Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, to jest prototyp wz.34, przerobiony z wz.28, zwróćcie uwagę na jarzmo mocowania działka w wieży ?? Te tzw. półki są z obu stron sampanca.

wz.34prot..jpg

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 656
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Przeczytaj ten wątek dokładnie, to będziesz wiedział.

No coz, nie jest to zbyt pomocne stwierdzenie. Szukalem, ale bez skutku. Znalazlem tylko sporo o kamuflarzu.

Przypomne, chodzi o pytanie, nt. koloru podstawowego, jakim malowano czolgi przed polozeniem kamo 3 barwnego. Jaki kolor/mieszanina z Paktry pasuje najlepiej.

Zajmuje sie naukowo innym okresem historycznym (starozytnosc), wiec nie mam specjalnie czasu na czytanie wszystkiego co wychodzi o polskiej pancerce i eksperymenty. Po prostu chce zbudowac czasem mozliwie poprawny model.

Ps. nie mam polskich znakow.

Napisano

Jendrass

Chyba oszczędzasz ostatnio na literaturze fachowej.

Samochód pancerny wz.34 występował w 3 wersjach, oznaczanych jako:

- wz. 34 (wersja z Twoją półką),

- wz. 34-I (prosta tylna ściana),

- wz. 34-II (najbardziej znana wersja z pochyłą tylną ścianą).

Archelaos

Nie opublikowano jeszcze dokumentów oficjalnych o tej farbie. Najlepiej poszukaj eksponatów ze sprzętem wojskowym z września 39 i sam dokonaj wyboru. Kolorem „dobrym” jest pewnie Humbrol 155 lub jego nowy zamiennik (bo H155 chyba już nie jest produkowany).

Napisano

Na wz 34 zna się najlepiej z nas skala72 i rozpoznaje te wozy bez pudła, ja nie. Sprawa się wyjaśniła i wszystko wiadomo, za co serdecznie "Darz bór!"

widać wz 34 ( z półką) powinien mieć oznaczenie "L" jak lux bo tyle w nim miejsca :P Swoją drogą kierowca miał trochę utrudnione zadanie z wysiadaniem.

Archelaos - Nie zrozumieliśmy się ;) Farba bazowa (zielona) to ten sam zielony, który jest w 3 barwnym kamuflażu. Zdaje się że wspomniano w tym wątku o mieszaninach pactra/humbrol odpowiadających tej barwie.

Jarkku na literaturze oszczędzam bo kupiłem ostatnio kilka wrześniowych "artykułów" z oporządzenia naszej piechoty, a to kosztuje.

Napisano

Myślę, że wystarczająco napisałem o w/w zdjęciu, że przedstawia ono prototyp wz.34 od którego pierwszy wz.34 nie różnił się niczym. Nie ma sensu się powtarzania lub nadpisywania.

Napisano

Dziś leciała powtórka kolejna, skąd (już 2-3 miesiąc lecą tylko powtórki) coś jest nie tak, czyżby pan Farfał :P

Napisano

I jak wiadomo już coś kiedy nowe odcinki? Zaczynam się niecierpliwić

Jendrass1 jak tam 7TP u Grzegorza K. się miewa??

Napisano
I jak wiadomo już coś kiedy nowe odcinki? Zaczynam się niecierpliwić

Nie Ty jeden ;(

Jendrass1 jak tam 7TP u Grzegorza K. się miewa??

Robią, powoli, systematycznie na ile pozwala im czas, pieniądze, wiedza i materiały.

pzh ? państwowe zakłady ... higieniczne ? ;)

Grzegorz K. to brzmi jak by był jakiś wielokrotnie karany ;)

Napisano
Najnowszy numer Poligon 5/2009:

Wczoraj nie było tego w Empiku

Oczywiście przy najbliższej okazji kupię.

btw. kiedy nowe odcinki "Było nie minęło" ?

Napisano

Kupiłem "Polish Wheels & Track" na początku tygodnia, teks bez nowości ale zdjęcia ... zdjęcia rewelacja. Szczególnie smutne są fotki opuszczonych z braku paliwa naszych R40 we Francji, naliczyłem z 18 sztuk w jednym miejscu !

Skala72 - nie pękaj, Rosjanie używali chorągiewek do końca wojny i z nimi zdobyli Berlin

Napisano

Witam. Przeglądając dzisiaj stronę Polonia Militaris natrafiłem na zdjęcia skrzynki z oryginalnym polskim przedwojennym kamuflażem. Dla modelarzy jak znalazł.

3faea17e899cfd8c.jpg

82398552ce140c52.jpg

c87666f12eb11953.jpg

73bdb17e086228d8.jpg

Żródło. Polonia Militaris.

Napisano

Podaj link i popraw fotki, ponieważ widać tylko te na forum, fotosik kolejny raz szaleje.

Napisano

Hehe, Argo, też chciałem wstawić Skrzynka służyła za pojemnik na chleb na wsi. Musiała pozostawać w ciemnej i suchej piwnicy, skoro mamy taki stopień zachowania barw.

Napisano

Przyznam że gdy zobaczyłem te kolory na skrzynce to byłem lekko zaskoczony, szczególnie jeśli chodzi o kolory zielony i szaropiaskowy. Zieleń jest bardzo żywa a szaropiaskowy lekko wpadający w pomarańcz lub żółć. Nie pozostaje nic innego jak dobrać kolory farb pod ten kamuflaż co może nie być zadaniem łatwym, bo trzeba będzie kombinować i mieszać kolory.

Napisano

Czy jest możliwość zrobienia zdjęcia tej skrzyni w dużej rozdzielczości w formacie RAW z poborem bieli ??