Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Grzegorz - bierz RFM

Michał, ja po prostu odpowiedziałem na zapytanie KAMIL90. Sam jak na razie nie skłaniam się ku Abramsom. U mnie na tą chwilę tylko T-90 we wszystkich odmianach.

Dziękuje za odp , chyba jednak się zdecyduje na Dragona . Chyba że się myle i lepszy jest produkt RFM?

Jest, o niebo lepszy...

Napisano

Ale czy RFM dodaje wieżyczkę CROWS? A autor postu, pytał o pojazd ze zdjęcia. Dragon wcale nie jest taki zły, ma tylko te marne gąski, ale to da się załatwić.

Napisano
Ale czy RFM dodaje wieżyczkę CROWS? A autor postu, pytał o pojazd ze zdjęcia. Dragon wcale nie jest taki zły, ma tylko te marne gąski, ale to da się załatwić.

A wieżyczki się nie da?

Napisano

A wieżyczki się nie da?

Jasne że się da, ale po co kombinować, skoro poza gąskami można mieć wszystko w jednym pudełku.

Napisano

A wieżyczki się nie da?

Jasne że się da, ale po co kombinować, skoro poza gąskami można mieć wszystko w jednym pudełku.

Ja tam się bić o to nie będę... Mam przed sobą obydwa modele... Wybór dla mnie jest oczywisty, ale jak kto lubi... Ja tam nie za bardzo się na Abramsach wyznaję...

Napisano

Potrzebuję rzetelnej odpowiedzi - czy lakier Tamiya X-22 połysk przyciemni farbę tak samo jak to robi sido czy nie?

Napisano

I dzięki ci bardzo. Z nakładaniem sido mam mniej roboty i szybciej to idzie. A skoro wynik podobny to trzeba iść na łatwiznę.

Napisano
I dzięki ci bardzo. Z nakładaniem sido mam mniej roboty i szybciej to idzie. A skoro wynik podobny to trzeba iść na łatwiznę.

A to już jak kto lubi...

Napisano

Witam.

Jako że pojazdy to dla mnie terra incognita (mniejsza z pojazdami czuję że malowanie figurek to dopiero będzie wyzwanie!) a ostatnimi czasy naszło mnie na tematykę "Krym 2014" postanowiłem skompletować sobie potrzebne zestawy w skali 1/35. Figurki już mam w szafie Black Dog-a (Soldier in Crimea 2014 set) i Zvezdy(Modern Russian Infantry). Pozostały pojazdy i tutaj mam dwa pytania do Szanownych użytkowników tego forum:

1) Czy zestaw Trumpeter 01594 BTR-80 APC http://www.mojehobby.pl/products/BTR-80-APC.html będzie odpowiedni do wykonania pojazdu BTR-a widocznego na filmiku

,
?

2) Czy w zajęciu Krymu brały udział tylko GAZ Tigr w tej wersji bez "anten"?(jaki oferuje Zvezda, czy były też te jakie oferuje MENG)

Pozdrawiam.

Edit: Naoglądalem się inboxow, porównań Zvezda Meng i relacji z budowy Tigr-ów na Twojej Tubie i okazuje się że Model Menga można wykonać również w wersji bez anten, czujników itp(chyba chodzi o wóz dowództwa). Pytanie jeszcze czym różni się nowy model Tigra Menga(paradny, moskiewski w malowaniu z "lentoczkami" inny kolor kalek wnętrza, brak anten)od starego Kusi jeszcze Xact(silnik) ale żaden sklep w Polsce nie ma go w swojej ofercie.

Napisano
Witam.

Jako że pojazdy to dla mnie terra incognita (mniejsza z pojazdami czuję że malowanie figurek to dopiero będzie wyzwanie!) a ostatnimi czasy naszło mnie na tematykę "Krym 2014" postanowiłem skompletować sobie potrzebne zestawy w skali 1/35. Figurki już mam w szafie Black Dog-a (Soldier in Crimea 2014 set) i Zvezdy(Modern Russian Infantry). Pozostały pojazdy i tutaj mam dwa pytania do Szanownych użytkowników tego forum:

1) Czy zestaw Trumpeter 01594 BTR-80 APC http://www.mojehobby.pl/products/BTR-80-APC.html będzie odpowiedni do wykonania pojazdu BTR-a widocznego na filmiku

,
?

2) Czy w zajęciu Krymu brały udział tylko GAZ Tigr w tej wersji bez "anten"?(jaki oferuje Zvezda, czy były też te jakie oferuje MENG)

Pozdrawiam.

Edit: Naoglądalem się inboxow, porównań Zvezda Meng i relacji z budowy Tigr-ów na Twojej Tubie i okazuje się że Model Menga można wykonać również w wersji bez anten, czujników itp(chyba chodzi o wóz dowództwa). Pytanie jeszcze czym różni się nowy model Tigra Menga(paradny, moskiewski w malowaniu z "lentoczkami" inny kolor kalek wnętrza, brak anten)od starego Kusi jeszcze Xact(silnik) ale żaden sklep w Polsce nie ma go w swojej ofercie.

Ja bym wziął Xacta. Jak w Polsce go nie ma, to będzie w Niemczech (Modelbaukoenig), tylko cena trochę zabija (ponad 50 ojro). Meng i Zvezda dużo tańsze, ale... Jeżeli chciałbyś robić Tigra z antenami, to warto do tych anten dorobić przewody, a że te przewody były podłączane do radiostacji w środku wozu, to do anten wychodziły przez lekko uchylone okna. Nie wiem jak u Zvezdy, ale w Mengu tych okien nie dało się uchylać. Osobiście próbowałem wyciąć te okienka, ale zniszczyłem model. Xact, daje mozliwość pozostawienia uchylonych okien, więc podłączenie kabli jest bezproblemowe. A jeśli miałby to być model bez anten, no to wtedy Meng wystarczy.

Napisano

Witam

Na pewno jesteście bardziej obeznani w modelach obecnie dostępnych na rynku i który jest wart zakupu a który omijać z daleka...

Więc ma takie banalne pytanie:

Chcę kupić Tygrys I Late Version 1:35 - która firma robi bardzo dobry model ???

Nie mam jakiś kryteriów poza tym że ma być dokładny

Mam duży zestaw do tej wersji z ABERA , gąsienice z Friulmodel i chcę to wykorzystać do tego modelu.

Plan mam taki żeby zrobić Tygrysa na wagonie kolejowym Schwerer plattformwagen type SSys (SABRE 35A02)

Koszta - nie ma blokady

Jak już coś postanowimy i zakupimy to się przerzucę na warsztat...

Napisano

Dragon robi najlepsze Tygrysy, tyle że ciężko z dostępnością. Trzeba szukać po sklepach modelarskich albo kupić z drugiej ręki.

Napisano
Witam

Na pewno jesteście bardziej obeznani w modelach obecnie dostępnych na rynku i który jest wart zakupu a który omijać z daleka...

Więc ma takie banalne pytanie:

Chcę kupić Tygrys I Late Version 1:35 - która firma robi bardzo dobry model ???

Nie mam jakiś kryteriów poza tym że ma być dokładny

Mam duży zestaw do tej wersji z ABERA , gąsienice z Friulmodel i chcę to wykorzystać do tego modelu.

Plan mam taki żeby zrobić Tygrysa na wagonie kolejowym Schwerer plattformwagen type SSys (SABRE 35A02)

Koszta - nie ma blokady

Jak już coś postanowimy i zakupimy to się przerzucę na warsztat...

Zobacz na allegro

Napisano

s_l300.jpg

Taki czy taki

VBTig27_Mar08_001.jpg

Albo jeszcze inny

Najlepiej by było jakiegoś linka do Allegro czy innego sklepu na świecie - mieszkam w UK to nie ma problemu z dostarczaniem

Napisano

Do tego modelu potrzebny jest zimmerit, można kupić gotowy,najlepiej z Ataku, blaszka fototrawiona jest spora i dobrej jakości. Gąsienice DS też całkiem dobre,można rozważyć zakup lin i lufy metalowej.

Napisano
Chcę kupić Tygrys I Late Version 1:35

Jest ten z pastą "zimmerit" i w wersji późnej - Dragon 6383.

Natomiast Dragon 6650 jest z serii przejściowej MID/LATE.

Zresztą jak w tytule produkcja "FEB.1944". Nie ma modyfikacji wprowadzonych po lutym 1944.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Polecacie tygrysy dragonowskie a co z tygrysami ze zvezdy? To zdaje się przepaki z dragona

Napisano
Polecacie tygrysy dragonowskie a co z tygrysami ze zvezdy? To zdaje się przepaki z dragona

Tiger II Zvezdy, zarówno z wieżą Henschel jak i Porsche to przepaki Dragona, polecam gorąco. Jednak do nich warto dokupić blaszki, lufę i liny.

Napisano
Polecacie tygrysy dragonowskie a co z tygrysami ze zvezdy?

Tygrysek I - "Zvezdy" - to wersja wczesna, a kolega "Dzidek1968" szukał późnej wersji.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano

Dobra jest zakupy zrobione

- DRAGON 6650 CYBER HOBBY TIGER I FEB.1944

- Atak Model 35032 ZIMMERIT TIGER I

Co posiadam to :

- Friulmodel ATL-06

- ABER 35K10

- RB Model 35B71, lufa 8.8cm KwK 36 L/56 Tiger I (late model)

- RB MG34

- RB antena z podstawą

Dodatkowo kupione i czekam na doręczenie to :

- SABRE MODEL 35A02 1/35 GERMAN RAILWAY SCHWERER PLATTFORMWAGEN Type SSys

.........................................................................................................................

Coś jeszcze zamówić albo wymienić ( sprzedać i kupić inne )

Napisano
... no a jak oceniacie te zvezdowski?

Czas świetności mają za sobą. Choć jak Masz dobrą dokumentację to z tych modeli można sporo wycisnąć.

Nikt nie sprzedaje konkurencji nowych form.

Po tej tranzakcji na rynek weszły nowe modele z Dragona tych pojazdów.

... zrobić Tygrysa na wagonie kolejowym... .

To może gąski transportowe?

http://www.friulmodel.hu/user/content/products/atl_26.jpg

Ja na Twoim miejscu wymienił bym modele - na ten z gotowym "zimmeritem".

MG - to wersja czołgowa - potrzebna

Pozdrawiam

Krzysztof