Danonek31 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Właśnie tak zrobię Kuba,kupie każdego koloru po 2. Bo ja będę malował tymi MM akrylowymi to je się chyba rozcieńcza woda? A ile podkładu tez 2? A dobre są farbki akrylowe błyszczące ? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 nie wodą !!!! http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=359457&kateg=334675 To jest rozcieńczalnik do farb. A na jaki chcesz lecieć ramę kolor błysk, pół mat czy mat . Pozdrawiam kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danonek31 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Ramę chcę pomalować na czarny mat . A kabine na niebieski blyszczący. Farbki akrylowe MM no i podklad bialy. To akrylowe się nie rozcięńcza wodą ? Bo kiedys czytałem to było że akrylowe się wodą rozcieńcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Teraz ma kolejny problem. Mianowicie chodzi o duże kalki. Nie zawsze trafie na miejsce kalką i trzeba ją troche poprzemieszczać. Czesto dzieje mi się tak, że kalka się zwija w ruloniki i praktycznie jest do wyrzucenia. Dodam, że kalki prosto z papiero przy pomocy palca ścigam odrazu na element.A jakie wy macie patenty na przemieszczanie i zdejmowanie kalek? Lepiej palcem czy czyś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Tez mialem takie problemy ale odkad zaczalem uzywac penset i plynow do kalek problem jakos znikl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Solidna kropla płynu do kalek na model - na tą kroplę sprowadzasz kalkę, zgrubnie pozycjonujesz i zaczynasz dociskać wacikiem wyciskając stopniowo płyn. Pod koniec płynu zostaje mało - ale póki jest cienki "film płynowy" można przemieszczać - jak już jesteś pewny dociskasz mocniej i wyduszasz ostatnie krople płynu do kalek. Kalka już przez płyny trochę zmięknie, można podociskać, dać jeszcze trochę płynu, podociskać... Aż będzie okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Czy położenie białego matowego Humbrola jako podkład jest w porządku zamiast np. szarego podkładu z Motipa(ma jakieś inne właściwości???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Powinno być ok wszystko. Humbrole są olejami także nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 A ja jak kładę kalke to najpierw kalka do wody(zimnej) potem nawilżam miejsce położenia, wykałaczką nabieram delikatnie i kłade. Prostuje nawilżonym wacikiem higienicznym i gotowe oto mój sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 A ja słyszałem, że do ciepłej wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baribal Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Witam mam takie pytanie bo jestem nowy w modelarstwie cywilnym. I właśnie zabierając się za sklejanie Scani przez przypadek się ułamała w pół przezroczysta część ;( Więc mam takie pytanie czy można to jeszcze jakoś uratować żeby nie było widać. Nie wiem może humbrolem clearfix podobno robi powłokę przezroczystą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Clearfix powinien pomóc a jak nie to dorób sobie tą cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Witam otóż mam mały problem chcę zrobić otwierane drzwi a za zawiasy posłuży zamknięcie tic-taców.Pytanie jest takie czym to najlepiej sklejić ? Myślałem o kropelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Witam otóż mam mały problem chcę zrobić otwierane drzwi a za zawiasy posłuży zamknięcie tic-taców.Pytanie jest takie czym to najlepiej sklejić ? Myślałem o kropelce. Pierw pomysl o tym czy Ci drzwi nie beda obcierac o karoserie przy takim rodzaju zawiasu. Ja bym lepil na normalny klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Witam, mam problem mianowicie chcę wygiąć polistyren ale po chwili się prostuje. Co mam zrobić aby się nie odkształcał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Wyginac w cieplej wodzi a potem szybko wlozyc do zimnej. powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 Dzięki za szybką odpowiedz . Na pewno zrobię tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luchner Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Witam. Planuje zakupic sobie model ciezarowki, chcialbym by byla to Scania lub Mercedes/ Volvo. Co byscie mi doradzili? Chcialbym by ciagnik mial 3osie ale nie koniecznie. Nie jestem poczatkujacym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Jak nie początkujący to jak bardzo zaawansowany. Nie można nie początkującemu doradzić modelu, bo nie wiadomo ile on już umie. Ale i tak z tego co wymieniłeś to wziął bym Volvo mało skomplikowane. Nie wiem jak z Mercedesami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Faktycznie Volvo są mało skomplikowane. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że za mało skomplikowane Skoro nie jesteś początkującym, to może coś z podnoszona kabiną/maską i silnikiem. Może jednak Volvo, ale z podnoszoną maską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 z podnoszoną maską. A jakie ma takie coś? F12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Mam pytanie--- może to było ale nie mogę znależć. Z czego robicie lusterka [ imitację szkła] ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Witaj, imitacja szkła lusterka wychodzi dobrze z folii aluminiowej (ta błyszcząca strona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Folia chromowana kupowana w Leroy Merlin / Castoramie na metry. Wygląda jak prawdziwe lusterko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 lub jak masz starą płytkę cd.trochę siły żeby ją pęknąć.albo skalpelem zadrapać.chodzi o to żeby oderwać folię od plastiku i to nalepiasz na lusterko.chyba się wyraziłem jasno ,mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi