Skocz do zawartości

A5M4 Claude, 1:72 Clear Prop

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Skoro sezon na Japończyki trwa w najlepsze, to jeszcze 5 groszy ode mnie :D.

Dobrze znany A5M4 Claude od ClearProp, mały i przyjemny w budowie model. Zbudowany w zasadzie z pudełka, kilka ekstra detali (maszt, wydechy) sam Clear Prop dołącza do bardziej wypasionych edycji. To już drugi Claude, który wychodzi z mojego warsztatu i być może nie ostatni :D.

Prezentowana tu maszyna stacjonowała w listopadzie 1939 na lotniskowcu Soryu, zaś jej pilotem był porucznik Tamotsu Yokoyama. Maszyna nosi oznaczenie 報國-260, co oznacza, że była społecznym darem dla Cesarskiej Marynarki Wojennej.

Miłego oglądania i krytykowania.
Pozdrawiam,
Marcin

AP1GczNOg59YebQTkUHMNHF8kLC-TLL817NBDYeM

AP1GczOxtp2OXODWgMYeu469nLTXgw2IaGdT8VLg

AP1GczNRV2MVqO8iIvIT8V4Ynm0F1scrFt8rACqV

AP1GczPZgr8malI3xtm6PjnB4WjwoejCqUn3NwK4

AP1GczN9jLWHnJSp0cpOIMj43vUJ9ve5wFhbfa3I

AP1GczMHek1JAsBj36TuGoi2-ybQd-n1SPh4KK_N

AP1GczOHzLnNPU1v2lnnXsT9zW_gjCZst34wHx-p

AP1GczP8tZ-j7BV-Oi1xIOwk28qMyNhAabxyaCHS

AP1GczN5NvC0j7pDTBtLThJWLqoI_np8LvTNFZcH

AP1GczO54Fb8uVjo56dBn5CpvT9MG9HcZhRg9K7D

AP1GczMAqYfp2ZXsciKPFwTybqx5kNJr64bgdBRI

AP1GczM3-Noxp7c1lP04-9QSGHuHBungTLIAJ3hO

Edytowane przez kelly9mm
  • Like 25

38 minut temu, Marek K napisał:

Podoba się , trochę dziwny odcień czerwonego , być może to wina zdjęć lub podkładu . 

Prawdopodobnie to efekt malowania na kolor srebrny, zobacz, że na białej fladze kolor czerwony jest bardziej... czerwony.

• Thanks 1

Dzięki wielkie :piwo: .

Co do koloru czerwonego, to nie malowałem go bezpośrednio na „srebrnym”, bo to często trąci potem „metalikiem”, najpierw dałem lekki biały podkład. 
Do tej pory pod hinomaru robiłem sobie własny koktajl kolorystyczny, a tym razem po raz pierwszy skorzystałem z gotowego odcienia - Mr. Color C385. Cóż, sam nie jestem do końca zachwycony tym odcieniem. Raczej wrócę do poprzednich praktyk :cool:

Model bardzo ładnie wykonany. Ale nie mogę przejść spokojnie wobec tego dziurkowania.  Szkoda że firma zdecydowała się na ten krok. Nity sa mało delikatne i zupełnie od czapy umiejscowione. Cóż teraz taka moda niestety...  Mimo to mam dwa Clearpropy bo poza nitami jednak dobrze się prezentuje.

• Thanks 1

W dniu 18.10.2025 o 22:03, kelly9mm napisał:

Dzięki wielkie :piwo: .

Co do koloru czerwonego, to nie malowałem go bezpośrednio na „srebrnym”, bo to często trąci potem „metalikiem”, najpierw dałem lekki biały podkład. 
Do tej pory pod hinomaru robiłem sobie własny koktajl kolorystyczny, a tym razem po raz pierwszy skorzystałem z gotowego odcienia - Mr. Color C385. Cóż, sam nie jestem do końca zachwycony tym odcieniem. Raczej wrócę do poprzednich praktyk :cool:

Ta farba jest ok, też  ją maluję czerwone placki .  Może inny podkład na bazie czerwieni lub brązu będzie lepszy. 

19 godzin temu, zegeye napisał:

Model bardzo ładnie wykonany. Ale nie mogę przejść spokojnie wobec tego dziurkowania.  Szkoda że firma zdecydowała się na ten krok. Nity sa mało delikatne i zupełnie od czapy umiejscowione. Cóż teraz taka moda niestety...  Mimo to mam dwa Clearpropy bo poza nitami jednak dobrze się prezentuje.

Zawsze można je zrobić z  AVI , tam nie ma nitow  lub je zaszpachlować.  Moim zdaniem to właśnie one dodają mu uroku i  przy dobrych zdjęciach model udaje większą skalę. 

• Like 1

Fajny szkrab, przyjemnie zużyty. Jak Ci się kładło kalki (bo rozumiem, że te duże oznaczenia na skrzydłach to właśnie kalki)?

• Thanks 1