kelly9mm Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Czołem, Mój pierwszy Spitfire od IBG sprawił mi sporo frajdy, gdy zatem pojawił się Black Box Spitfire Mk.Vb wiedziałem, że muszę go wziąć na warsztat. I oto zatem nadchodzi – Spitfire RF-A (AB183). O samej maszynie nie będę się rozpisywał, Michał @Skawinski odwalił niewiarygodny kawał roboty w dokumentowaniu tej i pozostałych siedemnastu (!) opcji w pudełku. Absolutne szaleństwo. Przy okazji dziękuję bardzo Michałowi za jego nieocenione konsultacje podczas budowy tego modelu. Dla leniwych dodam jedynie, że nietypowe malowanie (białe pasy na kadłubie i częściowo czarne powierzchnie dolne wraz z kołpakiem śmigła) to ślady udziały RF-A w ćwiczeniach Spartan w marcu 1943. Sam zestaw technicznie nie różni się wiele od Mk.I, kto już budował nie będzie tu zaskoczony. Ja jakiś istotnych problemów nie miałem. Przestrzegam jedynie przed nierzadkimi (niestety) błędami w drukowanej instrukcji. Zdecydowanie odsyłam do zaktualizowanej wersji dostępnej na stronie producenta. Zestaw jest bardzo bogato wyposażony przez IBG w akcesoria drukowane 3D, z których wykorzystałem elementy kokpitu, rury wydechowe, celownik oraz lusterko. Dodatkowo pojawiły się tu jeszcze drzwi od ASK. No i jest jeszcze Misia . Miłego oglądania i krytykowania. Pozdrawiam, Marcin 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu Piękny model i rewelacyjna figurka pilota, o piesku nie wspominając. Wiem że kolorystyka modelu jest dobrze zbadana przez IBG, niemniej jednak kolory powinny mieć ostrzejsze przejścia i osobiście wnękę podwozia czarnego skrzydła też machnąłbym w tym kolorze. Cała scenka jednak fantastyczna . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Dzięki wielkie. Nie lubię ostrych przejść, ale oczywiście masz rację Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu Cholera, piękny. Uciorany przefantastycznie! Nie mogę się napatrzyć. I te osławione już nity jak widać wcale nie dominują miniatury. Gratuluję Oglądanie Twoich prac to czysta przyjemność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Tak - to prawda są takie galerie, że jeszcze zanim klikniesz to wiesz, że będzie ciekawie :). Bardzo mi się podoba! Gratulacje. Merytorycznie się nie wypowiem, ale z opisu wynika, że podbudowa była solidna. Nie mam jeszcze w składzie Mk. V ani od Edka ani od IBG ale już widzę, że nie ma się co zastanawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Solidny, te akcenty z ćwiczeń sprawiają że nie jest to kolejny nudny taki sam spit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Fajny nietypowo wyeksploatowany podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu Dzięki wielkie za miła słowa. Co do nitów to spłyciłem je nieco kładąc na cały model płynną szpachlę od Mr.Hobby i dość szybko ją potem usuwając alkoholem. Efekt wydaje mi się bardziej niż zadowalający. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Czy te białe elementy rozpoznawcze nie powinny być jednak bardziej intensywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu Jak zobaczyłem namalowaną lotniczą gapę na figurce w 1/72, to opadła mi kopara 12 godzin temu, barszczo napisał: osobiście wnękę podwozia czarnego skrzydła też machnąłbym w tym kolorze. Przy malowaniu tymczasowych oznaczeń szybkiej identyfikacji raczej bardzo, bardzo rzadko malowano wnęki (patrz np. pasy inwazyjne), bo i tak w locie nie było to widoczne. W instrukcji zostało to po prostu oparte na prawdopodobieństwie i tak to zrobił Marcin. Niemniej jednak nie ma zdjęć pokazujących wnęki tego konkretnego egzemplarza, więc owszem, można zaszaleć, jak ktoś woli czarne. Czarną. Michał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu Godzinę temu, Wymysl napisał: Czy te białe elementy rozpoznawcze nie powinny być jednak bardziej intensywne? Być może. To też trochę kwestia tła i oświetlenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Godzinę temu, Skawinski napisał: Przy malowaniu tymczasowych oznaczeń szybkiej identyfikacji raczej bardzo, bardzo rzadko malowano wnęki Nawet w przypadku stałego kamuflażu nie musiało tak być, o ile przemalowanie odbywało się w bazie, a nie w MU. Wyposażenie bazy RAF w sprzęt malarski raczej nie było szalone i znaczenia nabiera kwestia logistyczna. Zresztą, niezależnie od wyposażenia. Łatwiej jest zamknąć podwozie, osłonić kawałek koła jakąś szmatą i pryskać po całości niż maskować golenie i pokrywy od wewnątrz oraz przejmować się pryskaniem różnych powierzchni, krawędzi. Ustawienie samolotu na kozłach poprawia też dostęp. Jeśli malowano pędzlami to i tak niewiele zmienia. I oznaczenia zaraz trzeba będzie zmywać. Choć wykonywano je nietrwałą farbą, to zmywanie z wnęki jest i tak mocno kłopotliwe. A malowanie tej wnęki zupełnie zbędne. Wg mnie malowanie tej wnęki w modelu to raczej na zasadzie: żaden sąd mnie nie skaże. Bardzo ładny Spit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 15 godzin temu, kelly9mm napisał: Miłego oglądania i krytykowania. Czy pokrywa słabo pasuje, czy to efekt zbyt kontrastowego panel linera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 7 godzin temu Autor Share Napisano 7 godzin temu Chodzi o pokrywę zbiornika paliwa? To dobrze pasuje, czyli trochę odstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 7 godzin temu Share Napisano 7 godzin temu Chodzi o schowek radiostacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 7 godzin temu Autor Share Napisano 7 godzin temu A, ta pokrywa generalnie pasuje dobrze. Być może ją niezbyt umiejętnie osadziłem i faktycznie wash poleciał za wyraźnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek6363 Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Ładnie zrobiony, trzeba będzie sięgnąć po Spita IBG , poczekam na jakiegoś ze ściętymi końcami skrzydeł. Wskaźniki położenia podwozia na skrzydłach były w zestawie, czy dorabiane ? Edytowane 4 godziny temu przez Radek6363 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 3 godziny temu Autor Share Napisano 3 godziny temu W pudełku Black Boxa znajdziesz rzeczone wskaźniki (blaszki) oraz 4 warianty ze ściętymi końcówkami skrzydeł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi