Skocz do zawartości

Sklep modelarski Banzai ostrzeżenie

Adamo722

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Ostrzegam przed składaniem zamówień w sklepie modelarskim Banzai.

https://www.banzaisf.ig.pl/

Złożyłem i  opłaciłem kilka miesięcy temu zamówienie na modele i mimo moich prób kontaktu nie odpowiadają na e-maile i nie odbierają telefonów. Złożyłem reklamację i nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej.

Szkoda nerwów.

Pozdrawiam. Adam

U mnie na złożony we wrześniu preorder model przyszedł kilka dni temu, kolejny model ze zwykłego zamówienia w listopadzie nie przyszedł jeszcze. Oba opłacone z góry. Podobnie brak reakcji na maile, wiadomości na stronie i telefony.

Niestety u niech zakup w formie PREORDER to trudny temat - dwa razy zamawiałem i dwa razy czas oczekiwania ok 4 miesiące..... 

Ostatni raz w zeszłym roku, zamówienie 3 modeli w sierpniu - wysyłka i dostawa w grudniu zaraz przed świętami.

Jakkolwiek na obronę sklepu mogę napisać że w moim przypadku kontakt mailowy był (nie kontaktowałem się telefonicznie) - otrzymałem informację że jest problem ze sprowadzeniem jednego modelu i nawet otrzymałem propozycję wysłania wcześniejszego (w na początku listopada) 2 dostępnych,  a brakującego później za dopłatą za przesyłkę, ale nie skorzystałem bo mi się nie śpieszyło. Ostatecznie czekałem jeszcze 1,5 miesiąca i zamówienie dotarło.

Sprawdziłem pocztę, bo coś skojarzyłem nazwę sklepu. Wymieniłem z nimi w grudniu 2024 r. kilka wiadomości - dostawałem odpowiedzi po kilku godzinach. Niestety, po moim pytaniu okazało się, że model nie tylko jest niedostępny, ale  i cena wzrosła o jakieś 50% 🙃

Pod wiadomościami podpisywał się Pan T. (poszkodowanym przez sklep mogę podać na PM pełne imię i nazwisko) - po krótkim riserczu można się dowiedzieć, że jest prawdopodobnie związany z grupą modelarską z Nowego Targu, ma też konto ma scalemates i na facebooku. Może to właściciel, albo (były?) pracownik sklepu i kontakt tymi kanałami pomoże rozwiązać problem? 

Ale nie męczcie go dziś, bo obchodzi urodziny 😛 

• Haha 1

Kiedyś raz skorzystałem z opcji Preorder... F-35A Tamiya, zamówiony w październiku 2023, przesyłka wysłana w maju 2024 czyli 8 miesięcy.
Później zamawiałem dwa modele, ale tylko dzwoniąc czy mają na miejscu.
Obecnie nie kupuję, bo co z tego że cena niby niższa, jak czekasz nie wiadomo ile.
Teraz widzę mają nowy zestaw F-4E z Meng  z greckimi oznaczeniami jako Preorder i podana data ukazania na Kwiecień 2026....tylko ile potem czekać na wysyłkę? 
Odpuściłem ten sklep.

Edytowane przez raptorf22

Ej ale wiesz że preorder tak działa? Zamawiasz coś co jeszcze nie wyszło i czekasz momentu aż sklep to sprowadzi. 

Co do samego sklepu, nie mam dużych doświadczeń, kilka razy zamówiłem coś czego potrzebowałem, a nie było w sklepach w których się zaopatruje, i wszystko było ok.

Edytowane przez Moses

Ja też parę razy korzystałem z preorderu, swoje odczekałem ale przyszło bez problemu. Raz miałem problem ze zwrotem - na stronie adres do zwrotu jest ukryty/nie ma go, trzeba było kombinować, po upływie 14 dni musiałem się przypomnieć o zwrot pieniędzy, ale koniec końców dostałem.

Ja to nie rozumiem jednego, skoro pisze na stronie sklepu, że modele są dostępne w ileś tam sztukach to czemu nawet jak zamówiłem z preorderem nie są wysyłane. Chyba że jest to po to żeby nie stracić klientów.  Więcej tam już nie zamierzam zamawiać.

Przecież każde zamówienie PREORDER polega wlaśnie na tym, że zamawiasz model ZANIM trafia on do sklepów i jest dostepny. Zapewne sprzedawca zamówił wcześniej określoną ilość modeli w hurcie i ta ilość dostępnych sztuk oznacza tą właśnie partię.

P.S. Ze strony sklepu:
image.thumb.png.cc39ef58dbeb234e037d1a14a939ec79.png

Edytowane przez jachud3

Nie no,w przypadku preorderu to zamawia ilość odpowiednia do zamówionych egzemplarzy, już po tym jak model trafi do dystrybucji. No chyba że ktoś nie umie prowadzić biznesów;) 

2 godziny temu, Adamo722 napisał:

Ja to nie rozumiem jednego, skoro pisze na stronie sklepu, że modele są dostępne w ileś tam sztukach to czemu nawet jak zamówiłem z preorderem nie są wysyłane.

Przecież jeśli jest przy modelu jest opis PREORDER to wiadomo że nie są dostępne...   

w takim przypadku liczba sztuk to jest tylko informacja ile modeli zostało zamówionych przez klientów.

• Like 2

• Super Moderator

Z prorderami wiadomo różnie bywa ale nie usprawiedliwia to brak odpowiedzi  na maile i telefon...

Raz coś nabywałem niby było ok. Ale już słuchy do mnie dochodziły o podobnych przypadkach szczególnie na brak kontaktu i kłopot z anulowaniem zamówień...

Godzinę temu, M.A.V. napisał:

Przecież jeśli jest przy modelu jest opis PREORDER to wiadomo że nie są dostępne...   

w takim przypadku liczba sztuk to jest tylko informacja ile modeli zostało zamówionych przez klientów.

Bym powiedział, że liczba w przypadku preordera to tylko zapchajdziura, żeby ewentualny kupujący nie zobaczył info w stylu: liczba egzemplarzy 1 albo 0 bo by mógł zrezygnować. Preordery przeważnie mają "na stanie 9" i nie widziałem, żeby wzrosła nawet po zamówieniu.

Dwa razy u nich kupowałem. Pierwszy raz model był "na zamówienie", ale cena była bardzo dobra. Czekałem prawie rok, ze 2 razy przypominałem się mejlowo i dostawałem odp., płaciłem, jak dostałem info, że była dostawa. Model wciąż leżakuje, ale już w mojej szafie. Za drugim razem model był "dostępny" i szybko otrzymałem przesyłkę. 

W przypadku Banzai, Preorder= wysyłce danej pozycji w momencie kiedy będzie już wydany.
I tak wiem jak działa Preorder w Banzai, to jest raczej ewenement.

Bo jeśli dajmy na to model był dostępny w innych, wielu sklepach w styczniu, a w Banzai w kwietniu wisi jako preorder to coś lekko nie gra.
Nie wiem jak teraz, bo dawno u nich nic nie kupiłem.

Kupuję u nich regularnie  i bez problemów. Odbieram zamówienia zazwyczaj osobiście w sklepie. Jeśli chodzi o słynne PREORDERY to na jedno zamówienie czekałem 8 miechów ale się doczekałem(chodzi o model producenta z Chin). Modele z Eduarda w Preorderze odbierałem w ciągu kilkunastu dni.

2 godziny temu, Cazador napisał:

Kupuję u nich regularnie  i bez problemów.

To też mogę potwierdzić - jeśli się kupuje modele które są dostępne "na stanie" nigdy nie miałem problemów i wysyłka była szybko i paczka docierała do mnie w obrębie tygodnia.

Natomiast przy zakupów w formie "preorder" czy "na zamówienie" trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Swego czasu też byłem klientem Banzai, odczekałem swoje, w sumie czas nie sprzyjał mojej opłacie za model ale trudno. Ilość na stanie - tym także nie należy się sugerować. Podejrzewam, że nie czas oczekiwania a raczej cisza w kontaktach napsuła więcej krwi 

Edytowane przez panmopsik