Krzysiek12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Masz model rfm pz iii ma tam kompletne wnętrze , pz iv jest tylko w późniejszych wersjach z wnętrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, Krzysiek12 napisał: Masz model rfm pz iii ma tam kompletne wnętrze , pz iv jest tylko w późniejszych wersjach z wnętrzem No właśnie ale ja chciałbym zrobić kolekcje niemiaszków z blitzkrigu. Brakuje 3-jki a-e -z działem 37 mm i 4-ki a-f1 z działem 75 mm ale krótkolufowym Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 20 godzin temu, herman12 napisał: Mam następne pytanie: czy warto kupować Stuga3 E z Dragona?- przecież on nie ma przedziału silnikowego! Czy lepiej postawić na Stuga 3 z RFM?-wiem, wiem to inny model, ale czym one poza działem i kaemem się różnią? Tu masz opinie o tym stugu, szału nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 7 minut temu, Evildead napisał: Tu masz opinie o tym stugu, szału nie ma... Można po polsku? Nie wiecie czy można do tego dragonowskiego stuga dokupić wnętrze pojazdu silnikowego Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 1 minutę temu, herman12 napisał: Można po polsku? Ustawienia, dalej napisy, przetłumacz automatycznie i wybierz polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 24 minuty temu, Evildead napisał: Ustawienia, dalej napisy, przetłumacz automatycznie i wybierz polski Nie do końca mnie to przekonuje- powodem słabość tłumaczenia, więc co do Stuga się wstrzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 3 minuty temu, herman12 napisał: Nie do końca mnie to przekonuje- powodem słabość tłumaczenia, więc co do Stuga się wstrzymam no to nie jest zły model ogólnie , tylko tu widać z tej recenzji że sporo roboty ze szpachlowaniem jest, no i gumowe gąsienice za ponad 200 złotych to tak sobie Edytowane 9 Października 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 11 minut temu, Evildead napisał: no to nie jest zły model ogólnie , tylko tu widać z tej recenzji że sporo roboty ze szpachlowaniem jest, no i gumowe gąsienice za ponad 200 złotych to tak sobie A co myślicie o modelu: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-34-76-model-1942-factory-112-in-Polish-Service-with-full-interior-kit.html; pytam bo nie do końca mnie przekonuje przezroczysty pancerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Tak sobie czytam co tu pisze kolega i moim zdaniem porywanie się NOWICJUSZA na model z wnętrzem to zdecydowanie proszenie się o kłopoty. Budowa sama w sobie jest bardzo skomplikowana, a nie wspomnę już o tym, że malowanie wymaga sporo doświadczenia i przemyślenia co do podzielenia na sekcje. Lepiej zaczynać od starej i znanej Tamyia, znaleźć model BEZ WNĘTRZA i złożyć model poprawnie. Pomalować go z użyciem podstawowych technik, przy pomocy kolegów z forum. Da to dużo bardziej satysfakcji, niż niesmak po skopanym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 10 minut temu, patrykd napisał: Tak sobie czytam co tu pisze kolega i moim zdaniem porywanie się NOWICJUSZA na model z wnętrzem to zdecydowanie proszenie się o kłopoty. Budowa sama w sobie jest bardzo skomplikowana, a nie wspomnę już o tym, że malowanie wymaga sporo doświadczenia i przemyślenia co do podzielenia na sekcje. Lepiej zaczynać od starej i znanej Tamyia, znaleźć model BEZ WNĘTRZA i złożyć model poprawnie. Pomalować go z użyciem podstawowych technik, przy pomocy kolegów z forum. Da to dużo bardziej satysfakcji, niż niesmak po skopanym modelu. Tyle tylko, że pisze o kupowaniu modeli z wnętrzem nie zamierzam na razie sklejać - lepiej kupić co jest przez internet i mieć w zapasie niż pózniej pluć sobie w brodę że mogłoby się kupić a nie kupiło. Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Godzinę temu, Evildead napisał: no to nie jest zły model ogólnie , tylko tu widać z tej recenzji że sporo roboty ze szpachlowaniem jest, no i gumowe gąsienice za ponad 200 złotych to tak sobie NeoSmarty mają teraz link&length. Problem w tym, że z pełnymi zębami, bo Dragon nie byłby sobą, gdyby nie zrobił kroku w przód i dwóch w tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 1 minutę temu, AchtungCancer napisał: NeoSmarty mają teraz link&length. Problem w tym, że z pełnymi zębami, bo Dragon nie byłby sobą, gdyby nie zrobił kroku w przód i dwóch w tył. Co oznacza link&length? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 11 minut temu, herman12 napisał: Co oznacza link&length? Mieszanka pojedynczych ogniw i odcinków. Ale jak mówiłem - mają pełne zęby, więc są merytorycznie niepoprawne dla Ausf.E. Edytowane 9 Października 2022 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 30 minut temu, AchtungCancer napisał: NeoSmarty mają teraz link&length. Problem w tym, że z pełnymi zębami, bo Dragon nie byłby sobą, gdyby nie zrobił kroku w przód i dwóch w tył. No zgadza się, to bronco chociaż dodaje z pustym i pełnym w jednym pudełku, tylko na pełnych zębach są jamy skurczowe , to też lipa trochę, ale są dwie opcje przynajmniej Edytowane 9 Października 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 41 minut temu, AchtungCancer napisał: Mieszanka pojedynczych ogniw i odcinków. Ale jak mówiłem - mają pełne zęby, więc są merytorycznie niepoprawne dla Ausf.E. Ja zacznę od modeli bez wnętrza, a pózniej z wnętrzem. Można się dowiedzieć co to są te zęby? Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 jo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 21 minut temu, herman12 napisał: Ja zacznę od modeli bez wnętrza, a pózniej z wnętrzem. Można się dowiedzieć co to są te zęby? Część gąsienicy wchodząca między koła jezdne i powodująca, że gąsienice nie spadają. Powinna być ażurowa w pojazdach sprzed końca 1942, tak jak np. tu. Dragon tylko imituje to otwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 Twoja decyzja, czy możesz z tym żyć, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) 5 minut temu, AchtungCancer napisał: Część gąsienicy wchodząca między koła jezdne i powodująca, że gąsienice nie spadają. Powinna być ażurowa w pojazdach sprzed końca 1942, tak jak np. tu. Dragon tylko imituje to otwarcie. Dziękuje za informacje. A po za zębami to wszystko się zgadza?- piszę o tym, bo kupiłem od Dragona PZKPFW 2 AUSF A with interior z częściami z Bizona Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 16 minut temu, herman12 napisał: Dziękuje za informacje. A po za zębami to wszystko się zgadza?- piszę o tym, bo kupiłem od Dragona PZKPFW 2 AUSF A with interior z częściami z Bizona Wybacz, ale nie znam się na StuG-ach na tyle, żeby być w stanie wypunktować drobniejsze błędy, tutaj inni koledzy z forum będą musieli ci pomóc. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że jeżeli chcesz StuG-a z krótką 75-tką z początku wojny, to wybierasz między Tamiyą, Bronco a Dragonem a z tej trójki tylko Dragon oferuje model z jako takim wnętrzem, zwłaszcza jeżeli dasz radę złapać tę pierwszą serię 6818 z przedziałem kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 1 minutę temu, AchtungCancer napisał: Wybacz, ale nie znam się na StuG-ach na tyle, żeby być w stanie wypunktować drobniejsze błędy, tutaj inni koledzy z forum będą musieli ci pomóc. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że jeżeli chcesz StuG-a z krótką 75-tką z początku wojny, to wybierasz między Tamiyą, Bronco a Dragonem a z tej trójki tylko Dragon oferuje model z jako takim wnętrzem, zwłaszcza jeżeli dasz radę złapać tę pierwszą serię 6818 z przedziałem kierowcy. Podałem tylko to, że Dragon robi takie nieciekawe przepaki- po co dawać części od wzorujące Pzkpfw 2 ausf A jak można dać części z Bisona. Pisze o tym wszystkim, żeby sprawdzić czy ktoś kto ma inny model z dragona sprawdził czy części nie pochodzą z innego modelu tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 32 minuty temu, herman12 napisał: Podałem tylko to, że Dragon robi takie nieciekawe przepaki- po co dawać części od wzorujące Pzkpfw 2 ausf A jak można dać części z Bisona. Pisze o tym wszystkim, żeby sprawdzić czy ktoś kto ma inny model z dragona sprawdził czy części nie pochodzą z innego modelu tej firmy. A po co mają od nowa robić wypraski, jeżeli dane części były identyczne w obu pojazdach? Jestem pewien, że wypraski z Ausf.B i F też by się znalazły w tym modelu. Wszystkie firmy oferujące wiele wersji tego samego pojazdu starają się recyklować jak najwięcej części, żeby nie robić dwa razy tego samego i nie dodawać sobie niepotrzebnych kosztów - inaczej nie spinaliby się finansowo. Nie sądzę żeby w tym przypadku odbijało się na poprawności modelu, choć i takie sytuacje się w Dragonie zdarzają. PS Terminu "przepak" używa się w odniesieniu do modeli wydanych bez zmian w nowym pudełku, zazwyczaj pod szyldem innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 15 minut temu, AchtungCancer napisał: A po co mają od nowa robić wypraski, jeżeli dane części były identyczne w obu pojazdach? Jestem pewien, że wypraski z Ausf.B i F też by się znalazły w tym modelu. Wszystkie firmy oferujące wiele wersji tego samego pojazdu starają się recyklować jak najwięcej części, żeby nie robić dwa razy tego samego i nie dodawać sobie niepotrzebnych kosztów - inaczej nie spinaliby się finansowo. Nie sądzę żeby w tym przypadku odbijało się na poprawności modelu, choć i takie sytuacje się w Dragonie zdarzają. PS Terminu "przepak" używa się w odniesieniu do modeli wydanych bez zmian w nowym pudełku, zazwyczaj pod szyldem innej firmy. To chociaż niech zmienią nazwy tych wprasek. Ciekawe czy rzeczywiście nie ma istotnych różnic między Panzerem 2 a Bisonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 9 Października 2022 Share Napisano 9 Października 2022 (edytowane) Tak jak w tytule, dodam jeszcze, że jest dostępny model T 34/76 z wnętrzem bez polskich odznaczeń tej samej firmy - nie wiem czym się różnią. No to teraz Stuga 3 E with interior z mniej niż 250 zł nie kupie- brak w magazynie Edytowane 9 Października 2022 przez herman12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman12 Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 Mam pytanie: ile średnio się czeka na wznowienie modelu dragona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 25 minut temu, herman12 napisał: Mam pytanie: ile średnio się czeka na wznowienie modelu dragona? Chgw. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi