Skocz do zawartości

T-34-85 Rudy 102 MiniArt 37098 Egyptian T-34/85

mareek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Państwu, chyba koniec, ewentualnie jakieś drobne poprawki, jak domalowanie wnętrza reflektora.

Skala 1:35, model MiniArt 37098 Egyptian T-34/85 with Crew, przerobiłem ślad łączenia form na wieży i dodałem kilka innych śladów po formie, charakterystycznych dla T-34 produkowanych w Polsce po wojnie.

Malowany głównie farbami Mr.Hobby, detale vallejo, brudzing głównie siuwaksami MIGa i AK Interactive. To chyba by było na tyle, na pytania wszelkie chętnie odpowiem.

Miłego (mam nadzieję) oglądania.

Ps. z plandeki jestem najmniej zadowolony, ale póki co taka musi zostać.

1 2.jpg

2.jpg

3.jpg

10.jpg

• Like 19

Podoba mi się ten "ryszawy"..  :) 

Napis pod uchwytami do wygrzebywania się z błota :)   no właśnie nie pamiętam czy "aktor" tak miał :) 

• Like 1

• 3 weeks later...
W dniu 17.04.2025 o 13:22, chorąży napisał:

Napis pod uchwytami do wygrzebywania się z błota :)   no właśnie nie pamiętam czy "aktor" tak miał :) 

Nie miał. Rudego grały raczej czołgi przed polskimi modernizacjami i nawet jeśli któryś z nich miał jakieś przeróbki z tymi uchwytami, to samego wyposażenia tam nie było. Nigdy napis RUDY nie był przykryty dodatkowym czołgowym szpejem, na żadnym kadrze :)

Fajowy!

Powiedz proszę jak robiłeś:

1. Spaw na łączeniu połówek wieży? Wyszedł bardzo przekonująco, a sam właśnie montuję T-34  z Miniartu i widzę że trzeba go dorobić.

2. Odlewany numer  na wieży?

pozdrowienia!
Radek

• Like 1

W dniu 17.04.2025 o 13:22, chorąży napisał:

Oglądając serial nie zanotowałem żadnej sceny, żeby po zrobieniu napisu montowali te wichajstry, na pewno były widoczne śruby obok napisu, i na pewno przed namalowaniem RUDY te uchwyty wozili. Uznałem jednak, że jest to tak specyficzny gadżet, że go zamontuję :)

W dniu 8.05.2025 o 23:22, PiterATS napisał:

Nie miał. Rudego grały raczej czołgi przed polskimi modernizacjami i nawet jeśli któryś z nich miał jakieś przeróbki z tymi uchwytami, to samego wyposażenia tam nie było. Nigdy napis RUDY nie był przykryty dodatkowym czołgowym szpejem, na żadnym kadrze :)

tak, jednak nie do końca. W większości scen grały t-34 polskiej powojennej produkcji, łatwe do poznania po charakterystycznym łączeniu połówek wieży i falochronie pod włazem kierowcy. W odcinkach sprzed powstania napisu "rudy" te liny się pojawiały, w późniejszych natomiast wyraźnie widać mocowania tego wyposażenia, jednak samych lin nie montowano, pewnie żeby nie zakrywać napisu.

8 godzin temu, Radek Filipek napisał:

Fajowy!

Powiedz proszę jak robiłeś:

1. Spaw na łączeniu połówek wieży? Wyszedł bardzo przekonująco, a sam właśnie montuję T-34  z Miniartu i widzę że trzeba go dorobić.

2. Odlewany numer  na wieży?

pozdrowienia!
Radek

Dzięki! 1- to nie spaw tylko ślad po łączeniu formy odlewniczej. Oryginalnie wieża była odlewana w jednym kawałku, bez dachu, inaczej niż w modelach:) Ja zeszlifowałem ślad zrobiony w modelu miniart, przykleiłem kawałek wyciągniętej nad ogniem ramki formując odpowiedni kształt, zalałem klejem i jak się trochę zmięczyło to ciapałem to nożykiem, żeby wyglądało brzydko, tak samo zrobiłem te pozostałe krechy na wieży :)

2- cyferki wziąłem z oznaczeń części w ramkach, dobrałem tylko tak żeby wielkością pasowały i ściąłem je skalpelem :)

rudy 33.jpg

rudy11.jpg

rudy22.jpg

• Like 1

16 godzin temu, mareek napisał:

tak, jednak nie do końca. W większości scen grały t-34 polskiej powojennej produkcji, łatwe do poznania po charakterystycznym łączeniu połówek wieży i falochronie pod włazem kierowcy. W odcinkach sprzed powstania napisu "rudy" te liny się pojawiały, w późniejszych natomiast wyraźnie widać mocowania tego wyposażenia, jednak samych lin nie montowano, pewnie żeby nie zakrywać napisu.

Ja wiem że w serialu grały Teciaki polskiej produkcji, zresztą różnic w nich jest więcej niż czołgach wojenne produkcji :) Przy czym tak jak pisałem- generalnie były to wozy przed głębszymi modernizacjami, nie mniej szkoda że zamontowałeś ten gadżet zasłaniający napis :)