczeniem?

8 godzin temu, DarthModellbau napisał:

Pytanie "warsztatowo-techniczne":

Przymierzam się do budowy T-72M1 z Revella ale z wieżą Black Doga (odlew żywiczny). 

I jestem w kropce, bo nie wiem, ile i czego odciąć/zeszlifować od spodu wieży z BD tudzież ile czego odciąć z podstawy wieży Revella, żeby to spasować razem tak, aby wieża mogła się obracać.

Czy ktoś z kolegów już ten problem przerabiał i może wspomóc doświadczeniem?

We internecie jest pełno zdjęć tego czołgu i jego wieży. Zeszlifuj tyle ile mniej więcej jest na zdjęciu. Tak czy siak model jest fatalny i proponuję nawet go nie malować tylko zrobić go sobie jako rozgrzewkowy do modelu z innej firmy.

W dniu 2.04.2026 o 21:52, Robi napisał:

We internecie jest pełno zdjęć tego czołgu i jego wieży. Zeszlifuj tyle ile mniej więcej jest na zdjęciu. Tak czy siak model jest fatalny i proponuję nawet go nie malować tylko zrobić go sobie jako rozgrzewkowy do modelu z innej firmy.

Hmm... No właśnie tego na fotkach nie widać, przynajmniej tych, które znalazłem.

A innych modeli T-72M1 w 1:72 oprócz 3D nie widać, short-runy z ACE to żadna rewelacja, a modelcollectu nigdzie już nie ma...

2 godziny temu, DarthModellbau napisał:

Hmm... No właśnie tego na fotkach nie widać, przynajmniej tych, które znalazłem.

A innych modeli T-72M1 w 1:72 oprócz 3D nie widać, short-runy z ACE to żadna rewelacja, a modelcollectu nigdzie już nie ma...

Tu masz taką fotke:

Screenshot_2026-04-04-21-56-58-576_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.5ba7748ab1349b70e8f567b8d8c50f0b.jpg

Wyślij też zdjęcie swojej wieży jak to wygląda. 

A druk 3D też nie jest zły...