Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sreberko zabezpieczone maskolem. Jak patrzyłem na zdjęciach to przecierki w tamtym miejscu były w miarę jednolite i regularne. Następnie marmurek z szarego Surfacera, dlaczego tak? Ano zauważyłem że robiąc marmurek no białą farbą, ma ona inna fakturę po położeniu niż surfacer, przez co po położeniu bazowego koloru nie ma on takiej samej faktury. Tutaj widzę że faktura farby jest wszędzie jednakowo satynowa. Więc powinno być git, o ile urzyszkodnik nie zaleje efektu za duzą iloscią farby 😉IMG_20260703_091134.thumb.jpg.73ae84b583d2cc6d2a711a045e13077e.jpgIMG_20260703_091219.thumb.jpg.3ebd0f9fb9847851458d0b6466fe8833.jpg

• Like 2
Napisano

Mam takie zupełnie od czapy pytanie -  a dla czego malujesz (przygotowujesz do malowania) tego latawca bez przyklejonego usterzenia :hmmm:?

Napisano

pokazuje i objasniam 
pappy-boyington-p-40-warhawk-white-backg

bo cos im sie w Buffalo w montazowni nie zgrało. i tak samo wygodniej niest mi pomalowac usterzenie poziome osobne i pozniej je wkleic niz pierniczyc sie z maskowaniem 

• Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, Moses napisał:

Sreberko zabezpieczone maskolem. Jak patrzyłem na zdjęciach to przecierki w tamtym miejscu były w miarę jednolite i regularne

Masz plan dalszego postępowania z tym tematem?

Napisano

jak zwykle bede improwizował

• 2 weeks later...
Napisano

Jestem k..... bardzo spokojny......

Poraz kolejny gdy zaczynam eksperymentować coś idzie nie tak. Chciałem przy oszczędzić te 25 zł i zamiast kupić znane gunze czy tamiya, stwierdziłem że dla jednego modelu wykorzystam emalie które mam w składzie. Nie uczę się na błędach. 

Najpierw nie chciała farba doschnac, więc po kilku dniach pokryłem ja bezbarwną Hataką, i o to efekt. 

Nie wiem czy odparzenie kleju spowodowane zostało właśnie tym pokryciem nie chcącej doschnac emalii varnishem, czy może tym że taśma leżała tydzień na modelu.... Wiem że muszę całość zmyć, kupić farby i pomalować od nowa

IMG_20260713_122122.jpg

• Sad 1
Napisano

Humbrol, ale już od Hornby

Napisano
3 minuty temu, Moses napisał:

Humbrol, ale już od Hornby

Ja mam w zasobach Humbrole i staram je wykorzystywać i nigdy takiego efektu nie miałem po lakierze a używam akrylowych Italeri albo Vallejo. Pierwszy raz takie coś widzę.

Napisano

Znalazłem rozwiązanie. X-20 Thinner ładnie zmywa ten klej, więc może nie będzie tragedii i coś z tego jeszcze będzie.

Napisano

Dobra, uratowany. Jak pisałem w poprzednim poście z klejem poradził sobie X-20 enamel Thinner. Hi

IMG_20260715_123223.jpg

IMG_20260715_123316.jpg

IMG_20260715_123408.jpg

• Like 3
Napisano

Model dostał kalkomanie, Mix Airfixowskich (Rondle) oraz AML. Airfixowskich niby drukowane przez Cartograf, ale jakoś nie chcialy reagować na płyny. Kalki AMLu kruche, i paszcza średnio dopasowana do modelu airfixa. Dodatkowo biały z kiepskim nasyceniem

IMG_20260717_161431.thumb.jpg.1f56ee0aa902e6fadc87846f5c0a2edb.jpg

IMG_20260717_161508.thumb.jpg.f70d8a057290092bf03f97de269b4a26.jpg

IMG_20260717_161609.thumb.jpg.df44667b2585c36115087c7c9a727091.jpg

• Like 4
Napisano

faktycznie, na szczescie smiglo jeszcze  nie polakierowane, wiec moze uda sie je usunac. 

Napisano

A był taki ładny, czysty.....

Rozpocząłem od łosza, i szybko zrezygnowałem, w tych kanionach nie ma sensu go zapuszczać 😉 Także zacząłem sie bawić z powierzchnia modelu. najpierw na płaskich powierzchniach górnych, skrzydłach i usterzeniu, zrobiłem biedronkę z farb olejnych, żółta ochra na zieleni, ciemny brąz na jasnym brązie, a po całości biały. po czym zblendowałem to wszystko gąbką. to samo zrobiłem na powierzchniach bocznych, z tym ze zblendowałem je pędzlem od góry do dołu i w drugą stronę. Od dołu tez poszła biedronka tyle ze z ciemnego szarego, ciemnego niebieskiego i białego. po wyschnięciu olejów,  oilbrusherem Starship filth zaakcentowałem lotki i klapy, a także zasymulowałem brud który zbierał sie przed klapkami wylotu chłodnicy.  Później oilbrushemem Medium Soil oraz Dark brown pobrudziłem łączenie skrzydła z kadłubem, gdzie spacerowała obsługa i piloci. Ciemno szarą oraz brązową farbą olejną zrobiłem smugi płynów na spodzie cieknące zza chłodnicy. Tamiya Weathering Set wykorzystałem do pobrudzenia płatowca za wnękami kół, oraz do wykonania smug za kmami i rurami wydechowymi. Na koniec siuawksem Dark Streaking Grime for Green zrobiłem charakterystyczne dla P-40 wycieki za kabiną pilota. 

Niestety oznaczeń producenta na smigle nie udało sie usunąć. trudno będzie trzeba z tym żyć 

IMG_20260725_115802.jpg

IMG_20260725_115817.jpg

IMG_20260725_115900.jpg

• Like 5
Napisano (edytowane)
50 minut temu, greatgonzo napisał:

Fuck me!

:)

ale o co chozi?

nie mniej fajnie ze chociaz jedna osoba czyta te wypociny 😉

Edytowane przez Moses
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, Moses napisał:

ale o co chozi?

Zastanawiałeś się  może, jak by poczuła się osoba nieprzyzwyczajona do modelarskich klimatów, która usłyszałaby od ciebie, że masz Dark Streaking Grime for Green?

Ja trochę jestem przyzwyczajony i też się tak poczułem :).

A znaczki na śmigle można też zamalować.

Edytowane przez greatgonzo
  • Confused 1
Napisano
2 godziny temu, shadowmare napisał:

Coraz lepszy jest, ja bym kopeć zrobił intenstywniejszy.

No właśnie jak patrzyłem po fotkach P-40 z AVG, były ustalone, zakurzone, ale kopec ledwo widoczny, okopcenia od KMow mocniejsze. 

1 godzinę temu, greatgonzo napisał:

A znaczki na śmigle można też zamalować.

I całe preshejdingi i inne efekty które mi się podobają zanikną....

Napisano
2 godziny temu, greatgonzo napisał:

Zastanawiałeś się  może, jak by poczuła się osoba nieprzyzwyczajona do modelarskich klimatów, która usłyszałaby od ciebie, że masz Dark Streaking Grime for Green?

nie rozumiem tej Twojej wypowiedzi