Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się, że korzystasz z moich uwag. Wskazywały na Twój pośpiech i brak dbałości o czystość pracy, a nie szczegóły wykonania modelu/ zgodności z rzeczywistością.

No i pisze się "znaleźć" a nie "znaleść". Naprawdę, wróć do szkoły i nauki, a nie bijesz pianę na Forum.

Cześć, 

Robię właśnie kamuflaż do późnej Pantery G.

IMG_20220925_165123.thumb.jpg.553bfbcefce62455777a1bf22ac68713.jpg

Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Czy mają zostać w kolorze bazowym czy też mam je "machnąć" pasami? Monografie nie pokazują widoku z góry, mam tylko jedno zdjęcie, zniszczonej Pantery, która ma sam kolor bazowy a z kolei instrukcja (wiem, że to średni materiał źródłowy) mówi, że były tam pasy. To był kamuflaż fabryczny, więc odnoszę wrażenie, że dowolności raczej nie było i wszystko było malowane zgodnie z góry przyjętym schematem.

Z góry dzięki za podpowiedź.

12 godzin temu, eLCe napisał:

Cześć, 

Robię właśnie kamuflaż do późnej Pantery G.

IMG_20220925_165123.thumb.jpg.553bfbcefce62455777a1bf22ac68713.jpg

Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży). Czy mają zostać w kolorze bazowym czy też mam je "machnąć" pasami? Monografie nie pokazują widoku z góry, mam tylko jedno zdjęcie, zniszczonej Pantery, która ma sam kolor bazowy a z kolei instrukcja (wiem, że to średni materiał źródłowy) mówi, że były tam pasy. To był kamuflaż fabryczny, więc odnoszę wrażenie, że dowolności raczej nie było i wszystko było malowane zgodnie z góry przyjętym schematem.

Z góry dzięki za podpowiedź.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zagadka, ale ja stawiam na zieloną górę wież i kadłuba:

W dniu 25.09.2022 o 21:22, eLCe napisał:

553829822_meser262@MNH-stycze1945.thumb.jpg.933bb54e8167e192f9db5c56f47d9cef.jpg

Na rysunkach kolorowych doskonale widać że elementy na dachu wieży i pokładzie silnika są w trzech kolorach.

Autorami tej książki - (Panther External Appearance Design Changes) byli fachowcy w tym temacie. 

To konkretne malowanie montownia MNH wprowadza na początku 1945 roku ( start - koniec grudnia 1944 roku).

Wcześniejsze pasy są inne niż ten ostatni schemat malowania.

Fotka kolorowa z tej książki tylko w celach dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

Witajcie. Mam kilka pytań co do teorii malowania/zabezpieczania modelu. Planuje wykonać  Panzera I Ausf A w malowaniu DAK. Chciałbym położyć najpierw Red Primer, później kolor ciemny, lakier mat, płyn do chippingu bazowy kolor,lakier mat, kalkomanie/wash, lakier błyszczący. Czy wykonywanie czynności w tej kolejności jest poprawne? Czy coś dodać lub usunąc albo zmienić kolejność?

Drugie pytanie to o kolor do podkreślenia cieni/chippingu kładziony zaraz po red primer. Jaki warto użyć mam kilak np. german grey 70.995/German tank crew 333 do Valejo. Czy warto któryś z nich użyć czy pomyśleć nad innym?

W dniu 25.09.2022 o 21:22, eLCe napisał:

Mam dylemat co zrobić z poziomymi powierzchniami (górna płyta kadłuba i dach wieży).

Znalazłem fotkę - jako odpowiedz - potwierdzenie kolorowych rysunków (J/W) - należy pomalować tam "łaty".711108620_meser262@kamonapoziomychpancerzach..thumb.jpg.46a3a29422dd633878a2de50421c8bfb.jpg

Fotka tylko w celach dyskusji.

Pozdrawiam

Krzysztof

Część 

Od jakiegoś czasu szukam metalowej lufy do 8,8 cm Panzerjäger Pak 43/41 firmy Alan (020). Niby ta wersja miała lufę lufę Pak 43 L/71. Wg scalmet powinna pasować lufa od Mordu Rubio  (TG-19) do sdkfz 164 Nashorn i lufy od Armo 35751 i 35752 Elephanta i Ferdynanda oraz Tygrysa Królewskiego.. Tylko , że tych nie ma, a jak są to są drogie.  Gdzieś przeczytałem, chyba na Wikipedii,  że działo to miało armatę 88mm KwK 43 L/71 takie samo jakie planowano zastosować w E-50. Wychodzi, że do modelu Alana można użyć lub firmy Aber 35L96 lub Aber35L97?  Niby są do modelu E-50,  ale przeglądając książki i internet wychodzi, że działo miały te same armaty. Pytanie czy te zestawy Abera35L96 i 35L97 można zastosować do zestawu Alana?  Dobrze by było gdyby moje przypuszczenia się sprawdziły bo w/w są tanie.

2 godziny temu, pawełg napisał:

Część 

Od jakiegoś czasu szukam metalowej lufy do 8,8 cm Panzerjäger Pak 43/41 firmy Alan (020). Niby ta wersja miała lufę lufę Pak 43 L/71. Wg scalmet powinna pasować lufa od Mordu Rubio  (TG-19) do sdkfz 164 Nashorn i lufy od Armo 35751 i 35752 Elephanta i Ferdynanda oraz Tygrysa Królewskiego.. Tylko , że tych nie ma, a jak są to są drogie.  Gdzieś przeczytałem, chyba na Wikipedii,  że działo to miało armatę 88mm KwK 43 L/71 takie samo jakie planowano zastosować w E-50. Wychodzi, że do modelu Alana można użyć lub firmy Aber 35L96 lub Aber35L97?  Niby są do modelu E-50,  ale przeglądając książki i internet wychodzi, że działo miały te same armaty. Pytanie czy te zestawy Abera35L96 i 35L97 można zastosować do zestawu Alana?  Dobrze by było gdyby moje przypuszczenia się sprawdziły bo w/w są tanie.

Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank. -ta moim zdaniem, się mało nadaje bo nie ma stopnia.

Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank (1:35)

8.8 cm Pak 43 - Wikipedia

Lepsza będzie:

1:35 Lufa German 88mm KwK 43 L/71 E-50 ABER 35L-97- jest dwuczęściowa ze schodkiem.

aber-35-l-097-lufa-e50-dwuczesc.jpg

Edytowane przez robertmodelarz

20 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank. -ta moim zdaniem, się mało nadaje bo nie ma stopnia.

Aber 35L-096 German one part 88mm Kw.K. 43 L/71 barrel for E-50 standard tank (1:35)

8.8 cm Pak 43 - Wikipedia

Lepsza będzie:

1:35 Lufa German 88mm KwK 43 L/71 E-50 ABER 35L-97- jest dwuczęściowa ze schodkiem.

aber-35-l-097-lufa-e50-dwuczesc.jpg

To fajnie, tylko czy napewno do działa na dwóch osiach?  Bo tego nie mogę ustalić. 

W dniu 5.10.2022 o 12:02, herman12 napisał:

Mam pytanie - czy kiedykolwiek jakiś producent modeli wydał modele pzkpfw 3/4 a-f1 z wnętrzem? - za odpowiedz z góry dziękuję.

Trochę nieprecyzyjne pytanie. Panzer IIl z wnętrzem  nie jest produkowany -tylko żywica.  Panzer IV F1 robi parę firm, ale bez wnętrza. Jest jeszcze pytanie o skalę modelu.

4 minuty temu, robertmodelarz napisał:

Trochę nieprecyzyjne pytanie. Panzer IIl z wnętrzem  nie jest produkowany -tylko żywica.  Panzer IV F1 robi parę firm, ale bez wnętrza. Jest jeszcze pytanie o skalę modelu.

Trochę słabo Stugi b/e są z wnętrzem- no dobra dragon daje tylko przedział kierowcy i  bojowy; panzer 1/2 są a 3 i 4 nie uświadczysz...

7 minut temu, herman12 napisał:

Trochę słabo Stugi b/e są z wnętrzem- no dobra dragon daje tylko przedział kierowcy i  bojowy; panzer 1/2 są a 3 i 4 nie uświadczysz...

3 i 4 są z wnętrzem ale inne wersje niz ty poszukujesz.

Mam następne pytanie: czy warto kupować Stuga3  E z Dragona?- przecież on nie ma przedziału silnikowego! Czy lepiej postawić na Stuga 3 z RFM?-wiem, wiem to inny model, ale czym one poza działem i kaemem się różnią?

Edytowane przez herman12

3 godziny temu, herman12 napisał:

... czy warto kupować Stuga3  E z Dragona?- przecież on nie ma przedziału silnikowego! Czy lepiej postawić na Stuga 3 z RFM?-wiem, wiem to inny model, ale czym one poza działem i kaemem się różnią?

Warto. Ten model (Ausf.E) jest trudno dostępny, a późny z RFM jest nowym modelem.

Dragon - StuG III ausf.E - 6688 - wydanie z 2016 roku.

W tym modelu dodano (w roku 2016) nowe części. Projekt rozpoczęty w 2007 roku modelem 6320.
RFM - 5088 z wnętrzem wydany w 2022 roku - StuG III Ausf.G late Production.
Mimo różnicy w latach produkcji obydwa modele są merytorycznie PORUWNYWALNE. Model RFM jest bogatszy o wyposażenie wewnętrzne.
Od wersji Ausf.E do Ausf.G późny - co litera to nowe zmiany na zewnątrz - czyli bardzo charakterystyczne. Dodatkowo w wersjach były jeszcze zmiany określane jako wczesne; średnie; późne.

Jeśli interesują Cię różne wersje StuG'a III - to najpierw kup tego Dragona, a następnie tego z RFM. Będzie on jeszcze jakiś czas dostępny z uwagi na niedawne wydanie modelu i cenę.

Pozdrawiam

Krzysztof

19 minut temu, herman12 napisał:

Ale Stug z Dragona nie ma przedziału silnikowego.

To jest pojazd bez wnętrza - za to w wersji Ausf.E. Teraz Masz kasę na jeden to ja bym kupił tego Dragona, a później dokupił ten drugi.  RFM też takowy robi bez wnętrza - 5086 - i jest tańszy.  

Jak widzę po Twoich wpisach to interesują Cię pojazdy z wnętrzem - więc wybór Twój powinien być jeden.

Trochę jeszcze namieszać - RFM wydał jeszcze StuG'a IV wczesną wersję też w dwóch wersjach. Ta zapewne Cię zainteresuje -   https://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz.167-StuG.IV-Early-Production-w-full-interior.html

Pozdrawiam

Krzysztof

Edytowane przez meser262
literówka

1 minutę temu, herman12 napisał:

Jak to bez wnętrza:  https://modeledo.pl/model-stug-iii-ausf-e-6818-dragon-neo-smart-kit: wnętrze jest tylko przedziału kierowcy i bojowy.

No widzisz tak to jest jak Jesteś mało precyzyjny - pisząc :

4 godziny temu, herman12 napisał:

Mam następne pytanie: czy warto kupować Stuga3  E z Dragona?

Pisząc bez wnętrza mam na myśli bez wnętrza przedziału silnikowego, bo o to się pytałeś.

Ja pisałem o modelu StuG'a III z Dragona tylko 6688, a Ty piszesz o wersji NEO.

To ten sam pojazd z nowymi częściami  wydany w 2020 roku.

Pozdrawiam

Krzysztof

9 minut temu, meser262 napisał:

No widzisz tak to jest jak Jesteś mało precyzyjny - pisząc :

Pisząc bez wnętrza mam na myśli bez wnętrza przedziału silnikowego, bo o to się pytałeś.

Ja pisałem o modelu StuG'a III z Dragona tylko 6688, a Ty piszesz o wersji NEO.

To ten sam pojazd z nowymi częściami  wydany w 2020 roku.

Pozdrawiam

Krzysztof

No właśnie,  po co przepłacać- model RFM; gdy można kupić model dragona- tylko przedziału silnikowego żal...