Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i zabawy nadszedł kres. Moja pierwsza w życiu UTka napędzana szmatami. Zrobiłem coś innego/nowego i zaczęrpnąłem w końcu z moich przepastych zapasów forniru. Wykorzystałem oferowane przez producenta drukowane w 3D bloczki, patyki na maszty ( trzeba je opiłować w stożki ) i materiał na żagle ( daja kawałek czerwonej szmaty :haha: ) Genaralnie miałem z tym znacznie większy ubaw niż sie spodziewałem. Może nawet nie będize to ostatnia tego typu robótka. Oczywiście fundamentalnie nie zgadzam się z teorią że statki się nie brudzOM, więc moja żaglówka, niezgodnie z konwencją, zużyta i brudna. Znający się na rzeczy będą mieli teraz używanie :haha: WARSZTAT

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A'propos statki sie nie brudzOM:

Obrazek

Obrazek

Oczywiście CZERWONY ZŁY, jak to zwykle na fotkch. W planie jest jeszcze ze dwóch HenryczkUF, ale zanim ich zamówię i wymaluję... pewnie upłynie trochę wody. Fotogramy z nimi sie doda jak się zrobi się :szczerbol:

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 10
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

No i zabawy nadszedł kres.

To żart jakiś? Jakim cudem nie dokończony model trafił do galerii - kto wziął w łapę a kto przymknął oko :kopara: Kolor żagli zgodny ze słuszną linią partii to trochę za mało by zadowolić lud pracujący. A lud się dopytuje gdzie jest obiecany KOSZ ZE   ŚLEDZIAMI!!

7 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

W planie jest jeszcze ze dwóch HenryczkUF,

Odpuść.

Dawaj KOSZ ZE ŚLEDZIAMI!!

Na razie "pała" z wykonastwa :wink:

Edytowane przez abtb
  • Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, abtb napisał:

.....Odpuść.

Dawaj KOSZ ZE ŚLEDZIAMI!!

Na razie "pała" z wykonastwa :wink:

I_Find_Your_Lack_of_Faith_Disturbing_banner.jpg

Napisano

To teraz czas na co poszło "nie tak"🤭

Najbardziej rzuca się w oczy kaleki ster z odwrotnie zamontowanymi zawiasami ( włożony od dołu wisi na rumplu wycierającym pawęż. Kolejność wiązania takielunku jak widać też ma znaczenie dla efektu końcowego. Następnym razem spróbuj po Bożemu. W miejscach tych dziur w żaglu gaflowym powinny być sznurówki do regulacji powierzchni.

Napisano

Co do steru pelma zgoda , tam wyszły "czynniki obiektywne" I nie dało się inaczej :haha:

Dziury w żaglu tak narysowali, nie znam sie, zapewne masz rację.

Nie wiem o jaki efekt wiązania takielunku nie "po Bożemu" Ci chodzi, wytłumacz proszę. 

Napisano (edytowane)
14 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Dziury w żaglu tak narysowali, nie znam sie, zapewne masz rację.

Niemal każdy żagiel wyposażony jest w reflinki - to ich właśnie brakuje. Oczywiście, podobnie jak mydło służy do maślenia, zaś masło do mydlenia, tak reflinki oczywista służą do refowania. 

Czyli - do zmniejszenia powierzchni żagla (bardzo upraszczając - przez jego częściowe zwinięcie) przy zwiększającym się wietrze.

DM_28_1276980123_1449.jpg.jpg

Nie chciałbym w paradę wchodzić Waszej Sszyderczości, ale ich brak rzuca się w oczy znacznie bardziej, niż dajmy na to... dosiębierne SZruby.

Kadłub bardzo mi się podoba, jego naturalne ale nienachalne zużycia, ale mam wrażenie że właśnie żaglom i drewienku jakoś... brakuje nieco życia. Spłowienia? Delikatnych wytarć?

Tak przy okazji przypommniało mi się, że na Britku w dziale szkutniczym działał gość, który robił bardzo nastrojowe scenki w klimacie takiej łodzi, jaką prezentujesz. Jakieś stare rybackie szopy, zapuszczone łódki itd. Niestety zmarł parę lat temu. Pamiętasz, jaki miał nick? Longshank może?

Edytowane przez socjo1
Napisano
7 godzin temu, unicaunica napisał:

To teraz czas na co poszło "nie tak"

7 godzin temu, socjo1 napisał:

ich brak rzuca się w oczy znacznie bardziej, niż dajmy na to... dosiębierne SZruby.

Już dajcie chłopu spokój, bo jeszcze się zamknie w sobie i nie daj boże z mostu rzuci na te zielone owce :wink:

8 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

I_Find_Your_Lack_of_Faith_Disturbing_banner.jpg

Ja tam niemieckiego nie ogarniam, ale wnoszę że zdecydowanie obiecujesz KOSZ ZE ŚLEDZIAMI :mrgreen:

• Haha 1
Napisano

Reflinki... OK, nie widze wiekszego problemu, bede dostawiał HenryczkUF z koszem śledzi to sie dorobi. One maja być po jakiejś konkretnej stronie tego zagla?  Ta łatka z ktorej wychodzi linka ma jakis okreslony ksztalt?

Ten model to takie bardziej rozpoznanie walką, wiem że się żagle macza w herbacie, ale to białe, poza tym nie wszystko na raz. Co innego przeczytać a co innego zrobić. Jak sam zawsze piszę nie da się zupełnie uniknąć własnych doświadczeń :haha:

Jest wiele rzeczy które zrobiłbym teraz inaczej mając te pierwsze doswiadczenia, podobnie z drewnem. Jest z drewna, da się, jedyne co z nim zrobiłem to lekkie podbarwienie olejami. Gdybym się kędyś jeszcze w coś takiego bawił,  treba bedzie cis na ten temat opracowac.

No I na koniec to musze stwierdzic ze zawiodlem sie na Was towarzysze, akurat Was o bycie Asami FspUľmodelarskiej FspUłporady w galerii nie podejrzewałem :haha:

• Like 1
Napisano
4 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

bede dostawiał HenryczkUF z koszem śledzi to sie dorobi.

:dance:

5 minut temu, Szydercza Gała napisał:

zawiodlem sie na Was towarzysze, akurat Was o bycie Asami FspUľmodelarskiej FspUłporady w galerii nie podejrzewałem

Przestań się mazać :haha:

Napisano

Najpierw olinowanie stałe potem ruchome i na końcu ruchome szmaciane. Przy czym każde ruchome lepiej jest wiązać z możliwością korekty nie na gotowo. Na pewno zauważyłeś że każde naciągnięcie zmienia układ sił😉

Napisano

Nie właśnie, wiązałem w kolejności jak mi było wygodniej pod wzgledem dostepu i nie miałem żadnych problemów z luzowaniem/napinaniem lin. Wniosek mój jest dokładnie odwrotny, skoro da sie i działa, to po co sie mordować i robic to w takiej kolejności jak robi sie to na prawdziwej UTce?

5 godzin temu, abtb napisał:

:dance:

Przestań się mazać :haha:

Czekaj no, już ja dokładnie przestudiuję ze Twoje ŚLEDZIE w galerii, zara się pewnie okaże że w tym co zrobiłeś dwa lata temu silnik obraca się w złOM stronę :haha:

Miałem na myśli jedynie to że skoro ja czepiam się Was na bierząco, to oczekuję od Was tej samej przysługi :wink:

Napisano
6 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Reflinki... OK, nie widze wiekszego problemu, bede dostawiał HenryczkUF z koszem śledzi to sie dorobi. One maja być po jakiejś konkretnej stronie tego zagla?  Ta łatka z ktorej wychodzi linka ma jakis okreslony ksztalt?

Linki z obu stron żagla są przeciągnięte na wylot - tak, żeby można je było ze soba wiązać po "nawinięciu" żagla na bom. Jaki tam jest węzełek? Nie wiem. Tak samo, jak i nie wiem, czy łatki mają taki sam kształt. 

6 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

nie da się zupełnie uniknąć własnych doświadczeń :haha:

A to ładne 🙂  

Cytat

No I na koniec to musze stwierdzic ze zawiodlem sie na Was towarzysze, akurat Was o bycie Asami FspUľmodelarskiej FspUłporady w galerii nie podejrzewałem

Żadne to wytłumaczenie, ale nie z wszystkimi warsztatami jestem na bieżąco. Ot i co. 

Napisano

Pół roku na taką łupine to nie jest ani szybko ani sprawnie. Na swoją obronę mam tylko to że w międzyczasie trzy chalturki w 700 zrobiłem :szczerbol:

Napisano (edytowane)
W dniu 9.06.2025 o 08:23, Szydercza Gała napisał:

bede dostawiał HenryczkUF z koszem śledzi to sie dorobi.

Tak.

Hooker świetnie skomponuje się z koszem śledzi. :szczerbol: 

Ótka fajna, ale mam lekki dysonans z żaglami. Ich kolorek mi się podoba, brak skręcenia reflinek w odpowiednią stronę już został wytknięty, ale za mało brudne (za bardzo jednolite) mi się wydają... #zaSłabaHerbata 😉

Pozdrawiam, Marek (modelaŻ teoretyk)

Edytowane przez donalyah00
  • Like 1
  • Haha 1
Napisano

Co to za bączek..... jakieś mętne tłumaczenia autora........... gdzie jest pan z naganem? 

Fajny jest, popływał bym w wannie. 

• Haha 1
Napisano

Mareczku pierSZy, ja tylko teoretyzowalem, nie maczalem w herbacie... a pewnie trza było. Bardziej zaprzątał mnie problem polegający na tym że krawędzie  pruły się jak stare gacie.

Mareczku drÓgi, bączek puszczany w wannie nazywa się inaczej bulgotem podwodnym , mam nadzieje ze pomoglem :wink:

• Like 1
  • Haha 3
  • 2 weeks later...
Napisano

Mnie się jedynie ta szmata nie podoba. Skala jednak robi swoje. Cała reszta cacy.

• 2 weeks later...
Napisano

Temat Hookera OSTATECZNIE ZAMKNIĘTY, wINcyj reklamacji nie przyjmuje :haha: Henryczki z dwóch zestawów White Stork'a, podobnie jak BALIA  :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam juz upaCZonOM następną RZagluffkie, ale kiedy dojdzie do realizacjit to juz zupełnie inna historia :haha:

• Like 1
Napisano

no to może ja zacznę SZCZylać....      :pif:

jestem rozczarowany....    

to  najbardziej  czysta i najbardziej wypucowana łajba w Twojej modelarskiej karierze.....     :szczerbol:  

staczasz się Waćpan.....    

coś czuje że na emeryturce będzie naviga....

:haha::haha::haha:

• Haha 2
Napisano

Hmmm, jakoś nie mogę się przekonać do tych miśków wraz z ich łupem stojących na czysto drewnianym pokładzie. Jeżeli zostawić miśków, to pomyślałbym nad wyszarzeniem deskowania pokładu oraz wypłowieniem żagla. Jeżeli zaś kolorki łodzi Ci w tym momencie grają, to figurki raczej postawiłbym na desce obok samej ŁUTki. Trochę wte albo wewte na tym punkcie zabawy.  Maluję właśnie pokłady małego KfK i raczej go bardziej ścioram.

Pozdrawiam, Marek

• Thanks 1