Skocz do zawartości

Własne dodatki. Modele i wydruki 3d.

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ktoś chciał się podzielić swoją pracą to może tutaj? Fajnie by było, gdybyśmy oprócz renderów dzielili się też darmowymi plikami. Bez piracenia ma się rozumieć.
Moje pierwsze nieśmiałe próby.
image.png.e6084555ae3dc571ac223b04f62ad1b0.png

image.png.1995ff9e6ee929665a471be25b24b025.png

Edytowane przez HKK
  • Like 3

• Super Moderator

Cześć. 

Wybacz że zaśmiecę temat ale mam pytanie. 

Czy są dostępne programy do ściągnięcia, w których można poćwiczyć projektowanie do druku?

Czy tylko są dodatkiem, przy zakupie drukarki?

W dniu 9.04.2025 o 15:22, jawkers napisał:

Cześć. 

Czy są dostępne programy do ściągnięcia, w których można poćwiczyć projektowanie do druku?

Expand  

Blender, Fusion 360  - oba darmowe.

• Thanks 1

W dniu 9.04.2025 o 15:22, jawkers napisał:

Cześć. 

Expand  

Kupując drukarkę nie otrzymujesz żadnego programu do projektowania, a jedynie program umożliwiający przygotowanie istniejącego projektu do druku. Jest to tzw. slicer, ale większośc osób korzysta z ogólnodostępnych slicerów (np Lychee lub Chitubox), bo te dostarczone z drukarką są zwykle dość ograniczone.

Natomiast narzędzie do projektowania trzeba sobie wybrać samemu.

Nie mam jeszcze zbyt wielkiego doświadczenia, ale rozważałem kilka opcji:

• Blender - całkowicie darmowy o b. dużych możliwościach. Ale ze względu na tą bogatą funkcjonalność wydał mi się dość skomplikowany w nauce. Próbowałem, ale się zniechęciłem. Za dużo tego. Poza tym, część użytkowników twierdzi, że nie jest dobrze przystosowany do projektowania pod druk 3D.
  • Fusion 360. Też wielki kombajn, niełatwy do opanowania, ale podobno łatwiejszy niz Blender. Ale darmowa wersja ma spore ograniczenia. Nie wiem, czy w naszym przypadku istotne. Ponoć wszystkie twoje projekty trzyma w chmurze, nic nie przeniesiesz na dysk.
  • Sketchup - darmowa werja tylko online w przeglądarce. Jakoś mnie nie przekonał. Podobno prosty w obsłudze ale nieco ograniczony.
  • Plasticity - wg, mnie bardzo dobrze przykrojony do projektowania pod druk. Ma spore możliwości, ale tylko to co potrzebne w projektowaniu i jest dość intuicyjny. Co prawda darmowy jest tylko przez 30 dni, ale w odróżnieniu od innych nie ma subskrypcji! Po prostu kupujesz i masz na zawsze. To był więc mój wybór.
  • Tinkercad - całkowicie darmowy, webowy, bardzo łatwy w obsłudze. Ale ponoć ma zbyt ograniczone możliwości.

• Like 1
  • Thanks 1

Blender to bardzo mocny program. Jego główne zastosowanie to tworzenie filmów (w tym kinowych, niektóre oskarowe filmy były w nim robione). Dobrze się nadaje do tworzenia "miękkich" obiektów - figurek, ubrań, toreb itd. Ciężko jest w nim utrzymać wymiary i kąty, ale przede wszystkim często jest problem z cofnięciem przeprowadzonych operacji i trzeba zaczynać od save'a (jeśli sie go ma). Piszę to jako mocno początkujący użytkownik.

Chciałbym polecić do projektowania części maszyn program OnShape - jest on dostępny w przeglądarce za darmo. Bardzo stabilnie chodzi i można w nim tworzyć skomplikowane projekty, które następnie można wyeksportować do wielu formatów, w tym .stl, przy tym nie wymaga mocnego komputera. Wszystkie przeprowadzone operacje można cofnąć i nie ma problemów z utratą rezultatów pracy w przypadku zerwania komunikacji czy zawieszki komputera.

Przy jego pomocy narysowałem sobie np. podwozie do V100 z osiami i wałami napędowymi:

image.thumb.png.e3f6eb0f865dc4862b1ef9640b688d5d.png

Albo takie coś:

image.png.832ade3aa2e2e28d03e71e859587d16c.png

Życzę powodzenia w projektowaniu i pozdrawiam

Paweł

• Like 6

Ja używam 3ds maxa, ale to dlatego, że korzystam z niego także z racji wykonywanej pracy i też daje radę w druku 3d. Nie jest to program cadowski oparty na modelowaniu parametrycznym, lecz podobnie jak w blenderze na polygonowym i pracuje się tu trochę inaczej. Zarówno hard surface jak i rzeczy organiczne jak figurki itd. nie są tutaj żadnym problemem, tylko trzeba trochę ogarniać.

Do tych darmowych programów można jeszcze dorzucić FreeCAD i Design Spark Mechanical. Do obu programów w sieci można znaleźć wiele tutorialów jak projektować pojedyncze elementy. 

FreeCADa kiedyś próbowałem i nie polecam, szczególnie do nauki. Nie był to zbyt stabilny program (potrafił się zawiesić co oznaczało mniejszą lub większą utratę pracy), ale przede wszystkim był bardzo wymagający, co oznaczało, że zrobienie czegoś co w innym programie zajęło by sekundy, we FreeCadzie z niezrozumiałych powodów trzeba było powtarzać wiele razy i w rezultacie traciło się dziesiątki minut na to.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł

W dniu 11.04.2025 o 00:09, pmroczko napisał:

FreeCADa kiedyś próbowałem i nie polecam, szczególnie do nauki. Nie był to zbyt stabilny program (potrafił się zawiesić co oznaczało mniejszą lub większą utratę pracy), ale przede wszystkim był bardzo wymagający, co oznaczało, że zrobienie czegoś co w innym programie zajęło by sekundy, we FreeCadzie z niezrozumiałych powodów trzeba było powtarzać wiele razy i w rezultacie traciło się dziesiątki minut na to.

Pozdrawiam serdecznie

Paweł

Expand  

Ja przyznaję, że do tworzenia modeli nie wykorzystywałem FreeCAD ale przerobiłem kilkadziesiąt tutoriali tworzenia różnych części. Nie napotkałem problemów o których wspominasz. W mojej opinii właśnie do nauki był bardzo dobry gdyż tych tutoriali było bardzo dużo. Do tworzenia modeli wykorzystywałem Spark Design Mechanical. Tutaj tutoriali było zdecydowanie mniej ale wiedza praktyczna z FreeCAD-a wystarczyła aby opanować SDM. 

To pewnie musiałbym spróbować jak to chodzi... Tylko nie wiem, czy mój komputer to pociągnie...

Pozdrawiam!

Paweł

W dniu 19.04.2025 o 10:46, jawkers napisał:

Witam.

Ostatnio widziałem jak gość projektuje dodatki do dioramy na programie Chitubox basic V2.

Chitubox to program chyba tylko pod drukarki 3D.

Expand  

Chitubox to slicer. Nie można w nim niczego zaprojektować. Służy do otwierania gotowych projektów i przygotowania ich pod druk 3D. Czyli można sobie ustalić orientację obiektów na płytce i dodać podpory. Na koniec ustalić parametry druku i stworzyć plik dla drukarki. Chitubox wspiera niemal wszystkie dostępne na rynku drukarki. Ma również bibliotekę gotowych ustawień dla różnych żywic i urządzeń.