skala72 Napisano 9 Września 2009 Autor Share Napisano 9 Września 2009 Panowie, to jest prototyp wz.34, przerobiony z wz.28, zwróćcie uwagę na jarzmo mocowania działka w wieży ?? Te tzw. półki są z obu stron sampanca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Przeczytaj ten wątek dokładnie, to będziesz wiedział. No coz, nie jest to zbyt pomocne stwierdzenie. Szukalem, ale bez skutku. Znalazlem tylko sporo o kamuflarzu. Przypomne, chodzi o pytanie, nt. koloru podstawowego, jakim malowano czolgi przed polozeniem kamo 3 barwnego. Jaki kolor/mieszanina z Paktry pasuje najlepiej. Zajmuje sie naukowo innym okresem historycznym (starozytnosc), wiec nie mam specjalnie czasu na czytanie wszystkiego co wychodzi o polskiej pancerce i eksperymenty. Po prostu chce zbudowac czasem mozliwie poprawny model. Ps. nie mam polskich znakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Jendrass Chyba oszczędzasz ostatnio na literaturze fachowej. Samochód pancerny wz.34 występował w 3 wersjach, oznaczanych jako: - wz. 34 (wersja z Twoją półką), - wz. 34-I (prosta tylna ściana), - wz. 34-II (najbardziej znana wersja z pochyłą tylną ścianą). Archelaos Nie opublikowano jeszcze dokumentów oficjalnych o tej farbie. Najlepiej poszukaj eksponatów ze sprzętem wojskowym z września 39 i sam dokonaj wyboru. Kolorem „dobrym” jest pewnie Humbrol 155 lub jego nowy zamiennik (bo H155 chyba już nie jest produkowany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Na wz 34 zna się najlepiej z nas skala72 i rozpoznaje te wozy bez pudła, ja nie. Sprawa się wyjaśniła i wszystko wiadomo, za co serdecznie "Darz bór!" widać wz 34 ( z półką) powinien mieć oznaczenie "L" jak lux bo tyle w nim miejsca :P Swoją drogą kierowca miał trochę utrudnione zadanie z wysiadaniem. Archelaos - Nie zrozumieliśmy się ;) Farba bazowa (zielona) to ten sam zielony, który jest w 3 barwnym kamuflażu. Zdaje się że wspomniano w tym wątku o mieszaninach pactra/humbrol odpowiadających tej barwie. Jarkku na literaturze oszczędzam bo kupiłem ostatnio kilka wrześniowych "artykułów" z oporządzenia naszej piechoty, a to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Września 2009 Autor Share Napisano 23 Września 2009 Myślę, że wystarczająco napisałem o w/w zdjęciu, że przedstawia ono prototyp wz.34 od którego pierwszy wz.34 nie różnił się niczym. Nie ma sensu się powtarzania lub nadpisywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Idąc tym tropem, to kryterium prototypu spełniają poniższe wz.34. I kilka innych też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzh Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Czy ktoś wie kiedy pojawi się nowa seria "Było, nie minęło..." ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Czy ktoś wie kiedy pojawi się nowa seria "Było, nie minęło..." ? za tydzień???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Dziś leciała powtórka kolejna, skąd (już 2-3 miesiąc lecą tylko powtórki) coś jest nie tak, czyżby pan Farfał :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzh Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 I jak wiadomo już coś kiedy nowe odcinki? Zaczynam się niecierpliwić Jendrass1 jak tam 7TP u Grzegorza K. się miewa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 I jak wiadomo już coś kiedy nowe odcinki? Zaczynam się niecierpliwić Nie Ty jeden ;( Jendrass1 jak tam 7TP u Grzegorza K. się miewa?? Robią, powoli, systematycznie na ile pozwala im czas, pieniądze, wiedza i materiały. pzh ? państwowe zakłady ... higieniczne ? ;) Grzegorz K. to brzmi jak by był jakiś wielokrotnie karany ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pzh Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Może On nie życzy sobie tak rzucać wszędzie nazwiskiem. pzh -> http://pl.wikipedia.org/wiki/PzH_2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Może On nie życzy sobie tak rzucać wszędzie nazwiskiem. Rzecz jasna. Dlatego nazywajmy go Grześkiem pzh -> http://pl.wikipedia.org/wiki/PzH_2000 No no, ale rura ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Najnowszy numer Poligon 5/2009: a w nim, dla mnie hit nr 1 do zastosowania w modelach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Dobry numer ! Polecam wszystkim ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Do poczytania: Bataliony czo?gów lekkich 7 TP – struktura Sam numer jest ?wietny, co do tarcz, to wiecie co... podziwiam tych naszych pancerniaków, a tych co oponowali przeciwko ??czno?ci radiowej w czo?gach pod ?cian?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obiektywny32 Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Najnowszy numer Poligon 5/2009: Wczoraj nie było tego w Empiku Oczywiście przy najbliższej okazji kupię. btw. kiedy nowe odcinki "Było nie minęło" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Na Jadarze taką książkę znalazłem: http://www.jadarhobby.pl/stratus-polskie-gasienice-kola-vol1-ksiazka-p-18671.html Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Kupiłem "Polish Wheels & Track" na początku tygodnia, teks bez nowości ale zdjęcia ... zdjęcia rewelacja. Szczególnie smutne są fotki opuszczonych z braku paliwa naszych R40 we Francji, naliczyłem z 18 sztuk w jednym miejscu ! Skala72 - nie pękaj, Rosjanie używali chorągiewek do końca wojny i z nimi zdobyli Berlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Witam. Przeglądając dzisiaj stronę Polonia Militaris natrafiłem na zdjęcia skrzynki z oryginalnym polskim przedwojennym kamuflażem. Dla modelarzy jak znalazł. Żródło. Polonia Militaris. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Października 2009 Autor Share Napisano 12 Października 2009 Podaj link i popraw fotki, ponieważ widać tylko te na forum, fotosik kolejny raz szaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Hehe, Argo, też chciałem wstawić Skrzynka służyła za pojemnik na chleb na wsi. Musiała pozostawać w ciemnej i suchej piwnicy, skoro mamy taki stopień zachowania barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Skrzynka jest super. Kolory pięknie zachowane. Tylko teraz mamy jeden temat do dyskusji mniej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argo1 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Przyznam że gdy zobaczyłem te kolory na skrzynce to byłem lekko zaskoczony, szczególnie jeśli chodzi o kolory zielony i szaropiaskowy. Zieleń jest bardzo żywa a szaropiaskowy lekko wpadający w pomarańcz lub żółć. Nie pozostaje nic innego jak dobrać kolory farb pod ten kamuflaż co może nie być zadaniem łatwym, bo trzeba będzie kombinować i mieszać kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Czy jest możliwość zrobienia zdjęcia tej skrzyni w dużej rozdzielczości w formacie RAW z poborem bieli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi