TankRed1070 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Czyli tzw. Spray-Work Painting Stand Turntable Przy okazji malowania modelu pomyślałem, że warto by takie coś posiadać. Coś takiego robi np. Tamya: http://www.internethobbies.com/tasppastandt.html Kosztuje ok 50 zł np. na Allegro. Jako że znam wiele ciekawszych sposobów wydania 50 złotych: np. postanowiłem sklecić coś takiego samemu. Po wizycie w markecie budowlanym i przeglądnięciu zawartości szuflad doszedłem do wniosku że konstrukcja zrobienie tego może być prostsze niż "budowa cepa" i stąd postanowiłem podzielić się moimi doświadczeniami. 1. Koszt: 6.50 zł 2. Stopień trudności: 0 3. Czas wykonania: 15 min. Do rzeczy: Potrzebne nam będą: 1. Tzw. Ślizgacz Obrotowy - z półki "akcesoria meblarskie" nabyty drogą kupna za owe 6.50 zł 2. Pudełko po płytach CD (prawie każdy ma takie w domu) 3. Jedna niepotrzebna płyta CD created by picasa2html Następnie, z pudełka po płytach wycinamy piłką modelarską lub nożykiem bolec, na który nakłada się płyty w normalnym użytkowaniu: created by picasa2html W tak powstały otwór wciskamy plastikowe łożysko naszego meblowego ślizgacza: created by picasa2html Rozmontowujemy ślizgacz i jego dolną częśc montujemy w łożysku. Częśc górną wyrzucamy. created by picasa2html Przyklejamy starą płytę CD (lub DVD jak kto woli) za pomocą kleju CA created by picasa2html Zamykamy pojemnik CD i ... gotowe! created by picasa2html W celu lepszej stabilizacji proponuję pojemnik wypełnić starymi płytami CD i można malować! Na powierzcni można montować małe części do malowania za pomocą plasteliny lub mini ścisków. Na pewno są tysiące innych sposobów na wykonanie czegoś takiego jednak mój jest bardzo szybki i prosty - do wykonania przez każdego. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Super pomysł! Przy okazji jakiejś wizyty w Castoramie kupię taki ślizgacz i zrobię sobie podstawkę. Często maluję małe części umiejscowione na kawałku styropianu, ale jest to trochę upierdliwe. Warto mieć kilka takich podstawek nie? Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Z góry przepraszam za OT ale Jakby ktoś był zainteresowany zakupem takiego zestawu Tamki chętnie wezmę na pół ( ja potrzebuje tą małą podstawkę na karoserię ) więc większa podstawka ze spinaczami jest mi nie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husarz Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Człowiek wyrzuca tyle gratów, które można na codzień wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Zbyszku, to nie jest dokładnie tak. Zrobiłeś świetną rzecz, ale... no właśnie. Oryginalny produkt Tamiyi posiada jeszcze metalowe klipsy - pal licho, nie każdemu są potrzebne. Ale ma jeszcze drugi, nakładany element wraz z metalowymi uchwytami, które akurat są bardzo pomocne. Sam obrotowy talerz to tylko połowa zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Świetny pomysł. Jeśli się nie obrazisz wykorzystam też u siebie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Ten element z metalowymi uchwytami można łatwo zrobić montując odpowiednio wygięte duciki do talerza (płytki CD) za pomocą klipsów do dokumentów. Nie widziałem produktu Tamyi a talerz był mi akurat potrzebny wiec go zbudowałem a porażony prostotą pomysłu postanowiłem się podzielić. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Duże a nawetr dwa za pomysł. Czy kolega już to opatentował, bo również chciałbym ten pomysł wykorztać dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Korzystajcie do woli!!! Ulepszajcie i przerabiajcie po swojemu. Gdybym chciał opatentować to zamiast pisać na modelwork wystawiłbym 10 sztuk na allegro "Patent" niech się stanie "patentem publicznym" Modelwork Kilka uwag: 1. "Bicie" talerza można zredukować obklejając trzpień taśmą klejącą przed zamontowaniem w łożysku 2. Drucikowe uchwyty można zrobić ze spinaczy biurowych zamotowanych za pomocą klipsów do dokumentów 3. Mniejsze części i sam model można mocować na "talerzu" za pomocą plasteliny lub blue-tack-a Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 super! Lecę do Castoramy po tą nóżkę. Naprawdę świetny patent. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 TankRed1070 niezły pomysł. Dokleić od spodu jakąś gumę, dociążyć i podstawka jak ta lala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Go go do Castoramy go go go Świetny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Go go do Castoramy go go go Tak, a jutro w Castoramie kilometrowe kolejki przy każdej kasie i każdy jeden tylko po obrotową nóżkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 paffko a sklepy komputerowe będą miały radość bo im będą płyty schodziły z półek :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Uwaga uwaga. Jak poinformował TVN 24. W sklepach Castorama w całej Polsce ustawiają się ogromne kolejki. Każdy posiada tylko obrotową nóżkę do mebli. W niektórych miejscach doszło do rękoczynów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Dobry pomysł z tą podstwaką Tak se pomyslałem, że dla większych modeli można zamist płyty CD zamontować starego poczciwego winyla, np SINGIEL lub LONGPLAY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Sorry za odgrzewanie tematu ale ja zakupiłem sobie obrotową podstawkę na ciasta w sklepie Lewiatan za 11zł. obrotowy talerz ma średnicę około 25cm. Sprawuje się świetnie:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Montano, zapodaj fotke jak to wyglada. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Teraz jestem w pracy ale jak wruce do domu to wrzucę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Montano Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Moja podstawka jest identyczna, linka podaję tylko w celu pokazania jak ona wygląda http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=1171257474&apv_visits=1 Jeśli narusza to regulamin to po południu wstawię własne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korx Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Trochę odgrzeję trupa... Za niewiele więcej można zrobić podstawkę sporo stabilniejszą. Materiały: 2 sklejkowe formatki (do nabycia za grosze biorąc pod uwagę rozmiar lub do odzyskania z odpadów za darmo), jeden zawias obrotowy, 4 gumowe nóżki (np z takich gumek przykejanych do szafek żeby drzwi/szuflady nie trzaskały). Zamiast sklejki można również stosunkowo niedrogo lub nawet za darmo użyć resztek (rozmiary, o których mowa to odpady) płyty meblowej lub płyty HDF. Takie resztki da się wyciągnąć z odpadu każdej stolarni. Dodatkowo kilka dni temu wyrwałem ze stolarni arkusz brystolu (bagatela 6+ m2) za darmo więc będzie sporo na podkładki żeby nie chlapać farbą samej podkładki. Wysokość podstawki wykonanej ze sklejki w moim przypadku wyniesie około 3,5 cm - ręka z aerografem nie będzie musiała wisieć zbyt wysoko a dodatkowo mała wysokość=stabilność. Wielkość takiej podstawki w zasadzie dowolna. Jak tylko skończę swoją to wrzucę zdjęcie. Koszt może nieco większy ale wydaje mi się, że warto sobie coś takiego zrobić. Całość mam zamiar dla estetycznego wyglądu pomalować akrylem. Co do wad - moja podstawka będzie kwadratowa co nie każdemu może odpowiadać - po prostu nie mam ochoty bawić się w wycinanie okrągłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Można kupić najtańszy talerz obrotowy do ciast w jakimś sklepie jak pepko. Nic nie trzeba robić a powierzchnia wieksza. Od kilku lat używam tego patentu przy malowaniu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Zastanawiam się do czego taka podstawka obrotowa. To takie ważne, żeby model się obracał w trakcie malowania? Nie sądzę. Mam coś takiego, ale nie używam, bo dużo wygodniej model kłaść i malować (i obracać też) na czymś takim: Wygodne, model stabilnie leży, nie rysuje się, łatwy dostęp do wszystkich zakamarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korx Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Solo, gdzie kupujecie takie gąbki? Widziałem takie dość gęste w marketach budowlanych. Pytam bo szukam czegoś do maskowania otworów a zauważyłem na kilku filmikach znalezionych na tym forum, że niektóre otwory faktycznie łatwiej zabezpieczyć zapychając je gąbką. Możnaby użyć zwykłej gąbki kąpielowej po pocięciu na odpowiednie kawałki ale te mają często ogromne dziury. Jaka gąbka się do tego najlepiej nadaje? A co do podstawki... Nie nie jest konieczna, ja osobiście mam po prostu satysfakcję jak sobie coś czasem zmajstruję, nawet jeśli to jakaś pierdoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Ja kupiłem w Leroy Merlin, nie brakuje tam takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi