Moses Posted February 1 Share Posted February 1 (edited) Tigercat nabiera mocy prawnej, a ja biorę się za najlepszy zestaw UH-1Y w skali 1/72, od chińskiego Dream Modela. Moja krótka recenzja na forum Model wzbogacę o kalki 3D Kelika, oraz maski Clear Propa. Model rozpocząłem przewrotnie od kokpitu. Przerobienia wymagała tylna ściana przedziału desantu, także rozdzielilem na poszczególne elementy oryginalna blaszkę. Nakleilem na płytke 0,25, wycinałem, wyryłem linie paneli, prezentowałem (i tak nie będzie widać) i wkleiłem wygląda to, jak mawiał moja córka So so. Fotele i deska rozdzielcza są wsadzone na sucho. Następnie na kadłubie zaznaczyłem elementy do usunięcia. Czyli widoczne miejsca po wypychaczach, czy drzwi przedziału desantowego. Bo planuje go zrobić, otwartego, bez drzwi. Edited February 1 by Moses 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted February 1 Share Posted February 1 Dla odmiany wiatraczek? Oglądamy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 1 Author Share Posted February 1 Tak, dawno nie robiłem, poza tym trzeba zupdateowac kolekcje Hueyow;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertas Posted February 1 Share Posted February 1 Jakiś czas temu Dream model obiecał zrobić poprawiony UH-1Y. Moze warto poczekac? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 1 Author Share Posted February 1 Naah, widzę że z tych poprawk to Odsuwane drzwi, poprawiony wysiegnik uzbrojenia, i dodane figurki pilotów. Wnętrze dalej skopane, tak samo jak i geometria modelu (za wąski kadłub). A drzwi i tak nie planowałem montować, z uzbrojeniem jeszcze nie wiem. Nie mam na fotkach maszyny z HMLAT-303 w tym malowaniu (Hi-Vis) z podwieszeniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitrandir Posted February 2 Share Posted February 2 (edited) Edited February 2 by Mitrandir 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bikernytzu Posted February 2 Share Posted February 2 U mnie w planie był desantowy z m240 w drzwiach kabiny : ale moja cierpliwość do tego modelu się skoczyła więc i on skończył niezbyt dobrze...ps.jak by cos to mam drzwi przesuwne z uh1n italeri skopiowane w żywicy, moge poratować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 2 Author Share Posted February 2 Dziękuję drzwi nie będzie, tak samo jak podwieszeń (chyba) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 2 Author Share Posted February 2 Dzisiaj otworzyłem przedział desantowy. Jak we wszystkim jest szkoła Otwocka i Falenicka. Zamiast wycinać na ostro, wolę najpierw w odległości od krawędzi nawiercić otwory, następnie piłką wycialem po otworach, aby na końcu wyszlifować piknikami na ostro. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted yesterday at 09:38 AM Author Share Posted yesterday at 09:38 AM 50 shades of black. Jako że czarny, czarnemu nie równy, i różne materiały to inny czarny, to malowanie na czarno elementów kokpitu chwilę zajęło. Pominę już fakt samego dopasowywania wnętrza do kadłuba, i doklejania listewek polistyrenowych, aby nie było szpar. Najpierw metalowe części dostały podkład z Metal Primera Tamiya, następnie na całość poszedł czarny Surfacer, a na niego Tamiyowski NATO Black. Nie jest to głęboki czarny, więc nie ma efektu plamy. Następnie na konsole poszedł Hatakowy Night Black FS37038. Jest to bogaty czarny w odcieniu niebieskim, idealny na elementy które są malowane na czarno. Oslona tablicy przyrządów, zrobiona z tworzywa (tak mi się wydaje) pomalowałem Czarno-Szarnym RLM 66. Drążki sterowe pomalowałem pędzelkiem przy pomocy czarnej AK735, a mieszki to German Grey (RAL 7016) od Vallejo. Ramy przedniej szyby, oraz drzwi pilotów, do połowy są natomiast w standardowym dla amerykańskich wnętrz szarym FS36231, i tak też pomalowałem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts