Skocz do zawartości

Caudron CR.714 1/72 od podstaw, czyli warsztat jakiego nie było...

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Swietnie the wygląda👍

Co do końcówki kadłuba nic się nie martw , nabrało wyglądu... Bardziej realnego! Tam była sklejka, samolot nie był super spasowany i super gładki jak wygładzony model redukcyjny, na prototyp jest ok !

Pozdr ww 

• Like 1

5 godzin temu, HKK napisał:

Czasem nie mogę się pozbyć wrażenia, że buduję w 1/144

Tak ten Caudron to dość drobną sylwetka, w końcu wywodzi się z maszyn sportowych, ale powiem Ci ze jak się koło niego stoi (np w krakowskim muzeum) to wcale nie sprawia wrażenia jakoś wyjątkowo małego samolotu, tyle że "nisko siedzi ".

Pozdr ww 

To już chyba koniec mojej relacji. Oczywiście "egzemplarz seryjny" ujrzy światło dzienne, bo mam w budowie dwa (na razie). Nie będę Was jednak zanudzał kolejną prezentacją tych samych etapów, mimo że okraszonych malowaniem. Dlatego zamieszczę dopiero kompletną galerię. No chyba, że zmienię zdanie :)

Model nawet jak na testową budowę nie grzeszy estetyką. Za dużo było przy nim prób i błędów aby chciało mi się zachować odpowiedni poziom do końca. Jest trudny w budowie, o czym wspominałem. Miejscami zbyt filigranowy i zbyt szczegółowy. Trochę poprawiłem projekt, ale żeby uczynić go lepiej składalnym musiałbym zamodelować go od początku. A tego nie chcę robić. Pozostaje męczyć się przy budowie. Na pewno da się uzyskać całkiem atrakcyjną miniaturę. Czy mi się uda, zobaczymy.

PXL_20250829_112310727.RAW-02.ORIGINAL.thumb.jpg.faa9b01fd296c19c89778ceb6d68c04b.jpg

PXL_20250829_112138867.RAW-02.ORIGINAL.thumb.jpg.573b8a919de4467727bff4dc14538e2a.jpg

PXL_20250829_112201103.RAW-02.ORIGINAL.thumb.jpg.3a76bc8de3c12991b077a0fa436fdeca.jpg

PXL_20250829_112236633.RAW-02.ORIGINAL.thumb.jpg.49d9a4bf69e1dc4de1789d3c2ed8b731.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 10

30 minut temu, wuwumaster napisał:

ile za wydruk/zestaw?

Mam kłopot, bo branie za coś pieniędzy wiąże się z odpowiedzialnością. Nie mogę z czystym sumieniem sprzedać zestawu a potem w razie problemów powiedzieć - radź sobie sam. Sporo części jest delikatnych i w zasadzie trzeba mieć 2 a nawet 3 kopie żeby czuć się pewnie.

Model opublikuję w wersji STL i każdy będzie mógł sobie pobrać i wydrukować lub zlecić druk. Ja raczej zleceń na druk nie przyjmę, bo na mojej małej drukarce zajmie dużo czasu a jak dojdzie jeszcze kontrola jakości, pakowanie itd... to ja wysiadam.

• Like 2
  • Thanks 1