Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
52 minuty temu, abtb napisał:

sprawdź końcówki - być może trzeba kupić przejścówkę na 1/8' na wężyk do aerografu :mrgreen:

Przyłącze: 1/4 cala - czyli nie dobrze?

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Moses napisał:

1/4 cala - czyli nie dobrze?

Dobrze i nie dobrze :mrgreen:

Stawiam dolary przeciwko orzechom że w wężyku od aerografu masz 1/8'. W kompresorze jest 1/4' - w związku z czym zachodzi potrzeba zakupu przejścówki z 1/4' na 1/8 cala czyli takie coś np:

Zlaczka-redukcyjna-pneumatyczna-14-GW-18-GZ.webp.9e4613c31cea91d8ab1a48b300c90979.webp

lub jakiekolwiek inne. Kosztuje to gargantuicznie wielkie pieniądze czyli tak jakoś między 4 a 10 zł i jest do kupienia w każdym sklepie metalowym/ technicznym których w Warszawie pewnie jest jak w Moskwie rakiet. Zawsze możesz też udać się z kompresorem na spotkanie IPMS-u i tam ktoś temat ogarnie np Maciejka albo i sam prezes Zbychu :wink: 

Edytowane przez abtb
  • Like 1
Napisano

Jakoś sobie poradzę z tym tematem 😉 powiedz mnie tylko taka rzecz, nie widzę nigdzie aby w zestawie miał odwadniacz, dobrze widzę?

Napisano
6 minut temu, Moses napisał:

nie widzę nigdzie aby w zestawie miał odwadniacz, dobrze widzę?

Noo -wzrok masz sokoli :brawo:

Dołóż parę złotych  i kup tego potwora z odwadniaczem i dwoma zegarami: ciśnienie w butli i ciśnienie robocze na wyjściu:

https://allegro.pl/produkt/kompresor-bezolejowy-tagred-ta302-6-l-8-bar-66898cdb-ffad-4512-b620-f14ce0458a2a?offerId=13947801845

Trochę większy, ale przy biurku się mieści (wiem, bo taki właśnie mam :mrgreen:) Możesz sobie regulować ile puszczasz barów w gwizdek. I przejściówka też jest potrzebna :mrgreen:

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, abtb napisał:

Cinienie maksymalne 8 Bar. A minimalne? Reduktory zazwyczaj potrafią zejść z ciśnieniem zupełnie nisko, ale dobrze się upewnić.

Ale jest jeszcze jedna kwestia. To, że objętość zbiornika jest 6l na pewno zwiększy dostępną ilość powietrza, ale niekoniecznie tak bardzo jak się może wydawać. Ten kompresor wyłącza się po naładowaniu do 8 Bar a załącza przy...? Presostaty mają często zakres ok 2 Bar. Więc co z tego, że w zbiorniku jeszcze full powietrza jak kompresor i tak się załączy, bo ciśnienie spadło do 6 Bar? Co i tak jest z grubym zapasem dla potrzeb aerografu. Chyba, że będzie się operować ręcznie włącznikiem i wykorzystywać jego pojemność na maksa.

No i głośność. 81 dB. To dużo. Za dużo wg mnie do domowych zastosowań, ale zależy z jakiego pomieszczenia sie korzysta. Waga 12kg też robi wrażenie.

Naprawdę bym się tu mocno zastanowił przed zakupem.

Edytowane przez HKK
  • Like 2
Napisano
3 minuty temu, HKK napisał:

Naprawdę bym się tu mozno zastanowił przed zakupem.

Ja nikogo nie namawiam i nie zachęcam - pisałem o tym na poprzedniej stronie :mrgreen:

To kupujący ma sobie określić co mu pasuje a co nie, i wybrać wedle własnych potrzeb. Ale bardzo dobrze, że zasiałeś ziarno niepewności - teraz Andrzej się zastanowi i przemyśli temat :super:

Napisano

A to gdzie takie cudo można kupić?

Napisano (edytowane)

HKK ma rację z zakresem operacyjnym presostatu.

Mam taki kompresor ze zbiornikiem  24l.  Ciśnienie robocze mogę sobie ustawić dowolnie niskie, ale sprężarka i tak załączy się przy sześciu, a wyłączy przy ośmiu. I mimo że mam te 24 litry, to silnik włącza się co, ja wiem, pół godziny.

Mnie to średnio przeszkadza, bo robię  w miejscu, gdzie można z tym żyć. i choć odpalenie się kompresora przypomina wybuch, a praca działanie młota pneumatycznego, to odrobina adrenalinki nie zaszkodzi. Zresztą głośna muza łagodzi efekt.

Ale  jak to jest istotne, to zakres regulacji presostatu jest też istotny.

Cytat

Może to chłyt małketingowy, ale ten z mojego linka ma dodatkowe chlodzenie co umożliwia dłuższą pracę.

😉

Screenshot 2026-08-27 at 16-13-45 WIATRAK WENTYLATOR BIUROWY USB AKUMULATOR PRZENOŚNY NA BIURKO CICHY SOLIDNY.png

Edytowane przez greatgonzo
Napisano
5 godzin temu, Moses napisał:

A to gdzie takie cudo można kupić?

https://www.olx.pl/d/oferta/kompresor-przenosny-aircom-CID628-ID1bjjdy.html?search_reason=search|organic

https://www.olx.pl/d/oferta/kompresor-powietrza-airbrush-aircomb-302-wloski-producent-CID628-ID1bJh9c.html?search_reason=search|organic

Na OLX są ciekawe oferty.Ten z ogłoszenia jeden jak i drugi jest w sumie wystarczający.Do skali 72.I większej.Ma wskaznik poziomu oleju co ważne.O resztę trzeba by się spytać sprzedającego.

I cenowo dobre.

Ten droższy ma większy zbiornik .

• Like 1
Napisano
28 minut temu, push-up78 napisał:

Ten z ogłoszenia jeden jak i drugi jest w sumie wystarczający

Jeśli nie mają przerdzewiałych, czy przeciekających zbiorników to polecam. Też mam bardzo podobny i bardzo stary kompresor Sil_Air z małym zbiorniczkiem. Co zupełnie nie przeszkadza, bo jest praktycznie bezgłośny. Więc nawet przy ciągłej pracy można nie zorientować się, że włącza się co chwilę. Zaletą są małe jak na lodówkowca wymiary. Praktycznie wszystkie samodzielnie budowane ustrojstwa są po prostu duże. Owszem, jest ciężki (i tak lżejszy od samoróbek) ale jeśli traktuje się jako urządzenie stacjonarne, to nie problem. Mój stoi na półce pod biurkiem i nie przeszkadza. Zawsze gotowy do pracy. Łapałbym okazję, bo takich niewielkich lodówkowców do aerografu było kiedyś całkiem sporo - Werther, Sil-air, czy właśnie Aircom. Teraz w zasadzie znikły z rynku wymiecione przez chińszczyznę. Więc brać używane jak się trafi okazja. Nowe (jak były dostępne) kosztowały powyżej 1500 PLN. Stanem technicznym bym się przesadnie nie przejmował, pomijając zbiornik. Manometr, zawór zwrotny czy reduktor kosztują grosze. Sam niewielki agregat też można bez problemu kupić. Mój padł był po paru latach (a już kupiłem mocno używany). Mogłem znowu kupić używkę za 5 dych, ale za chyba 300 PLN kupiłem nowy i tylko starter ze starego przełożyłem. Śmiga bezbłednie i spokojnie mnie przeżyje.

• Like 1
Napisano

Ludzie zwykle nie zwracają uwagi na to, że taki agregat lodówkowy tłoczy powietrze do wnętrza swojej obudowy - więc jest po prostu zabudowany wewnątrz zbiornika. I w efekcie nie potrzebuje zbiornika wyrównawczego, bo jeden już ma (swoją obudowę). Oczywiście dodatkowy zbiornik pomaga, ale nie jest bezwzględnie konieczny - ja na przykład od 30 lat korzystam z lodówkowca który nie ma dodatkowego zbiornika, tylko kilka metrów gumowego przewodu. Jak się napompuje do 8 atmosfer, to powietrza wystarcza na jakieś pół minuty sprejowania, zanim sprężarka znowu się załączy.

Niektóre cwane projekty wykorzystują podstawę w formie stalowej skrzynki i rączkę do przenoszenia z grubej rury jako dodatkowy, niewielki zbiornik na powietrze. Zawsze coś, a nie zwiększa rozmiarów maszyny.

Drugi patent, który zastosowałem  to sprężarka z dwóch modułów - osobno sprężarka, osobno zbiornik (z butli turystycznej) z presostatem i reduktorem. Jak pracują razem, są połączone giętkim wężem na powietrze, który pracuje jako chłodnica powietrza i pomaga w odwodnieniu go i przewodem elektrycznym. Przenosić można obie części osobno, albo odłączyć zbiornik i gdzieś go zabrać z powietrzem na 2 czy trzy 3 minuty pracy.

Napisano

pmroczko -No z tym ciśnieniem w obudowie sprężarki  hermetycznej to  nieporozumienie.

Tam nie ma ciśnienia.To tylko maszyna przepływowa.Moja jest pół hermetyczna i bym to zauważył.A nawet odkręcając korek na górnej pokrywie kompresora do wlewania oleju musiało by coś syczeć.Ale nie ma zupełnie nic nawet jak pracuje.Tak przy wężyku co ma kilka metrów to tak zgodzę się jest jakieś ciśnienie i faktycznie można i tak malować.