ChuChu Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Cieszę się, że korzystasz z moich uwag. Wskazywały na Twój pośpiech i brak dbałości o czystość pracy, a nie szczegóły wykonania modelu/ zgodności z rzeczywistością. No i pisze się "znaleźć" a nie "znaleść". Naprawdę, wróć do szkoły i nauki, a nie bijesz pianę na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 25 Września 2022 Share Napisano 25 Września 2022 Cześć, Robię właśnie kamuflaż do późnej Pantery G. Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Czy mają zostać w kolorze bazowym czy też mam je "machnąć" pasami? Monografie nie pokazują widoku z góry, mam tylko jedno zdjęcie, zniszczonej Pantery, która ma sam kolor bazowy a z kolei instrukcja (wiem, że to średni materiał źródłowy) mówi, że były tam pasy. To był kamuflaż fabryczny, więc odnoszę wrażenie, że dowolności raczej nie było i wszystko było malowane zgodnie z góry przyjętym schematem. Z góry dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Września 2022 Share Napisano 26 Września 2022 12 godzin temu, eLCe napisał: Cześć, Robię właśnie kamuflaż do późnej Pantery G. Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Czy mają zostać w kolorze bazowym czy też mam je "machnąć" pasami? Monografie nie pokazują widoku z góry, mam tylko jedno zdjęcie, zniszczonej Pantery, która ma sam kolor bazowy a z kolei instrukcja (wiem, że to średni materiał źródłowy) mówi, że były tam pasy. To był kamuflaż fabryczny, więc odnoszę wrażenie, że dowolności raczej nie było i wszystko było malowane zgodnie z góry przyjętym schematem. Z góry dzięki za podpowiedź. Zagadka, ale ja stawiam na zieloną górę wież i kadłuba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Września 2022 Share Napisano 27 Września 2022 W dniu 25.09.2022 o 21:22, eLCe napisał: Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Czy mają zostać w kolorze bazowym czy też mam je "machnąć" pasami? Monografie nie pokazują widoku z góry, mam tylko jedno zdjęcie, zniszczonej Pantery, która ma sam kolor bazowy a z kolei instrukcja (wiem, że to średni materiał źródłowy) mówi, że były tam pasy. To był kamuflaż fabryczny, więc odnoszę wrażenie, że dowolności raczej nie było i wszystko było malowane zgodnie z góry przyjętym schematem. Na rysunkach kolorowych doskonale widać że elementy na dachu wieży i pokładzie silnika są w trzech kolorach. Autorami tej książki - (Panther External Appearance Design Changes) byli fachowcy w tym temacie. To konkretne malowanie montownia MNH wprowadza na początku 1945 roku ( start - koniec grudnia 1944 roku). Wcześniejsze pasy są inne niż ten ostatni schemat malowania. Fotka kolorowa z tej książki tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Witajcie. Mam kilka pytań co do teorii malowania/zabezpieczania modelu. Planuje wykonać Panzera I Ausf A w malowaniu DAK. Chciałbym położyć najpierw Red Primer, później kolor ciemny, lakier mat, płyn do chippingu bazowy kolor,lakier mat, kalkomanie/wash, lakier błyszczący. Czy wykonywanie czynności w tej kolejności jest poprawne? Czy coś dodać lub usunąc albo zmienić kolejność? Drugie pytanie to o kolor do podkreślenia cieni/chippingu kładziony zaraz po red primer. Jaki warto użyć mam kilak np. german grey 70.995/German tank crew 333 do Valejo. Czy warto któryś z nich użyć czy pomyśleć nad innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 W dniu 25.09.2022 o 21:22, eLCe napisał: Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Znalazłem fotkę - jako odpowiedz - potwierdzenie kolorowych rysunków (J/W) - należy pomalować tam "łaty". Fotka tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 Mam pytanie - czy kiedykolwiek jakiś producent modeli wydał modele pzkpfw 3/4 a-f1 z wnętrzem? - za odpowiedz z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 Część Od jakiegoś czasu szukam metalowej lufy do 8,8 cm Panzerjäger Pak 43/41 firmy Alan (020). Niby ta wersja miała lufę lufę Pak 43 L/71. Wg scalmet powinna pasować lufa od Mordu Rubio (TG-19) do sdkfz 164 Nashorn i lufy od Armo 35751 i 35752 Elephanta i Ferdynanda oraz Tygrysa Królewskiego.. Tylko , że tych nie ma, a jak są to są drogie. Gdzieś przeczytałem, chyba na Wikipedii, że działo to miało armatę 88mm KwK 43 L/71 takie samo jakie planowano zastosować w E-50. Wychodzi, że do modelu Alana można użyć lub firmy Aber 35L96 lub Aber35L97? Niby są do modelu E-50, ale przeglądając książki i internet wychodzi, że działo miały te same armaty. Pytanie czy te zestawy Abera35L96 i 35L97 można zastosować do zestawu Alana? Dobrze by było gdyby moje przypuszczenia się sprawdziły bo w/w są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Października 2022 Share Napisano 5 Października 2022 (edytowane) 2 godziny temu, pawełg napisał: Część Od jakiegoś czasu szukam metalowej lufy do 8,8 cm Panzerjäger Pak 43/41 firmy Alan (020). Niby ta wersja miała lufę lufę Pak 43 L/71. Wg scalmet powinna pasować lufa od Mordu Rubio (TG-19) do sdkfz 164 Nashorn i lufy od Armo 35751 i 35752 Elephanta i Ferdynanda oraz Tygrysa Królewskiego.. Tylko , że tych nie ma, a jak są to są drogie. Gdzieś przeczytałem, chyba na Wikipedii, że działo to miało armatę 88mm KwK 43 L/71 takie samo jakie planowano zastosować w E-50. Wychodzi, że do modelu Alana można użyć lub firmy Aber 35L96 lub Aber35L97? Niby są do modelu E-50, ale przeglądając książki i internet wychodzi, że działo miały te same armaty. Pytanie czy te zestawy Abera35L96 i 35L97 można zastosować do zestawu Alana? Dobrze by było gdyby moje przypuszczenia się sprawdziły bo w/w są tanie. Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank. -ta moim zdaniem, się mało nadaje bo nie ma stopnia. Lepsza będzie: 1:35 Lufa German 88mm KwK 43 L/71 E-50 ABER 35L-97- jest dwuczęściowa ze schodkiem. Edytowane 5 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 To jak będzie z odpowiedzią na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 20 godzin temu, robertmodelarz napisał: Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank. -ta moim zdaniem, się mało nadaje bo nie ma stopnia. Lepsza będzie: 1:35 Lufa German 88mm KwK 43 L/71 E-50 ABER 35L-97- jest dwuczęściowa ze schodkiem. To fajnie, tylko czy napewno do działa na dwóch osiach? Bo tego nie mogę ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 W dniu 5.10.2022 o 12:02, herman12 napisał: Mam pytanie - czy kiedykolwiek jakiś producent modeli wydał modele pzkpfw 3/4 a-f1 z wnętrzem? - za odpowiedz z góry dziękuję. Trochę nieprecyzyjne pytanie. Panzer IIl z wnętrzem nie jest produkowany -tylko żywica. Panzer IV F1 robi parę firm, ale bez wnętrza. Jest jeszcze pytanie o skalę modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 Teraz, robertmodelarz napisał: Trochę nieprecyzyjne pytanie. Panzer IIl z wnętrzem nie jest produkowany -tylko żywica. Panzer IV F1 robi parę firm, ale bez wnętrza. Jest jeszcze pytanie o skalę modelu. Skala 1:35 Pzkpfw 4 a-f1, Pzkpfw 3 a-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 38 minut temu, pawełg napisał: To fajnie, tylko czy napewno do działa na dwóch osiach? Bo tego nie mogę ustalić. Armata jest ta sama, podwozie może być różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 4 minuty temu, robertmodelarz napisał: Trochę nieprecyzyjne pytanie. Panzer IIl z wnętrzem nie jest produkowany -tylko żywica. Panzer IV F1 robi parę firm, ale bez wnętrza. Jest jeszcze pytanie o skalę modelu. Trochę słabo Stugi b/e są z wnętrzem- no dobra dragon daje tylko przedział kierowcy i bojowy; panzer 1/2 są a 3 i 4 nie uświadczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 7 minut temu, herman12 napisał: Trochę słabo Stugi b/e są z wnętrzem- no dobra dragon daje tylko przedział kierowcy i bojowy; panzer 1/2 są a 3 i 4 nie uświadczysz... 3 i 4 są z wnętrzem ale inne wersje niz ty poszukujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 Ano właśnie chciałem sobie zrobić kolekcje z początku wojny- bo mam 1,2 dragona plus 38 Hobby Bossa i brakuje mi tylko 3 i 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Armata jest ta sama, podwozie może być różne. To mnie przekonałeś. Kupię tą lufę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Mam następne pytanie: czy warto kupować Stuga3 E z Dragona?- przecież on nie ma przedziału silnikowego! Czy lepiej postawić na Stuga 3 z RFM?-wiem, wiem to inny model, ale czym one poza działem i kaemem się różnią? Edytowane 8 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 3 godziny temu, herman12 napisał: ... czy warto kupować Stuga3 E z Dragona?- przecież on nie ma przedziału silnikowego! Czy lepiej postawić na Stuga 3 z RFM?-wiem, wiem to inny model, ale czym one poza działem i kaemem się różnią? Warto. Ten model (Ausf.E) jest trudno dostępny, a późny z RFM jest nowym modelem. Dragon - StuG III ausf.E - 6688 - wydanie z 2016 roku. W tym modelu dodano (w roku 2016) nowe części. Projekt rozpoczęty w 2007 roku modelem 6320. RFM - 5088 z wnętrzem wydany w 2022 roku - StuG III Ausf.G late Production. Mimo różnicy w latach produkcji obydwa modele są merytorycznie PORUWNYWALNE. Model RFM jest bogatszy o wyposażenie wewnętrzne. Od wersji Ausf.E do Ausf.G późny - co litera to nowe zmiany na zewnątrz - czyli bardzo charakterystyczne. Dodatkowo w wersjach były jeszcze zmiany określane jako wczesne; średnie; późne. Jeśli interesują Cię różne wersje StuG'a III - to najpierw kup tego Dragona, a następnie tego z RFM. Będzie on jeszcze jakiś czas dostępny z uwagi na niedawne wydanie modelu i cenę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 (edytowane) Ale Stug z Dragona nie ma przedziału silnikowego. Poza tym mało dodatków -blaszek itd.- piszę tak, bo interesuje mnie jeszcze T34/76 z wnętrzem polska wersja- a kasę mam tylko na jeden model. Edytowane 8 Października 2022 przez herman12 jo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 (edytowane) 19 minut temu, herman12 napisał: Ale Stug z Dragona nie ma przedziału silnikowego. To jest pojazd bez wnętrza - za to w wersji Ausf.E. Teraz Masz kasę na jeden to ja bym kupił tego Dragona, a później dokupił ten drugi. RFM też takowy robi bez wnętrza - 5086 - i jest tańszy. Jak widzę po Twoich wpisach to interesują Cię pojazdy z wnętrzem - więc wybór Twój powinien być jeden. Trochę jeszcze namieszać - RFM wydał jeszcze StuG'a IV wczesną wersję też w dwóch wersjach. Ta zapewne Cię zainteresuje - https://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.167-StuG.IV-Early-Production-w-full-interior.html Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 8 Października 2022 przez meser262 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 Jak to bez wnętrza: https://modeledo.pl/model-stug-iii-ausf-e-6818-dragon-neo-smart-kit: wnętrze jest tylko przedziału kierowcy i bojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 1 minutę temu, herman12 napisał: Jak to bez wnętrza: https://modeledo.pl/model-stug-iii-ausf-e-6818-dragon-neo-smart-kit: wnętrze jest tylko przedziału kierowcy i bojowy. No widzisz tak to jest jak Jesteś mało precyzyjny - pisząc : 4 godziny temu, herman12 napisał: Mam następne pytanie: czy warto kupować Stuga3 E z Dragona? Pisząc bez wnętrza mam na myśli bez wnętrza przedziału silnikowego, bo o to się pytałeś. Ja pisałem o modelu StuG'a III z Dragona tylko 6688, a Ty piszesz o wersji NEO. To ten sam pojazd z nowymi częściami wydany w 2020 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 9 minut temu, meser262 napisał: No widzisz tak to jest jak Jesteś mało precyzyjny - pisząc : Pisząc bez wnętrza mam na myśli bez wnętrza przedziału silnikowego, bo o to się pytałeś. Ja pisałem o modelu StuG'a III z Dragona tylko 6688, a Ty piszesz o wersji NEO. To ten sam pojazd z nowymi częściami wydany w 2020 roku. Pozdrawiam Krzysztof No właśnie, po co przepłacać- model RFM; gdy można kupić model dragona- tylko przedziału silnikowego żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi