Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Panowie pancerni,pomocy!!

Jako odskocznięod latadel zakupilem model IS-2 italeri w 1/72.Przyjemnie sie go skladalo, aż do momentu przyklejenia gąsienic. Wychodzi krzywo,nie bardzo chcąpasowaćdo siebie poszczegolne fragmenty. Możektoś z was robil ten model? Jak zakładać gąsienice?

Napisano

Pytanko jakich farb potrzeba do tego kamuflażu? (chodzi mi głównie o zielony i żółty)

sdkfz25122cw_3.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Hejka Panowie.

Mam mały kłopot z lufami do dwóch czołgów Crusaider MK III Italerii i Matilda MK III/IV Tamiya. A więc tak:

- Crusader początkowo był wyposażony w działo dwufuntowe a nastepnie było ono zamieniane na 6 funtowe (początek 1942). I teraz mam dylemat bo RB produkujedwa rodzaje luf 35B02 do Matyldy i 35B17 do Crusadera. Która z nich powinna być w moim modelu?

- Matilda - czy w/w lufa 35B02 będzie odpowiednia do tego tanka.

Jakie lufy karabinowe były by odpowiednie do obu modeli?

Do Matildy pasuje mi 35B64, a do Crusadera ponoć był to Vickers kal. 0.303, ale nie mogę nigdzie znaleźć takiej lufy.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Napisano

Witam, w wolnym czasie dłubię sobie Sd. Kfz. 234/2 Puma z Italeri i mam takie pytanko- otóż, włazy od środka powinny być w kolorze wnętrza czy kamo?

Napisano
Witam,pytanie do Shermanologów czy wersja Mk.1c Hybrid była zdobyta przez niemcow jeśli tak to prosił bym o jakieś foto lub zwykle info

Nie jestem szrmanologiem i dlatego nie mam pewności czy te zdjęcia przedstawiają wersję o którą ci chodzi...

Ale zamieszczę je... a nuż widelec trafiłem

Captured%2003.jpg

sherman-76-02.jpg

Ge96461.jpg

firefly_3.jpg

Sherman1.jpg

sherman-75-03.jpg

sherman-75-00.jpg

Napisano

Po jakiego diabła wrzucasz ten temat do galerii?

Napisano

Witam, pytanko czy gąsienice Hetzer Starr to jest ten sam typ gąsienic co w późnym Hetzerze? poniewaz dostałem model Hetzer Starra Trumpetera niestety bez gąsienic a chciałbym kupic Friule do poźnego Hetzera tylko nie wiem czy będą pasowac.

Napisano

Czy su-76 i su-76m różniły się czymś znaczącym wyglądzie zewnętrznym?

Jeśli tak to czy jakieś su-76 dotrwały do walk o Berlin?

Napisano

Różniły się zasadniczo. SU-76 to wersja wczesna z zamkniętym przedziałem bojowym, SU-76m późniejsza z otwartym. Nie zetknąłem się z SU-76 w operacji berlińskiej.

Trzeba tylko zauważyć że "m" często jest pomijane w opisach (np. zdjęć) gdyż wersji pierwotnej (bez "m") wyprodukowano tylko 560 sztuk i rozróżnienie w nazwie nie jest absolutnie niezbędne.

Napisano

Przeczytaj dokładnie, co napisał Michal_G... Pokazałeś SU-76M.

pozdrawiam

Grzesiek

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Trzeba tylko zauważyć że "m" często jest pomijane w opisach

Właśni dlatego miałem kłopot z tym bo wpisując w Google su-76 i su-76m pokazywały się te same zdjęcia.

Napisano

witajcie

Mam zamiar tworzyć kolekcję tematyczną modeli pancernych(ewentualnie inne wojskowe).

kolekcja ma dotyczyć Polskich pojazdów z czasów między wojennych i początku 2. wojny światowej. w skali 1:35(tankietke TK-3 mam)

Napisano

Mam zamiar tworzyć kolekcję tematyczną modeli pancernych(ewentualnie inne wojskowe).

kolekcja ma dotyczyć Polskich pojazdów z czasów między wojennych i początku 2. wojny światowej. w skali 1:35(tankietke TK-3 mam)

No i??