Robi Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu lepię sobie taką panterkę z takoma w 1/35. Na razie zbudowany układ jezdny, i jakieś włazy. Malowanie z pudełka, bez żadnych udziwnień Są w zestawie jeszcze jakieś miedziane linki, metalowa lufa, blachy... Itd. Na razie buduje się nieźle. Najbardziej podoba mi się to, że ma dużo detali. Zapraszam do śledzenia tematu. Edytowane 3 Kwietnia przez Robi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Pamietaj, bez pośpiechu, to nie są wyścigi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Piątek o 14:55 Autor Share Napisano Piątek o 14:55 Zrobiona tylna płyta kadłuba, grile i próba zrobienia spawUF Spawy wyszły O NIEBO lepiej niż przy czwórce, tylko nie wiem czemu masa tamiya epoxy putty nie chce się trzymać plastiku i bardzo sie "lepi" do palców. Tak czy siak opanowałem to, i teraz biorę się za to co zostało na kadłubie i wieżę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano Piątek o 18:41 Share Napisano Piątek o 18:41 Szczerze, łudziłem się że w tym modelu nic nie skłoni Cię do „poprawiana” czegokolwiek 🫣Ten model ma akurat bardzo ładne spawy… Już kiedyś Ci pisałem skup się na poprawnym czystym klejeniu. Na spawy, faktury, wszelkie ulepszenia przyjdzie czas, za dziesięć dwadzieścia lub jak będzie trzeba za pięćdziesiąt modeli… 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano wczoraj o 09:14 Share Napisano wczoraj o 09:14 14 godzin temu, Patafian napisał: Szczerze, łudziłem się że w tym modelu nic nie skłoni Cię do „poprawiana” czegokolwiek 🫣Ten model ma akurat bardzo ładne spawy… Już kiedyś Ci pisałem skup się na poprawnym czystym klejeniu. Na spawy, faktury, wszelkie ulepszenia przyjdzie czas, za dziesięć dwadzieścia lub jak będzie trzeba za pięćdziesiąt modeli… Wiesz co ja też. Dorabianie spawów nie jest wbrew pozorom trudne jak się wie co i jak i się robi bez pospiechu. No nic kolejny dobry model który w rezultacie będzie wyglądać jak kupa bo kolega wie lepiej niż koledzy z wieloletnim stażem z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano wczoraj o 10:29 Share Napisano wczoraj o 10:29 Widzę wyraźny postęp w warsztacie. Brak pośpiechu skutkuje .....Tak trzymaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 10:33 Autor Share Napisano wczoraj o 10:33 Godzinę temu, kzugaj napisał: Wiesz co ja też. Dorabianie spawów nie jest wbrew pozorom trudne jak się wie co i jak i się robi bez pospiechu. No nic kolejny dobry model który w rezultacie będzie wyglądać jak kupa bo kolega wie lepiej niż koledzy z wieloletnim stażem z forum. Dobra, ale niektóre spawy naprawdę były do poprawy np. te naokoło osłony km-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano wczoraj o 11:14 Share Napisano wczoraj o 11:14 Niepotrzebnie się brałeś za te spawy. Do poprawy moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 12:04 Share Napisano wczoraj o 12:04 20 godzin temu, Robi napisał: Zrobiona tylna płyta kadłuba, grile i próba zrobienia spawUF Spawy wyszły O NIEBO lepiej niż przy czwórce, .... Co prawda to Twój model i będzie stał u ciebie , ale .... Następnym razem zacznij robić spawy tam gdzie ich brakuje i będą niewidoczne wtedy będziesz miał możliwość porównać twoje z oryginalnym z modelu . Chyba robiłeś go jakimś śrubokrętem na gorąco. jak wpadleś na ten pomysł w sytuacji gdy masz zerowe doświadczenie ? Teraz aby te góry i doliny wyrównać naprawdę potrzebujesz czasu ,nauki i szpachli aby to zakryć . P.S. Te zachwyty skierowane do nieba poskutkowały chyba pogodą jaką mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano wczoraj o 12:23 Share Napisano wczoraj o 12:23 16 minut temu, bulik58 napisał: Co prawda to Twój model i będzie stał u ciebie , ale .... Następnym razem zacznij robić spawy tam gdzie ich brakuje i będą niewidoczne wtedy będziesz miał możliwość porównać twoje z oryginalnym z modelu . Chyba robiłeś go jakimś śrubokrętem na gorąco. jak wpadleś na ten pomysł w sytuacji gdy masz zerowe doświadczenie ? Teraz aby te góry i doliny wyrównać naprawdę potrzebujesz czasu ,nauki i szpachli aby to zakryć . P.S. Te zachwyty skierowane do nieba poskutkowały chyba pogodą jaką mamy. Te zachwyty to tak czasami ciężko odróżnić od sarkazmu. Od siebie to dodam tylko tyle że pierwsze spawy to robiłem ja którymś tam dziesiątym modelu po opanowaniu innych technik i dojściu do wprawy a tu kolega raptem 3 modele na krzyż skleił i już się za spawy wziął. 1 godzinę temu, Robi napisał: Dobra, ale niektóre spawy naprawdę były do poprawy np. te naokoło osłony km-u Może masz rację ale w twoim przypadku lepiej było zostawić jak było zamiast robić taką masakrę. No nic jak kolega podkreślił twój model więc rób co chesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano wczoraj o 15:00 Share Napisano wczoraj o 15:00 Pisałem, pisałem, pisałem - PISALIŚMY i co z tego? Przepraszam że sam sobie odpowiem. No nic - kompletnie N I C. Chodzi oczywiście o spawy. Jeszcze raz (po raz ostatni) popatrz na zdjęcia z muzeum i to samo Wykonaj na modelu w skali. Dwa pojazdy w dwóch muzeach - detale - Poćwicz spawy na starych częściach lub gdziekolwiek kilkadziesiąt razy, a może i kilkaset razy. Różnymi metodami. Wybierz najlepszą z nich dla siebie i wtedy dopiero praktykuj je na modelach. I na koniec Twoja fotka powiększona dla równego formatu. Widzisz różnice? Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano wczoraj o 19:22 Autor Share Napisano wczoraj o 19:22 Dzięki za wszelką pomoc i zdjęcia, ale ja to tak bardziej sklejam żeby miło spędzać czas. Nie traktuję tego jako nie wiadomo co, co już mówiłem kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano wczoraj o 19:53 Share Napisano wczoraj o 19:53 29 minut temu, Robi napisał: Dzięki za wszelką pomoc i zdjęcia, ale ja to tak bardziej sklejam żeby miło spędzać czas. Nie traktuję tego jako nie wiadomo co, co już mówiłem kilka razy. To pozostaje nam chyba tylko w takim razie zamilknąć… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 23 godziny temu Autor Share Napisano 23 godziny temu 13 minut temu, makinen napisał: To pozostaje nam chyba tylko w takim razie zamilknąć… Może inaczej powinienem był to powiedzieć. Chodziło mi o to, że nie bawię się w super duper szczegóły, tylko sklejam bo mam z tego fun. Nie przeszkadza mi że ktoś krytykuje, tylko staram się omijać błędy jak mogę bo często trudno jest mi się skupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, Robi napisał: Może inaczej powinienem był to powiedzieć. Chodziło mi o to, że nie bawię się w super duper szczegóły, tylko sklejam bo mam z tego fun. Nie przeszkadza mi że ktoś krytykuje, tylko staram się omijać błędy jak mogę bo często trudno jest mi się skupić. Ale w tym momencie to co robisz to są ulepy modelopodobne a nie modele. Niby ci nie zależy ale "spawy" dorabiasz więc ja nie wiem czy ja czegoś nie rozumiem czy próbujesz usprawiedliwiać swoje babole. Powiem tak następny model zrób prosto z pudła bez kombinowania i zobacz co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu 37 minut temu, Robi napisał: Może inaczej powinienem był to powiedzieć. Chodziło mi o to, że nie bawię się w super duper szczegóły, tylko sklejam bo mam z tego fun. Nie przeszkadza mi że ktoś krytykuje, tylko staram się omijać błędy jak mogę bo często trudno jest mi się skupić. Może łatwiej będzie dla Ciebie i innych gdy już na wstępie kolejnego wątku określisz jakie plany masz w stosunku do danego modelu , czy będziesz coś robić poza tym co dała fabryka , w jakim stopniu , oczekujesz pomocy czy dasz radę sam abyś potem nie musiał pisać ,, że ktoś krytykuje ,, . I tego się trzymaj bo jak dotychczas to często zaprzeczasz sam sobie , piszesz jedno a robisz drugie. P.S. Oczywiście to co napisałem wcześniej ,, Twój model i Twoje decyzje ,, pozostaje aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu 9 godzin temu, bulik58 napisał: Może łatwiej będzie dla Ciebie i innych gdy już na wstępie kolejnego wątku określisz jakie plany masz w stosunku do danego modelu , czy będziesz coś robić poza tym co dała fabryka , w jakim stopniu , oczekujesz pomocy (...) Moje doświadczenie na forum wskazuje, że takie postępowanie jest bezcelowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu (edytowane) Czołem! Tak jak napisał Robertmodelarz, ja również widzę wyraźny progress w warsztacie i w samym podejściu do tematu. Spawy? Jak na pierwszy raz to rewelacja! Subtelne, wypracowane, dopieszczone. Poza tym, to każdy modeluje i maluje tak jak widzi i czuje! Ja mogę tylko się przyglądać i okulary przecierać z zachwytu???? Zostawmy Kolegę Robiego. Niech trenuje! Bo trening czyni mistrza! Mariusz Edytowane 8 godzin temu przez marioba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, marioba napisał: Czołem! Tak jak napisał Robertmodelarz, ja również widzę wyraźny progress w warsztacie i w samym podejściu do tematu. Spawy? Jak na pierwszy raz to rewelacja! Subtelne, wypracowane, dopieszczone. Poza tym, to każdy modeluje i maluje tak jak widzi i czuje! Ja mogę tylko się przyglądać i okulary przecierać z zachwytu???? Zostawmy Kolegę Robiego. Niech trenuje! Bo trening czyni mistrza! Mariusz Cześć! Dzięki za miły komentarz. Chociaż spawy 2 raz robię, to dalej muszę się nauczyć ich robić. Dzisiaj z tatą próbowaliśmy różnych technik i niektóre próby wyszły naprawdę dobrze. Może nie zachwycają, ale za kilka(set) modeli mam nadzieję że to opanuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu 16 godzin temu, Robi napisał: Dzięki za wszelką pomoc i zdjęcia, ale ja to tak bardziej sklejam żeby miło spędzać czas. Nie traktuję tego jako nie wiadomo co, co już mówiłem kilka razy. Proszę bardzo. Zrozumiałem. Po raz pierwszy do mnie takie coś Napisałeś. Nie mam zamiaru się naprzykrzać. Zastrzegam sobie jednak do ocen modeli w dziale "Galerie". Z takim Twoim podejściem to do warsztatów prowadzonych przez Ciebie będą zaglądać tylko i wyłącznie potakiwacze i przedrzeźniacze. I jestem pewien że w takim towarzystwie niewiele się nauczysz. Ponieważ im Twoje modele będą gorsze to ich przy Twoich modelach będą wyglądały lepiej. Zgodzę się że to Twój wybór i Twoje modele. 4 godziny temu, marioba napisał: Spawy? Jak na pierwszy raz to rewelacja! Subtelne, wypracowane, dopieszczone. Kolego "Robi" - myślisz że ta opinia za którą podziękowałeś laikiem jest szczera - nie ironiczna. 4 godziny temu, marioba napisał: Zostawmy Kolegę Robiego. Niech trenuje! Bo trening czyni mistrza! Zgadzam się niech trenuje do czego zresztą Go namawiałem. Jednak trzeba zdjąć tę obłudę mistrza w tej konkretnej sytuacji. Ma sam bez pomocy/porady się uczyć/męczyć. Uczeń sam trenujący ze sobą jedynie ugrzęźnie i nie zrobi żadnych znaczących postępów - możliwy regres. Nawet najlepsi mistrzowie w jakiejkolwiek dyscyplinie mają swoich trenerów. Mimo to że ich podopieczni to mistrzowie to właśnie oni pomagają im uniknąć błędów. 16 godzin temu, makinen napisał: To pozostaje nam chyba tylko w takim razie zamilknąć… Tak - niestety. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Robi napisał: Dzisiaj z tatą próbowaliśmy różnych technik i niektóre próby wyszły naprawdę dobrze. Może nie zachwycają, ale za kilka(set) modeli mam nadzieję że to opanuję Obejrzyj sobie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Teraz, halset napisał: Obejrzyj sobie: Dzięki, obejrzę sobie potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Wszyscy mówią o spawach ale nikt nie mówi o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 5 godzin temu Autor Share Napisano 5 godzin temu 34 minuty temu, DamianosPL napisał: Wszyscy mówią o spawach ale nikt nie mówi o tym. Poprawione już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 40 minut temu, DamianosPL napisał: Wszyscy mówią o spawach ale nikt nie mówi o tym. Bo takie sprawy były już poruszane i dalej występują. Ja rozumiem że kolega jest młody i się uczy i wielokrotnie radziłem mu aby zwolnił z tępem i nauczył się dokładnego sklejania a blaszki czy dorabianie elementów to jak już osiągnie dobry poziom podstawowy i zaopatrzyć się w narzędzia. Akurat narzędzia do spawów to ok 5 min roboty. Puszka po napoju, wycięcie kształtu i kawałek ramki i pyk już jest. Pozostaje tylko wykryć to co dał producent i zakupić masę dwuskladnikową i heja banana. Plusem tej techniki jest to że jak ci nie wyjdzie to usuwasz masę zanim stwardnieje i nakładasz na nowo i tak do momentu aż będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi