Skocz do zawartości

Spitfire Mk.Vb RF-A, 1:72 IBG

kelly9mm

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Mój pierwszy Spitfire od IBG sprawił mi sporo frajdy, gdy zatem pojawił się Black Box Spitfire Mk.Vb wiedziałem, że muszę go wziąć na warsztat. I oto zatem nadchodzi – Spitfire RF-A (AB183).

O samej maszynie nie będę się rozpisywał, Michał @Skawinski odwalił niewiarygodny kawał roboty w dokumentowaniu tej i pozostałych  siedemnastu (!) opcji w pudełku. Absolutne szaleństwo. Przy okazji dziękuję bardzo Michałowi za jego nieocenione konsultacje podczas budowy tego modelu.

Dla leniwych dodam jedynie, że nietypowe malowanie (białe pasy na kadłubie i częściowo czarne powierzchnie dolne wraz z kołpakiem śmigła) to ślady udziały RF-A w ćwiczeniach Spartan w marcu 1943.

Sam zestaw technicznie nie różni się wiele od Mk.I, kto już budował nie będzie tu zaskoczony. Ja jakiś istotnych problemów nie miałem. Przestrzegam jedynie przed nierzadkimi (niestety) błędami w drukowanej instrukcji. Zdecydowanie odsyłam do zaktualizowanej wersji dostępnej na stronie producenta.

Zestaw jest bardzo bogato wyposażony przez IBG w akcesoria drukowane 3D, z których wykorzystałem elementy kokpitu, rury wydechowe, celownik oraz lusterko. Dodatkowo pojawiły się tu jeszcze drzwi od ASK.

No i jest jeszcze Misia :D.

Miłego oglądania i krytykowania.
Pozdrawiam,
Marcin

AP1GczN6r4YO9Ue0WTyT7Ge_G7m6cixaQz4bYbyF

AP1GczPoT26p0y-QrW-HpxVhqL2qvZSsTc3Tkl_G

AP1GczPjapxiQ1KkCRMcWbdfsYgE7TpBCu9syYsP

AP1GczPHv58VWDyDt_aXVURK83bMh4DKmbdPBG5U

AP1GczO4YU1mFbEUfgPhgoFOQB0XEIBPEJYdAAWL

AP1GczMG7pgZSu38y4QSk182DTT9nHv2_hjXbY0H

AP1GczN8zjA97ZxfEio2OJz-XakucXWksyIc-FbK

AP1GczOlxTPrtqfhVx5_JFse9ARpmYnSZUyBG0lH

AP1GczN2yZRoDGHXg0adEsaXfJ0VL0vd3vtCirPO

AP1GczME5Mjb4fpJaPLZKj34b-0L4Tmz3BSzbhwb

AP1GczMRHW3SUfNmDnFaO02h-Tq-agZbjUW0SK6G

AP1GczMAAqQ2BLgMjwCXimwWFaNwyPspDC-8NXUr

• Like 25

Piękny model i rewelacyjna figurka pilota, o piesku nie wspominając. Wiem że kolorystyka modelu jest dobrze zbadana przez IBG, niemniej jednak kolory powinny mieć ostrzejsze przejścia i osobiście wnękę podwozia czarnego skrzydła też machnąłbym w tym kolorze. Cała scenka jednak fantastyczna :super:.

• Thanks 1

Tak - to prawda są takie galerie, że jeszcze zanim klikniesz to wiesz, że będzie ciekawie :). Bardzo mi się podoba! Gratulacje. Merytorycznie się nie wypowiem, ale z opisu wynika, że podbudowa była solidna. 

Nie mam jeszcze w składzie Mk. V ani od Edka ani od IBG ale już widzę, że nie ma się co zastanawiać. 

• Thanks 1

Solidny, te akcenty z ćwiczeń sprawiają że nie jest to kolejny nudny taki sam spit. 

• Thanks 1

Dzięki wielkie za miła słowa. Co do nitów to spłyciłem je nieco kładąc na cały model płynną szpachlę od Mr.Hobby i dość szybko ją potem usuwając alkoholem. Efekt wydaje mi się bardziej niż zadowalający.

Clipboard01.jpg.d9e600b1dc585cddcafd9f88d9713fdf.jpg

• Thanks 1

Jak zobaczyłem namalowaną lotniczą gapę na figurce w 1/72, to opadła mi kopara 😱

12 godzin temu, barszczo napisał:

osobiście wnękę podwozia czarnego skrzydła też machnąłbym w tym kolorze. 

Przy malowaniu tymczasowych oznaczeń szybkiej identyfikacji raczej bardzo, bardzo rzadko malowano wnęki (patrz np. pasy inwazyjne), bo i tak w locie nie było to widoczne. W instrukcji zostało to po prostu oparte na prawdopodobieństwie i tak to zrobił Marcin.

Niemniej jednak nie ma zdjęć pokazujących wnęki tego konkretnego egzemplarza, więc owszem, można zaszaleć, jak ktoś woli czarne. Czarną.

Michał

• Like 2

Godzinę temu, Skawinski napisał:

Przy malowaniu tymczasowych oznaczeń szybkiej identyfikacji raczej bardzo, bardzo rzadko malowano wnęki

Nawet w przypadku stałego kamuflażu nie musiało tak być, o ile przemalowanie odbywało się w bazie, a  nie w MU. Wyposażenie bazy RAF w sprzęt malarski raczej nie było szalone i znaczenia nabiera kwestia logistyczna.  Zresztą, niezależnie od wyposażenia.  Łatwiej jest zamknąć podwozie, osłonić kawałek koła jakąś szmatą i pryskać po całości niż maskować golenie i pokrywy od wewnątrz oraz przejmować się pryskaniem różnych powierzchni, krawędzi. Ustawienie samolotu na kozłach poprawia też dostęp. Jeśli malowano pędzlami to i tak niewiele zmienia. I oznaczenia zaraz trzeba będzie zmywać. Choć wykonywano je nietrwałą farbą, to zmywanie z wnęki jest i tak mocno kłopotliwe. A malowanie tej wnęki zupełnie zbędne. Wg mnie malowanie tej wnęki w modelu to raczej na zasadzie: żaden sąd mnie  nie skaże.

Bardzo ładny Spit.

• Like 1

Ładnie zrobiony, trzeba będzie sięgnąć po Spita IBG , poczekam na jakiegoś ze ściętymi końcami skrzydeł.

Wskaźniki położenia podwozia na skrzydłach były w zestawie, czy dorabiane ? 

Edytowane przez Radek6363
  • Thanks 1