Boch Napisano wczoraj o 08:25 Share Napisano wczoraj o 08:25 Witam, Gdy wiosną 2023 roku otrzymałem propozycję przygotowania książki dla jednej z największych firm modelarskich na świecie, wydawało mi się to zadaniem ogromnym, wręcz jak długa wyprawa w nieznane. Nie miałem pojęcia, ile ta droga zajmie, jak daleko mnie zaprowadzi — wiedziałem tylko, że oddam w to całe serce, wiedzę, pasję i doświadczenie. Dziś, dokładnie dwa i pół roku później, mam ogromną przyjemność zaprezentować Wam efekt tej pracy — gotową książkę Poles vs Soviets. To również opowieść o odwadze, poświęceniu, bohaterstwie i ludziach, którzy pozostają często w cieniu historii, choć zasługują, by ich imiona znów wybrzmiały. Poles vs Soviets jest moim hołdem dla tamtych ludzi i wydarzeń, które ukształtowały naszą historię. Zdecydowałem się założyć ten wątek, ponieważ w kolejnych dniach chciałbym podzielić się z Wami większą liczbą szczegółów. Zajrzymy razem do środka książki — pokażę fotografie modeli z warsztatów, kolorowe profile, unikatowe zdjęcia archiwalne i fragmenty dokumentacji, które udało się zgromadzić. Opowiem też o procesie powstawania całego projektu, decyzjach technicznych oraz kilku ciekawostkach, których nie udało się zmieścić w samej książce. Dziękuję wszystkim, którzy przez ten czas trzymali za mnie kciuki, wspierali dobrym słowem i pomagali w zbieraniu materiałów. To był ogrom pracy — ale też ogrom satysfakcji. Do zobaczenia niebawem. Łukasz Boch 20 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano wczoraj o 08:53 Share Napisano wczoraj o 08:53 Ja nie umiem zbudować modelu w 2,5 roku, a ten nie dość że epickie modele zbudował to jeszcze książkę napisał pozycja obowiązkowa dla każdego kto buduje szmatopłaty, bez dwóch zdań gratulacje wielkie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu 5 minut temu, Albatros napisał: Ja nie umiem zbudować modelu w 2,5 roku, a ten nie dość że epickie modele zbudował to jeszcze książkę napisał pozycja obowiązkowa dla każdego kto buduje szmatopłaty, bez dwóch zdań gratulacje wielkie Dobra, dobra. Jak już jednak zbudujesz ten model, to wchodzisz cały na biało . Dzięki wielkie Brachu za dobre słowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Gratuluję, super osiągnięcie! Temat mało znany na zachodzie, świetnie, że im to pokazujesz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu 4 minuty temu, shadowmare napisał: Gratuluję, super osiągnięcie! Temat mało znany na zachodzie, świetnie, że im to pokazujesz. Tak, to był silnik całej idei. To taka moja mała, propagandowa batalia o tym, ze pomimo 100 lat nic się nie zmienia i cyklicznie mamy agresywne wojny ze strony Rosji. Dziękuję 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, Boch napisał: Tak, to był silnik całej idei. To taka moja mała, propagandowa batalia o tym, ze pomimo 100 lat nic się nie zmienia i cyklicznie mamy agresywne wojny ze strony Rosji. Dziękuję Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Mało gadać, piany nie bić (szkoda energii), za to robić co trzeba. SZACUN. Michał Jak ją będzie można nabyć wraz z podpisem Autora (wiem, zapewne przy cenie stęknę, ale inicjatywa jest bezwzględnie warta wsparcia)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu 22 minuty temu, socjo1 napisał: Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Mało gadać, piany nie bić (szkoda energii), za to robić co trzeba. SZACUN. Michał Jak ją będzie można nabyć wraz z podpisem Autora (wiem, zapewne przy cenie stęknę, ale inicjatywa jest bezwzględnie warta wsparcia)? Dziękuję Czy będzie jakieś spotkanie autorskie przy okazji festiwalów? Trudno powiedzieć, decyzja należy do AK. Ja na pewno mogę obiecać, że jak uda nam się złapać na jakiejś imprezie w Polsce, to z przyjemnością podpiszę Ci książkę. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Boch napisał: Gdy wiosną 2023 roku otrzymałem propozycję przygotowania książki dla jednej z największych firm modelarskich na świecie, wydawało mi się to zadaniem ogromnym, wręcz jak długa wyprawa w nieznane. Nie miałem pojęcia, ile ta droga zajmie, jak daleko mnie zaprowadzi — wiedziałem tylko, że oddam w to całe serce, wiedzę, pasję i doświadczenie. Dziś, dokładnie dwa i pół roku później, mam ogromną przyjemność zaprezentować Wam efekt tej pracy — gotową książkę Poles vs Soviets. Brawo, gratulacje. Fantastyczna forma propagowania historii naszego Kraju i ludzi którzy ją tworzyli. Dla większości modelarzy na świecie jest to historia nieznana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu 20 minut temu, barszczo napisał: Brawo, gratulacje. Fantastyczna forma propagowania historii naszego Kraju i ludzi którzy ją tworzyli. Dla większości modelarzy na świecie jest to historia nieznana. Tak, to prawda. Ta wojna, choć objęła obszarem niemal pół Europy Środkowo-Wschodniej, obszar dzisiejszych 6 państw, zaangażowała znaczne siły, jest niemal zapomniana. Co gorsza, to największa wiktoria oręża polskiego od czasu Wiednia, a my Polacy, też raczej mało o niej wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu 44 minuty temu, Boch napisał: Ta wojna, choć objęła obszarem niemal pół Europy Środkowo-Wschodniej, obszar dzisiejszych 6 państw, zaangażowała znaczne siły, jest niemal zapomniana. Co gorsza, to największa wiktoria oręża polskiego od czasu Wiednia, a my Polacy, też raczej mało o niej wiemy. Nie pomieszałeś czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu (edytowane) Nie, nie pomieszałem, a nawet jeśli by się uprzeć, to znacznie więcej. Udział Polskiej Armii i lotnictwa w ramach wojny z bolszewikiem był na obszarze dzisiejszych sześciu państw: Łotwa, Litwa, Białoruś, Polska, Ukraina i w zasadzie można przyjąć terytorium Mołdawii ale wojna z bolszewizmem bez udziału Wojska Polskiego w Europie objęła również w tym samym czasie Rosję, Finlandię i Estonię. Warto dodać też Węgry i ich wojnę domową wspieraną przez Lenina. Bela Kun został pokonany w lutym 1919, a zatem również w ramach czasowych wojny polsko-bolszewickiej. Do tego mamy lokalne wojny między Państwami. Węgry z Czechami, Polski z Czechami i Ukrainą. Polski z Niemcami. Litwy z Polską i Litwy z bolszewikami. Do tego walki Freikorpsów po różnych stronach. Biali i zieloni walczący między sobą i bolszewikami. Nestor Machno na Ukrainie. Bałachowicz bijący czerwonych, później już w sojuszu z Polską. Interwencję Brytyjsko-Francuską. Wszystko się dzieje w jednym czasie. Niemal od Odry po Ural i od Helsinek po Baku. Prawdziwy kocioł. Edytowane 19 godzin temu przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 34 minuty temu, Boch napisał: Udział Polskiej Armii i lotnictwa w ramach wojny z bolszewikiem był na obszarze dzisiejszych sześciu państw ok, umknęło mi słowo "dzisiejszych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Czyli to cos szerszego niż tylko walka Polaków z Sowietami tylko raczej tygiel wojenny w Europie Środkowo-Wschodniej gdzie powstały nowe państwa z upadłych Imperiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 15 godzin temu Autor Share Napisano 15 godzin temu 26 minut temu, Maxy napisał: Czyli to cos szerszego niż tylko walka Polaków z Sowietami tylko raczej tygiel wojenny w Europie Środkowo-Wschodniej gdzie powstały nowe państwa z upadłych Imperiów. Książka jest o Polakach w wojnie z bolszewikami. Wątki innych wydarzeń i sprzymierzeńców Polski takich jak Bałachowicz, czy Bezruczko są ujęte w narracji historycznej. Ale głowna oś narracji i kontenkst modelarski to Polskie formacje lotnicze, kontra sowieckie i na tych dwóch siłach skupia się książka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi