Kolekcjoner WP Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 4 godziny temu, AchtungCancer napisał: Na wstępie zaznaczam: nie mam Trackstory 6. Nie wiem jaki model bierzesz na warsztat ale zwróć uwagę, że interesuje się zmodyfikowany H35 z mocniejszym silnikiem, czyli taki jak na twoim obrazku ale z krótką 37-ką. Kamuflaż zielono-brązowy wprowadzono późno w '39, więc w tej formie (plamy bez czarnych obwódek) nasze Hotchkissy raczej go nie miały. Bez numerów seryjnych ciężko określić jak je pomalowali. Teoretycznie powinny być z serii o numerach 40401-40600 czyli pierwszego zamówienia na zmodyfikowane czołgi (możesz ich sobie poszukać), ale pewności żadnej tu nie mam. Jeżeli jednak chcesz mimo to robić tę wersję, oto archiwalna próbka kolorów załączona do rozkazu je wprowadzającego i ustalającego dopuszczalną paletę (idź raczej w ciemniejszą wersją; wzięta z Trackstory, więc weź poprawkę na drogę od kilkudziesięciu lat leżenia w archiwum do podłego skanu z publikacji). Możesz też poszukać kolorowych zdjęć z Francji - nigdy mnie ten kamuflaż nie interesował więc ich specjalnie nie zbierałem. Dzięki za info. W takim przypadku zrobię Hotchkissa w kamuflażu kilku kolorowym, ale bez czarnych linii rozgraniczających barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 9 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Pytanie o kamuflaż francuskich H-35 Właśnie na warsztat wjeżdża Hotchkiss H-35 - jeden z trzech polskich. Po zastanowieniu się i analizie zdjęć polskich Renault R-35 doszedłem do wniosku, że nasze hotchkissy były malowane w dwubarwny kamuflaż. Z tej okazji zapytuję o odpowiednie farbki do francuskiego kamo olive green-red brown. Jak sobie przypominam temat Renault R-35 to mazałem go gotowcami: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 20 Maja 2022 Share Napisano 20 Maja 2022 Mam pytanie jaka farba lub mieszanka farb do polskich pojazdów z okresu PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) 11 godzin temu, OLO napisał: Mam pytanie jaka farba lub mieszanka farb do polskich pojazdów z okresu PRL. Polecam Hatake, odcienie zielonego do wyboru do koloru: https://www.mojehobby.pl/products/HTK-AS24-Warsaw-Pact-AFV-panel-lighting-set.html erowany zestaw zawiera następujące farbki: Hataka A111 RED-LINE Warsaw Pact Green Base Hataka A112 RED-LINE Warsaw Pact Green Shadow Hataka A113 RED-LINE Warsaw Pact Yellow Green Hataka A114 RED-LINE Warsaw Pact Torrid Green Hataka A115 RED-LINE Warsaw Pact Bright Green Hataka A116 RED-LINE Warsaw Pact Fresh Green Polecam tę ciemniejsze kolory zielonego. Malowałem tym kilka modeli: T-55, MTLB, BTR-152, BTR-50. Farby dają radę!!!! Celuj w taki kolor: Edytowane 21 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 Witaj dzięki mam zestaw Hataki ale z tego co pamiętam z woja to jakieś takie za zielone te kolory, chyba żeby brązowy filtr dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 3 minuty temu, OLO napisał: Witaj dzięki mam zestaw Hataki ale z tego co pamiętam z woja to jakieś takie za zielone te kolory, chyba żeby brązowy filtr dać. Ja zawsze maluję model jaśniejszymi kolorami, filtry, wash i inne weathering powoduje, że model sporo ściemnieje. Jakim nie pomalujesz to będzie dobrze- maluj na zielono!!!!!.: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 21 Maja 2022 Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) Czy ktoś wie jaką średnicę ma element nr 2 w T-55? Edytowane 21 Maja 2022 przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 W dniu 21.05.2022 o 17:38, halset napisał: Czy ktoś wie jaką średnicę ma element nr 2 w T-55? Dziś zadzwoniłem do Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie z prośbą o pomoc. Otrzymałem informację, że może pomogą!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Help! Kupiłem model dragona i mam ochotę pacnąć sobie w czapę... Brdm w wersji strieła... Ma ktoś może fotki jak wygląda środek wieżyczki sterowania rakietami. Bo w modelu pustka niczym Ustka - zimą! Szukam fotek ale albo nie potrafię szukać albo nie ma HELP!!! P. S jest jakaś relacja i gościu użył blaszek Edka których już nigdzie nie ma więc będę dorabiał co się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 Zestaw 9K35 Strieła-10 na podwoziu MTLB miał tę samą wieżyczkę. Może tam coś znajdziesz. Spróbuj też za pomocą translatora przetłumaczyć szukaną frazę na rosyjski lu ukraiński i szukaj na odpowiednich stron. W Polsce w muzeach stoją dwie sztuki. Jedna w Warszawie w forcie Czerniakowskim a drugi w Drzonowie. Jak masz tam kogoś to może Ci pomogą. Na Słowacji w muzeum Wojskowym w Piestanach mają fajnie wyeksponowanego 9K35 Strieła-10 gdzie można by zrobić zdjęcia ale to trochę daleko. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 6 godzin temu, SnajperTBG napisał: Help! Kupiłem model dragona i mam ochotę pacnąć sobie w czapę... Brdm w wersji strieła... Ma ktoś może fotki jak wygląda środek wieżyczki sterowania rakietami. Bo w modelu pustka niczym Ustka - zimą! Szukam fotek ale albo nie potrafię szukać albo nie ma HELP!!! P. S jest jakaś relacja i gościu użył blaszek Edka których już nigdzie nie ma więc będę dorabiał co się da. Siemka. przetrałowałem stronę Eduarda i blaszek do tego pojazdu nie było ale za to były do Strieły na MTLB tu masz instrykcję jak Ci coś to pomoże: https://www.eduard.com/Armoured-fighting-vehicles/1-35/S-10-SV-Strela-interior-1-35.html A tych zdjęć poszukam wtedy Ci podeślę na PW. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Czy obecnie w Wojsku Polskim używane są Ziły-131 w wersji warsztatowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy obecnie w Wojsku Polskim używane są Ziły-131 w wersji warsztatowej? Już nie, wszystko poszło na sprzedaż do AMW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Według mojej wiedzy Ziły 131 nigdy w Wojsku Polskim nie występowały w wariancie stricto warsztatowym. Tę rolę pełniły nasze poczciwe STAR-y. Występowały one jako pojazdy z specjalną zabudową będące częścią np. kompleksów radiotechnicznych stacji radarowych. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Dzięki za informacje W takim razie wzorować się będę na ostatnim zdjęciu i zrobię swojego Ziła-131 w trójbarwnym kamuflażu. Czyli to będzie Nato Black, Nato Brown, a zielony też nato jak na rosomakach, czy to jest inny odcień? A w wersji jednobarwnej to jaki by był odpowiedni odcień zielonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 9 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Dzięki za informacje W takim razie wzorować się będę na ostatnim zdjęciu i zrobię swojego Ziła-131 w trójbarwnym kamuflażu. Czyli to będzie Nato Black, Nato Brown, a zielony też nato jak na rosomakach, czy to jest inny odcień? A w wersji jednobarwnej to jaki by był odpowiedni odcień zielonego? Zielony i czarny to NATO, ale brązowy to już kolor występujący w dwóch odcieniach- ceglastym i ciemno brązowym. Pojazd był wielokrotnie przemalowywany w ramach remontów i napraw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Zajrzyj jeszcze tutaj. https://www.facebook.com/TDMElectronics/posts/1448032238551463/ Pozdrawiam. Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Fajna sprawa:: https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-2-anten-VHF-pojazdow-NATO.html Za 23 zł to chyba warto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 W dniu 11.05.2022 o 16:28, Zamir napisał: Dziś dostałem coś takiego od trumpetera za jedną ramkę do BMPT Dear sir, Follow is the buy fee,Pls check: 09506 G X1pcs, USD6, Shipping fee, USD10,(FROM CHINA TO Poland) Total fee, USD16. skończyło się za free. Ale wysylają Przyszła dziś oczekiwana ramka. Pomijam cenę bo i tak trzeba było. Wartość na paczce Trumpeter napisał 1,5$ a nasi za JEDNĄ ramkę dowalili jeszcze 17,5 PLN cła !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) 29 minut temu, Zamir napisał: Przyszła dziś oczekiwana ramka. Pomijam cenę bo i tak trzeba było. Wartość na paczce Trumpeter napisał 1,5$ a nasi za JEDNĄ ramkę dowalili jeszcze 17,5 PLN cła !!!! Powinieneś zapłacić, jeżeli policzyli cię jak powinni zgodnie z taryfami za zabawki: - cło - 4% od wartości towaru - VAT - 23% od usługi (wartość towaru + cło + przesyłka) - opłata manipulacyjna na poczcie - ok. 8 zł Z Chińczykami są czasem podejrzliwi i nie ufają cenom wpisanym na paczce. Edytowane 7 Czerwca 2022 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 7 Czerwca 2022 Share Napisano 7 Czerwca 2022 (edytowane) dublet Edytowane 7 Czerwca 2022 przez AchtungCancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Czerwca 2022 Share Napisano 13 Czerwca 2022 W dniu 21.05.2022 o 17:38, halset napisał: Czy ktoś wie jaką średnicę ma element nr 2 w T-55? Dziś zmierzyli: drut nr 2 średnica 8 mm wysokość 60 mm pręt nr 1 średnica 20 mm długość 1150 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Bój idzie ciężki z brdm gaskin ale bliżej końca jak dalej. Rozgrzebałem sa-10 od trumpetera i dochodzę do wniosku że najlepiej pożenić zestaw z berdkiem z trumpetera i dragonem i wtedy wyjdzie dobry model. Niestety koszta zabiją a żona puści z torbami...Więc zostaje rzeźba w gównie Tu gdzie siedzi grisza to brdm. A tu gdzie pustka to mtlb. Czy te przyrządy są takie same ? Zastanawiam sie nad odlaniem sobie tego co daje trumpeter ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Tak wygląda trumpek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falcon20 Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 Witam, przymierzam się do Nashorna 1/35. W tej chwili dostępne są dwa modele, Tamiya i AFV. Doradźcie który kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi