Moses Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego (edytowane) Tigercat nabiera mocy prawnej, a ja biorę się za najlepszy zestaw UH-1Y w skali 1/72, od chińskiego Dream Modela. Moja krótka recenzja na forum Model wzbogacę o kalki 3D Kelika, oraz maski Clear Propa. Model rozpocząłem przewrotnie od kokpitu. Przerobienia wymagała tylna ściana przedziału desantu, także rozdzielilem na poszczególne elementy oryginalna blaszkę. Nakleilem na płytke 0,25, wycinałem, wyryłem linie paneli, prezentowałem (i tak nie będzie widać) i wkleiłem wygląda to, jak mawiał moja córka So so. Fotele i deska rozdzielcza są wsadzone na sucho. Następnie na kadłubie zaznaczyłem elementy do usunięcia. Czyli widoczne miejsca po wypychaczach, czy drzwi przedziału desantowego. Bo planuje go zrobić, otwartego, bez drzwi. Edytowane 1 Lutego przez Moses 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Dla odmiany wiatraczek? Oglądamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego Tak, dawno nie robiłem, poza tym trzeba zupdateowac kolekcje Hueyow;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Jakiś czas temu Dream model obiecał zrobić poprawiony UH-1Y. Moze warto poczekac? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lutego Autor Share Napisano 1 Lutego Naah, widzę że z tych poprawk to Odsuwane drzwi, poprawiony wysiegnik uzbrojenia, i dodane figurki pilotów. Wnętrze dalej skopane, tak samo jak i geometria modelu (za wąski kadłub). A drzwi i tak nie planowałem montować, z uzbrojeniem jeszcze nie wiem. Nie mam na fotkach maszyny z HMLAT-303 w tym malowaniu (Hi-Vis) z podwieszeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego (edytowane) Edytowane 2 Lutego przez Mitrandir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego U mnie w planie był desantowy z m240 w drzwiach kabiny : ale moja cierpliwość do tego modelu się skoczyła więc i on skończył niezbyt dobrze...ps.jak by cos to mam drzwi przesuwne z uh1n italeri skopiowane w żywicy, moge poratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Dziękuję drzwi nie będzie, tak samo jak podwieszeń (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Dzisiaj otworzyłem przedział desantowy. Jak we wszystkim jest szkoła Otwocka i Falenicka. Zamiast wycinać na ostro, wolę najpierw w odległości od krawędzi nawiercić otwory, następnie piłką wycialem po otworach, aby na końcu wyszlifować piknikami na ostro. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 50 shades of black. Jako że czarny, czarnemu nie równy, i różne materiały to inny czarny, to malowanie na czarno elementów kokpitu chwilę zajęło. Pominę już fakt samego dopasowywania wnętrza do kadłuba, i doklejania listewek polistyrenowych, aby nie było szpar. Najpierw metalowe części dostały podkład z Metal Primera Tamiya, następnie na całość poszedł czarny Surfacer, a na niego Tamiyowski NATO Black. Nie jest to głęboki czarny, więc nie ma efektu plamy. Następnie na konsole poszedł Hatakowy Night Black FS37038. Jest to bogaty czarny w odcieniu niebieskim, idealny na elementy które są malowane na czarno. Oslona tablicy przyrządów, zrobiona z tworzywa (tak mi się wydaje) pomalowałem Czarno-Szarnym RLM 66. Drążki sterowe pomalowałem pędzelkiem przy pomocy czarnej AK735, a mieszki to German Grey (RAL 7016) od Vallejo. Ramy przedniej szyby, oraz drzwi pilotów, do połowy są natomiast w standardowym dla amerykańskich wnętrz szarym FS36231, i tak też pomalowałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego Autor Share Napisano 11 Lutego Kokpit gotowy do przyklejenia lalek 3D od Orlika, ale po kolei. Najpierw krawędzie zaakcentowalem szarym z Tamiya Weathering Master Set E. Następnie pokryłem super glossem GX112, jako przygotowanie pod washa. W tym wypadku zastosowałem Stone Grey for Black od Ammo. Na koniec wtarłemw podłogę srebrny pigment z zestawu C Tamiya Weathering Set. Na koniec dorobiłem drobne obicia na podłodze srebrna kredka. Dream Model konsekwentnie idąc drogą wytyczoną przez innych producentów Hueyow w 1/72, zapomniał o Hellhole na spodzie kadłuba. Posiłkując się planami od Twin Hueya ustaliłem umiejscowienie otworu. Dodatkowo patrząc na zdjęcia Venomów i wspomniane plany, doszedłem do wniosku że to co widzimy na spodzie modelu, to jakaś abstrakcja.... Powoli to zaczyna się robić Nigtmare a nie Dream model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć Hellholea od Venoma, jak już coś było, to nie wiem od jakiej wersji. Takze jest to luźna wariacja na temat tego co tam może być. I tak nie będzie to widoczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Obserwuję z uwagą, bo też chciałbym go dorzucić do mojej kolekcji śmiglaków. Zbudowałem od nich Vipera jakiś czas temu. Model nierówny. Miejscami ok, a miejscami skandalicznie uproszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Tak samo jest z Venomem, trzeba być uważnym, bo pułapki czają się zasadniczo na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego (edytowane) W tej dziurze, jak ją zwiesz ''hellhole'' to najpewniej winien miescić się hak to dzwigania ciężarów 8-) Moze byc cos jak ten typu SACRU. I wg mnie nie powinna ona byc tak od razu zaslepiona bo wyciągarka wciągająca linę mieści się dużo głębiej w kadłubie (chyba gdzies w okolicach spodu silnika, ale nie jestem znawcą tematu) A tak na marginesie.... dziurska imitujące nitowanie w tym modelu są koszmarne, jak rany..... Edytowane 13 Lutego przez zegeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Lutego Autor Share Napisano 13 Lutego Ale sam hak nie jest stałym elementem, też jest demontowany (chyba). Niestety do tej pory żaden śmiałek robiący walkaroundy nie zdecydował się zanurkować aby zbadać tą dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Cześć! Hellhole to mój ulubiony punkt do przyczepiania się właściwie przy wszystkich modelach UH-1. Najlepsze jest to, że w większości modeli tego śmigłowca praktycznie e wszystkich skalach nie ma tam nic - gładko - dosłownie jak w lalce Ken Rzeczywistość jest taka, że krawędź tego otworu to jest szyna, po której jeździ sobie hak, który jest przymocowany do zaczepu na dole przekładni głównej, tak, że ładunek na haku ciągnie w dół *prawie" dokładnie w tym samym punkcie w którym wał wirnika głównego podnosi śmigłowiec do góry. Dzięki temu śmigłowiec może się przechylać do przodu i do tyłu i na boki w zawisie i nie przeciwdziała temu siła pochodząca od wiszącego ładunku. Hak wygląda tak: < od tej strony jest oczko które mocowane jest do spodu przekładni głównej Patrząc z góry widok jest taki: (płaska część otworu jest od przodu) Widać popychacze sterowania tarczą wirnika. To akurat jest jakiś wczesny Huey - UH-1C albo UH-1D Patrząc od dołu mam takie foty (wygooglowane): UH-1E - do tej szarej belki na środku jest mocowane oczko od haka: http://www.arcforums.com/forums/air/uploads/monthly_2021_06/DSC_0142.thumb.JPG.a01370119a34a22a6dbfb34dfa921dfc.JPG A ta fota jest podpisana jako Bell 412 więc już może być blisko: W praktyce stwierdziłem, że jak się wytnie odpowiedni otwór i wnętrze pomaluje na czarno, to już jest bardzo OK - a zwłaszcza jak tam jeszcze ma być hak. Tak mi to wyszło w skali 1:48 (wyjątek dla brata budowany): @Moses - czyli u Ciebie w modelu należało by wyciąć kawał podłogi i pozwolić widzom spojrzeć dobrych kilka centymetrów do góry - to by bardzo poprawiło model. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Dookolnik.... wersja B co prawda ale na stronie sa tez inne choc nie widac tam dziury bo stoja na ziemi 8-) https://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/Bell UH-1B A2-1020 RAAF Point Cook 2007/content/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 13 Lutego Share Napisano 13 Lutego Nie ma co się spinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Niezła ciekawostka. Po chwili zabawy z fotoszopem wyszło coś takiego: Na ostatniej fotce jakby majaczył zarys czarnego eliptycznego haka - być może przytwierdzonego do tej szarej stożkowej belki. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Nie, na tych zdjęciach hak jest zdjęty. Jak jest założony, wygląda to tak: http://www.arcforums.com/forums/air/uploads/monthly_2022_11/20060906ara8262658_102.thumb.JPG.8cd5627a7068309721b3f03c10d278a3.JPG Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) Edytowane 16 Lutego przez Robertas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Ja wiedziałem, że się naszukam po googlach, a @Robertascyk - i poprostu wyciągnie te foty, i cała moja robota... Pozdrawiam! Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 16 godzin temu, pmroczko napisał: Ja wiedziałem, że się naszukam po googlach, a @Robertascyk - i poprostu wyciągnie te foty, i cała moja robota... Pozdrawiam! Paweł Bo pewnie to google szuka u Roberta 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Kadłub sklejony. Było trochę gimnastyki z sklejeniem szybek, w szczególności tych na nosie. A że trochę było szpachlowania i szlifowania, dostało się trochę do środka i osiadło na szybkach. No i klops, ciężko było to wydmuchać, a jeszcze przy czyszczeniu gąbeczką na pincecie, porysowałem nią szybkę. Także teraz przede mną odtwarzanie, a raczej tworzenie linii podziału na spodzie bo nie dość że zatarły mi się przy szlifowaniu, to jeszcze było tam kompletne Sci-Fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi