Skocz do zawartości

Curtiss Hawk 81A-2 // Airfix 1/72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Sreberko zabezpieczone maskolem. Jak patrzyłem na zdjęciach to przecierki w tamtym miejscu były w miarę jednolite i regularne. Następnie marmurek z szarego Surfacera, dlaczego tak? Ano zauważyłem że robiąc marmurek no białą farbą, ma ona inna fakturę po położeniu niż surfacer, przez co po położeniu bazowego koloru nie ma on takiej samej faktury. Tutaj widzę że faktura farby jest wszędzie jednakowo satynowa. Więc powinno być git, o ile urzyszkodnik nie zaleje efektu za duzą iloscią farby 😉IMG_20260703_091134.thumb.jpg.73ae84b583d2cc6d2a711a045e13077e.jpgIMG_20260703_091219.thumb.jpg.3ebd0f9fb9847851458d0b6466fe8833.jpg

• Like 1

Mam takie zupełnie od czapy pytanie -  a dla czego malujesz (przygotowujesz do malowania) tego latawca bez przyklejonego usterzenia :hmmm:?

pokazuje i objasniam 
pappy-boyington-p-40-warhawk-white-backg

bo cos im sie w Buffalo w montazowni nie zgrało. i tak samo wygodniej niest mi pomalowac usterzenie poziome osobne i pozniej je wkleic niz pierniczyc sie z maskowaniem 

• Thanks 1

3 godziny temu, Moses napisał:

Sreberko zabezpieczone maskolem. Jak patrzyłem na zdjęciach to przecierki w tamtym miejscu były w miarę jednolite i regularne

Masz plan dalszego postępowania z tym tematem?

jak zwykle bede improwizował

• 2 weeks later...

Jestem k..... bardzo spokojny......

Poraz kolejny gdy zaczynam eksperymentować coś idzie nie tak. Chciałem przy oszczędzić te 25 zł i zamiast kupić znane gunze czy tamiya, stwierdziłem że dla jednego modelu wykorzystam emalie które mam w składzie. Nie uczę się na błędach. 

Najpierw nie chciała farba doschnac, więc po kilku dniach pokryłem ja bezbarwną Hataką, i o to efekt. 

Nie wiem czy odparzenie kleju spowodowane zostało właśnie tym pokryciem nie chcącej doschnac emalii varnishem, czy może tym że taśma leżała tydzień na modelu.... Wiem że muszę całość zmyć, kupić farby i pomalować od nowa

IMG_20260713_122122.jpg

• Sad 1

Humbrol, ale już od Hornby

3 minuty temu, Moses napisał:

Humbrol, ale już od Hornby

Ja mam w zasobach Humbrole i staram je wykorzystywać i nigdy takiego efektu nie miałem po lakierze a używam akrylowych Italeri albo Vallejo. Pierwszy raz takie coś widzę.

Znalazłem rozwiązanie. X-20 Thinner ładnie zmywa ten klej, więc może nie będzie tragedii i coś z tego jeszcze będzie.

Dobra, uratowany. Jak pisałem w poprzednim poście z klejem poradził sobie X-20 enamel Thinner. Hi

IMG_20260715_123223.jpg

IMG_20260715_123316.jpg

IMG_20260715_123408.jpg

• Like 3

Model dostał kalkomanie, Mix Airfixowskich (Rondle) oraz AML. Airfixowskich niby drukowane przez Cartograf, ale jakoś nie chcialy reagować na płyny. Kalki AMLu kruche, i paszcza średnio dopasowana do modelu airfixa. Dodatkowo biały z kiepskim nasyceniem

IMG_20260717_161431.thumb.jpg.1f56ee0aa902e6fadc87846f5c0a2edb.jpg

IMG_20260717_161508.thumb.jpg.f70d8a057290092bf03f97de269b4a26.jpg

IMG_20260717_161609.thumb.jpg.df44667b2585c36115087c7c9a727091.jpg

• Like 3

faktycznie, na szczescie smiglo jeszcze  nie polakierowane, wiec moze uda sie je usunac.