Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, socjo1 napisał:

Rozwiązanie tej zagadki zostawiam (póki co) Szanownym Czytelnikom - proszę strzelać!

Wikipedia to błogosławieństwo😄

Może już wtedy ojciec-założyciel zdradzał objawy oderwania od rzeczywistości?

Dziękuję za poranną zagadkę, nie wiedziałem, że Travolta też szuka ukrytej prawdy🙂

2 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Na jego obronę  można wysunąć argument, ze w miejscu owej słynnej dwudniowej bitwy jest ogólnie znane złoże mineralne o silnym polu magnetycznym... :wink:

Pewnie dlatego ostrzelał meksykańskie wybrzeże. Wszak nie od dziś wiadomo, że pole magnetyczne wywiera fatalny wpływ na zdrowie. Także psychiczne.

• Like 1
  • Haha 1

44 minuty temu, zaruk napisał:

Pewnie dlatego ostrzelał meksykańskie wybrzeże. Wszak nie od dziś wiadomo, że pole magnetyczne wywiera fatalny wpływ na zdrowie. Także psychiczne.

To był drugi wyczyn ojca-założyciela nowej wiary🙂 

Dwudniowa bitwa z okrętem podwodnym miała miejsce gdzieś na wysokości Oregonu.

Następnie bohaterski kuter i jego załoga udali się na południe,  gdzie uczestniczyli w ćwiczeniach przeciwpodwodnych. Kapitan samowolnie rozszerzył zakres i zaordynował ćwiczenia artyleryjskie skierowane w stronę lądu. A że przypadkiem był na meksykańskich wodach terytorialnych (gdzie według późniejszego raportu udał się, aby zakotwiczyć i przenocować, bo była mgła i był zmęczony) to wywołał skandal dyplomatyczny.

I tak skończyła się jego kariera dowódcza po całych 80 dniach..

Zresztą wcześniej dowodził innym patrolowcem przez okrągły miesiąc..

• Like 1

3 godziny temu, zaruk napisał:

nie od dziś wiadomo, że pole magnetyczne wywiera fatalny wpływ na zdrowie. Także psychiczne.

6 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Na jego obronę  można wysunąć argument, ze w miejscu owej słynnej dwudniowej bitwy jest ogólnie znane złoże mineralne o silnym polu magnetycznym... :wink:

Zapewne tu właśnie tkwiła źródło, ale i siła jego późniejszego magnetyzmu!

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

9 godzin temu, Kingfisher napisał:

Kolejna inspiracja w której dodatkowo można się posiłkować np. w kwestii kamuflażu, modelem kartonowym wydawnictwa Answer.

USS_PC_553_1.jpg

Wskazany przez Ciebie okręcina ma całkiem pokaźny zbiorek dokumentacji na nieocenionym Navysource PC-553 Malone Przy czym ma od razu pięknie rozrysowany kamuflaż na obu burtach, co bardzo ułatwi prace szabloniarskie i pochodne i ukróci dylematy: a co on miał na drugiej burcie? 

Mała prywata: Farby dla Ciebie zgodnie z rozkładem jazdy dotarły do mnie. Do Patrol Crafta pewnie będą w sam raz. Będziemy się kontaktować. Czyżbyś rozważał dołączenie do naszej flotylli Kaczorów?

PS. Przez długie kwadranse w ostatni poniedziałek obserwowaliśmy Cię, wiosłując wraz z Kolegą i synem. Masz piękne, błękitne skrzydełka. Chyba, że był to któryś z Twoich pobratymców. 😉 Tak, czy owak - piękne zimorodki żyją na dolnym fragmencie Radomki, a 10 listopada był bardzo przyjemnym dniem na spływ canoe  😉  

@Szydercza Gała

Ja tam wolę ułana Cornell'a, o nim sobie lepiej poczytajcie, takich ludzi nam CZeba :haha:

Wiadomix!

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

Ładnie to tak prawie modelarza wywoływać do tablicy?:szczerbol: Jak się uda skończyć sznelłUtken do końca roku to wezmę udział. Jak nie to rzucę monetOM i Matka Boska Pieniężna zdecyduje za mnie:haha: Jak dojdzie co do czego to pewnie dziabnę jakiegoś w ciapki. Nie dość, że szare życie to jeszcze szare łUtki będę kleić.

• Haha 2

13 godzin temu, Lipa napisał:

Nie dość, że szare życie to jeszcze szare łUtki będę kleić.

I cóż się dziwisz? Taki to już los człowieczy na tym forum.

Tylko dlatego, że jesteś nikim
Możesz pogadać z drugim człowiekiem
Życie bogate, pełne sekretów
W szarym człowieku, w szarym człowieku

Oszczędne słowa, twarze, uśmiechy
Nie mów za dużo szary człowieku
Choć jesteś nikim takim pozostań
Szare sekrety dla mnie pozostaw

PS. Orzeł wylądował!

DSC_4597.JPG

Doprawdy nie wiem, czy tymi farbami bedzie się tak fantastycznie malowało, jak zapewniał nas tu wiele razy kolega Gała - znany wszak admirator ekstrawagancji wszelakiej. No nie wiem, Michu... Ale wiem jedno.

Po otwarciu pudełka i zobaczeniu tych puszek, powietrze wypełniło się charakterystycznym, silnym zapachem. Moja pamięć połączyła go natychmiast z azachem gumy do żucia "Donald", czy też widokiem kolekcji puszek do napojów stojących na szafie. I to było bezcenne - poczuć się młodszym o prawie czterdzieści lat! Szanowni Koledzy po 40-ce - polecam z całego serca! Takie wrażenie naprawdę nie ma ceny. Muszę już kończyć, bo zaraz jeszcze dołączę do jakiejś grupy wintydżowej albo mistrecraftowej - a to już byłoby dla zdrowia psychicznego wręcz niebezpieczne... 

Wasz Modelak

PS. Za pomoc w zdobyciu farb ogromne dzięki dla @bazylms i @bondarek !

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
  • Haha 2

15 godzin temu, socjo1 napisał:

Wskazany przez Ciebie okręcina ma całkiem pokaźny zbiorek dokumentacji na nieocenionym Navysource PC-553 Malone Przy czym ma od razu pięknie rozrysowany kamuflaż na obu burtach, co bardzo ułatwi prace szabloniarskie i pochodne i ukróci dylematy: a co on miał na drugiej burcie? 

Mała prywata: Farby dla Ciebie zgodnie z rozkładem jazdy dotarły do mnie. Do Patrol Crafta pewnie będą w sam raz. Będziemy się kontaktować. Czyżbyś rozważał dołączenie do naszej flotylli Kaczorów?

PS. Przez długie kwadranse w ostatni poniedziałek obserwowaliśmy Cię, wiosłując wraz z Kolegą i synem. Masz piękne, błękitne skrzydełka. Chyba, że był to któryś z Twoich pobratymców. 😉 Tak, czy owak - piękne zimorodki żyją na dolnym fragmencie Radomki, a 10 listopada był bardzo przyjemnym dniem na spływ canoe  😉  

@Szydercza Gała

Ja tam wolę ułana Cornell'a, o nim sobie lepiej poczytajcie, takich ludzi nam CZeba :haha:

Wiadomix!

Co do grupowego projektu, coraz bardziej się do niego przekonuję i istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo dołączenia do flotylli  PC-tów. 

Dzięki wielkie za farby :piwo: 

Reszta na priv

Edytowane przez Kingfisher
  • Like 1

21 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Michu tylko Hakona VII prosze Cie nie maluj tym paździerzem :haha:

No proszę Cię!

Jego nie śmiem pomalować niczym innym, niż  farbą na osnowie z tranu z wieloryba i ciężkiej wody spod Rjukan. Pigment zaś z chrobotka reniferowego z okolic Trondheim oraz suszonego śledzia z Lofotów. Ze dwie beczki obiecał mi ulać ze swoich zapasów Mistrz @Soris, człek w tych okolicach bywały, więc i w pradawnych recepturach trolli obeznany.

Edytowane przez socjo1
  • Haha 2

1 godzinę temu, Soris napisał:

Ja się na okrętach nie znam

Choć to trudne do uwierzenia, ale Wasza skromność przewyższa nawet Waszą uczynność, Mistrzu Sorisie.

7 godzin temu, socjo1 napisał:

Po otwarciu pudełka i zobaczeniu tych puszek, powietrze wypełniło się charakterystycznym, silnym zapachem. Moja pamięć połączyła go natychmiast z azachem gumy do żucia "Donald", czy też widokiem kolekcji puszek do napojów stojących na szafie. 

Nie zapominaj, proszę, o prawdziwym przeznaczeniu zawartości tych puszeczek. Wszak nie chcielibyśmy aby ten projekt okazał się dla Waści finalnym. 

• Haha 2

W dniu 10.11.2025 o 14:53, socjo1 napisał:

...norweski King Haakon VII...

W dniu 14.11.2025 o 00:04, Szydercza Gała napisał:

...zaklepuje PC-487...

no dobra Panowie...   alea iacta est...   może nie będzie z tego spektakularna klapa...

a żeby było jeszcze bardziej międzynarodowo --->  biorę Greka    :szczerbol:

• Like 2

Teraz, Kingfisher napisał:

Uuuu, takiemu to mogę tylko zasalutować.

air.jpg

😍😍😍

Jeśli chodzi o kaczora, to nie jest on bynajmniej w kontekście naszego projekciku przypadkowy, a wręcz bardzo, bardzo przeciwnie. Ale nie będę Wam odbierał radości odkrycia!