Jarekk Napisano 1 Marca 2009 Napisano 1 Marca 2009 Jeśli już miałbym montować radiostację, to umieściłbym ją za plecami kierowcy, na prawej ścianie, aby w wolnych chwilach pogałkował sobie. Nie zapomnij o mocowaniu anteny! Zdjęcia radiostacji niestety brak Cytuj
Jendrass1 Napisano 1 Marca 2009 Autor Napisano 1 Marca 2009 Jeśli już miałbym montować radiostację, to umieściłbym ją za plecami kierowcy, na prawej ścianie, aby w wolnych chwilach pogałkował sobie. Nie zapomnij o mocowaniu anteny! Zdjęcia radiostacji niestety brak Prawa strona zajęta, nie ma miejsca. Wiem, że nie ma zdjęcia N2C. Cytuj
Gość Napisano 1 Marca 2009 Napisano 1 Marca 2009 Akurat zdjęcie N2C istnieje na pewno gdzieś )) Znam ten "rynek" i wiem, że albo w CAWie jeszcze go nie znaleźli (bardzo prawdopodobne) albo ktoś ma w archiwach rodzinnych i kiedyś wyjdzie albo po prostu ktoś ma w kolekcji i nie chce puścić. Nie ma takiej rzeczy z II RP na która nie byłoby zdjęć, których jeszcze nie ujawniono ))) Jarekk, ja w 7TP użyłem po prostu radiostacji niemieckiej z zestawu Dragona, bo co było robić. Nieco ją przerobiłem i stoi. Cytuj
Jendrass1 Napisano 2 Marca 2009 Autor Napisano 2 Marca 2009 Widdziu tak to możemy mówić, że prawdziwe zdjęcie latającego spodka też gdzieś istnieje, tylko ktoś je ma i kisi ad perpetuam. Prędzej uwierzę w niezbadane przez śmierdzących leniem szwejów zakamarki CAW albo znalezisko ze stryszku. W końcu cała dokumentacja PZInż podobno mitycznie zaginęła ? Nie ma takiej rzeczy z II RP na która nie byłoby zdjęć, których jeszcze nie ujawniono )) Mówisz jak byś sam miał w domu album zdjęć z podpisami Habicha i Gundlacha. Cytuj
Kacperek315 Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Widzę, że praca nad wnętrzem idzie do przodu i to coraz ładniej wygląda. Czekam na dalsze etapy pracy. Cytuj
Jendrass1 Napisano 4 Marca 2009 Autor Napisano 4 Marca 2009 Widzę, że praca nad wnętrzem idzie do przodu i to coraz ładniej wygląda. Czekam na dalsze etapy pracy. Tak masz rację, od ponad tygodnia nic nie zrobiłem. Cytuj
Gość Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Jendrass, wiemy obaj bardzo dobrze, że kto jak kto, ale ruskie archiwa na 100% mają takie zdjęcia, które nam się nie śnią. Wystarczy wspomnieć, że w 1945 roku do Moskwy pojechała duża cześć dokumentacji II Oddziału Za mało znasz kolekcjonerów zdjęć z II RP. Widziałem 3 kolekcje łącznie i naprawdę... nic mnie nie zdziwi, bo zdjęcia jakie widziałem to mi gały wychodziły - pełne zdjęcia wnętrz szpitali polowych, wyposażenia, różne naprawy silników lotniczych w polu... Ale kiszenie zdjęć stało się w tej dziedzinie dosłownie sportem Cytuj
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Autor Napisano 5 Marca 2009 Może to głupio zabrzmi ale czasem, żałuje że nie mam jakiegoś wujka albo chociaż dalekiego krewniaka w Rosji w FSB. Tyle ciekawych rzeczy leży tam po archiwach i co najważniejsze, pewnie plesnieje. Rodzimy zbieracze to wielki przekrój ludzi, sam miałem styczność z kilkoma i póki co pomagają mi choć nie zawsze udzielają odpowiedzi na zadawane im pytania. Szkoda tylko, że nasze państwo tak mało się tym wszystkim interesuje, a politycy nic, tylko grają sobie wzajemnie na nosach. Jacy politycy, taka pamieć historyczna. A u kogo widziałeś te fotki ? Cytuj
Złośliwiec Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Jendrass1 nie masz się o co martwić, wszystkie "zbiory" związane z wojskowością należące obecnie do FSB są bardzo dobrze zabezpieczone (ciekawe czy u nas się tak dba o takie "dobra"). Jedyny problem to przemieszanie części dokumentów. Cytuj
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Autor Napisano 5 Marca 2009 A skąd Ty takie mądre rzeczy wiesz ? Cytuj
Gość Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Kilka razy sprzedawałem i kupowałem zdjęcia i miałem okazję zobaczyć parę albumów A jak takie zdjęcia widze, to mi się nóż w kieszeni otwiera... Stalingrad, 1947 rok teren zakładów STZ. Cytuj
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Autor Napisano 7 Marca 2009 Kilka razy sprzedawałem i kupowałem zdjęcia i miałem okazję zobaczyć parę albumów A jak takie zdjęcia widze, to mi się nóż w kieszeni otwiera... rok teren zakładów STZ. Wiesz, zdobycz wojenna to zdobycz wojenna. Należy się cieszyć, że przetrwał wojnę i to w oryginalnym malowaniu. Na odkrywcy i tak poddano w wątpliwość czy to aby na pewno 7TP. Cytuj
Jarekk Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 Na tym zdjęciu podejrzany jest przód czołgu a koło napędowe na pewno nie jest "polskie". Cytuj
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Autor Napisano 7 Marca 2009 http://odkrywca.pl/slajd.php?gn=553&f=11listopada2008024.jpg to chyba nie jest dół do 7TP, zobaczcie jaka jest różnica w obudowie koła napędowego. Z przodu powinno być widać taki "doczepiony" okrąg z blachy, a go w ogóle nie ma, za to koło wisi, więc ? ! A tu dowód 100% http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/oglny.jpg Ta osłona w kształcie koła to część całej przedniej płyty więc to nie może być 7TP, chyba że nie ma całego boku, ale wtedy jak wisiało by koło?! Cytuj
Jarekk Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 Ten okrąg jest charakterystyczny również dla całej rodziny T-26! Cytuj
Witek613 Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Czołg na zdjęciu to najprawdopodobniej fiński Vickers z wieżą produkcji Boforsa. One były bardzo podobne do "naszych" wież na 7 TP ale jak się przyjrzeć to brakuje na niej paru "wystających" elementów które nasze czołgi miały a których tu nie widać. Pozatym brak tu hamulca wylotowego na lufie. Oczywiście można też przyjąć że został zdemontowany ,jednakże fińskie czołgi tego niemiały. I jak zauważył Jarekk to koło nie jest "Polskie". Więc raczej nie należy teżdo czołgów rodziny T-26. I jeszcze taka moja być może nieco głupia dygresja... Czy nie wydaje się wam że ten czołg po prostu stoi tyłem z wieżą odwróconą o 180 stopni ? Wtedy to koło by się zgadzało bo takie "szprychowe" było z tyłu i w 7TP i T-26 i oryginalnych Vickersach W takim przypadku to by się zgadzało że jest to fiński Vickers bo one nie miały takiej charakterystycznej nadbudówki nad silnikiem tylko miał taki "niski" troche podobny do T-26 Cytuj
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Mi też się wydaje, że on stoi tyłem i ma wieżę obróconą o 180 stopni. Spójrzcie na dolną część kadłuba, widać na niej jakby hak holowniczy. Cytuj
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 A ja nie widziałem, aby kamo na Vickersach (wieża) było malowane w ten sposób, na dodatek ta wieża jest dwubroniowa, proponuje również zwrócić uwagę na jarzmo. Cytuj
Gość Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Ale bzdury Panowie gadacie. 1/ Czołg stoi tyłem!!!! 2/ Wymontowano mu cały silnik ze szkieletem! 3/ Wieża jest polska. Fiński czołg nie miał pancerza wokół lufy boforsa 4/ Na wieży jest celownik PZO 5/ Na dole jest belka z hakiem. Żaden czołg jej nie miał prócz 7TP 6/ Pod wieżą jest ściana przedziału silnika. Jendrass, dwa otwory górne, dwa dolne! 7/ Nikt tak nie malował czołgów AHA, JAREKK, OBOK STOI KADŁUB CZOŁGU BT! Cytuj
Jarekk Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Nie mniejsze "bzdury" wypisywali znawcy na dws.ogr.pl. Ale te Twoje wnioski to też chyba zespołowe? Cytuj
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Autor Napisano 8 Marca 2009 Masz Jarku sceptyczny stosunek do znawców z dws ? ;) Mnie Paweł połajał już za popłynięcie nurtem "to nie 7TP" ale już się nawróciłem jak jak Thomas de Torquemada będę bronił jedynie słusznej tezy. Wnioski Pawła są jak najbardziej słuszne i są jego. Cytuj
Jarekk Napisano 8 Marca 2009 Napisano 8 Marca 2009 Wnioski są jak najbardziej słuszne, jednak można je było przeczytać na dws.org.pl trzy dni temu. Mimo bystrego oka do fotografii nie widzę 4 luków w tylnej ścianie a kolega widzi! Zdjęcie z lukami też jest z tej strony. PS. Sceptycznego stosunku nie mam. Fajny gość jak Akagi też w ferworze dyskusji zagalopował się, jednak nikt mu nie zarzucił gadania głupstw. Cytuj
Gość Napisano 9 Marca 2009 Napisano 9 Marca 2009 Jarekk, ja z "bzdurami" pieszczotliwie do Was No coż, wróciłem do domu dzisiaj Na dws się nie udzielam. Widziałem przed wyjazdem motyw o belce i haku. Szkoda, że przepadł ten nasz 7TP... Cytuj
Jendrass1 Napisano 15 Marca 2009 Autor Napisano 15 Marca 2009 Słowny pojedynek z Tomkiem "szlachcik1" zadziałał na mnie motywująco. Fajkę pokoju już wypaliliśmy więc pora brać się do pracy, skromnie bo skromnie ale działamy. Uchwyty do anteny (wyciąg z ramki wsadzony poglądowo): Embrion czegoś, coś co będzie pełniło rolę radiostacji-centrali intercom Chłopaki nadal mam problem z wnętrzem wieży, póki co są tam dwa stelażę na amo, skrzynka ogólnego przeznaczenia i ta właśnie nibyradiostacja. Co jeszcze ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi