Skocz do zawartości

T-34-85 Rudy 102 MiniArt 37098 Egyptian T-34/85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry Państwu, chyba koniec, ewentualnie jakieś drobne poprawki, jak domalowanie wnętrza reflektora.

Skala 1:35, model MiniArt 37098 Egyptian T-34/85 with Crew, przerobiłem ślad łączenia form na wieży i dodałem kilka innych śladów po formie, charakterystycznych dla T-34 produkowanych w Polsce po wojnie.

Malowany głównie farbami Mr.Hobby, detale vallejo, brudzing głównie siuwaksami MIGa i AK Interactive. To chyba by było na tyle, na pytania wszelkie chętnie odpowiem.

Miłego (mam nadzieję) oglądania.

Ps. z plandeki jestem najmniej zadowolony, ale póki co taka musi zostać.

1 2.jpg

2.jpg

3.jpg

10.jpg

• Like 27
Napisano

Podoba mi się ten "ryszawy"..  :) 

Napis pod uchwytami do wygrzebywania się z błota :)   no właśnie nie pamiętam czy "aktor" tak miał :) 

• Like 1
  • 3 weeks later...
Napisano
W dniu 17.04.2025 o 13:22, chorąży napisał:

Napis pod uchwytami do wygrzebywania się z błota :)   no właśnie nie pamiętam czy "aktor" tak miał :) 

Nie miał. Rudego grały raczej czołgi przed polskimi modernizacjami i nawet jeśli któryś z nich miał jakieś przeróbki z tymi uchwytami, to samego wyposażenia tam nie było. Nigdy napis RUDY nie był przykryty dodatkowym czołgowym szpejem, na żadnym kadrze :)

Napisano

Fajowy!

Powiedz proszę jak robiłeś:

1. Spaw na łączeniu połówek wieży? Wyszedł bardzo przekonująco, a sam właśnie montuję T-34  z Miniartu i widzę że trzeba go dorobić.

2. Odlewany numer  na wieży?

pozdrowienia!
Radek

• Like 1
Napisano
W dniu 17.04.2025 o 13:22, chorąży napisał:

Oglądając serial nie zanotowałem żadnej sceny, żeby po zrobieniu napisu montowali te wichajstry, na pewno były widoczne śruby obok napisu, i na pewno przed namalowaniem RUDY te uchwyty wozili. Uznałem jednak, że jest to tak specyficzny gadżet, że go zamontuję :)

W dniu 8.05.2025 o 23:22, PiterATS napisał:

Nie miał. Rudego grały raczej czołgi przed polskimi modernizacjami i nawet jeśli któryś z nich miał jakieś przeróbki z tymi uchwytami, to samego wyposażenia tam nie było. Nigdy napis RUDY nie był przykryty dodatkowym czołgowym szpejem, na żadnym kadrze :)

tak, jednak nie do końca. W większości scen grały t-34 polskiej powojennej produkcji, łatwe do poznania po charakterystycznym łączeniu połówek wieży i falochronie pod włazem kierowcy. W odcinkach sprzed powstania napisu "rudy" te liny się pojawiały, w późniejszych natomiast wyraźnie widać mocowania tego wyposażenia, jednak samych lin nie montowano, pewnie żeby nie zakrywać napisu.

8 godzin temu, Radek Filipek napisał:

Fajowy!

Powiedz proszę jak robiłeś:

1. Spaw na łączeniu połówek wieży? Wyszedł bardzo przekonująco, a sam właśnie montuję T-34  z Miniartu i widzę że trzeba go dorobić.

2. Odlewany numer  na wieży?

pozdrowienia!
Radek

Dzięki! 1- to nie spaw tylko ślad po łączeniu formy odlewniczej. Oryginalnie wieża była odlewana w jednym kawałku, bez dachu, inaczej niż w modelach:) Ja zeszlifowałem ślad zrobiony w modelu miniart, przykleiłem kawałek wyciągniętej nad ogniem ramki formując odpowiedni kształt, zalałem klejem i jak się trochę zmięczyło to ciapałem to nożykiem, żeby wyglądało brzydko, tak samo zrobiłem te pozostałe krechy na wieży :)

2- cyferki wziąłem z oznaczeń części w ramkach, dobrałem tylko tak żeby wielkością pasowały i ściąłem je skalpelem :)

rudy 33.jpg

rudy11.jpg

rudy22.jpg

• Like 1
Napisano
16 godzin temu, mareek napisał:

tak, jednak nie do końca. W większości scen grały t-34 polskiej powojennej produkcji, łatwe do poznania po charakterystycznym łączeniu połówek wieży i falochronie pod włazem kierowcy. W odcinkach sprzed powstania napisu "rudy" te liny się pojawiały, w późniejszych natomiast wyraźnie widać mocowania tego wyposażenia, jednak samych lin nie montowano, pewnie żeby nie zakrywać napisu.

Ja wiem że w serialu grały Teciaki polskiej produkcji, zresztą różnic w nich jest więcej niż czołgach wojenne produkcji :) Przy czym tak jak pisałem- generalnie były to wozy przed głębszymi modernizacjami, nie mniej szkoda że zamontowałeś ten gadżet zasłaniający napis :)

• 6 months later...
Napisano
W dniu 8.05.2025 o 23:22, PiterATS napisał:

Mało istotne to tylko serial (z wieloma przeklamaniami), a model na duży plus.

• Like 1
Napisano

Czterech Pancernych nigdy nie jest za dużo. Model wyszedł bardzo dobrze. Kolory jak zawsze trafione czyli rosyjska zieleń. Widać duży nakład pracy przy budowie pojazdu. Podoba mi się.

• Like 2
Napisano

Pytanie czy to powinna być ruska zieleń czy już nasz nieśmiertelny wtedy kolor khaki kryjący  wszystkie braki . Ot taka uwaga bo sam model przyjemny w odbiorze pozdrawiam OLO 

• Like 1
Napisano

Przypomina się Klub Pancernych i zdjęcia kręcone w Kłodzku. W scenie, w której Wichura piłuje kłódkę twierdząc, że ,,jaki ajs taki szajs, dobrą stal to na czołgi wzięli'' to ja i inni staliśmy za tą bramą. Potem nas przepuścili i dostaliśmy autografy a załoga odpoczywała na plażowych krzesełkach między kolejnymi kręconymi scenami.

Jest co wspominać...

Pozdrawiam

Andrzej

• Like 3
Napisano
57 minut temu, OLO napisał:

Pytanie czy to powinna być ruska zieleń czy już nasz nieśmiertelny wtedy kolor khaki kryjący  wszystkie braki . Ot taka uwaga bo sam model przyjemny w odbiorze pozdrawiam OLO 

Jeżeli chodzibo kolor to wojenne T-34 powinno być 4BO, Czołgi które grały w filmie to raczej polskie khaki. To taka prawda faktu (historyczna) i ekranu (filmowa).  Jest dobrze nietrzeba nic psuć.

• Like 2
  • 4 months later...
Napisano

Pierwsza emisja pierwszego odcinka "4 pancernych..."  (dzisiejszym językiem - premiera serialu) odbyła się 9.05.1966r, 

zatem jutro będzie okrągła 60-ta rocznica - dobry moment żeby sięgnąć na składzik jak się ma zalegającego Rudego :) 

Sorki za offtop, musiałem :D

A model elegancki, "Rudy" zawsze dobry 👍

Mam takie małe marzenie żeby kiedyś w 1:72 wyszły tak dobre serie T-34 i T-54 jak Miniart zrobił w 1:35.

pozdr ww

Napisano
W dniu 8.05.2026 o 09:48, wuwumaster napisał:

Pierwsza emisja pierwszego odcinka "4 pancernych..."  (dzisiejszym językiem - premiera serialu) odbyła się 9.05.1966r, 

zatem jutro będzie okrągła 60-ta rocznica - dobry moment żeby sięgnąć na składzik jak się ma zalegającego Rudego :) 

Sorki za offtop, musiałem :D

A model elegancki, "Rudy" zawsze dobry 👍

Mam takie małe marzenie żeby kiedyś w 1:72 wyszły tak dobre serie T-34 i T-54 jak Miniart zrobił w 1:35.

pozdr ww

Każda okazja na rudego jest dobra :D

Miniart wypuścił chyba Stuha w 72, więc może i wyjdzie coś jeszcze z czasem? Oby!

• Like 1