rObO87 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 - 2 sampance wz 34- 1 sampanc wz 29 - 2 TKS - 1 TK-3 - 7TP się robi i ma być na 1 września czy 15 sierpnia - C2P się robi - Vickers E będzie się robił Coś pięknego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 hmm, dwuwieżowy Vickers zawsze mi się podobał jako model... może czas znowu zrobić coś polskiego.... Ale Vickers będzie jedno wieżowy inaczej nie ściągali by wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ale Vickers będzie jedno wieżowy Smile inaczej nie ściągali by wieży Smile to wiem, ale ja myślałem o innym Vickersie... swoją drogą ciekawe zastosowanie dla wieży - śmietnik, szkoda że u mnie w szopie jest plastikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Panie przyjacielu Jendrass... Trochę Pan zapomniał Peugeot 1918 Ford Tfc - już sprawny i pomalowany, ale nie mam innego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Pierwszowojenne gruchoty ;) Tyle mają wspólnego z wrześniem 39 co ja z Pakistanem. Pisałem o wrześniowym sprzęcie, a nie o tym co ogólnie jest zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Chwila, Francuz walczył we wrześniu 1939 roku na Śląsku. A Ford Tfc nie widział I wojny, a bolszewika. To pierwszy polski pojazd pancerny, więc "Niech nas zobaczą". Trochę szacunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 ale brynczysz... ok peugeot poganiał pewnie trochę szkopów po ulicach Katowic ale już w policyjnych barwach, bo nawet nasza armia już go nie chciała. Poza tym wszystko miało charakter całkowicie epizodyczny i tak wiem pisałeś o tym artykuł. Ford Tc ? Pierwszak ok i super że jest ale to zupełnie inna bajka. Cały czas mówimy preem pana o 1 września i 70 rocznicy, a nie o tym co mamy, na zasadzie "Niech nas zobaczą". No chyba, że wolisz oglądać paradę na 70 rocznicę na zasadzie "you can dance - zrób swoją tankietkę i pokaż się światu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Niemniej i tak powinny się znaleźć na liście sprzętu odbudowanego Poza tym Peugeot ma też zasługi w utrwalaniu władzy Marszałka w maju 1926 roku, więc sobie zasłużył A teraz popatrz na zdjęcie Peugeota, które zamieściłem - czy na asfalcie nie leży czasem osłona luku kierowcy z samochodu wz.34??? Bo takich kratek ściekowych to ja nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Mi się to zdjęcie nie otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Ja je widzę: http://lh4.ggpht.com/_kZ9GAl5CfvM/SRstcfnXTWI/AAAAAAAADKg/dsE9VFzLAK8/IMG_5088.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Jeden z Fordów Tc też został użyty w trakcie walk o kopalnię Michałkowice na Śląsku. Co prawda też w barwach policyjnych, ale to nie zmienia faktu, że został użyty. Wiadomo, że na owe czasy był już przestarzały, ale idąc tym tropem nie powinno się wspominać Renault FT, bo też przestarzałe były... Cieszmy się z tego co powstaje i mniej marudzenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 MrDyzio, a skąd informacja o Tfc użytym na Śląsku? Jedyna znana mi informacja o Tfc w 1939 roku, to to, że w Batalionie w Poznaniu, zamiast zezłomować, chłopaki trzymali go jako ozdobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 MrDyzio, a skąd informacja o Tfc użytym na Śląsku? Jakiś czas temu czytałem artykuł (w tej chwili nie mogę sobie skojarzyć skąd go wygrzebałem) o prowokacjach w przededniu Września'39 i na początku kampanii na Śląsku i walkach z bojówkami niemieckimi na pograniczu polsko-niemieckim. Akurat temat mnie zainteresował, bo dotyczy Wojska Polskiego jak również, że się urodziłem i wychowałem na Śląsku. I gdzieś tam była wzmianka o Tfc (z jednostek policyjnych) użytym w trakcie bodajże odbijania kopalni Michałkowice z rąk bojówek niemieckich. Chciałem nawet znaleźć malowanie takiego policyjnego Tfc, ale nawał innych zajęć odsunął to na później. Jak uda mi się znaleźć tą wzmiankę to dam znać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Spoko spoko, tylko nadal mówimy o tym co jest rekonstruowane pod kątem parady na 70 rocznicę i generalnie z pojazdów wrześniowych. Ford Tc czy Peugeot niech sobie będą i może nawet powstaną nowe - fajnie by było. Jeśli będą brać udział w paradzie to fajne ale to nie do końca ich święto, co innego 15 sierpnia (święto WP), wtedy niech jadą w pierwszym rzędzie. Cieszmy się z tego co powstaje i mniej marudzenia. Marudzenia ? bez przesady Dyzio, póki co dostarczyłeś ciekawą informację o tej kopalni, dzięki. Jak chcesz poznać marudzenie i fochy rekonstruktorów to polecam wątek na odkrywcy o rekonstrukcji PZInż 710/703 i jego ew udziału w rekonstrukcji nad Bzurą... Głowa pęka, serce staje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Co do odbijania kopalni "Maks" w Michałkowicach wiadomo iż 01.09.39 7kompania 75pp wraz oddziałem samoobrony podczas odbijania tej kopalni wspierana była przez PEUGEOTA który uległ zniszczeniu, nic na temat użycia Tfc??? wydaje się iż pomylono tutaj własnie PEUGEOTA z FORDEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Co do odbijania kopalni "Maks" w Michałkowicach wiadomo iż 01.09.39 7kompania 75pp wraz oddziałem samoobrony podczas odbijania tej kopalni wspierana była przez PEUGEOTA który uległ zniszczeniu, nic na temat użycia Tfc??? wydaje się iż pomylono tutaj własnie PEUGEOTA z FORDEM Peugeoty wsparły obronę elektrowni w Chorzowie, zaatakowanej przez Freikorps. Jeden z nich faktycznie ruszył później z pomocą do bronionej przez kompanię 75pp kopalni "Michał", gdzie został zniszczony granatami pod bramą kopalni przez bojówki niemieckie. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że gdzieś spotkałem wzmiankę o Tfc z policyjnego odwodu z Katowic biorącym udział w starciach z Freikorpsem. Jak tylko będę miał chwilę to postaram się poszperać za tą wzmianką. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 No właśnie, jarusgoral, to miałoby sens, jeśli to Peugeot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 A co to międzywojenne gruchoty gorsze od złomu z WWII?? ;) Tak btw wojny z bolszewikami - czy ktoś wie coś o użyciu 2 plutonu sam. panc. z II baonu (komp.) czołgów skierowanych pod koniec sierpnia 1920 do 3 armii do Lublina? Były tam 3 samochody - Dowbór (fiat), Szeptycki (Garford 2) , i Poznańczyk (Austin) + 4 samoch taborowe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 "Samochody pancerne Wojska Polskiego 1918-1939" (J. Magnuski): Ciekawostką w książce jest, że na sąsiednich stronach jest inna nazwa samochodu pancrnego FIAT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 Ciekawostką w książce jest, że na sąsiednich stronach jest inna nazwa samochodu pancrnego FIAT! Dzięki, zgodnie z oryginalnymi rozkazami, które kilka dni temu przeglądałem w CAW FIAT nazywał sie jednak "Dowbór". Niestety chyba nie ma żadnej dokumentacji co do działań tego plutonu w Lublinie... Dłubię właśnie w 1/72 austina (poznańczyk) i garforda, myślałem początkowo, żeby zrobić Szeptyckiego, ale nie ma żadnych zdjęć z napisem a i dokumentacja Garforda wersji II też mała... Będzie więc dziadek. BTW - czy ja dobrze widzę, że w kółku jest napis 194 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Na portalu do Broni pojawiło się parę fajnych zdjęć TK-3 ))) Silnik oryginalny A tu można go posłuchać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Pięknie to wygląda. Poproszę jeszcze osłonę termiczną silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Czy zbiornik paliwa wygląda na inny od tego z TKS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Zbiornik jest autentyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi