Skocz do zawartości

POLES VS SOVIETS – od idei do książki

Boch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Gdy wiosną 2023 roku otrzymałem propozycję przygotowania książki dla jednej z największych firm modelarskich na świecie, wydawało mi się to zadaniem ogromnym, wręcz jak długa wyprawa w nieznane. Nie miałem pojęcia, ile ta droga zajmie, jak daleko mnie zaprowadzi — wiedziałem tylko, że oddam w to całe serce, wiedzę, pasję i doświadczenie. 

Dziś, dokładnie dwa i pół roku później, mam ogromną przyjemność zaprezentować Wam efekt tej pracy — gotową książkę Poles vs Soviets.

0762f0_5da6d28d90b74827b359644b1eaaa0c2~

To również opowieść o odwadze, poświęceniu, bohaterstwie i ludziach, którzy pozostają często w cieniu historii, choć zasługują, by ich imiona znów wybrzmiały. Poles vs Soviets jest moim hołdem dla tamtych ludzi i wydarzeń, które ukształtowały naszą historię.

Zdecydowałem się założyć ten wątek, ponieważ w kolejnych dniach chciałbym podzielić się z Wami większą liczbą szczegółów. Zajrzymy razem do środka książki — pokażę fotografie modeli z warsztatów, kolorowe profile, unikatowe zdjęcia archiwalne i fragmenty dokumentacji, które udało się zgromadzić. Opowiem też o procesie powstawania całego projektu, decyzjach technicznych oraz kilku ciekawostkach, których nie udało się zmieścić w samej książce.

Dziękuję wszystkim, którzy przez ten czas trzymali za mnie kciuki, wspierali dobrym słowem i pomagali w zbieraniu materiałów.
To był ogrom pracy — ale też ogrom satysfakcji.

Do zobaczenia niebawem. 

Łukasz Boch

• Like 20
  • Thanks 2

5 minut temu, Albatros napisał:

Ja nie umiem zbudować modelu w 2,5 roku, a ten nie dość że epickie modele zbudował to jeszcze książkę napisał 😄 pozycja obowiązkowa dla każdego kto buduje szmatopłaty, bez dwóch zdań 🙂 gratulacje wielkie 🙂🔥💪

Dobra, dobra. Jak już jednak zbudujesz ten model, to wchodzisz cały na biało 😄. Dzięki wielkie Brachu za dobre słowo. 

• Like 1

4 minuty temu, shadowmare napisał:

Gratuluję, super osiągnięcie! Temat mało znany na zachodzie, świetnie, że im to pokazujesz.

Tak, to był silnik całej idei. To taka moja mała, propagandowa batalia o tym, ze pomimo 100 lat nic się nie zmienia i cyklicznie mamy agresywne wojny ze strony Rosji. 

Dziękuję 🤙

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1

Godzinę temu, Boch napisał:

Tak, to był silnik całej idei. To taka moja mała, propagandowa batalia o tym, ze pomimo 100 lat nic się nie zmienia i cyklicznie mamy agresywne wojny ze strony Rosji. 

Dziękuję 🤙

Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Mało gadać, piany nie bić (szkoda energii), za to robić co trzeba. SZACUN.  

Michał

Jak ją będzie można nabyć wraz z podpisem Autora (wiem, zapewne przy cenie stęknę, ale inicjatywa jest bezwzględnie warta wsparcia)?

• Thanks 1

22 minuty temu, socjo1 napisał:

Bardzo mi się podoba Twoje podejście. Mało gadać, piany nie bić (szkoda energii), za to robić co trzeba. SZACUN.  

Michał

Jak ją będzie można nabyć wraz z podpisem Autora (wiem, zapewne przy cenie stęknę, ale inicjatywa jest bezwzględnie warta wsparcia)?

Dziękuję 🤩🙏

Czy będzie jakieś spotkanie autorskie przy okazji festiwalów? Trudno powiedzieć, decyzja należy do AK. Ja na pewno mogę obiecać, że jak uda nam się złapać na jakiejś imprezie w Polsce, to z przyjemnością podpiszę Ci książkę. 

Łukasz

2 godziny temu, Boch napisał:

Gdy wiosną 2023 roku otrzymałem propozycję przygotowania książki dla jednej z największych firm modelarskich na świecie, wydawało mi się to zadaniem ogromnym, wręcz jak długa wyprawa w nieznane. Nie miałem pojęcia, ile ta droga zajmie, jak daleko mnie zaprowadzi — wiedziałem tylko, że oddam w to całe serce, wiedzę, pasję i doświadczenie. 

Dziś, dokładnie dwa i pół roku później, mam ogromną przyjemność zaprezentować Wam efekt tej pracy — gotową książkę Poles vs Soviets.

Brawo, gratulacje. Fantastyczna forma propagowania historii naszego Kraju i ludzi którzy ją tworzyli. Dla większości modelarzy na świecie jest to historia nieznana.

• Thanks 1

20 minut temu, barszczo napisał:

Brawo, gratulacje. Fantastyczna forma propagowania historii naszego Kraju i ludzi którzy ją tworzyli. Dla większości modelarzy na świecie jest to historia nieznana.

Tak, to prawda. Ta wojna, choć objęła obszarem niemal pół Europy Środkowo-Wschodniej, obszar dzisiejszych 6 państw, zaangażowała znaczne siły, jest niemal zapomniana. Co gorsza, to największa wiktoria oręża polskiego od czasu Wiednia, a my Polacy, też raczej mało o niej wiemy. 

44 minuty temu, Boch napisał:

Ta wojna, choć objęła obszarem niemal pół Europy Środkowo-Wschodniej, obszar dzisiejszych 6 państw, zaangażowała znaczne siły, jest niemal zapomniana. Co gorsza, to największa wiktoria oręża polskiego od czasu Wiednia, a my Polacy, też raczej mało o niej wiemy. 

Nie pomieszałeś czegoś?

Nie, nie pomieszałem, a nawet jeśli by się uprzeć, to znacznie więcej. 

Udział Polskiej Armii i lotnictwa w ramach wojny z bolszewikiem był na obszarze dzisiejszych sześciu państw: Łotwa, Litwa, Białoruś, Polska, Ukraina i w zasadzie można przyjąć terytorium Mołdawii ale wojna z bolszewizmem bez udziału Wojska Polskiego w Europie objęła również  w tym samym czasie Rosję, Finlandię i Estonię.  Warto dodać też Węgry i ich wojnę domową wspieraną przez Lenina. Bela Kun został pokonany w lutym 1919, a zatem również w ramach czasowych wojny polsko-bolszewickiej. Do tego mamy lokalne wojny między Państwami. Węgry z Czechami, Polski z Czechami i Ukrainą. Polski z Niemcami. Litwy z Polską i Litwy z bolszewikami. Do tego walki Freikorpsów po różnych stronach. Biali i zieloni walczący między sobą i bolszewikami. Nestor Machno na Ukrainie. Bałachowicz bijący czerwonych, później już w sojuszu z Polską. Interwencję Brytyjsko-Francuską. Wszystko się dzieje w jednym czasie. Niemal od Odry po Ural i od Helsinek po Baku. Prawdziwy kocioł. 

Edytowane przez Boch
  • Like 1

34 minuty temu, Boch napisał:

Udział Polskiej Armii i lotnictwa w ramach wojny z bolszewikiem był na obszarze dzisiejszych sześciu państw

ok, umknęło mi słowo "dzisiejszych"

Czyli to cos szerszego niż tylko walka Polaków z Sowietami tylko raczej tygiel wojenny w Europie Środkowo-Wschodniej gdzie powstały nowe państwa z upadłych Imperiów. 

26 minut temu, Maxy napisał:

Czyli to cos szerszego niż tylko walka Polaków z Sowietami tylko raczej tygiel wojenny w Europie Środkowo-Wschodniej gdzie powstały nowe państwa z upadłych Imperiów. 

Książka jest o Polakach w wojnie z bolszewikami. Wątki innych wydarzeń i sprzymierzeńców Polski takich jak Bałachowicz, czy Bezruczko są ujęte w narracji historycznej. Ale głowna oś narracji i kontenkst modelarski to Polskie formacje lotnicze, kontra sowieckie i na tych dwóch siłach skupia się książka.

• Like 1