Skocz do zawartości

Warszawski Festiwal Modelarski BABARYBA 2026 - 13-14.06.2026

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Drugafala napisał:

W okrętach NAWODNYCH wyróżniacie model na podstawce. Bez wody. 

Rany Boskie...

Czytam i nie wierzę. Zastanawiam się czy robiąc model okrętu podwodnego mam go umieścić pod wodą ( sztuczną czy prawdziwą, w akwarium). Czy każdy okret ma być na podstawce imitującej wodę? W jaki sposob niby modelarz wykonujący okręt ma pokazać pełny kadłub. Takie posty @ADMIN powinien jednak usuwać... 

• Like 2
  • Haha 1

Godzinę temu, kamilzoszak napisał:

Rany Boskie...

Czytam i nie wierzę. Zastanawiam się czy robiąc model okrętu podwodnego mam go umieścić pod wodą ( sztuczną czy prawdziwą, w akwarium). Czy każdy okret ma być na podstawce imitującej wodę? W jaki sposob niby modelarz wykonujący okręt ma pokazać pełny kadłub. Takie posty @ADMIN powinien jednak usuwać... 

Raczej nie powinien usuwać. Nie do końca uznałbym to stwierdzenie za błędne, to raczej nadinterpretacja. W realnym świecie mam okręty i statki oraz okręty podwodne i łodzie podwodne. W modelarstwie okrętowym dochodzi jeszcze coś takiego jak model do linii wody. Organizatorzy w regulaminie używają stwierdzenia statki i okręty nawodne, a takie epitety nie występują w naturze i to kolegę mogło zmylić.

Sądzę iż najlepiej przeczytać regulamin zawodów:
OPM – podwodne, 1:200 i mniejsze

OPD – podwodne, 1:199 i większe

ONM – nawodne, 1:700 i mniejsze

ONŚ – nawodne, od 1:699 do 1:200

OND – nawodne, 1:199 i większe
Nie ma tu informacji czy okręt nawodny ma być na wodzie w wodzie czy na podstawce. Więc jeśli sędziowie wybrali okręt na podstawce to wg. regulaminu wybrali prawidłowo.
To samo dotyczy okrętów podwodnych umieszczonych na wodzie w wodzie czy podwodzie :) niezależnie z czego ta wody by nie była.
Pozdrawiam serdecznie . 

Dziękuję za sprecyzowanie. 

Przykro mi, że nie mogę dołączyć do wzajemnego poklepywania się po plecach i przymykania oka, ale chcę by modelarstwo w Polsce przestało być patologią. 

Czy mogę kogoś z osób odpowiedzialnych za ten konkurs prosić o informację ilu było sędziów w pancerce, ile modeli w kategoriach oraz w jakim czasie zakończyła się ocena? 
Tak by osoby zainteresowane miały ogląd sytuacji. Myślę, że większość wie ile zajmuje rzetelne obejrzenie i ocena modelu. Chciałbym by inni wiedzieli ile ocena zajęła na konkursie w Warszawie. Bo to co widziałem było pokazem amatorszczyzny i grubiaństwa. Jak można oceniać w ten sposób modele? Dosłownie jeden z sędziów zerkający zza stołu na model na jego drugim końcu mówiący „ten ciekawy, a daj mu”. Zero przejrzenia modeli z bliska, przyjrzenia się w ogóle każdemu z nich. Rozumiem, często na pierwszy rzut oka widać te lepsze i gorsze modele ale nie aż tak! Większość z modeli w pancerce dosłownie nie była obejrzana! Zero dyskusji, komentarzy na temat wykonania, czystości, realizmu. Tylko patrzenie zza stołu, w międzyczasie rozmawiając ze znajomymi modelarzami, jakby sędziowie wybierali w sklepie papier toaletowy a nie modele wykonywane miesiącami lub latami. 

Jest to temat kontrowersyjny, ale trudno. Jako modelarz nie chce oglądać tego na innych zawodach. Wy może się do tego przyzwyczailiście, może myślicie że tak musi być. Ale ja tą patologię będę zwalczał. 

• Like 2

28 minut temu, Drugafala napisał:

chcę by modelarstwo w Polsce przestało być patologią

Mam wrażenie że jest nią tylko wtedy, gdy modelarze przestają traktować to hobby i wyjazdy na festiwale jako hobby, a zaczynają polować na mityczne krasnale i szukać wymuszonego podziwu 😉

Ja tam się fajnie bawiłem, miałem przyjemność poznać i uścisnąć prawicę koledze @abtb (:piwo:), no i wyjeżdżam pełen podziwu dla wszystkich "lotników" - kategorie naprawdę mocno obsadzone. Serdecznie pozdrawiam autora MC.200 z kategorii 1:48 - dla mnie najlepszy model. Żałuję, że nie mogłem osobiście pogratulować. Jeśli to czytasz - szapo ba!

20260614_115630(1).thumb.jpg.a0a7090681bb1e60ee0f0556b889e472.jpg

20260614_110800(1).thumb.jpg.77f963a2fad8abee826a406cabd103b0.jpg

20260614_105135(1).thumb.jpg.656b1337b35d52887e901fa93df4a189.jpg

20260614_111300(1).thumb.jpg.6d0c36459cbdad0eb15786cb81df6bcd.jpg

20260614_111327(1).thumb.jpg.71fc58ab0be2941d3376ad685bac61cb.jpg

20260614_111428(1).thumb.jpg.949edfb16224ee123321d9236de2882e.jpg

20260614_115946.thumb.jpg.d0a312e2ed40a250b271d2ea8c637af4.jpg

Edytowane przez jachud3

3 minuty temu, Xmen napisał:

Muszę Cię zmartwić bo Twoja walka jest skazana na porażkę.

Nie uważam tak. Dopóki wszyscy na to przyzwalali, tak było. Ale środowisko modelarskie jest małe, a renoma dla imprezy jest niezwykle ważna. Wytykając publicznie te błędy myślę że niektórzy mogą się chwilę zastanowić i następnym razem zrobić to poprawnie. Bo rozumiem jak ogromnym przedsięwzięciem jest taki konkurs i ile to tworzy problemów, ale no ludzie. Jeśli to robicie, to się postarajcie. Ocena sędziowska jest kluczowa. A przyniosła tyle smrodu przez jej spartaczenie. To boli tym bardziej, że są to osoby doświadczone, mające wiedzę. Tylko im się po prostu nie chciało i nie potraktowali poważnie ludzi którzy do nich przyjechali. 

Jeśli chodzi o samoloty, uważam że były posedziowane dobrze. Wskazuję tu na pancerkę gdzie byli inni sędziowie, i był już ten argument podnoszony i nie, to nie kwestia polowania na krasnale, frustracji że mój model nie wygrał itd. Nie jestem bucem wojującym o dyplom. Tak zwyczajnie jako człowiek i modelarz jestem zszokowany arogancją i niechlujstwem sędziów pancerki. 

Może warto przyjrzeć się przykładom. To co piszesz we wcześniejszych postach nie jest pozbawione racji. Różne rzeczy i różne sytuacje na konkursach się już  widywało. Niestety organizator bardzo rzadko ma wpływ na ocenę sędziów. Nie raz jest tak że organizator ma zaufanie do swoich "pomocników" i bierze ich werdykt za wiodący nie analizując potem tego co się ogłasza. A nie raz potem jest "kolendowanie":

Cuda, Cuda Ogłaszają

Tak czy inaczej, powinieneś przytoczyć przykłady konkretnych modeli. 

Natomiast co do samej "patologii" to już dałeś sygnał do tego aby inni też się zastanowili przez chwilę na przyszłość nad jakością pracy sędziów. Osobiście, to nie chciałbym aby na hipotetycznie organizowanej przeze mnie imprezie doszły do mnie informacje o złej jakości pracy komisji sędziowskiej obojętnie na której kolwiek kategorii

• Like 1

Na tej imprezie był konkurs i festiwal, podobnie jak na niektórych innych. Zasady jednego i drugiego są opisane w regulaminie i różnią się od siebie. Proszę pamiętać że festiwal ma ocenę "podoba się lub nie". Wychodzę z założenia że jeśli ja nie muszę na festiwal robić dokumentacji, czyli udowadniać zgodności swojej pracy z oryginałem, to i sędziowie są zobowiązani do adekwatnego zaangażowania. Nie można od nich wymagać takiej samej skrupulatności jak w przypadku konkursu. Z drugiej strony pojawiają się zjawiska budzące wątpliwości i są one powtarzalne. Jeśli chce się to wyeliminować to trzeba ustalić ich przyczynę i zaproponować rozwiązanie bo inaczej to pozostaje tylko przepychanka czemu ten, a nie tamten wygrał to czy tamto.

• Like 1

6 godzin temu, unicaunica napisał:

(...) statki i okręty nawodne, a takie epitety nie występują w naturze i to kolegę mogło zmylić.

Okręty nawodne- jak najbardziej takie określenie występowało i występuje w "naturze". Więc pisanie, że model okrętu nawodnego ma być eksponowany "na wodzie" świadczy o braku podstawowej wiedzy albo szukaniu dziury w wodzie 😉

Edytowane przez Soris
  • Like 1