HKK Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) Nowy temat jako kontynuacja zajawki Projekt zaczęty z sentymentu a także z powodu zadziwiającego braku jakiegokolwiek zestawu na rynku. Nie licząc jakichś maleństw 1:87 czy 1:72. Założeniem jest spora detalizacja zestawu. Kompletne wnętrze, silnik i zawieszenie oraz otwierane drzwi, bagażnik i klapa silnika. Modelowanie cywilnego pojazdu okazało się (przynajmniej dla mnie) wyzwaniem dużo większym niż praca przy samolotach i akcesoriach do nich. Głównie ze względu na znacznie większą ilość krzywizn i nieoczywistych połączeń. Oraz przytłączające nagromadzenie dobrze widocznych detali. Na szczęście do Maluch-a jest niezliczona ilość materiałów i filmów, więc co do detali nie ma zgadywania. Natomiast jeśli chodzi o zwymiarowane plany i wiarygodne rzuty to jest kompletna bieda. Więc raczej będzie to dla mnie jednorazowa przygoda z takim projektem 3D i cywilną motoryzacją. Zbyt dużo czasu i wysiłku jak na moje marginalne zainteresowanie tematem. Pierwszy, dość surowy wydruk karoserii. Dla sprawdzenia pasowań i podziału na części. Tzw. boczki tylnego przedziału z podłokietnikami zrobione osobno. Po pierwsze uniknę śladów podpór i gorszej jakości powierzchni gdyby były zintegrowane wewnątrz. Po drugie, ułatwi to malowanie. Po trzecie, będzie trudniej je zamontować Pas tylny coś jak w oryginale, żeby dało się silnik wmontować bez ekwilibrystyki. I wydruki. Jeszcze bez kompletnej podłogi bagażnika i przedniej ścianki. Wciąż myślę nad najlepszym podziałem między karoserią i podwoziem. Wygięcie przedniego słupka nastąpiło podczas entuzjastycznego odrywania od podpór. Jeszcze będzie sporo poprawek, ale trop wydaje się słuszny. Na razie wygląda, że wydruki da się przeskalować na 1:24 bez zmian w projekcie. Edytowane 2 godziny temu przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu No ciekawe. Też miałem gdzieś rozgrzebany ten model, nawet dość zaawansowany, ale jakoś wena mi uciekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, halset napisał: ale jakoś wena mi uciekła. To zawsze jest problem. Miałem sporą przerwę przy tym projekcie, ale teraz zawziąłem sie żeby skończyć. Sam model to już jakieś 80% Jeszcze tylko: przedni fotel, tablica, drzwi, przednie zawieszenie, elementy podwozia, drobiazgi przy silniku, wnętrzu i tylnym zawieszeniu, tylne lampy, kierunki, zderzaki... Taaa "tylko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi