Jarekk Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Jeśli już miałbym montować radiostację, to umieściłbym ją za plecami kierowcy, na prawej ścianie, aby w wolnych chwilach pogałkował sobie. Nie zapomnij o mocowaniu anteny! Zdjęcia radiostacji niestety brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 1 Marca 2009 Autor Share Napisano 1 Marca 2009 Jeśli już miałbym montować radiostację, to umieściłbym ją za plecami kierowcy, na prawej ścianie, aby w wolnych chwilach pogałkował sobie. Nie zapomnij o mocowaniu anteny! Zdjęcia radiostacji niestety brak Prawa strona zajęta, nie ma miejsca. Wiem, że nie ma zdjęcia N2C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Akurat zdjęcie N2C istnieje na pewno gdzieś )) Znam ten "rynek" i wiem, że albo w CAWie jeszcze go nie znaleźli (bardzo prawdopodobne) albo ktoś ma w archiwach rodzinnych i kiedyś wyjdzie albo po prostu ktoś ma w kolekcji i nie chce puścić. Nie ma takiej rzeczy z II RP na która nie byłoby zdjęć, których jeszcze nie ujawniono ))) Jarekk, ja w 7TP użyłem po prostu radiostacji niemieckiej z zestawu Dragona, bo co było robić. Nieco ją przerobiłem i stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Marca 2009 Autor Share Napisano 2 Marca 2009 Widdziu tak to możemy mówić, że prawdziwe zdjęcie latającego spodka też gdzieś istnieje, tylko ktoś je ma i kisi ad perpetuam. Prędzej uwierzę w niezbadane przez śmierdzących leniem szwejów zakamarki CAW albo znalezisko ze stryszku. W końcu cała dokumentacja PZInż podobno mitycznie zaginęła ? Nie ma takiej rzeczy z II RP na która nie byłoby zdjęć, których jeszcze nie ujawniono )) Mówisz jak byś sam miał w domu album zdjęć z podpisami Habicha i Gundlacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Widzę, że praca nad wnętrzem idzie do przodu i to coraz ładniej wygląda. Czekam na dalsze etapy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Marca 2009 Autor Share Napisano 4 Marca 2009 Widzę, że praca nad wnętrzem idzie do przodu i to coraz ładniej wygląda. Czekam na dalsze etapy pracy. Tak masz rację, od ponad tygodnia nic nie zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Jendrass, wiemy obaj bardzo dobrze, że kto jak kto, ale ruskie archiwa na 100% mają takie zdjęcia, które nam się nie śnią. Wystarczy wspomnieć, że w 1945 roku do Moskwy pojechała duża cześć dokumentacji II Oddziału Za mało znasz kolekcjonerów zdjęć z II RP. Widziałem 3 kolekcje łącznie i naprawdę... nic mnie nie zdziwi, bo zdjęcia jakie widziałem to mi gały wychodziły - pełne zdjęcia wnętrz szpitali polowych, wyposażenia, różne naprawy silników lotniczych w polu... Ale kiszenie zdjęć stało się w tej dziedzinie dosłownie sportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 Może to głupio zabrzmi ale czasem, żałuje że nie mam jakiegoś wujka albo chociaż dalekiego krewniaka w Rosji w FSB. Tyle ciekawych rzeczy leży tam po archiwach i co najważniejsze, pewnie plesnieje. Rodzimy zbieracze to wielki przekrój ludzi, sam miałem styczność z kilkoma i póki co pomagają mi choć nie zawsze udzielają odpowiedzi na zadawane im pytania. Szkoda tylko, że nasze państwo tak mało się tym wszystkim interesuje, a politycy nic, tylko grają sobie wzajemnie na nosach. Jacy politycy, taka pamieć historyczna. A u kogo widziałeś te fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Jendrass1 nie masz się o co martwić, wszystkie "zbiory" związane z wojskowością należące obecnie do FSB są bardzo dobrze zabezpieczone (ciekawe czy u nas się tak dba o takie "dobra"). Jedyny problem to przemieszanie części dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 A skąd Ty takie mądre rzeczy wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Kilka razy sprzedawałem i kupowałem zdjęcia i miałem okazję zobaczyć parę albumów A jak takie zdjęcia widze, to mi się nóż w kieszeni otwiera... Stalingrad, 1947 rok teren zakładów STZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Kilka razy sprzedawałem i kupowałem zdjęcia i miałem okazję zobaczyć parę albumów A jak takie zdjęcia widze, to mi się nóż w kieszeni otwiera... rok teren zakładów STZ. Wiesz, zdobycz wojenna to zdobycz wojenna. Należy się cieszyć, że przetrwał wojnę i to w oryginalnym malowaniu. Na odkrywcy i tak poddano w wątpliwość czy to aby na pewno 7TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Na tym zdjęciu podejrzany jest przód czołgu a koło napędowe na pewno nie jest "polskie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 http://odkrywca.pl/slajd.php?gn=553&f=11listopada2008024.jpg to chyba nie jest dół do 7TP, zobaczcie jaka jest różnica w obudowie koła napędowego. Z przodu powinno być widać taki "doczepiony" okrąg z blachy, a go w ogóle nie ma, za to koło wisi, więc ? ! A tu dowód 100% http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/oglny.jpg Ta osłona w kształcie koła to część całej przedniej płyty więc to nie może być 7TP, chyba że nie ma całego boku, ale wtedy jak wisiało by koło?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Ten okrąg jest charakterystyczny również dla całej rodziny T-26! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 To już w ogóle hydrozagadka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek613 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Czołg na zdjęciu to najprawdopodobniej fiński Vickers z wieżą produkcji Boforsa. One były bardzo podobne do "naszych" wież na 7 TP ale jak się przyjrzeć to brakuje na niej paru "wystających" elementów które nasze czołgi miały a których tu nie widać. Pozatym brak tu hamulca wylotowego na lufie. Oczywiście można też przyjąć że został zdemontowany ,jednakże fińskie czołgi tego niemiały. I jak zauważył Jarekk to koło nie jest "Polskie". Więc raczej nie należy teżdo czołgów rodziny T-26. I jeszcze taka moja być może nieco głupia dygresja... Czy nie wydaje się wam że ten czołg po prostu stoi tyłem z wieżą odwróconą o 180 stopni ? Wtedy to koło by się zgadzało bo takie "szprychowe" było z tyłu i w 7TP i T-26 i oryginalnych Vickersach W takim przypadku to by się zgadzało że jest to fiński Vickers bo one nie miały takiej charakterystycznej nadbudówki nad silnikiem tylko miał taki "niski" troche podobny do T-26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Mi też się wydaje, że on stoi tyłem i ma wieżę obróconą o 180 stopni. Spójrzcie na dolną część kadłuba, widać na niej jakby hak holowniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 A ja nie widziałem, aby kamo na Vickersach (wieża) było malowane w ten sposób, na dodatek ta wieża jest dwubroniowa, proponuje również zwrócić uwagę na jarzmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ale bzdury Panowie gadacie. 1/ Czołg stoi tyłem!!!! 2/ Wymontowano mu cały silnik ze szkieletem! 3/ Wieża jest polska. Fiński czołg nie miał pancerza wokół lufy boforsa 4/ Na wieży jest celownik PZO 5/ Na dole jest belka z hakiem. Żaden czołg jej nie miał prócz 7TP 6/ Pod wieżą jest ściana przedziału silnika. Jendrass, dwa otwory górne, dwa dolne! 7/ Nikt tak nie malował czołgów AHA, JAREKK, OBOK STOI KADŁUB CZOŁGU BT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Nie mniejsze "bzdury" wypisywali znawcy na dws.ogr.pl. Ale te Twoje wnioski to też chyba zespołowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Masz Jarku sceptyczny stosunek do znawców z dws ? ;) Mnie Paweł połajał już za popłynięcie nurtem "to nie 7TP" ale już się nawróciłem jak jak Thomas de Torquemada będę bronił jedynie słusznej tezy. Wnioski Pawła są jak najbardziej słuszne i są jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Wnioski są jak najbardziej słuszne, jednak można je było przeczytać na dws.org.pl trzy dni temu. Mimo bystrego oka do fotografii nie widzę 4 luków w tylnej ścianie a kolega widzi! Zdjęcie z lukami też jest z tej strony. PS. Sceptycznego stosunku nie mam. Fajny gość jak Akagi też w ferworze dyskusji zagalopował się, jednak nikt mu nie zarzucił gadania głupstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Jarekk, ja z "bzdurami" pieszczotliwie do Was No coż, wróciłem do domu dzisiaj Na dws się nie udzielam. Widziałem przed wyjazdem motyw o belce i haku. Szkoda, że przepadł ten nasz 7TP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Słowny pojedynek z Tomkiem "szlachcik1" zadziałał na mnie motywująco. Fajkę pokoju już wypaliliśmy więc pora brać się do pracy, skromnie bo skromnie ale działamy. Uchwyty do anteny (wyciąg z ramki wsadzony poglądowo): Embrion czegoś, coś co będzie pełniło rolę radiostacji-centrali intercom Chłopaki nadal mam problem z wnętrzem wieży, póki co są tam dwa stelażę na amo, skrzynka ogólnego przeznaczenia i ta właśnie nibyradiostacja. Co jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi