abtb Napisano Poniedziałek o 07:10 Napisano Poniedziałek o 07:10 (edytowane) A więc jestem Temat przewodni ogólnie znany. Podeprę go tylko stosownym plakatem: I już prawie wszystko wiemy. W tym sezonie obejmującym cztery odcinki będziemy ( będzięcie?) oglądać zmagania w Europie jak i w Chinach, Burmie i Indiach. Przed kamerą wystąpi europejska "Jersey Bounce" oraz trzy dzbaniochy z CBI. Na początek zestaw startowy (nie do końca pełny, bo jeden dzban już prawie że) Zestaw startowy podpieram takim oto podzestawem: Z którego to se można nalepić, że ho,ho, a nawet więcej Oczywiście wszelkim miłośnikom bakłażanów z szachownicą mówię stanowcze "Nie"!. A powód tego jest stricte ekonomiczny - model H2K jest w cenie standardowego Revella, ale ma bonus pod postacią masek, więc zawsze to jakieś kilkanaście cebulionów w kieszeni, do przeznaczenia na inne pierdoły. Z tego ogromnego zestawu mam zamiar złożyć "amerykańca", "chinczyka" ora dwa brytole. Ale wszystko oczywiście w stosownym czasie i momencie. Były artboxy to teraz inbox: czyli półtora samolotu Jakość części jak to u Revella - powala: ale da się - wiem bo robiłem (strugałem) z tego zestawu Z dodatków to: Szczegóły: 1) "Jersey Bounce" Samolot z 56-tej Grupy, z 62 Eskadry, którego budowę podeprę taką oto paskudną fotką: oraz rysunkiem: który trochę się mija z prawdą. A prawda jest taka że numer kodowy/boczny powinien być żółty. Co do płetwy - jest ale i nie ma - samolot na zdjęciu jeszcze jej nie ma i taki to egzemplarz będę próbował ulepić. Kalki mam takie: Oczywiście jest kwas pod postacią białych numerów ale nie byłbym sobą gdybym nie miał chytrego planu - a plan jest prosty: czyli kalki z oryginalnego Revella. Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. Tak więc mamy na początek "dzbanka" z cyckami i bez płetwy, ale za to mamy inne "walory" Jersey, które ten brak płetwy w zupełności rekompensują A dla czego będę się męczył z modelem Revella? Wiadomo - odpowiedni motor z odpowiednią osłoną reduktora czy innego łożyska właściwą dla wersji M Trochę już sobie podziałałem i przygotowałem to i owo do malowania: Oczywiście nie było łatwo bo tablica była trochę taka: Porównując obie fotki widać, że coś tam zadziałałem - obciąłem celownik, który jest niewłaściwy dla tej wersji - będzie zastapiąny celownikiem K-14. Dodałem też odrobinę blaszek z blaszki. Nie dawałem blaszanych zegarów, bo kalka wygląda dość urokliwie, a blaszka może się przydać do jakiegoś innego paździeża, np czegoś z Kp Całość sobie zmalowałem Pasy na fotelu dałem płócienne, a nie blaszane jaby co poniektórzy chcieli Pomalowałem też komory podwozia: Tu idę po bandzie - nie będzie żadnego wklejania luf z Mastera. Wiercę otwory w tym co fabryka dała i powinno być gut. A jak nie będzie to wtedy coś się wymyśli. Nawięcej roboty będzie z osłoną silnika, która na tle reszty częśći wygląda słabiej niż słabo: Czyli zakasam rękawy i działam Edytowane Wtorek o 05:57 przez abtb 6 Cytuj
barszczo Napisano Poniedziałek o 07:58 Napisano Poniedziałek o 07:58 44 minuty temu, abtb napisał: Czyli zakasam rękawy i działam Działaj, patrzam, podoba mi się to twoje seryjne modelarstwo. U mnie też ze siedem Złośnic czeka w kolejce, cztery stodziewiątki w 1:32, itd... 1 Cytuj
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 12:30 Napisano Poniedziałek o 12:30 Fuck! Teraz ramka jest czerwona. Pewnie, żeby do pudełka pasowała. 3 Cytuj
jachud3 Napisano Poniedziałek o 17:57 Napisano Poniedziałek o 17:57 10 godzin temu, abtb napisał: Literka "D" jest kanciasta więc nie będzie problemu, żeby ją wylepić z kawałków kalki. Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski 1 Cytuj
Xmen Napisano Poniedziałek o 18:37 Napisano Poniedziałek o 18:37 Grzecznie czekam na galerię. 1 Cytuj
abtb Napisano Poniedziałek o 19:54 Autor Napisano Poniedziałek o 19:54 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Fuck! Teraz ramka jest czerwona. Ło matko! To ja, głupi liczyłem na jakieś wsparcie, a Ty się spuszczasz nad czerwoną ramką owiewki w tym bakłażanie?! Toż to nawet nie jest temat warszataowy 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Weźże zeskanuj te litery, wytnę Ci maski Ty tak na powaznie? Sugerujesz najzwyklejsze w świecie pójcie na łatwiznę? O nie! Nie ze mną te numery Jachud3! A tak na serio - jak zauważyłeś (albo i nie ) w literach kodowych są mostki, których szerokość jest porównywalna z szerokością lini podziałowych w skali 1/72. Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model, a o poprawianiu tego i korekcie położenia na modelu to już nawet nie będę rozmyślał A tymczasem: - wyszlifowałem kadłub i dodałem trochę plastiku: Skleiłem też skrzydła i nawierciłem otworki w blastubach: Przy "chinczyku" sprawy mają się następująco: A tak wyglądają kalki: i schematy wybranych malowań: A tak to wygląda na modelu: Godzinę temu, Xmen napisał: czekam na galerię Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje 1 Cytuj
jachud3 Napisano Poniedziałek o 20:18 Napisano Poniedziałek o 20:18 23 minuty temu, abtb napisał: Więc jak ci się nawet uda jakąś ostrą żyletką to wyciąć, to ja się zachlastam przy przenoszeniu tego na model Od tego jest ploter tnący i folia transportowa niewierny - nomen omen - Tomaszu! Oferta na stole, jakbyś się namyślił to pisz na PW 1 Cytuj
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 20:20 Napisano Poniedziałek o 20:20 24 minuty temu, abtb napisał: To ja, głupi Przez grzeczność nie przeczę. 25 minut temu, abtb napisał: liczyłem na jakieś wsparcie, Możliwe, że nie dosłyszałem pytania. 1 Cytuj
Xmen Napisano Wtorek o 03:04 Napisano Wtorek o 03:04 7 godzin temu, abtb napisał: Qrcze, trochę zejdzie, bo kolejka " prezentacji publicznej" obowiązuje Spokojnie.Mam czas. 1 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano Wtorek o 05:10 Napisano Wtorek o 05:10 Przepraszam za offtop. Nie chcę marudzić, ale pamiętam jak jakiegoś użytkownika zjechano jak burą sukę za to, że tytuł jego wątku nie zawierał podstawowych danych takich jak typ i model statku powietrznego, producent zestawu oraz skala. Tu brakuje mi typu statku powietrznego. Po wpisach/żargonie, widzę że weterani wojennego teatru Pacyfiku i maszyn made in USA orientują się co i jak, ale pamiętajcie że na forum są początkujący modelarze, którzy nie do końca odróżniają P-47, P-50 od P-51 1 Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 06:16 Autor Napisano Wtorek o 06:16 47 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Tu brakuje mi typu statku powietrznego. Proszę bardzo - podałem nawet dwa modele produkcyjne tego samolotu - M i D. A nie denerwuje cię, że ktoś pisze w galerii "Polish howitzer, September 1939"? Bo mnie strasznie mierzi - w końcu to POLSKIE forum i powinno się uzywać języka POLSKIEGO. Problem z tłumaczeniem nie jest wytłumaczeniem. Podobne absurdy dotyczą potworów słownych powstałych z tłumaczenia j. rosyjskiego na j.polski. Tak więc - jest powód , to są i widły Tytuł został zmieniony i dostosowany do potrzeb ludzi zjeżdzających użytkowników jak burą sukę 9 godzin temu, jachud3 napisał: Od tego jest ploter tnący Że co?!!!! Żyletka z silnikiem? Panie, do tego to trzeba laser, i to taki z górnej półki 9 godzin temu, greatgonzo napisał: Możliwe, że nie dosłyszałem pytania. O! To żeśmy się dobrali - jeden przyślepy a drugi przygłuchy To umówmy się tak - ja będę pisał pytania a Ty będziesz na nie odpowiadał 9 godzin temu, greatgonzo napisał: Przez grzeczność Pamiętaj, że niegrzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie A zatem pytam : - czy "Jersey Bounce" była pomalowana w kamuflarz: naturalny metal na spodzie i krawędziach natarcia na skrzydłach i usterzeniu poziomym, góra szaro - zielona, ster kierunku żółty? - czy dysponujesz fotografią lepszej jakości tego samolotu? - czy są fotografie przedstawiające układ plam kamuflażu na górze płatowca? - czy dodatkowe zbiorniki na paliwo były płaskie i malowane na szaro? Aha - i nie pisz skrótami i angielszczyzną, bo są na tym forum ludzie, którzy mogą cię zjechać jak burą sukę Cytuj
jachud3 Napisano Wtorek o 06:21 Napisano Wtorek o 06:21 2 minuty temu, abtb napisał: Że co?!!!! Żyletka z silnikiem? Panie, do tego to trzeba laser, i to taki z górnej półki Śmiem zaprzeczyć skala 1:72, cyferka ma jakieś 7-8 milimetrów wysokości Jak chcesz, na siłę uszczęśliwiać nie będę Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 11:49 Napisano Wtorek o 11:49 5 godzin temu, abtb napisał: - czy "Jersey Bounce" była pomalowana w kamuflarz: naturalny metal na spodzie i krawędziach natarcia na skrzydłach i usterzeniu poziomym, góra szaro - zielona, ster kierunku żółty? - czy dysponujesz fotografią lepszej jakości tego samolotu? - czy są fotografie przedstawiające układ plam kamuflażu na górze płatowca? - czy dodatkowe zbiorniki na paliwo były płaskie i malowane na szaro? AHDYT? 6 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: początkujący modelarze, którzy nie do końca odróżniają P-47, P-50 od P-51 Damn! Znaczy się: Do diaska! Ja to nie odróżniam P-50 zupełnie od niczego! Cytuj
abtb Napisano Wtorek o 16:19 Autor Napisano Wtorek o 16:19 4 godziny temu, greatgonzo napisał: AHDYT? Audyt? Jaki audyt?! Kto i komu będzie grzebał w życiorysie 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Ja to nie odróżniam P-50 zupełnie od niczego! Jak mniemam chodzi o PZL P-50 Jastrząb. Ale ja też jestem słaby z naszych konstrukcji międzywojennych Cytuj
greatgonzo Napisano Wtorek o 21:46 Napisano Wtorek o 21:46 No, tego to chyba nikt od niczego nie odróżnia... . And How Do You Think? Audyt se wymyślił... . No dobra, nie wiem czy Olek z Zalasu jest początkującym modelarzem, czy tylko ich adwokatem, ale jeśli tym pierwszym i przy tym młodym człowiekiem, to mam nadzieję, że nie weźmie do siebie tej konwersacji. Na wszystkie pytania odpowiedź jest: Tak. Poza trzecim - nie znam takich zdjęć. Ale w 62nd kamuflaż nakładano dość powtarzalnie w regularny sposób. Gdyby przy słońcu w zenicie rozwiesić nad samolotem pasy materiału skośnie do jego osi, to cienie tych pasów narysowałyby kamuflaż. Zdarzały się jakieś odstępstwa, ale ogólnie tak malowano te samoloty. Dzięki temu wystarczy to ujęcie, które zamieściłeś, by odtworzyć kamuflaż na górze i po prawej stronie (też nie ma zdjęć). Oczywiście zgrubnie i nie w szczegółach. I poza czwartym, gdzie odpowiedź brzmi: Tak, ale... . Ale, w tym przypadku zawiera w sobie te wszystkie zależności, o których była mowa w Twoich wątkach tu i na niebieskim. Na zdjęciu są płaskie stopięćdziesiątki, szare. 1 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano Środa o 04:16 Napisano Środa o 04:16 6 godzin temu, greatgonzo napisał: Audyt se wymyślił... . No dobra, nie wiem czy Olek z Zalasu jest początkującym modelarzem, czy tylko ich adwokatem, ale jeśli tym pierwszym i przy tym młodym człowiekiem, to mam nadzieję, że nie weźmie do siebie tej konwersacji. Przepraszam za kolejne odstępstwo od tematu, ale ktoś kiedyś ustalił zasady na tym forum, by wszystko było jakoś zorganizowane i czytelne. Ja tylko wspomniałem, że wcześniej odstępstwo od przyjętych zasad było napiętnowane. Nie jestem już niestety młodym modelarzem, ani nawet utalentowanym, jestem wręcz starym modelarzem którego umiejętności się nie zestarzały, a P-50 wrzuciłem dla powiększenia kontrastu i abstrakcji takiego zestawienia. 6 godzin temu, greatgonzo napisał: mam nadzieję, że nie weźmie do siebie tej konwersacji. Odpowiedź na to można znaleźć poniżej: 1 1 Cytuj
abtb Napisano Środa o 18:42 Autor Napisano Środa o 18:42 20 godzin temu, greatgonzo napisał: Na wszystkie pytania odpowiedź jest: Tak. Bardzo wielkie dzięks Czytając powyższą konwersację kolegów, cieszę się że dyskusja sięgnęła meritum warsztatu czyli walorów pani Bouce pod postacią ....dupy. Choć kulturalniej było by napisać "całkiem zgrabnego tyłka" Ale tymczasem: - złozyłem wszystko do kupy i przygotowałem taki oto pakiet startowy: - nasępnie podkład pod postacią siurfasera 1200 i czerwone maziaje pod żółty kolor: - kolejny krok - kolor żółty - koronkow czerń w połysku czyli GX-2 Ueno black: - następnie mieszanka C028 i C008 czyli taka ciemna stal: którą następnie sobie porozjaśniałem: Teraz trzeba to pomaskować i wziąć się za najwazniejszy element do naprawy - osłona silnika A z prasy ogólnokrajowej - Chinczyki trzymają się mocno: A tymczasem 3 Cytuj
abtb Napisano Środa o 18:45 Autor Napisano Środa o 18:45 Aha, wprawne oko dostrzeże że węzły uzbrojenia to raczej z Revella nie są. I prawda - skanibalizowałem model Tamki, z którego też podebrałem płaski zbiornik. No właśnie - zbiornik a nie zbiorniki . Z tej trochę ch.....j sytuacji jest tylko jedno wyjście - kupić jeszcze jeden model Tamki. Ale nie ma tego złego - będzie 14-ty dzbanek dzięki czemu kolekcja nie skończy się na pechowej 13-tce Cytuj
greatgonzo Napisano Środa o 21:00 Napisano Środa o 21:00 2 godziny temu, abtb napisał: walorów pani Bouce pod postacią ....dupy. Po prawdzie to nie było żadnej pani Bounce. Jersey Bounce to tytuł piosenki, która w 1942 była w Stanach nr1 przez cztery tygodnie, nagrana przez orkiestrę Goodmana. Potem sięgali po nią różni bardzo znani i mniej znani też. Tekst jest o muzie, w sensie o rytmie, melodii z Jersey, bez żadnych podtekstów, toteż o dupie pani Bounce nie może być, niestety, mowy. Piosenka była popularna, także jako imię dla samolotu i w VIII AF latały różne tak nazwane B-17 i B-24. Dupa, wraz z towarzyszącą jej resztą. została przypisana do imienia samolotu niejako z urzędu. 1 Cytuj
abtb Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu 21 godzin temu, greatgonzo napisał: Po prawdzie to nie było żadnej pani Bounce. Jersey Bounce to tytuł piosenki, Niiieeee, no musiałeś? Taka ładna legenda o pięknej Jersey, która po romantycznej nocy przy blasku wschodzącego słońca powiedział pilotowi "Namaluj moją podobiznę na samolocie, niech moje "walory" będą talizmanem chroniacym cię przez nazistowskimi kulami...........", a Ty tak z niczego - bach ! Normalnie tak płasko, że płaskownik przy tym to okrągły pręt Ale niech będzie - zero romantyzmu i bajań ludowych A tymczasem na froncie walka z NAJGORSZĄ częścią zestawu. Tak paskudną, że została odlana prawie w całości przez Qb aż w dwóch wersjach - z zamkniętymi i otwartymi żaluzjami. A oto i bohaterka: czyli osłona silnika. Mogłem pójść na łatwiznę i kupić sobie którąś z żywicznych wersji i sobie d...y nie zawracać. Ale ja postanowiłem trochę poprawić oryginał, powalczyć, sprawdzić się w skraczu Krok pierwszy Przeszlifowałem klapki , naciołem na styku z osłoną i "schyliłem" je do środka: Niestety lipa! Tak więc nóżi ciach! Krok drugi Przy pomocy skomplikowanego urządzenia pomiarowego dokonałem pomiaru długości "klapek" Pomiar wykazał następującą długośc: którą przenisłem na pasek hipsu: Potem zrobiłem drugi przyrząd, o szerokości pojedyńczej klapki: i przy jego pomocy dokonałem podziału paska na stosowne odcinki: Krok trzeci Ciachy i lepienie klapek do osłony: Żeby sobie trochę robote utrudnić - rozchyliłem delikatnie klapki i dodałem drugi rząd , który "zakrywał" powstałe szczeliny w pierwszym rzędzie : Na końcu dodałem "zamki" : które po wyschnięciu się ładnie zeszlifuje i powinno wyjć tak: Oczywiście zdaję sobie sprawę,że to samoróbstwo nie jest tak ładne jak Gozowe sprężaki do P-38, ale niestety nie mam takiego pomagiera z krzywym nosem, jakiego Gozo wyhaczył gdzieś w mazurskich lasach. U mnie na Podlasiu niestety w lasach takich krasnali nie ma . Co najwyżej jakiś mityczny Duch Puszczy - ale z niego pożytek przy robocie raczej taki sobie Jutro kończenie obróbki, malowanki i rozwieszanie szmat - aby w zenicie słońca plamy kamuflażu ponanosić Cytuj
greatgonzo Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Nooo, te zamki, to aż jestem ciekawy... . Cytuj
Maxy Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu On te zamki zeszlifuje prawie na zero ale znowu zapomni o krawędzi natarcia skrzydła przy kadłubie. Cytuj
zegeye Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu No skoro tyle z CBI zapowiedziałeś to będę tu zaglądał regularnie. Chińczyk fajny, tylko nie doklej mu europejskich zbiorników czasem 8-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi