abtb Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia (edytowane) Witam Kontynuując cykl pt. "Kwartet francuski" , wrzucam do porannej niedzielnej kawy kolejny szwabski samolot z okresu kampanii francuskiej w 1940 roku. Tym razem konkretny bombowiec czyli Heinkel 111. Model ze stajni Airfixa, o dość dobrej składalności (choć do złożenia z użyciem szpachli i Ca i papieru ściernego) i całkiem przyzwoitych kalkach. Charakterystyczna szklarnia całkiem dobrze pasuje do kadłuba choć nie idealnie. Za to dolna gondola i boczne okienka wymagają mocnej interwencji papierścieruchem. Link do relacji z budowy: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=919&t=94718 Z dodatków użyłem pasów do niemieckich bombowców z okresu II wś. oraz żywicznych MG-15. Żeby nie było siary jak poprzednim razem - cała nazwa jednostki w oryginale zerżnięta z instrukcji Heinkel He 111 P-2, 6./Kampfgeschwader 55 "Greif", Villacoublay, Francja, 1940r I na zakończenie gruppenfotki: A teraz, w przededniu kolejnej wrześniowej rocznicy, można dać upust własnym emocjom i komentować Edytowane 31 Sierpnia przez abtb 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Ładna szufla do węgla.. Elegancki model. Jak zwykle na wysokim poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Elegancki Heniek podglądałem budowę na niebieskim. Jedyne co bym jeszcze trochę podkręcił to wungiel na skrzydłach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia (edytowane) Łopata wzorcowa, podoba się bardzo. A z rodzinką to już w ogóle . 59 minut temu, jachud3 napisał: Jedyne co bym jeszcze trochę podkręcił to wungiel na skrzydłach Zwłaszcza pod spodem gdzie Heniek brudził się okrutnie, bardziej niż na górze. Kopeć sięgał aż po stateczniki poziome. W zasadzie można pomalować część skrzydeł przy silnikach na czarno i też będzie git. Edytowane 31 Sierpnia przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Bardzo ładnie wyszedł. A cała rodzinka extra ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Wyszedł bardzo ładnie. Cała trójka też fajnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Bardzo mi się podoba, chodzi za mną od dawna ten model, podobno dobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia No i Super Henio 14 godzin temu, abtb napisał: Jeszcze tylko gustowny landszafcik w tle i można by pomyśleć, że z "Bitwy o Anglię" kadr zerżnąłeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września W dniu 31.08.2025 o 09:29, barszczo napisał: Fajna maszyna, te słynne rowy mariańskie na żywo też biją po oczach czy lepiej to wygląda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września Bardzo ładny Henio, jednak ta trawa trochę ogłupia aparat i kolory kamuflażu już jakby nie te. Ale na białym wychodzi świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlos Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września piękny !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 2 Września Share Napisano 2 Września Bardzo schludny, ogląda się z prawdziwą przyjemnością. Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września Z lekkim opóźnieniem - ale się melduję! Bardzo mi miło, że i tym razem model z hakenkrojcem przypadł wam do gustu W dniu 31.08.2025 o 09:29, barszczo napisał: Zwłaszcza pod spodem gdzie Heniek brudził się okrutnie, bardziej niż na górze. Przyznaję się bez przypalania rozgrzanym prętem, że drugo wojenne tematy to nie jest moja najmocniejsza strona i wychodzi mi to tak jakoś ostrożnie i asekuracyjnie Tym bardziej cieszą mnie wasze opinie W dniu 31.08.2025 o 08:30, jachud3 napisał: podglądałem budowę na niebieskim Tak coś czułem - to swędzenie pleców i tajemnicze cienie na ścianie A zatem wiesz też, że ostatnim w kwartecie będzie Do-17z, ale o tym ciiiiii Dziękuję też Administratorowi za kolejną fotkę tygodnia I na sam koniec dość istotna informacja - można w tym miesiącu ekspresy do kawy już w kąt odsunąć bo nie ma szans na kolejną galerię we wrześniu. Ale w październiku może być.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Września Share Napisano 3 Września 7 minut temu, abtb napisał: Tak coś czułem - to swędzenie pleców i tajemnicze cienie na ścianie Według Junga to się nazywa synchroniczność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września Jestem pod wrażeniem szklarni - stwierdziłem że mnie pewnie przerośnie jej podział i wziąłem przepak Hasegawy. A jak widać na załączonych obrazkach, model jednak warty zmierzenia się z tematem,. Więc czekam na ołówek i liczę, że też będzie ze stajni Airfixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września (edytowane) 10 godzin temu, ArtuRze napisał: Więc czekam na ołówek i liczę, że też będzie ze stajni Airfixa Wedle prośby (ołówek) i życzenia (Airfix) : Może uda się skończyć w tym miesiącu - budowa utknęła z powodu braków magazynowych stosownych żywicznych MG-15, których trzeba aż 6szt w tym latawcu 10 godzin temu, ArtuRze napisał: Jestem pod wrażeniem szklarni Dziękuję Link do zmagań z materią: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=919&t=94719 Edytowane 16 Września przez abtb 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi