Skocz do zawartości

Fiat 126p model STD 1974 1:35. Projekt i druk 3D

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nowy temat jako kontynuacja zajawki

Projekt zaczęty z sentymentu a także z powodu zadziwiającego braku jakiegokolwiek zestawu na rynku. Nie licząc jakichś maleństw 1:87 czy 1:72. Założeniem jest spora detalizacja zestawu. Kompletne wnętrze, silnik i zawieszenie oraz otwierane drzwi, bagażnik i klapa silnika. Modelowanie cywilnego pojazdu okazało się (przynajmniej dla mnie) wyzwaniem dużo większym niż praca przy samolotach i akcesoriach do nich. Głównie ze względu na znacznie większą ilość krzywizn i nieoczywistych połączeń. Oraz przytłączające nagromadzenie dobrze widocznych detali. 

Na szczęście do Maluch-a jest niezliczona ilość materiałów i filmów, więc co do detali nie ma zgadywania. Natomiast jeśli chodzi o zwymiarowane plany i wiarygodne rzuty to jest kompletna bieda. Więc raczej będzie to dla mnie jednorazowa przygoda z takim projektem 3D i cywilną motoryzacją. Zbyt dużo czasu i wysiłku jak na moje marginalne zainteresowanie tematem.

Pierwszy, dość surowy wydruk karoserii. Dla sprawdzenia pasowań i podziału na części.

Tzw. boczki tylnego przedziału z podłokietnikami zrobione osobno. Po pierwsze uniknę śladów podpór i gorszej jakości powierzchni gdyby były zintegrowane wewnątrz. Po drugie, ułatwi to malowanie. Po trzecie, będzie trudniej je zamontować 😉

image.thumb.png.c14db1cbe2521bf89111a02998dcde97.png 

Pas tylny coś jak w oryginale, żeby dało się silnik wmontować bez ekwilibrystyki.

image.png.fd44cbd85d31d1041b2f306c2fb6967d.png

I wydruki. Jeszcze bez kompletnej podłogi bagażnika i przedniej ścianki. Wciąż myślę nad najlepszym podziałem między karoserią i podwoziem.

P5101193.thumb.jpg.c4e391ce08d72ec1c9a38edcea7726e2.jpgP5101195.thumb.jpg.cc219f5df1b7db156e229a4e89b07a07.jpg

Wygięcie przedniego słupka nastąpiło podczas entuzjastycznego odrywania od podpór.

P5101197.thumb.jpg.2ef392dc85a1655e23ef0dc4e054e4d2.jpg

P5101201.thumb.jpg.9b6b52c9aab96c0add7d93a07b9f08aa.jpg

P5101200.thumb.jpg.53595fe0cd7711d07f609135a813f846.jpg

P5101199.thumb.jpg.c8971c6c6db4229038d47fbe7ff3ad5d.jpg

Jeszcze będzie sporo poprawek, ale trop wydaje się słuszny. Na razie wygląda,  że wydruki da się przeskalować na 1:24 bez zmian w projekcie.

Edytowane przez HKK
  • Like 4

• HKK changed the title to Fiat 126p model STD 1974 1:35. Projekt i druk 3D
16 minut temu, halset napisał:

ale jakoś wena mi uciekła.

To zawsze jest problem. Miałem sporą przerwę przy tym projekcie, ale teraz zawziąłem sie żeby skończyć. Sam model to już jakieś 80%

image.thumb.png.bf9277accaae3f230d416a9a93afef8b.png

Jeszcze tylko: przedni fotel, tablica, drzwi, przednie zawieszenie, elementy podwozia, drobiazgi przy silniku, wnętrzu i tylnym zawieszeniu, tylne lampy, kierunki, zderzaki...
Taaa "tylko".

Napisano (edytowane)

Fajny.

W sumie szkoda że starszy model.  Miałem gdzieś wydruk listew do konwersji na Personala w 1/43,  ale mi się zawieruszyły gdzieś.

A swoją drogą czy wloty powietrza z boku nie za wysokie ?

Edytowane przez jacek j

Cześć!

Ciekawa sprawa - córka mnie namówiła na budowę modelu "Mini" i pomyślałem sobie, że fajnie by było go zestawić z legendarnym kaszlakiem. Te samochody można by postawić obok siebie i podpisać "dobrze" i "źle" 🙂 Od razu dodam, że kochać, to nie znaczy od razu nie dostrzegać wad 🙂

Tak patrzę na rendery - w bagażniku jeszcze jest potrzebna ta skośna płyta od podszybia do błotników, prawda?

No i wnętrze dobrze by było tak zaprojektować, żeby można było kiedyś zrobić 2 warianty - przed liftem i po lifcie, bo się dosyć mocno różnią. Ja ze szpitala po porodzie jechałem maszyną jeszcze ze znaczkiem "licencja FIAT", ale o wiele lepiej pamiętam egzemplarze poliftowe, z rozrusznikiem w kluczyku itd.

Jak planujesz szyby? Może warto było by zrobić w słupkach jakiś "schodek" i uszczelkę naklejaną osobno na wierzch, żeby można było szyby wyciąć jako płaskie i je na zimno zagiąć? I wtedy miejsce klejenia zakleić uszczelką.

Życzę powodzenia w pracach i pozdrawiam!

Paweł

• Like 2

Napisano (edytowane)
W dniu 12.05.2026 o 17:52, axel1st napisał:

ajny projekt ! :) Zapytam klasycznie- będziesz sprzedawać wydruki/ .stl?

20 godzin temu, chorąży napisał:

Planujesz komercyjne wydruki ? i to niekoniecznie z "silnikiem " ??

Tak, to będzie komercyjny projekt. Na pewno,będę w jakimś zakresie oferował wydruki. Ale coraz poważniej zastanawiam się nad pośrednikiem. Niestety, ogarnięcie całej logistyki - druk, vacu, pakowanie, wysyłka - zajmuje dużo czasu który mógłbym poświecić na nowe projekty. No i dochodzą kwestie podatkowe jak VAT i eksport z UK. Z kolei oferowanie samych STL do samodzielnego druku może kłócić się z polityką takiego pośrednika. Więc naprawdę, jeszcze nie zdecydowałem co zrobię. Chciałbym oferować zarówno wersję w 1/35 jak i 1/24. Inne skale wymagałyby ingerencji w model. Niestety, projekt jest dość mocno zależny od elementów silnika, więc usunięcie go z modelu znowu wymagałoby przekonstruowania, a przede wszystkim uproszczenia wielu elementów. "Filozofia" moich projektów opiera się na dość znacznym zdetalowaniu modelu kosztem łatwości montażu. Ja sam w modelarstwie stawiam "zabawę" podczas budowy, ponad szybkie przejście do etapu malowania. I to ma odbicie w moich projektach.

13 godzin temu, pmroczko napisał:

w bagażniku jeszcze jest potrzebna ta skośna płyta od podszybia do błotników, prawda?

Tak, oczywiście. W projekcie już jest, na prezentowanych wydrukach jeszcze nie. 

No i wnętrze dobrze by było tak zaprojektować, żeby można było kiedyś zrobić 2 warianty - przed liftem i po lifcie

To jest jeszcze bardziej złożona kwestia, bo już model z 1977 r. miał zmiany we wnętrzu. Na razie odtwarzam Standard-a z 1974r  który może też udawać pierwsze serie oryginalnej włoskiej produkcji. Ale postaram się, żeby była możliwość zbudowania tzw. "Karwowskiego" (40-latka) z 1977. Z FL jest trochę gorzej, bo nie tylko zmiany we wnętrzu ale też inne zderzaki, felgi itp. Nie wykluczam, ale na pierwszy ogień pójdzie klasyk. Pewnie, że chciałoby się sałą serię - łącznie z Bis-em. Ale tu raczej oddam pole innym. Chyba, że zainteresowanie i nacisk "rynku" będzie duży.

Jak planujesz szyby?

Krótko mówiąc - vacu na przód i tył. Boki są płaskie, więc być może szablony do samodzielnego wycięcia z folii.

Pomysł na montaż jest taki, że od zewnątrz uszczelka jest zintegrowana z karoserią:

image.png.bbbf0908ceaa28b372643fd4bf2a9db6.png

A od środka wycięcie do wklejenia szyby:
image.png.58f369dc6902e30b0aaa41ea534def95.png

Problem w tym, że w skali 1/35 wewnętrzny rant uszczelki ma jedynie 0.15mm szerokości. Zarówno wycięcie folii jak i jej wpasowanie w otwór będzie wymagające. Zastanawiałem się więc nad powiększeniem otworu na okno od wewnątrz. Ale to znowu problem, bo głębokość wycięcia jest taka sama jak grubość ścianki karoserii. Po powiększeniu otworu musiałbym zwiększyć szerokość uszczelki.

uszczelkę naklejaną osobno na wierzch

Nie ma szans. Uszczelka ma  srednicę ok 0.3 mm. Taka wiotka, osobna nitka nie da się sensownie wydrukować. w 1/24 to byłoby 0.5 mm. Tutaj też jestem sceptyczny.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

2 godziny temu, HKK napisał:
23 godziny temu, chorąży napisał:

Planujesz komercyjne wydruki ? i to niekoniecznie z "silnikiem " ??

..................

Niestety, projekt jest dość mocno zależny od elementów silnika, więc usunięcie go z modelu znowu wymagałoby przekonstruowania, a przede wszystkim uproszczenia wielu elementów. "Filozofia" moich projektów opiera się na dość znacznym zdetalowaniu modelu kosztem łatwości montażu. Ja sam w modelarstwie stawiam "zabawę" podczas budowy, ponad szybkie przejście do etapu malowania. I to ma odbicie w moich projektach.

Nie w tej kategorii pisałem.  Nie każdy chce sklejać wnętrze czy inny silnik, a jego konstrukcja podwyższa koszty.  Nie chodzi o szybkie malowanie gotowego, a o to, gdzie niekoniecznie wklejam silnik czy wnętrze gdy pojazd jest zamknięty a tego po prostu nie widać. Oczywiście można kupić z silnikiem czy wnętrzem ale go nie użyć w modelu. Można za niższą cenę kupić skorupę mając do wyboru powiedzmy 200 zł za "skorupę" a 300 za "skorupę z silnikiem" to wybiorę tę za 200, a takich jak ja może być więcej.

Ja osobiście "zamiast" silnika wolał bym bagażnik dachowy czy inną przyczepkę nawet kempingową  :)   czyli dwie kategorie

1. model dla sklejaczy

2. model dla zegarmistrzów

Nie mam zamiaru wszczynać dyskusji czy broń Boże gównoburzy z tego powodu.

• Like 1

Napisano (edytowane)
W dniu 13.05.2026 o 10:29, jacek j napisał:

A swoją drogą czy wloty powietrza z boku nie za wysokie ?

Możliwe. Się poprawi (ę). To jeden z tych problemów wynikających z braku dobrych planów. Kształt detali jest dobrze znany, ale ich wymiary już nie bardzo. Trzeba dobierac na oko, korzystając ze zdjęć. I łatwo tutaj o przekłamanie.

W dniu 13.05.2026 o 10:29, jacek j napisał:

W sumie szkoda że starszy model

Cóż, każdy ma swe preferencje. Dla mnie, ta pierwsza seria to klasyk. Mój wujek miał takiego - nówka sztuka, jeszcze na włoskich częściach. Piękny, taki zachodni, nie to co dymiąca Syrena mego ojca. Sam, wiele lat później miałem Malucha z lat 80-tych. Ale to był używany grat i chociaż mój pierwszy samochód, to nigdy specjalnego sentymentu do niego nie czułem.

Edytowane przez HKK

• 2 weeks later...
2 godziny temu, jacek j napisał:

Sorry że się czepiam, ale czy jak 77 to nie powinno byc przetłoczenia na kwadratową tablice na klapie ?

Słusznie się czepiasz, ale to jest STD z 1974r. Klapę do 77 też mam przygotowaną.

Cześć!

Wygląda to super!

Ja bym miał jeszcze jedną uwagę - we wspomnieniach zachowałem wrażenie, że przetłoczenia przednich błotników były bardziej obłe, mniej walcowate. spróbuję na szybko wygooglować odniesienie do prawdziwego obiektu:

image.png.1d2d7e1cf35575274a38e852b1b61245.png

O ten promień mi chodzi. Te wspomnienia...

Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam!

Paweł

• Like 1

W dniu 14.05.2026 o 09:10, HKK napisał:

Nie ma szans. Uszczelka ma  srednicę ok 0.3 mm. Taka wiotka, osobna nitka nie da się sensownie wydrukować. w 1/24 to byłoby 0.5 mm. Tutaj też jestem sceptyczny.

Jeszcze jeden pomysł mi do głowy wpadł - gdyby szyby umocować w nadwoziu "na wpust" od zewnątrz, a uszczelki wykonać z drutu o odpowiedniej średnicy? Drut można by wygiąć na szablonie wydrukowanym w 3D. Rysunek:

image.png.6555a2ba3fc0fabfc8926fadc7b9fb72.png

• Like 1

19 minut temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Wygląda to super!

Ja bym miał jeszcze jedną uwagę - we wspomnieniach zachowałem wrażenie, że przetłoczenia przednich błotników były bardziej obłe, mniej walcowate. spróbuję na szybko wygooglować odniesienie do prawdziwego obiektu:

image.png.1d2d7e1cf35575274a38e852b1b61245.png

O ten promień mi chodzi. Te wspomnienia...

Przykryte wykładziną rzeczywiście wygląda na zupełnie obłe. Pod spodem jest nieco walcowate:
Nadkole wewnętrzne przód lewe + prawe Fiat 126p, Fiiat 500, KPL2E, OE  4405500, 4405449

Teraz nieco wyobliłem zewnętrznie, bo nie chcę całkowicie zmieniac geometrii. Ale optycznie, po wydruku powinno być ok.

image.png.9aaa69137b85ecd9ed0b6b34637e9e49.png

25 minut temu, pmroczko napisał:

Jeszcze jeden pomysł mi do głowy wpadł - gdyby szyby umocować w nadwoziu "na wpust" od zewnątrz,

Takie rozwiązanie zapewne doprowadziłoby do zgrzytania zębami przez część modelarzy. Jak ktoś będzie chciał, to może tak zrobić. Zeszlifowanie uszczelek z wydruku to nie powinien być problem - są naprawdę cienutkie.

Ale ostateczną decyzję podejmę na etapie próbnych druków i montażu. W każdym razie dzięki za sugestie.

• Like 1

Napisano (edytowane)

Wiem, że chwalenie się samymi renderami jest lamerskie, ale teraz to naprawdę blisko końca. Jeszcze dosłownie kilka drobiazgów i będę mógł próbnie drukować.

image.thumb.png.96d88643058c124cd10e7e4c6bb88666.png

image.thumb.png.b3a61d97a98a8f189f5d4a7bc1cd5444.png

Przednie zawieszenie jest skomplikowane,ale będzie drukowane w postaci jednego elementu. Przynajmniej taki jest plan.

image.png.f9c605af210a4adf70d40c25d2e21ea4.png

Tak, nie mylycie się.Kółka mają się kręcić. 🤪

W swym szleństwie początkowo planowałem zrobić skręcane przednie koła. Technicznie wykonalne, ale trzeba by wklejać 8 sztuk osi fi 0.4 przy montażu.

Edytowane przez HKK
  • Like 2

2 godziny temu, HKK napisał:

Jeszcze dosłownie kilka drobiazgów i będę mógł próbnie drukować.

Pamiętaj o podstawowym "narzędziu do uruchamiania silnika". 😉

• Like 1