Skocz do zawartości

B-2 Spirit - Testors - 1:72

Lucas HS

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, CAŁY model gotowy do malowania za wyjątkiem tej nieszczęsnej owiewki :/ Poświęciłem 4h na komory podwozia oraz klapy. Wszystko od podstaw, klapy z blachy aluminiowej. Wnęki sposobem profili i płytek plastikowych. Szukam odpowiedniej folii na owiewkę, ale jutro skoczę do odpowiedniego sklepu i może coś dla mnie wyczarują. Powoli jednak zacząłem malunki. Jestem w trakcie robienia okopceń przy wylotach.

IMG_0855.jpg

IMG_0859.jpg

IMG_0862.jpg

IMG_0866.jpg

IMG_0868.jpg

Pozdro

• Odpowiedzi 350
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pracownię mam podzieloną na dwie części. Warsztat - biurko w pokoju. Oraz malarnia - to co na zdjęciu. Znajduje się obok schodów prowadzących do mojego pokoju (mieszkam sam na poddaszu). Wiec mam tam porządek zawsze, bo rzadko korzystam. Ale teraz się zacznie... malowanko

I dzięki za komentarze

Ty już skończyłeś pracę konkursową i masz luzy, a ja dalej żyję w strachu, że nie zdążę :/

Wziąłem więc kilka głębokich oddechów i stwierdziłem, że mogę zacząć malowanie. Wziąłem się więc za wybór egzemplarza budowanego przeze mnie. Chodziło o różny stopień zużycia powłoki lakierniczej, oraz oczywiście różne oznaczenia. Wybrałem "Ducha Nowego Jorku". Skłoniła mnie do tego głównie dobra dokumentacja. Aż 15 zdjęć tego egzemplarza. Tak on wygląda:

1055255.jpg

B2LandingGearDown2.jpg

No i wziąłem się w końcu za malowanie Czerwony prostokąt przy wnęce to maska z jakiejś naklejki:

IMG_0874.jpg

Potem pomalowałem całość rozjaśnionym kolorem bazowym:

IMG_0876.jpg

Teraz czeka mnie żmudne maskowanie jaśniejszych paneli i malowanko kolorem właściwym. Ale to nie będzie koniec

A przejeżdżałem wczoraj z moją Kobietą bardzo niedaleko Twojego domu i nawet miałem pomysł, by Cię odwiedzić, ale trochę późno już było... (Ja jak zwykle w trasie. Może dzisiaj coś podłubię przy mojej lokomotywie.)

Pozdrawiam

Zapraszam Was o każdej porze dnia i nocy Ostatnio (o Jezu, kiedy to byłooo) też widzieliśmy się trochę późno Tym czasem zamaskowałem co trzeba było:

IMG_0886.jpg

IMG_0888.jpg

I zabrałem się za malowanie ciemniejszych paneli.

Pozdrawiam

Zapraszam Was o każdej porze dnia i nocy
OK, na zaś będę pamiętał. ;)

Pozdrawiam

Komory podwozia nie maskujesz? Też będziesz je na szaro malował?

Komory podwozia, zarówno przedniego, jak i głównego zdecydowałem się pomalować po malowaniu całości. Stwierdziłem, że trudniej będzie mi o błąd w maskowaniu w ten sposób, niż odwrotny. Czy myślisz, że na tym etapie zrobiłbym takie odstępstwo o oryginału jak kolor wnęk?

Pomalowałem spód, pozostawiam Waszej ocenie. Może tylko słowo komentarza. Jak już mówiłem najpierw pomalowałem całość rozjaśnionym kolorem podstawowym i zamaskowałem jaśniejsze miejsca. Potem psiknąłem kolor ciemniejszy, a następ[nie rozmieszałem tą farbkę z paroma kroplami czarnego, mocno rozcieńczyłem i dodałem cienie. Po wyschnięciu ściągnąłem maskowanie i farbami olejnymi dodałem lekkie "zacieki" za pokrywami silników (pokrywy są miedzy komorami bombowymi i podwoziowymi). Mam nadzieję, że widać. Bardzo się cieszę, że udało mi się uzyskać efekt widocznego włazu pilotów (obok przedniej komory podwozia), oraz widocznej zamkniętej komory bombowej, oraz pokryw podwozia. Teraz czas na trochę grafiki

IMG_0891.jpg

IMG_0892.jpg

IMG_0893.jpg

IMG_0897.jpg

IMG_0900.jpg

Teraz nadszedł czas na maskowanie i malowanie komór podwozia

Pozdrawiam.

Eee...

Zapowiadamy się (moja Kobieta i ja) w odwiedziny po zakończeniu projektu. ;)

Pozdrawiam

Nie pisałem nic w tym wątku, ale śledzę go praktycznie od początku i nie raz już szczenę gubiłem Najpierw przy kabinie i kiblu, potem przy detalach, a po tym co pokazałeś przy malowaniu...nie ma co odleciałem. Pełen szacun Zaczął mi się ten samolot podobać i zacząłem się zastanawiać jak się lata czymś takim, pewnie ciekawie, a efekt jaki Gdybym się tak karnął takim sprzętem nad Koszalinem, to mohery pomyślały by ze koniec świata

Pozdrawiam i kibicuję dalej.

Nie pisałem nic w tym wątku, ale śledzę go praktycznie od początku i nie raz już szczenę gubiłem Najpierw przy kabinie i kiblu, potem przy detalach, a po tym co pokazałeś przy malowaniu...nie ma co odleciałem. Pełen szacun Zaczął mi się ten samolot podobać i zacząłem się zastanawiać jak się lata czymś takim, pewnie ciekawie, a efekt jaki Mr. Green Gdybym się tak karnął takim sprzętem nad Koszalinem, to mohery pomyślały by ze koniec świata Twisted Evil

Dzięki Marwaw za doping Samolot jest... no latającym skrzydłem, to go chyba doskonale charakteryzuje wizualnie Pozdro

A tym czasem ciągle coś maluję... tym razem "detale" pokryw silnikowych, oraz inne czarne romby nieznanego pochodzenia. Smarknąłem też nieco białego gluta na komory i je zwashowałem. Dałem też washa na wszelkie pow. sterowe:

IMG_0917.jpg

IMG_0932.jpg

IMG_0928.jpg

A tak robię "zacieki" i inne brudki przy silnikach. Daję plamki farby olejnej dla plastyków w kolorze brązu Vandyke.

IMG_0921.jpg

Potem to rozcieram chusteczkami. Pierwszy etap:

IMG_0924.jpg

I efekt końcowy:

IMG_0925.jpg

Pozostało zapuścić washa na drugiej komorze podwozia głównego i dorobić "delikatne smugi na całym spodzie" i można brać się za malowanie góry. Pójdzie chyba szybciej, bo wszystko mam już opanowane.

Pzdr!