chudyhunter Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 6 godzin temu, M.A.V. napisał: wg mnie takie "czyszczenie" to tylko proszenie się o kłopoty Oj tam, głupoty opowiadasz. Ja raz w miesiącu wszystkie swoje okręty czyszczę w wannie. Zazwyczaj robię sobie kąpiel z dużą ilością piany. Jak już jestem gotowy wołam małżonkę, by przynosiła mi po kolei wszystkie okręty. Czasami stoczę sobie jakąś bitwę morską, a okręty przy tonięcie same się czyszczą A tak na poważnie, to nie wyobrażam sobie czyszczenia modeli w jakikolwiek sposób. Generalnie jest to proszenie się o kłopoty. Każdy model mam w osobnej gablocie i nie mam problemu z kurzem nawet po kilku latach. Jeśli komuś zależy na swoich modelach, to powinien zainwestować w porządną gablotę i tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Godzinę temu, chudyhunter napisał: Jak już jestem gotowy wołam małżonkę, A ja liczyłem na inną kontynuację tak pięknego wstępu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 6 minut temu, Grzes napisał: A ja liczyłem na inną kontynuację tak pięknego wstępu Akurat w tych tematach jestem przesądny. Kobieta na okręcie przynosi pecha, nawet w wannie Ale przemyśle temat, może kiedyś nakręcimy film ze wspólnego mycia modeli w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 2 godziny temu, chudyhunter napisał: Oj tam, głupoty opowiadasz. Ja raz w miesiącu wszystkie swoje okręty czyszczę w wannie. Zazwyczaj robię sobie kąpiel z dużą ilością piany. Jak już jestem gotowy wołam małżonkę, by przynosiła mi po kolei wszystkie okręty. Czasami stoczę sobie jakąś bitwę morską, a okręty przy tonięcie same się czyszczą Jakoś tak mi się skojarzyło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Po co czyścić?! Pomalowany model stawiamy na półkę i czekamy a po jakimś czasie realistyczne kurzenie i brudzenie mamy zrobione. Nie potrzeba żadnych specyfików imitujących weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 4 godziny temu, Grzes napisał: A jak i to nie pomoże, można dodatkowo wypłukać w Krecie... Oczywiście, że np. takich modeli nie polewam kranówką: Generalnie, modele trzymam w gablocie IKEA Billy: Można dokupić do tego półki szklane, (otwory na kołki montażowe są nawiercone). Wejdzie ok. 100 modeli w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 37 minut temu, robertmodelarz napisał: Generalnie, modele trzymam w gablocie IKEA Billy Takie rozwiązanie jest jeszcze akceptowalne przy czołgach, samolotach, ale i tak zawsze kurz się tam dostanie. O ile wrzucenie do miski z woda, czy użycie pedzelka itd. przy czyszczenie właśnie czołgów/samolotów jest możliwe, to przy okrętach nie ma takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 50 minut temu, robertmodelarz napisał: Generalnie, modele trzymam w gablocie IKEA Billy: Można dokupić do tego półki szklane, (otwory na kołki montażowe są nawiercone). Wejdzie ok. 100 modeli w skali 1/35. Też mam gablotkę Billy. Dzięki za info, że można kupić szklane półki. Będę musiał zamówić w takim razie, bo te z płyty są trochę grube i zajmują dużo miejsca same w sobie. 52 minuty temu, FLECZER napisał: Po co czyścić?! Pomalowany model stawiamy na półkę i czekamy a po jakimś czasie realistyczne kurzenie i brudzenie mamy zrobione. Nie potrzeba żadnych specyfików imitujących weathering. Z tym, że modele bez lakieru lubią pokrywać się białym nalotem. A przynajmniej te pomalowane pactrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 2 godziny temu, chudyhunter napisał: Takie rozwiązanie jest jeszcze akceptowalne przy czołgach, samolotach, ale i tak zawsze kurz się tam dostanie. Jest na to rada. Na obrzeża szafki przyklej uszczelkę do drzwi / okien, taką z komorą powietrzną. tego typu Dobrze jest tez zamontować magnesy albo inne trzymadełko do drzwi, bo uszczelka je wypycha. Do tego dobra regulacja drzwi i żaden kurz nie jest straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 5 minut temu, slawbo napisał: Jest na to rada. Na obrzeża szafki przyklej uszczelkę do drzwi / okien, taką z komorą powietrzną. tego typu Dobrze jest tez zamontować magnesy albo inne trzymadełko do drzwi, bo uszczelka je wypycha. Do tego dobra regulacja drzwi i żaden kurz nie jest straszny Jeśli ktoś ma/składa dużo modeli, to zaproponowane rozwiązanie wydaje się miec sens Gablota do każdego modelu jest drogim rozwiązaniem, ale każdy ma inne potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, chudyhunter napisał: Gablota do każdego modelu jest drogim rozwiązaniem, ale każdy ma inne potrzeby. drogo.... ALE - jeśli się wpakuje w wykonanie modelu powiedzmy 500zł to potem dokupienie do niego gablotki to już koszty na jakie można przymknąć oko. A jeśli brać pod uwagę np. jakiegoś lotniskowca w 1/350 w którego trzeba obecnie zainwestować ~1500 to już w ogóle nie ma o czym gadać. Poza tym gablotki mają same zalety - można je przenosić, przestawiać, układać w kilku warstwach (przy standaryzacji gabarytów), można wykorzystać ponownie, albo chociażby wynieść do garażu na jakiś czas bez uszczerbku (gdy żona zarządzi remont / malowanie / przemeblowanie mieszkania) albo zwyczajnie wsadzić gablotę w karton a potem w aucie przewieść gdzie się chce bez żadnego "kontaktu fizycznego" z delikatnym modelem. PS: Bez wycieczek osobistych Mariusz - wykorzystałem tylko Twój wpis bo wiadomo żeś szkutniczy guru To tak ogólnie napisałem jakby ktoś , kto to czyta miał jakieś wątpliwości czy taka inwestycja ma sens Edytowane 9 Lipca 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 2 minuty temu, M.A.V. napisał: drogo.... ALE - jeśli się wpakuje w wykonanie modelu powiedzmy 500zł to potem dokupienie do niego gablotki to już koszty na jakie można przymknąć oko. A jeśli brać pod uwagę np. jakiegoś lotniskowca w 1/350 w którego trzeba obecnie zainwestować ~1500 to już w ogóle nie ma o czym gadać. Poza tym gablotki mają same zalety - można je przenosić, przestawiać, układać Dokładnie, nic dodać nic ująć. Jakiś czas temu zamawiałem gablotę o wymiarach 80x20x25 cm właśnie do lotniskowca w 350. Koszt 330 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 9 Lipca 2021 Share Napisano 9 Lipca 2021 Ja z okazji przeprowadzki zamówiłem sobie robioną na wymiar gablotę ze szkła i aluminium, cztery półki 110x45cm (plus "podłoga") - wyszło ok 2500 PLN. Szczeliny okleiłem uszczelką szczotkową i teraz jest ok. Oczywiście patrząc na to co czeka w szafie do sklejenia, to jeszcze ze dwie takie gabloty będę potrzebował. Chyba, że jakąś zmienną ekspozycję będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobistuskigakogz Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 ja do swojego modelu używam zwyczajnej chusteczki nawilżającej aby zmyż cały pył i kurz również z opon a do trudnych dotępnych miejsc takich jak pomiedzy kołami używam patyczków do uszu tanie i szybkie rozwiązanie xd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi