rollingstones Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Odnośnie błota, jeśli piszę co będzie czynione,a ludzie tego nie rozumieją..to po co w ogóle pisać? W spojrzeniu na teren nie należy podnicac się pozytywnie ani negatywnie półproduktem a w takiej fazie jest teraz Rafał. Jesli ma plan i wie co chce osiągnąć to cierpliwie nalezy poczekać. Z terenem jest tak ze zaczyna wygladać tak jak ma wygladac najcześciej w ostatnim etapie prac nad nim. Howgh. Jedziesz dalej - pobudka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Kapliczka gotowa, nieco wyblakła, z minimalnymi zaciekami - darowałem sobie "obicia" - teraz na moje oko jest ok. Czołg dostał finalne brudzenie kadłuba i tu już żadnych zmian nie przewiduję - chyba że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie: Pole - wiem skąd efekt ziarnistości, to są malutkie ziarenka, które pod wpływem światła na wprost powodują refleks, który na zdjęciu wygląda na znacznie większy ! Kolor, jak i faktura pozostanie prawdopodobnie taka: Droga taka: I kilka fotek całości: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Robi ktos "dynamiczne gaski" w tej skali ? Gaski takie drobiowe, biegnace z rozlozonymi skrzydelkami + jakas gesiareczka z witka brzozowa i to wszystko uciekajace przed machina piekielna. Dopiero bedzie ludycznie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Ten dzbanek na kwiaty wygląda jak plastikowy :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Świętokradco skąd wyhaczyłes taką Bozię? Coś mi nie pasuje z ziemią ale sam nie wiem co... (wiem wiem to jeszcze półprodukt) Na razie nie wygląda to na pole uprawne, a jeśli nim nie jest to powinno chyba być zarośnięte? Ale tylko sobie gdybam bo się nie znam. Ot, po prostu takie moje odczucie miastucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 kilka uwag - zęby od koła napędowego wyszlifuj na srebrno - pojazd jest w ruchu tak że muszą błyszczeć jak psu jajka. Brudzenie czołgu i polna droga bardzo mi się podoba i tego by nie ruszał. Pole podoba mi się już mniej - jak to pisze przedmówca coś znim nie tak. Może to wina zdjęc albo jeszcze nie skończone tak że sie nie odzywam jeśli jest to półprodukt. Takie pierwsze wrażenie - jest za płaskiew efekcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Ja sobie poczekam do końca, zresztą co ja tam wiem. W czołgu koniecznie popraw to co sugeruje Seb + górne kółka podtrzymujące. Brudzenie maszyny nie do końca mnie przekonuje (dodałbym zacieki tym bardziej że nitów Ci dostatek). Wygląda że będzie na koniec bardzo dobrze - fajny pomysł i kompozycja, wykonanie też niczego sobie. Kończ ciekawy jestem efektu z ludzikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 koła na samym końcu, coby mi metalizer nie zmatowiał ;) koła prowadzące miały gumowy bandaż(?) Ślęcze nad fotkami w necie i właśnie z ugorami jest ciężka sprawa(bo tak to traktujmy, to jest skrajnia pola gdzie zwalone są kamienie, gałęzie itd) kolorystycznie na gołej ziemi rolnej nie poszaleję, nie jest brązowa - byłoby banalnie proste. Droga jak widać ma więcej "możliwości" - z uwagi na kamyki, trawki i insze wszędobylstwo. Moze zbyt pusto jest...kilka obłych zrzuconych na kupe kamieni, więcej jakichs gałęzi....nie wiem. Wyjście czarnej ziemi w szare już takie proste nie jest. Myślałem, nad zasypaniem gdzieniegdzie grudek luźnej, jaśniejszej ziemi - tyle tylko że to znów może wyjść zbyt pstrokato. Suchy pędzel nie wchodzi w grę, zostawiłem tą technikę kilka miesięcy temu wstecz za sobą i wracał do tego nie będę. Gąski i pryskająca kobiecina - to nieten film :p Od razu na myśl mi przyszło " Jak rozpętałem II wojnę światową". peter - może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 pieprz - rozumie się przyprawa. To pozwala wyjść z wielu opresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało. takie sprawia wrażenie, przynajmniej ja takie mialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 takie sprawia wrażenie po prostu zbyt często masz do czynieni z plastikami - wtedy tego nie było. Seb, zaraz wkleję Ci fotke tego, czym pole jest babrane i zrobie fotki pieprzu. Obawiam się, że w tym przypadku peper sie nie sprawdzi , nie będzie kontrastu a raczej sie zleje...z reszt,a co będę spekulował z/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 wtedy tego nie było no i dlatego zwróciłem na to uwage :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Gąski i pryskająca kobiecina - to nieten film :p Od razu na myśl mi przyszło " Jak rozpętałem II wojnę światową". - no qrka szkoda. Skojarzenie pewnie sluszne, ale sanacja to wlasnie taka wojskowo-jajcarska epoka moim zdaniem. To moze jakas procesje tam zrob (moze kondukt zalobny), albo kobity modlace sie przed kapliczka i zerkajace przez ramie na nadciagajacy czolg. Bo kierowca widocznosc mial ograniczona, sobie "zaiwanial" przez pola, a tu sie pojawia kapliczka na kursie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Seb, tu dla porównania pieprz czarny, mielony po prawo, i ta breja com sobie domieszał po lewo: . Tu djęcia z objęciem ziemi, nie czołgu czy kapliczki: Paweł, na glebie będą jeszcze dwie,albo trzy figurki, myślę że za dużo już statystów będzie no i dlatego zwróciłem na to uwage :> może i wygląda, ale chyba zbyt nowoczesnie podchodzisz do tematu - to gliniane naczynie ufarbowane na biało. temat skojarzeń zakończyłem :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Ten korniak z ostatniej foty nie powinien być choć lekko obrośnięty trawą (tak dookoła)? Raczej nikt nie orze ziemi z korzeniami. Prędzej albo go wyrwie, albo zostawi w spokoju (a wtedy trawka się pokazuje). Wydaje mi się, że daszek kapliczki lepiej by wyglądał matowy. W chwili obecnej trochę nazbyt się błyszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Rafale, a może by tak rozjaśnić samą drogę. Zwróć uwagę, proszę, że w całości dominują barwy ciemnobrązowe i ciemnoszare. Czyli w miarę świeżej, rozkopanej ziemi. O ile jest to jeszcze (choć nie do końca) zrozumiałe przy poletku z tankiem, to droga raczej tak nie powinna wyglądać. Wiejska droga, nawet po deszczu (nie mówię o tygodniowej ulewie, bo wtedy błoto po pas - nie o to akurat nam chodzi) jest w kolorach sepii, beżu, ochry, żółci i brunatu. Taka już specyfika naszej części Europy. A u Ciebie jest ciemno - ciemno - brązowo i szaro. A powinno być jasno i w 'ciepłej' tonacji. Teraz kwestia pola pod czołgiem - ma idealny kolor świeżej ziemi - nie pola, tylko czarnoziemu. Zewnętrzna warstwa po zaoraniu ma ciemnobrązowy kolor tylko przez krótki okres czasu - potem szybko jaśnieje. Ale na upartego przyjmijmy, że Twoje pole jest świeżo zaorane. Zatem kolor odpowiada. Ale tylko teoretycznie - bo w tej skali powinien być i tak mocno jaśniejszy. Twoim 'nieszczęściem' w tym przypadku jest to, ze zrobiłeś IDEALNĄ imitację ziemi. Do tego stopnia idealną, ze wygląda, jakbyś dioramę posypał ... świeżą ziemią. Chyba trzeba pogratulować, ale... nie zawsze to co idealnie i wiernie oddaje rzeczywistość jest miłe dla oka. Czasem niestety trzeba zrobić drobne 'przekłamania' coby było nie tylko 'realistycznie' ale i 'atrakcyjnie' z punktu widzenia docelowego odbiorcy - czyli... nas wszystkich Mam nadzieję, ze nie poczujesz się w jakiś sposób dotknięty powyższym tekstem - chciałem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Avi, zwrócenie uwagi to nie jest problem i byłbym głupcem, gdybym pewnych sensownych sygnałów nie brał pod uwagę, po to właśnie wklejam fotki warsztatu, nie gotówców - już pisałem kilka razy że to można powiedziec moje pierwsze kroki w tej skali jeśli chodzi o dioramki nieco więcej dopracowane - niż dotychczas - gdzie w sumie uwagi nie przykładałem. Właśnie frapuje mnie to pole, ostatnią warstwę będe rozjaśniał tylko żołnierze tam wylądują - co dalej nie zmienia faktu, że nie mogę jakos tego ogarnąć. Pierwszy raz z gołą gleba i szarością nie jest taki prosty,jakby sie zdawało - przynajmniej dla mnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Droga, zgodnie z sugestiami rozjaśniona, ale nie na żółty pył - taka mieszana. pole w trakcie "rozmyślania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Droga: OK choć może lepiej byłoby zlagodzić przejścia między kolorami. Smugi na drodze powinny być moim zdaniem bardziej prostolinijne bo to poruszjące się wozy ją kształtują. Czołg: OK ale niech nie celuje w kapliczkę! Przecież nikt w Polsce by tak wieży nie odwrócił na Najświętszą Panienkę.... ;-) w 1938 r. zwłaszcza... Pole: zgadzam się z tym, co pisał Avi. Wystarczy jednak trochę deszczu albo rosy aby ten świeży brunatny powrócił. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Co do drogi, to tak niekoniecznie - zważywszy iż wtedy nie poruszano się tak często jak dziś - więc te koleiny nie musiały być idealnie równe. Dodatkowo zamarzyłem sobie by droga przypominała taka wymytą przez spływająca wodę - na górze kamyczki, spód gleba,podmyta(tak mi się te kamyczki spodobały, że uczepiłem się ich jak pijany płotu): Postąpiłem tak, jak zamierzałem od początku, czyli ugor, zwalone kamienie - śmieci z pola. Musiałem "dziś" bo nie dawało mi to spokoju. Jako że pamięć potrafi zawodzić podpierałem się luźno tymi fotkami: wziętymi z sieci(google) Poczekam, aż zaschnie na kamień, zaciemnię w pęknięciach a z wierzchu rozjaśnię - i co ważne, będzie SZARE - jak zamierzałem. Biorę się teraz za figurki i wciapciam je w podłoże..zobaczymy jak to będzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Będzie dobrze - to co postanowiłeś na początku czyli ten ugór załatwia sprawę. To jest ta ostrość o której pisałem. niesię podoba że nie jest sielankowo. Nie lubię słodkich dioram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁukaszW Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Droga fenomenalna - wymyta jak prawdziwa i wiem co mówię zresztą całość nabiera kolorytu - co do podłoża. Pozdrawiam i czekam na więcej :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 droga super, ugór też, czekamy na figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 to mialy byc zdjecia dio a nie prawdziwej drogi!!!realizm powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 27 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2008 Chciałbym, aby było ok...jestem już bliski zrezygnowania z .."głupiego" pola, z którym nie mogę sobie poradzić, cały czas mi coś nie pasuje :/ Nie wiem, czy szukam czegoś, czego nie ma, czy brnę niepotrzebnie w tym samym...... A ta wersja ? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi